luckabj82
    Správa bola zmenená    21. apr 2022    

    #ockovanie ,dievčatá neviete poradiť,synovec má ísť na stáž zo strednej školy v júni na 3 týždne do Nemecka,,,koordinátorka mu dnes poslala mail,že musí byť zaočkovany kôli ubytovaniu a praci,myslíte,že to môžu vyžadovať,keď sa všetko uvolnuje?dik

    #ockovanie jednodavkovou vakcinou..prosim vas, ked sa muz dnes zaockuju, tak kedy dostanie potvrdenie covid pass..resp. Ak sa zaockuje dnes phizer tak sa stale povazuje za neockovaneho? Cez vikend cestuje do zahranicia ( praca), takze kvoli tomu preferuje od Johnson. Dakujem .

    laurikagab
    Správa bola zmenená    12. mar 2021    

    #ockovanie astra zeneca..baby, skúsenosti 64+ - cukrovkar, vysoký krvný tlak , problémy so srdcom, obezita...ockovali sa vaši rodicia, príbuzní s pridruženými chorobami? Aké mali nežiadúce účinky. Ďakujeme

    nelinkabublinka
    15. máj 2017    Čítané 1968x

    Pozor! Kliešťová sezóna je v plnom prúde!

    Dostávajú sa do čoraz vyšších nadmorských výšok. Výskyt infikovaných jedincov každoročne narastá. Prechádzajú sa po vás aj niekoľko hodín. Sú druhým najznámejším prenášačom pôvodcov infekčných ochorení na ľudí. Ich revírom sú listnaté lesy a zmiešané lesné porasty, no chytíte ich aj v mestskom parku. Sezóna kliešťov začína na jar, zobúdzajú sa v marci, útočia od apríla až do prvých mrazov.

    Kto je to kliešť?

    Kliešť (tiež Kliešť obyčajný, Ixodes ricinus) je parazit, ktorý sa živí krvou divých i domácich zvierat a človeka. Životný cyklus kliešťov prechádza štyrmi štádiami: vajíčko, larva, nymfa a dospelý kliešť. Ochorenie môže kliešť preniesť na človeka počas posledných troch štádií.


    Kliešte sú v prírode voľným okom ťažko viditeľné.  Larvy a nymfy sajú krv iba dva až tri dni, zatiaľ čo dospelá samička až dva týždne, pričom jej objem sa zväčší až dvestonásobne. Dospelý kliešť môže mať rozličnú farbu - od červenkastej cez tmavohnedú až po čiernu.

    Nikde som nebol, tak kde som ho chytil?

    Kliešte sa najčastejšie vyskytujú v tráve a nízkych porastoch do pol metra. Určite je vyššia pravdepodobnosť, že si vás kliešť nájde na prechádzke v lese. No suvenír v podobe prisatého kamaráta si pokojne môžete domov priniesť aj z prechádzky mestským parkom.

    Je každý kliešť nebezpečný?

    V tzv. prírodnom ohnisku je len 1 - 2 % kliešťov infikovaných kliešťovou encefalitídou. Jej výskyt na Slovensku je v porovnaní s inými európskymi krajinami väčšinou sporadický. Zriedkavo dosahuje epidemický charakter. Ročne je na Slovensku diagnostikovaných niekoľko desiatok ochorení vo všetkých vekových skupinách. Medzi ochrozenejšie vekové skupiny patria seniori. Trvalé následky sú u nich častejšie, rovnako aj riziko zlyhania organizmu. Priebeh u detí zvykne byť mierny. Aj keď nemusí byť vždy pravidlom.

    Kliešťová encefalitída

    Liečba kliešťovej encefalitídy je tzv. symptomatická - potláčajú sa iba príznaky. Je to vírusové ochorenie a neexistuje naň liek. Pacient je väčšinou hospitalizovaný na infekčnom oddelení.

    Diagnóza kliešťovej encefalitídy sa potvrdzuje vyšetrením - lumbálnou punkciou, pri ktorom doktori pomocou špeciálnej ihly napichnú miešny kanál a pacientovi odoberú mozgomiešny mok. Už toto vyšetrenie môže priniesť úľavu, keďže sa zmierni tlak na mozog, spôsobený opuchom. Pacient dostáva lieky na tíšenie bolesti hlavy, lieky proti opuchu mozgu a proti teplote.

    "Moja dcéra prekonala encefalitídu. Bolo to niečo strašné. Ochrnula jej pravá časť tváre. Lekár samozrejme, že je to prievan. Nechali si nás na pozorovanie na víkend v nemocnici len na vitamínoch. Ale ako to funguje u nás, cez víkend sa špeciálne vyšetrenia nerobia. Veď načo. Lenže stav sa zhoršoval. Takže prišla lumbálka. A tam zápal. Štyri týždne v nemocnici. Na acykloviroch. Denne 3 infúzky, ktoré tiekli aj dve hodiny. Lumbálka bola robená ešte kontrolná. Niečo strašné, vysvetliť a donútiť dvojročné dieťa, že celý deň bude musieť ležať na chrbte a že cikať a kakať bude musieť do plienky. Petože sa musí vyrovnať tlak v mieche a strašne by ju bolela hlava. To nehovorím o polročnej rehabilitácii a liekoch. Ďalej výkyv nálad čo nastali. Nie je to sranda," zdôveruje sa vo Fóre mamička.

    Ochorenie prebieha v dvoch vlnách, na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou, tečením z nosa, pokašliavaním. Po troch až piatich dňoch príznaky ustupujú, no po týždni nastupuje druhá fáza s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. V najzávažnejších prípadoch môže choroba viesť až k ochrnutiu.

    Lymská borelióza

    Druhým častým ochorením, ktorého prenášačom sú kliešte je lymská borelióza. Medzi typické príznaky príznaky patrí červenkastá škvrna (tzv. erytém) okolo miesta uštipnutia, má tvar kruhu s bielym stredom. Pri kliešťovej encefalitíde meria erytém niekoľko milimetrov. Pri borelióze až niekoľko centimetrov (5 - 10 cm aj viac), s tendenciou rozširovať sa. Inak  sa objavuje únava, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, horúčka, niekedy suchý kašeľ, či obrna lícneho nervu. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom. Proti lymskej borelióze neexistuje očkovacia látka, ani po prekonaní ochorenia si človek nedokáže vytvoriť imunitu a môže ochorieť znova.

    V ktorých častiach Slovenska sa najčastejšie vyskytujú kliešte?

    Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu kliešťovej encefalitídy. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie. Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh (v posledných 10 rokoch sa výskyt ochorení pohyboval od 57 do 163). Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska (napr. pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice).

    Výskyt infikovaných kliešťov sa však v súčasnosti zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti neboli endemické, t. j. mení sa na Slovensku areál ich rozšírenia. Kliešte sa zmenou klimatických podmienok dostávajú v posledných rokoch do vyššie položených oblastí Slovenska. Za posledných 30 až 50 rokov o 400 až 600 výškových metrov.

    Prevencia

    Dôležité je vedieť ako sa pred kliešťami chrániť. Ak sa chystáte do prírody, nepodceňujte správny odev. Oblečenie by malo byť bledej farby (dlhé nohavice, sveter s dlhými rukávmi, čiapka, obuté ponožky a vhodná tzv. celonártová obuv), aby bola zakrytá čo najväčšia plocha tela. Pri pobyte v prírode sa treba vyhýbať oblastiam s vysokou trávou. Po návrate sa poriadne popozerať, či ste si nepriniesli z túry suvernír.

    Ako doplnkovú ochranu je vhodné použiť repelenty alebo kozmetické insekticídy. Odporúča sa aj užívanie komplexu vitamínu B.

    Infikovať sa nemusíte iba priamo, ale aj prostredníctvom stravy. Konzumovať by sa malo iba pasterizované alebo prevarené mlieko (minimálne prevariť 10 minút pri teplote 65°C).

    Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie. Základné očkovanie tvoria 3 dávky. Ich účinnosť je 3 roky, po prvom preočkovaní až päť rokov. Vakcínu si hradí pacient sám.

    Koľkí sa nakazili

    Vlani na kliešťovú encefalitídu na Slovensku ochorelo 174 osôb, najvyšší počet ochorení bol v Banskobystrickom kraji – 60, najmenej – 2, v Bratislavskom kraji.

    Na lymskú boreliózu ochorelo 1 105 osôb, najviac v Žilinskom kraji – 304, najmenej v Bratislavskom – 24 ľudí.

    Viete, že ...?

    Pár pikošiek, ktoré ste možno o kliešťoch netušili:

    • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku
    • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu
    • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu
    • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol
    • Nemajú radi cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu, alebo podľa niektorých látok v pote
    • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapadajú
    • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im ,,nesadnete" odpadnú a hľadajú si inú obeť
    • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy

    Máte aj vy skúsenosť s kliešťovou encefalitídou alebo lymskou boreliózou? Podeľte sa so svojou skúsenosťou vo WIKI. A pomôžte tak mamičkám.

    Zdroj foto:

    https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AIxodes_hexagonus_(aka).jpg