stanus19
    15. máj 2017    Čítané 1209x

    Živnosť popri materskej alebo rodičovskej dovolenke

    Obdobie materskej a rodičovskej dovolenky je častokrát pre mamičky obdobím, kedy sa rozhodnú pustiť do svojho vlastného podnikania. Na rozbehnutie podnikania je toto obdobie veľmi výhodné. Nič Vás netlačí a ak to nevyjde, nič strašné sa nestane (ak ste do toho samozrejme nemuseli investovať tisíce eur) a vy sa môžete vrátiť do práce.

    Ak ste aj vy popri kočíkovaní dostali nápad a chcete to rozbehnúť, pravdepodobne zvažujete, či vôbec môžete a ako na to.

    Prvé rozhodnutie, ktoré Vás čaká, je vybrať si formu svojho podnikania. Môžete sa rozhodnúť medzi živnosťou, kapitálovou spoločnostou (najčastejšie sro) alebo ,v niektorých prípadoch, slobodným umelcom.

    V tomto článku si podrobnejšie rozoberieme podnikanie na živnosť, čo je častokrát najlepšie a najjednoduchšie riešenie pre začiatok podnikania.

    Začnem dobrou správou. Podnikať na živnosť možno popri materskej a rodičovskej dovolenke bez obmedzenia. Je jedno, či ste už na živnosť podnikali pred nástupom na materskú alebo rodičovskú dovolenku, alebo ste si živnosť založili až neskôr. Nárok na materské a rodičovský príspevok máte stále a o svoje peniaze neprídete.

    Pokračovať budem upozornením: Ak ste na materskej alebo rodičovskej zo zamestnania, pozor na zákaz konkurencie. Vaša živnosť nesmie mať konkurenčný charakter s vašim pôvodným zamestnávateľom. Ak by tento charakter mala, môžete ju vykonávať iba s predchádzajúcim súhlasom zamestnávateľa.

    Zamestnávateľovi treba doručiť žiadosť, že chcete takúto prácu vykonávať. Ten vám písomne potrvdí, či môžete. Ak by sa nevyjadril do 15 dní od doručenia žiadosti, tak sa to berie ako súhlas. Súhlas nie je potrebný pre výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

    A teraz už k konečne k živnosti...

    Živnosť je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených živnostenským zákonom.

    Živnosti môžu byť:

    • voľné,
    • remeselné,
    • viazané.

    Pre založenie živnosti musíte splniť nasledovné všeobecné podmienky:

    • vek 18 rokov,
    • spôsobilosť na právne úkony a
    • bezúhonnosť.

    V prípade remeselných a viazaných živností existujú ešte osobitné podmienky, ktoré musia byť splnené. V týchto prípadok sa jedná predovšetkým o požiadavky na vzdelanie pre danú oblasť.

    Prvá vec, ktorú treba urobiť, je založenie živnosti a vybaviť si živnostenský list.

    Pri založení živnosti, máte na výber z dvoch spôsobov:

    • osobne na príslušnom okresnom úrade (zastúpené jednotným kontaktným miestom) podľa miesta trvalého bydliska alebo
    • elektronicky prostredníctvom portálu www.slovensko.sk. V tomto prípade je potrebné mať občiansky preukaz s čipom, čítačku a certifikát eID.

    Na založenie živnosti si treba pripraviť aj  peniaze na poplatok, ktorý je v prípade voľných živností 5 € (elektronicky bez poplatku) a pre remeselné a viazané živnosti je to 15 € (elektronicky za 7,5 €).

    Živnostenský úrad vydá Osvedčenie o živnostenskom oprávnení, známy ako živnostenský list. Veľkou výhodou je, že za Vás  zabezpečí automaticky registráciu na daňovom úrade a v zdravotnej poisťovni.

    Daňový úrad

    Daňový úrad Vám pridelí daňové identifikačné číslo do 30 dní od založenia živnosti. Toto číslo uvádzate na svojich daňových dokladoch.

    Ak budú vaše celkové zdaniteľné príjmy vyššie ako 1901,76€ (suma platná pre rok 2017), máte povinnosť podať Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb typ B. Túto povinnosť máte do 31.3. nasledujúceho roka. Môžete však požiadať o odklad termínu na podanie daňového priznania o 3 mesiace alebo o 6 mesiacov pri príjmoch zo zahraničia.

    Veľkou výhodou živnosti je možnosť uplatniť si paušálne výdavky, a to vo výške 60 % z príjmov. Daň z príjmov sa platí vo výške 19 %, príp. 25 € pri vyšších príjmoch, zo zisku.

    Zdravotná poisťovňa

    Ako osoba na materskej alebo rodičovskej dovolenke ste poistenec štátu, čo je na začiatok veľká výhoda. Znamená to, že nemusíte platiť minimálne preddavky na zdravotné poistenie. Prvé dva roky si dokonca môžete zvoliť nulové preddavky, teda neplatíte preddavky vôbec. So svojou zdravotnou poisťovňou sa treba dohodnúť na výške preddavkov, aj na tých nulových.

    To však neznamená, že odvody na zdravotné poistenie nezaplatíte. Zaplatíte ich pri ročnom zúčtovaní, a to zo zisku.

    Po podaní daňového priznania, vám zdravotná poistovna vykoná ročné zúčtovanie, kde Vám vyjde preplatok alebo nedoplatok a aj výška preddavkov na zdravotné poistenie, ktoré už budete platiť od 1.1. nasledujúceho roka. Preddavky sú splatné do 8. dňa nasledujúceho mesiaca.

    Zdravotné poistenie sa platí vo výške 14% z vymeriavacieho základu. Vymeriavaci základ je v prípade živnosti zisk vydelený koeficientom. Koeficient pre rok 2017 je 1,486.

    Sociálna poisťovňa

    Pri sociálnom poistenie už taká výnimka ako pri tom zdravotnom nie je a platia tu rovnaké pravidlá ako pre každého iného živnostníka.

    Počas prvého roka ste od platenia sociálneho poistenia oslobodený. Povinnosť platiť sociálne poistenie vzniká po prekročení určitej hranice príjmov. Pre rok 2017 je to suma 5472 €.

    Ak hranicu prekročíte, po podaní daňového priznania, sociálna poisťovňa Vám oznámi výšku odvodov splatných od 1.7. v tom roku, kedy sa podáva daňové priznanie. Odvody sú splatné do 8. dňa nasledujúceho mesiaca.

    Ak vznikne povinnosť platiť odvody na sociálne poistenie, ich výška závisí od Vášho príjmu. Sociálne odvody sa platia vo výške 44,2 % z vymeriavacieho základu (postup výpočtu je totožný so zdravotným poistením). V tomto prípade, existujú však minimálne a maximálne hranice. Minimálne odvody na sociálne poistenie pre 2017 sú vo výške 146,35 € mesačne.

    Počas pozastavenia živnosti sa odvody neplatia. A aj toto je dôvod, prečo odporúčam začať zo živnosťou. V prípade, ak by sa Vaše podnikanie rozbehlo, vznikne Vám povinnosť vysokých odvodov, tak vtedy môžete živnosť pozastaviť a založiť si napr. sro.

    A ešte pre lepšie pochopenie príklad:

    V máji 2017 som si založial živnosť, som na rodičovskej dovolenke. Zvolila som si nulové preddavky na zdravotné poistenie. Príjem za rok 2017 je 4500 €, zisk je 1800 €. Iný príjem (rodičovského príspevku) nemám.

    Mám povinnosť podať daňové priznanie do 31.3.2018. Keďže si uplatním na seba nezdaniteľnú časť základu dane, daňovú povinnosť nebudem mať.

    Toto daňové priznanie je následne posunuté do zdravotnej poistovne. Tá mi vypočíta nedoplatok na zdravotnom poistení. Od 1.1.2019 budem platiť nové preddavky, prvý krát sú splatné do 8.2.2019.

    Sociálne poistenie platiť nebudm.

    Poznámka: ak by boli príjmy (príjmy, nie zisk!!) vyššie, napr. 5500€, vznikne mi aj povinnosť platiť sociálne postenie. Prvý krát od 1.7.2018, splatné do 8.8.2018.

    Ak ste sa rozhodli, že toto je pre vás tá správna forma zárobku popri materskej alebo rodičovskej dovolenke, čakajú Váš ešte ďalšie povinnosti ako napríklad vystavovanie a archivácia dokladov.

    Ak by som ich tu mala všetky vymenovať, tento článok by bol strašne dlhý a nikto by ho nedočítal 🙂.

    Tie najčastejšie, s ktorými som sa s mojimi klientami stretla, som dala dokopy vo forme ebooku, ktorý si môžete voľne stiahnuť tu >>

    Základné pojmy, ktoré by ste mali poznať, nájdete v článku: 

    Ako začať zarábať počas materskej či rodičovskej "dovolenky"

    stanus19
    28. jan 2017    Čítané 7089x

    Ako začať zarábať počas materskej či rodičovskej „dovolenky“

    Od svojich osemnástich som vždy niekde pracovala. Prvú prácu som mala už cez prázdniny na strednej škole. Pracovala som aj popri výške a rovnako aj popri zamestnaní 🙂 No a keď sa mi pred rokom a pol narodil synček, pracovala som aj popri materskej „dovolenke“. A teraz, keď som na rodičovskej „dovolenke“, pracujem naďalej.

    Mám veľké šťastie, že moja práca je aj moja záľuba. Venujem sa totiž účtovníctvu. Venujem sa mu už vyše 10 rokov. Áno, možno pre niekoho nuda, ale mňa to fakt baví. Narodením môjho synčeka začala vo mne rásť túžba byť pánom svojho času aj po skončení tej takzvanej dovolenky. Chcem sa venovať svojmu milovanému účtovníctvu a popritom by som sa chcela zrozumiteľne vysvetlovať veci z tejto oblasti. Tak držte palce 🙂

    Časom som sa dostala aj do kontaktu s niektorými mamičkami, ktoré chcú začať zarábať. Majú skvelé nápady, ale nevedia sa vymotať z tých našich zákonov. Nevedia, čo môžu a čo nie. Nevedia, čo kam zahlásiť, prihlásiť, na aký úrad ísť... Budem sa tomu postupne venovať a pevne verím, že sa mi to podarí zrozumiteľnou cestou. Ak však čakáš, že ti poviem, čo máš robiť, tak ťa sklamem. S nápadom musíš prísť sama, ale tých máš určite kopec, posnažím sa však byť nápomocná po tej „technickej“ stránke.

    Dôvod, prečo som sa rozhodla stále pracovať, je jasný. Bola to moja potreba realizovať sa, ostať informovaná a mala stále pocit nezávislosti a samostatnosti. A momentálne mám veľkú potrebu pomáhať ;). Dôvodov existuje určite množstvo. Aký je ten tvoj?

    Tak poďme na to, žiaľ nedá sa tomu vyhnúť, čaká nás trochu teórie.

    Pred pôrodom nastupujeme na materskú dovolenku, počas ktorej poberáme materské. Zvyčajne nasleduje rodičovská dovolenka počas ktorej dostávame rodičovský príspevok. Materskú a rodičovskú dovolenku definuje Zákonník práce. Takže sa týka len tých, čo sú zamestnané. Mamičky podnikateľky si dovolenku nemajú brať od koho. Majú však nárok (po splnení podmienok) na materské aj rodičovský príspevok.

    Materskú dovolenku dostávame na to, aby sme porodili a starali sa o narodené dieťa. Trvá 34 týždňov, pre osamelé matky je to 37 týždňov a pre mamičky dvoch a viac detí je to 43 týždňov. Na materkú dovolenku sa nastupuje 6 týždňov (prípadne 8) pred plánovaným pôrodom a musí trvať aspoň 14 týždňov.

    Materské je nemocenská dávka. Na to, aby sme ju mohli dostávať, musíme splniť určité podmienky. Tie sú uvedené na stránke Sociálnej poisťovne. Rovnako aj spôsob výpočtu.

    A čo sa týka príjmov, je tu jedno obmedzenie pre zamestnanca. Ten nemôže mať príjem z pracovného pomeru, z ktorého čerpá materské. Iné príjmy mať môže.

    Rodičovská dovolenka je voľno zo zamestnania na prehĺbenie starostlivosti o dieťa. Tá trvá do 3 rokov (pri nepriaznivom stave do 6 rokov) dieťaťa. Voľno sa poskytuje najmenej na jeden mesiac. Kedy na dovolenku treba nastúpiť nie je určené. Dovolenku si môžno predĺžiť do 5 (príp. do 8) rokov dieťaťa.

    Dostávame rodičovský príspevok, to je štátna sociálna dávka. Tento príspevok dostávajú aj mamičky, ktoré nesplnia podmienky na dostávanie materskej.

    Zarábať možno počas rodičovskej dovolenky bez obmedzenia.

    A konečne ideme do finále. Tu sú možnosti, ako možno zarábať:

    Na ich podrobné rozobratie sa môžete tešiť v ďalších článkoch. Je len na váš, čo vám vyhovuje a ktorú možnosť si vyberiete. 

    Ak máte k čomukoľvek otázky, prípadne niečo, čo by som mala doplniť, tak mi píšte.

    Aj ja som nováčik, teda čo sa týka blogovania.

    Nezdaniteľná časť základu dane na manželku - ako sa v tom vyznať?