#teplota, najúčinnejšie na teplotu pre osemročné dieťa ktoré nezje tablety????

    #teplota ktorý sirup je naj na zníženie teploty pre šesť ročne dieťa?

    nelinkabublinka
    31. jan 2017    Čítané 18192x

    Febrilné kŕče

    Prvé stretnutie s febrilnými kŕčmi býva desivé. Často rodičia o ich existencii netušia a ak aj áno, na ten pohľad sa nedá pripraviť.
    „Myslela som si, že zomiera. Po kŕčoch, ktoré trvali približne minútu zostal syn úplne modrý, nedýchal, visel mi v náručí ako handrová bábika. Takú paniku som nemala nikdy v živote, len som kričala aby dýchal a dávala mu umelé dýchanie. Manžel zatiaľ volal záchranku,“ 
    popisuje ich zážitok maminka vo Fóre na Modrom koníku.

    "Bolo to hrozné, triasla som sa a bála o neho. Vôbec nereagoval, vyvrátené oči. Rýchlo sme volali záchranku. No a nasledovala hospitalizácia, vyšetrenia. Teraz sa bojím a stále mu len meriam teplotu, keď vidím, že je nejaký čudný, lebo tie kŕče prišli tak náhle, že som sa nestihla ani spamätať," popisuje ďalšia vydesená matka vo WIKI.

    „Tiež sme si zažili febrilné kŕče u staršej dcéry. Prvýkrát sa objavili ako nechcený darček na jej prvé narodeniny, pri 6. chorobe. Na tento otrasný zážitok nikdy nezabudnem. Zaspala na obedný spánok so zvýšenou teplotou 37,5.  Zobudila sa o hodinu so zášklbmi končatín, omodreli jej pery a vôbec nedýchala. Hneď som vedela, že ide o febrilné kŕče, už som sa s tým stretla počas práce na detskom oddelení. Ale keď sa to stane vášmu dieťaťu, tak máte pocit, že ste úplne bezmocná a mala som pocit, že mi odchádza pred očami,“ popisuje svoj zážitok mamička z modrého koníka vo WIKI.

    Febrilné kŕče sú najčastejšou neurologickou poruchou detského veku. Sprevádzajú horúčky a spôsobuje ich predovšetkým prudký a rýchly nárast či pokles teploty. Predpokladá sa, že ochorenie vzniká na základe podráždenia mozgových centier horúčkou, ktoré vyvolávajú sťahovanie a uvoľňovanie svalov. Ich prejavy sú veľmi očividné. Dieťa má horúčku, kŕče, potí sa, môže mať vyvrátené oči, opuch či dokonca zmodrie.

    "Dcérka mala vyvrátené očká dohora, kmitajúci pohyb celého tela, po chvíľke nastalo sťažené dýchanie, ktoré sa prejavovalo aj vytekaním slín. Treba byť duchaprítomý, nerobiť paniku, ale snažiť sa dieťaťu pomôcť," radí na základe vlastnej skúsenosti ďalšia mamička vo WIKi.

    Hlavne žiadnu paniku

    Lekári rozlišujú medzi komplikovanými a nekomplikovanými febrilnými kŕčmi. Nekomplikované trvajú kratšie, sú symetrické s počiatočným prepnutím a trhavými zášklbmi. Komplikované môžu trvať aj viac ako 15 minút. Sú asymetrické a objavuje sa pozáchvatové ochrnutie. Febrilné kŕče postihujú približne 2 - 8 % detskej populácie, objavujú sa u detí  vo veku od 3 mesiacov do 5 rokov. Najčastejšie medzi 6. a 36. mesiacom života dieťaťa.

    Ak sa kŕče objavia, v prvom rade zachovajte kľud. Aj keď to vyzerá akokoľvek desivo, vo väčšine prípadov to trvá len chvíľku, nie sú životu nebezpečné a trvalé následky sú veľmi ojedinelé.

    Dieťa položte na podložku tak, aby sa nemohlo zraniť. Zabezpečte dostatočné vetranie miestnosti a pomaly ochladzujte vyzlečením. Kontaktujte lekársku pomoc.

    "Aj keď som nevedela v tej chvíli, že ide o febrilné kŕče, ale vedela som, že malý bol červený, horúci, že je to zrejme teplotný šok, vzala som ho do vane, začala ochladzovať vlažnou vodou - hlavičku, končatiny, trup. Postupne som pridávala chladnejšiu vodu, ale tak, aby nebola studená. Vytierala som vytekajúce sliny, aby nestekali späť do hrdla. Keď bolo telo ochladené, dosiahlo optimálnu teplotu, kŕče ustali, malý začal pravidelne dýchať. Položila som ho na posteľ, prikryla vlažnou polomokrou plienkou. Keď sa začal triasť od zimy, prikryla som ho paplónikom, aby sa kŕče nezopakovali, čo sa pri rýchlom teplotnom rozdiele môže stať. Kým prišla záchranná služba, dieťa bolo už stabilizované, však teplota už opäť stúpala, previezli nás do nemocnice," spomína mamička malého pacienta, ako si poradili s kŕčmi oni.

    "Rýchlo som privolala záchranku. Pani na druhej strane bola veľmi milá. Celú dobu, kým prišli záchranári ma utešovala a radila mi postup, ako ju stabilizovať. Rýchlo schladiť dieťa. Ja som otvorila podľa rady mrazničku a pred ňu uložila malú, vybrala som jej zapadnutý jazyk a dala umelé dýchanie. Ten jej prvý nádych si už zapamätám navždy. Potom som ju uložila do postele do stabilizovanej polohy a čakala na záchranárov. Podali jej rektálny diazepam, namerali jej teplotu 39.5. Odviezli nás na pozorovanie do nemocnice."

    K detskému a neurológovi

    Dieťa s prvým záchvatom pri teplote by malo byť vyšetrené najskôr detským lekárom a v rámci krátkej hospitalizácie aj detským neurológom, ktorý na základe neurologického nálezu odporučí prípadne ďalšie vyšetrenia.

    Väčšinou je prevedené základné biochemické vyšetrenie a obvykle EEG. Podľa klinického nálezu sa prevádza likvorologické či zobrazovacie vyšetrenie.

    Rovnako je nutné na prvom mieste vylúčiť zápalové alebo iné organické postihnutie mozgu. Febrilné kŕče je potrebné odlíšiť od epileptických záchvatov aktivovaných teplotou.

    "Vyšetrenie EEG neukázalo žiadne zmeny na mozgu, detská neurologička nám kázala dávať tabletkový diazepam pri teplote nad 37.5 a pri ďalšom výskyte podať rektálny diazepam. O mesiac na to ďalšia viróza, lebo malej sa tlačili 4 zuby a vtedy sme stále niečo chytili. A zase pri výstupe teploty sa objavili kŕče aj po podaní diazepamu. A nanovo ten istý kolotoč, nemocnica, vyšetrenia, EEG, tiež bolo všetko v poriadku. Tretíkrát, o rok na to, pri ďalšej viróze. Tentokrát pri poklese teploty a tiež aj po podaní diazepamu. Ďalšie vyšetrenia, ale opäť bolo všetko v poriadku, aj EEG. Už nám neurologička predpísala podávať namiesto tabletkového diazepamu rektálny, trikrát denne prvých 24 hodín, lebo febrilné kŕče sa zvyknú objavovať len počas tejto doby," popisuje Lucka vo WIKI ich skúsenosť.

    Najčastejšie používaný liek proti kŕčom je Diazepam, podávaný rektálne alebo injekčne. Deti, ktoré opakovane prekonali febrilné kŕče, bývajú od lekára vybavené mikroklyzmami, ktorými je možné do zadočku aplikovať Diazepam.

    Nech už vyzerajú febrilné kŕče akokoľvek strašidelne, riziko úmrtia alebo trvalého a mentálneho poškodenia je veľmi nízke. U 3 % detí dochádza k vzniku epilepsie a v porovnaní s bežnou populáciou je toto riziko približne dvojnásobné.

    Ak sa už raz u vašej ratolesti kŕče vyskytli, je pravdepodobné, že sa budú opakovať. Čím skôr, teda v nižšom veku, sa objavili po prvýkrát, tým je väčšia pravdepodobnosť opätovného výskytu.

    Máte aj vy skúsenosť s febrilnými kŕčmi? Podeľte sa s ňou ostatnými mamičkami vo WIKI. Stačí kliknúť sem.