Chcem učiť nemčinu, stačí mi štátnica z NJ?

leidis
4. aug 2019

Dobrý deň , viete mi poradiť ? Momentálne študujem učiteľstvo ekonomickych predmetov . Ak si spravím štátnicu na jazykovej škole z nemčiny . Budem môcť po doštudovaní učiť normálne aj na základnej škole nemčinu ? Alebo budem potrebovať druhu vysokú školu so zameraním na nemecky jazyk ?

hettinka
4. aug 2019

@leidis šanca, že sa s kombináciou ekonomika - nemčina zamestnáš na Zs je naozaj veľmi mala. Skôr obchodná akadémia. A mala by stačiť na nemčinu aj štátnica na jazykovej škole úroveň C1. Osobne by som nemala odvahu učiť cudzí jazyk iba so štátnicou. Učím AJ/NJ a je to niečo úplne iné, ako ostatne predmety. Tu nejde o odučenie nejakého “ učiva”, ale o tréning zručnosti.

leidis
autor
5. aug 2019

@hettinka to verím že to nie je len tak . Ale nemčinu ovládam dosť dobre , pracovala som ako čašníčka aj v Bavorsku aj hore vo Frankfurte . Tak uvidíme ako to dopadne . Každopádne ďakujem krásne za radu .

hettinka
5. aug 2019

@leidis už som to niekde napísala, ale zopakujem. Ovládať jazyk a vedieť učiť jazyk su dve diametrálne odlišne veci. Ja som v Nemecku žila 3 roky a na VS som teda mala čo robiť, hoci po nemecky hovorím plynulo od 6-7 rokov.

leidis
autor
5. aug 2019

@hettinka áno rozumiem . Ja verím tomu .

katka2511
30. máj 2022

@leidis ahoj môžem sa spýtať, kde študuješ učiteľstvo ekonomických predmetov a ktorý ročník? ďakujem