#eset #phishing #it_news
    Odborníci z ESET objavili podvodnú sms správu. Podvodníci vám zašlú informácie o zásielke, ktorú vám spoločnosť DHL nevie doručiť a donúti vás nainštalovať si aplikáciu. Pokiaľ ste klientom ČSOB a máte v mobile nainštalovanú bankovú aplikáciu, pri najbližšom prihlasovaní vám podstrčí falošný prihlasovací formulár. Takto autori sms správy získajú vaše prístupové údaje k bankovému účtu. Buďte opatrní a aplikácie inštalujte len z oficiálneho obchodu s aplikáciami. Nezabudnite tiež chrániť svoje dáta s #eset_mobile_security, viac informácií o aplikácii nájdete tu: https://goo.gl/OSMCWg

    (2 fotky)

    #eset #eshop #phishing
    Ahoj všetci, už sa začínate rozhliadať po vianočných darčekoch?
    Mám pre vás tip na ušetrenie pár eur - od obeda 15. novembra do 16. novembra do 12.00 budete môcť v niektorých eshopoch nakupovať s poštovným zdarma. Túto možnosť budete mať cez portál Heuréka.sk v internetových obchodoch, ktoré majú certifikát "Overené zákazníkmi" pri nákupe nad 15 €.
    Aby ste aj pri nakupovaní ostali v bezpečí prečítajte si pár tipov:
    https://www.modrykonik.sk/blog/astarte123/article/ako-na-bezpecne-vianocne-nakupy-cgdkn6/

    astarte123
    8. nov 2016    Čítané 38x

    Ako na bezpečné vianočné nákupy

    My všetci, ktorým darčeky Ježiško už nenosí, si musíme nejako poradiť sami. Pri sychravom jesennom počasí sa nám nechce behať po kamenných obchodoch a tak je ideálnym riešením nákup cez internet.

    Aby ste sa pri nákupoch neoklamali tu je zopár tipov od ESET:

    1. Nakupujte z overených eshopov

    Ak vás zaujme ponuka obchodu, o ktorom ste ešte nepočuli, alebo s ním nemáte skúsenosti, zistite si ešte pred nákupom informácie o obchode. Prečítajte si skúsenosti iných zákazníkov vo fórach. Pozrite sa, či je obchod certifikovaný. Certifikáty internetovým obchodom ponúkajú viaceré stránky, na ktorých nájdete aj zoznam obchodov, ktoré certifikát dostali a podmienky, ktoré museli na získanie certifikátu splniť.

    2. HTTPS - dobrý pomocník

    Obsahuje stránka,  prostredníctvom ktorej nakupujete, protokol HTTPS? Je to znak toho, že spojenie medzi vami a predávajúcim je chránené pred narušením treťou stranou. Označenie HTTPS nájdete na začiatku adresového riadku.

    3. Plaťte opatrne

    Pokiaľ nechcete prísť o peniaze, jeden zo spôsobov je nakupovať na dobierku. Nie všetky obchody ponúkajú takúto možnosť, vtedy si dávajte pozor na spôsob platenia. Ak uhrádzate peniaze z účtu, radšej sa prihláste priamo cez stránku vašej banky, nepoužívajte premostenia priamo z obchodov.

    4.  Pozor na phishing

    Phisheri sa pokúšajú pritiahnuť záujem lákavými ponukami, ktoré môžu zaslať priamo do vašej mailovej schránky alebo využívajú reklamy na sociálnych sieťach. V jednom z mojich predchádzajúcich článkov som písala, ako môžete phishing rozoznať a ako sa mu môžete brániť. V rozpoznávaní podozrivých ponúk Vám môže pomôcť aj funkcionalita Anti-Phishing od ESET.

    5. Pripájajte sa cez overenú sieť

    Keď zatúžite uspokojiť svoju nákupnú horúčku, nakupujte cez domácu internetovú sieť. Nevyužívajte verejné Wi-Fi pripojenia, najmä nie tie, ktoré nie sú zabezpečené. Zadávať svoje osobné údaje, ako číslo účtu, prístupové heslá a podobne cez verejné siete nie je práve opatrné riešenie.

    6. Aké zariadenie použiť na nákupy

    Každý štvrtý Brit používa na nakupovanie svoj smartfón. Podobne sú na tom aj Nemci či Rusi. Väčšina však využíva na nakupovanie notebook alebo stolný počítač. Pri nakupovaní cez smartfóny alebo tablety využívajte aplikácie stiahnuté z autorizovaných obchodov s aplikáciami.

    Nezabudnite si prečítať obchodné podmienky obchodu a reklamačný poriadok, aby ste mali po ruke vhodné riešenie aj v prípade, že sa vám tovar nebude páčiť. Naučte sa pravidelne si kontrolovať zostatky a pohyby na vašom účte. Rýchlo tak odhalíte ak sa vám niekto nabúral na účet a budete môcť prijať opatrenia. 

    Nakupujete darčeky cez internet alebo si ich radšej pozriete naživo v kamennej predajni?

    astarte123
    28. okt 2016    Čítané 76x

    Password fishing to je PHISHING

    Nedávno som vás informovala o podvodnej mailovej správe, ktorá obsahovala link na falošnú kópiu stránky Paypalu. Na tejto stránke od vás potom podvodníci požadovali nielen prihlasovacie údaje na konto na Paypal, ale aj údaje o vašej platobnej karte, bankovom účte, osobné údaje a dokonca aj prihlasovacie údaje do internet bankingu. Aj tento pokus o získanie vašich údajov zaraďujeme k phishingu.

    Čo to vlastne phising je?

    Slovo phishing pochádza z angličtiny a je zložené zo slov password fishing, čo v preklade znamená lovenie hesiel. Ide teda o zisťovanie vašich prístupových údajom prostredníctvom podvodných stránok alebo mailových správ. Phisheri (podvodníci využívajúci phishing) sú naozaj kreatívni - heslá od vás môžu lákať rôznymi naoko výhodnými ponukami alebo varovaniami. Môže ísť o bonusy do online hier, varovanie pred zmenou hesla, či upozornenie o nespracovanej platbe.

    Ako spoznám phishing?

    Ako prvé si skontrolujte mailovú adresu odosielateľa. Podvodné mailové účty si vytvorené na iných doménach a názov spoločnosti sa nachádza väčšinou pred zavináčom (napríklad paypal@yahoo.com). Prezrite si aj text správy. Bývajú písané s nesprávnou gramatikou, alebo môžu byť preložené cez online prekladač, takže sa v texte nachádza množstvo chýb.  Najpozornejší buďte pri klikaní na odkazy, ktoré sa v správe nachádzajú. Vždy skontrolujte adresu, na ktorú odkazujú. Adresa phisherov nie je zhodná so skutočnou stránkou, na ktorú sa odvolávajú.

    Ako sa chrániť proti phishingu?

    Buďte opatrní pri odovzdávaní svojich prihlasovacích údajov a zvlášť pozornejšie si overujte stránky, na ktorých zadávate prístupové údaje k svojmu bankovému účtu. Prístup ku grafickým editorom a logám spoločností je jednoduchší ako v minulosti a vizuál phishingovej stránky, preto môže byť na prvý pohľad totožný s originálnou stránkou.

    ESET vám vo svojich antivírusových softvéroch ponúka funkciu s názvom Anti-Phishing. Softvér overuje bezpečnosť a pôvod stránok a v prípade podozrivého odkazu vás informuje o potenciálnej hrozbe. Funkciu Anti-Phishing nájdete aj vo vašej obľúbenej kombinácii produktov v ESET Family Security Pack. Viac o ponuke produktov ESET a ich funkcionalitách nájdete tu

    #eset #it_news #phishing
    Ak máte zaregistrovaný svoj účet na PayPal zbystrite pozornosť. Do mailovej schránky totiž môžete dostať podvodný mail s predmetom "Your payment has been declined". Správa vyzerá veľmi dôveryhodne, obsahuje písmo aj grafiku podobnú originálnej komunikácii spoločnosti Paypal, avšak adresa odosielateľa je odlišná. V texte správy sa nachádza aj odkaz, ktorý vás presmeruje na falošnú "PayPal" stránku, tu od vás bude požadovať informácie o vašej karte, bankovom účte, adrese, telefónnom čísle, dátume narodenia a taktiež aj o prihlasovacích údajoch k internet bankingu. Buďte preto opatrní.