borka77
    14. jan 2020    Čítané 1174x

    Kvalita kupovaných detských príkrmov 🍎

    Mnoho mamičiek pripravuje detské príkrmy v BIO kvalite doma, pretože chcú svojmu dieťaťu podávať iba kvalitné potraviny, ktoré obsahujú všetky prospešné látky, ktoré obsahovať majú. Samozrejme, je to pochopiteľné. 

    Každej mamičke záleží na tom, aby dieťatko dostalo skutočne len to najlepšie. ❤️

    Avšak, vedeli ste, že BIO neznamená vyššiu kvalitu potravín než je dojčenská strava? 🍎🍐🍗🍚

    Aby mohli byť produkty označené ako BIO, musia spĺňať náročné požiadavky ako je napríklad zákaz použitia akýchkoľvek chemických postrekov a umelých hnojív, ale tiež geneticky modifikovaných surovín.

    Je ale dôležité poznamenať, že potraviny vyrábané pre deti do 3 rokov musia spĺňať ešte prísnejšie podmienky a sú ešte dôkladnejšie kontrolované než potraviny s nálepkou BIO. 

    Hotový kupovaný detský príkrm tak nikdy nie je menej kvalitný než potravina s označením BIO. 😊

    Zdroj:

    https://www.sunar.sk

    Helou helou už je vonku trochu chladnejšie takto večer prejem🌜 naozaj len o trochu, no som vďačná aj za to 🙏

    Zrovna dnes som si v tom horku spomenula ako som v 9 mesiaci v -18 stupňoch❄ kráčala z poradne a na jednu sekundu ma aj schladilo 🙈
    A tak si vravím,že zas v zime s láskou budeme spomínať na toto teplo 🌞

    Keď sme pri 🤰 a 👶 ako je to/ bolo/bude u vás v čase podávania príkrmov cca do 1 roka?
    Preferujete doma varené alebo radšej si kúpite?
    Ja si radšej spravím doma varené. Teraz je podľa mňa ideálny čas.... BILLA nám ponúka ovocie a zeleninu, ktoré sú od slovenských dodávateľov.... a koniec koncov ohromne ma o baví 🙂 Malý je riadny jedák tak vždy ma poteší keď všetko spapá, ale nezatracujem ani kupované... v týchto teplách by som sa neodvážila si doma uvariť a mať to v kočíku napr. počas výletu 😨

    Príďte sa za nami do skupinky https://www.modrykonik.sk/group/9734/ , kde si môžme posúvať aj tipy na príkrmy pre tých najmenších 👶👍

    #billa #prikrmy #recepty #ked_uz_nevies_co_varit #maly_jedak

    katjanka
    8. jún 2017    Čítané 40625x

    10 receptov na jednoduché a zdravé prvé príkrmy

    Približne od 4. až 6. mesiaca (záleží od toho, či je dieťatko dojčené alebo nie) môžete svojho drobca začať postupne oboznamovať s prvými príkrmami.

    Na začiatku by malo ísť o jednoduché a jedlozložkové pyré a kašičky. Prvé detské príkrmy by mali byť zložené z jemnej zeleniny, ovocia či obilnín. Odporúčame začať jednou prísadou denne a novú chuť zavádzať najskôr až so štvordňovým odstupom. Ako prvé príkrmy môžete zavádzať napríklad jablko, banány, mrkvu, broskyňu, nektarinky, zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, tekvicu, cuketu, cviklu či špenát. Z obilnín zas ryžu, kukuričnú krupicu či pohánku.

    Jablkové pyré

    Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie prvé príkrmy patrí práve jablkové pyré. Mnohé mamičky ho volia ako pokus číslo 1. Vyberajte najmä sladšie druhy (Gala, Golden Delicious).

    POSTUP:Jablčká uvarte nad parou domäkka (12 - 15 minút). Rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo v mixéri. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete pridať niekoľko lyžičiek dojčenskej vody.

    Hráškové pyré

    Hrášok je bohatým zdrojom živín, obsahuje množstvo vitamínov A a C, železa, vápnika i bielkovín.

    POSTUP:Hrášok umyte a uvarte v parnom hrnci alebo vo „vejári“ domäkka (5 – 10 minút). Po dovarení premyte studenou vodou a nechajte vychladnúť. Vymixujte do hladka. Pre lepšiu konzistenciu môžete pridať malé množstvo vody.  

    Banánové pyré

    Banány sú bohaté na draslík a vlákninu, sú zároveň veľmi šetrné a jemné na trávenie. Považujeme ich za jednu z najvhodnejších ingrediencií pri zavádzaní prvých príkrmov. Buďte však opatrní a s množstvom to nepreháňajte, aby ste dieťatku náhodou nespôsobili zápchu.

    POSTUP: Banán olúpte, nakrájajte na kolieska a vidličkou starostlivo popučte. Na začiatok môžete na zjemnenie konzistencie a vylepšenie chuti pridať niekoľko kvapiek materkého či umelého mlieka.

    Mrkvové pyré

    Vďaka prirodzene sladkej chuti a jemnej štruktúre je mrkva vhodnou ingredienciou pri zavádzaní prvých príkrmov. Zároveň je bohatá na antioxidanty, vitamín A a je plná beta karoténu.

    POSTUP:Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Varte domäkka vo vode (približne 25 minút). Nechajte ju vychladnúť a vymixujte pomocou mixéra. Pre zjemnenie štruktúry môžete pridať malé množstvo vody.

    Pyré zo sladkých zemiakov

    Sladké zemiaky sú plné vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Zároveň sú príjemne sladké, preto chutia aj deťom.

    POSTUP:Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a pečte asi 45 minút v rúre pri 200°C. Keď sú dostatočne mäkké (zistite pichnutím vidličky), vyberte ich z rúry, nechajte vychladnúť a vidličkou popučte. Pridajte malé množstvo teplého mlieka (materského alebo umelého). Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj tekvicové pyré.

    Ryžová nemliečna kaša

    Ryžová kaša je nealergénna, preto patrí medzi obľúbené prvé príkrmy. Do jedálnička je vhodné zaradiť ju až po oboznámení dieťatka s ľahšími prvými príkrmami (zeleninové a ovocné pyré). Keďže drobčekovi takáto ryžová kaša dlhšie trávi, nedávajte mu ju tesne pred večerným spaním.

    POSTUP:Ryžu uvarte v dostatočnom množstve vody do úplneho zmäknutia, pridajte menšie množstvo materského alebo umelého mliečka a rozmixujte v mixéri. Okrem ryže môžete zvoliť aj kukuričnú krupicu či pohánku. Neskôr môžete do kaše pridávať aj jablkové, hruškové či iné ovocné pyré.

    Pyré z avokáda

    Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zdravé tuky. Dať svojmu drobcovi ochutnať avokádo sa vám môže na prvý pohľad zdať netypické. No jemná, mäkká konzistencia dostatočne zrelého avokáda mu môže zachutiť. Ak by sa mu predsa len zdala chuť mdlá, pridajte niekoľko lyžičiek popučeného banánu.

    POSTUP:Avokádo prerežte na polovicu, očistite a vydlabte kôstku. Nakrájajte na malé kocky, pridajte malé množstvo vody alebo materského mlieka a poriadne rozmixujte na jemnú konzistenciu.

    Brokolicové pyré

    Brokolicová stonka aj kvety sú výborným zdrojom vitamínov. Pri zavádzaní brokolice na začiatku odsledujte, či vášmu dieťatku nespôsobuje plynnatosť.

    POSTUP: Brokolicové ružičky uvarte nad parou do mäkka (asi 15 minút). Po uvarení ju rozmixujte do hladka spolu s malým množstvom vody, v ktorej sa brokolica varila.

    Od ukončeného 7. - 9. mesiaca

    Do jedálnička môžete zaradiť príkrmy s viac ako jednou ingredienciou. Postupne môžete dieťatko oboznámiť s prvým mäskom (bielym, ľahko stráviteľným), panenským olivovým olejom či žĺtkom. Nové prísady zavádzajte postupne, aby mal drobec dosť času s novou chuťou sa oboznámiť a vy aby ste mali čas odsledovať jeho reakcie.

    Prvý špenát so žĺtkom

    Jednoduchá kombinácia špenátu a bielka dodá dieťaťu množstvo vápnika, železa, vitamínu A a kyseliny listovej.

    POSTUP: Čerstvý špenát uvarte vo vode. Rozmixujte s malým množstvom vody a pridajte uvarený, popučený žĺtok. Na zjemnenie môžete pridať aj malú lyžičku kvalitného olivového oleja.

    Prvá zeleninová polievka

    Zmes zemiakov, mrkvy, brokolice, karfiolu a petržlenu dodá dieťatku množstvo živín a potrebných vitamínov.

    POSTUP: Všetku zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Uvaríme domäkka, rozmixujeme, pridáme lyžičku olivového oleja. Pre dosiahnutie krémovejšej konzistencie môžete namiesto vody pridať materské alebo umelé mlieko.

    Prečítajte si o zavádzaní príkrmov viac >>

    #prikrmy #strava #vyziva #recepty #recept

    Foto: shutterstock

    kasandra_g
    30. máj 2017    Čítané 2381x

    Domáce vs. kupované príkrmy

    Varila myšička kašičku… Tomu dala kupovanú, tomu zase domácu… A čo u vás?

    S podávaním príkrmov prichádzajú na rad ďalšie radovánky života dojčenského. Detské grimasy sú pri oboznamovaní sa s novými chuťami rozkošné! No niekedy zábava práve tu končí... Jedny deti nechcú jesť domáce, len kupované. Druhé naopak. Iné zas nechcú jesť vôbec nič. Jedáci potom nemajú dna.
    Mamy sú na tom tiež všelijako. Niektoré nestíhajú variť, u iných sa vyvára od rána. Sú aj také, ktoré majú s deťmi stále nejaké aktivity a kupovanú výživu vždy po ruke. A ďalšie sa váry nevzdávajú, ani keď idú na cesty. Ktoré sú na tom lepšie?

    Fyziologické fakty

    • dozrievanie renálnych a gastrointestinálnych funkcií je ukončené vo veku 4 mesiacov, preto sa zavádzanie príkmov neodporúča skôr,
    • plne dojčeným deťom sa príkrmy pridajú v 6. mesiaci života, pretože výživa výhradne materinským mliekom je už nedostačujúca (pre nízky obsah zinku, železa, proteínov)
    • u detí na umelom mlieku sa s prikrmovaním začína v ukončenom 4. mesiaci
    • trávenie a enzymatické funkcie zažívacieho traktu sa musia na prechod na pevnú stravu adaptovať. Preto sa telo naštartuje jednozložkovými príkrmami zeleninového druhu, po 10 – 14 dňoch sa pridá mäso, neskôr ovocie.

    Fakty o podávaní príkrmov

    • optimálna konzumácia tukov má byť 25 % a bielkovín 15 % z celkového energetického príjmu
    • zdrojom železa je mäso, ktoré sa podáva deťom šesťkrát týždenne (inak hrozí anémia z nedostatku železa)
    • od 6. mesiaca môže dojča konzumovať mletú a polotuhú stravu, v 8. mesiaci sa jazyk stáva flexibilnejší, schopný žuvať a prehĺtať tuhšiu „hrudkovanú“ stravu. Od 9. do 12. mesiaca môže väčšina detí dostať pokrájanú stravu. Pre lepšiu manuálnu zručnosť majú v tomto období samé konzumovať potravu lyžičkou, alebo rukou. Ak sa dieťaťu mixuje strava neustále do 10. mesiaca života, môžu nastať problémy v stravovacích návykoch v neskoršom období - odmieta tuhšiu stravu.
    • v rámci prevencie zubného kazu je dôležité vylúčiť sladké nápoje a džúsy, ktoré nemajú byť súčasťou dojčenskej stravy
    • do príkrmov nepridávajte soľ, hrozí riziko vysokého krvného tlaku v dospelosti
    • neprisládzajte cukrom, ani medom. Med by vôbec nemal byť podávaný deťom do 12. mesiaca života pre riziko botulinizmu. Môže totiž obsahovať spóry Clostridium botulinum.

    Domáce príkrmy

    Varenie isto zaberie čas, no pri dobrej organizácii a spánkovom režime dieťaťa počas dňa, ho hravo zvládnete. Pediatrička Elena Prokopová vo svojich materiáloch o príkrmoch odporúča prípravu vo vode, alebo na pare. Mama môže ľahko nakombinovať pre dieťa potraviny, ktoré má rado a sú, vzhľadom na jeho vek, vhodné. Domáce príkrmy tak majú pestrejšie chute. Poznáte i presný pomer jednotlivých surovín.

    Ak sú jedlá pripravené z čerstvých surovín a ihneď podávané, majú viac vitamínov. Sú oveľa lacnejšie, než kupované.

    Avšak zelenina a ovocie kúpené v obchodoch môžu obsahovať dusičnany. Ak by ste sa aj rozhodli pestovať ich na vlastnej záhrade a pôdu vôbec nehnojiť, predsa len sa tam ľahko môžu dostať. A to vodou, ktorou by ste ich polievali. Navštívte bio potraviny, alebo sa obráťte na bio pestovateľa.

    Pri príprave hrozí aj väčšie riziko kontaminácie baktériami. Toto väčšinou končí hnačkami. Dôležité je dbať na dostatočnú hygienu, aj dostatočný čas varenia.

    Na cesty sa doma pripravované príkmy veľmi neodporúčajú. Podmienky na skladovanie nie sú v tomto prípade vhodné, ani stále.

    Kupované príkrmy

    Kupované príkrmy sú vďaka sterilizácii mikrobiálne nezávadné. Ale práve pri sterilizácii, ktorá prebieha pri vyšších teplotách, dochádza aj k väčším stratám vitamínov.

    V súčasnosti je kontrolovaný obsah niektorých, pre organizmus zaťažujúcich, látok. Ide najmä o obsah sodíka (maximálne 200 mg v 100 g príkrmu), olova (0, 00 mg), ortuti (0,00 mg) a dusičnanov (maximálne 200 mg na 1 kg príkrmu).

    Pri nákupe si preto istotne preštudujte etiketu. Nejde len o spomínané zložky, ale aj o dátum výroby. Čím je príkrm čerstvejší, tým lepšie. Neprehliadnite ani vek dieťaťa, pre ktorý je daná výživa určená. Pozor na alergény. Jahodová si na vášho drobca určite počká.

    Jednotliví výrobcovia detských príkrmov sú podrobení mnohým testom. V českom Zdravotnom ústave, v Hradci Králové, takéto testovanie podstúpilo hneď niekoľko, aj u nás dostupných, značiek. Obstáli veľmi dobre! Výsledky ukázali, že 12 zo 14 hotových príkrmov bolo obsahovo úplne v poriadku. Pracovníci ústavu pripravili pre porovanie, aj príkrmy z domácich surovín. Na počudovanie, práve tie obsahovali viac dusičnanov.  

    To, čo je najvhodnejšie, vám asi ukáže až prax s vašim vlastným dieťaťom. Nezabúdajte však, že pestrá strava je základ. A to platí aj pre varené a aj pre kupované príkrmy.

    Prečítajte si, čo by ste ešte mali vedieť o detských príkrmoch 

    Foto: pixabay.com

    #otazka #prikrmy hlavne pre mamičky.
    Prosím, kedy ste začali s prvými príkrmami?
    Synček má 5m, plne dojčený...ale keď vidí ako my jeme prežúva a mlsá na prázdno s nami. Minule som mu dala ochutnať jabĺčko, nech ho trošku pocucká a keď som mu ho zobrala rozplakal sa že ho chce spať. Všade sa píše že od ukončenia 6m, myslíte si že je to ešte skoro.
    + prosím o nejaké dobré recepty alebo stránku kde by som to našla

    Ďakujem krásne ❤