icon

Predpôrodná príprava - za a proti

zuzulik14
7. jan 2018

Ahojte zienky 🙂 Chcem sa spýtať, či odporúčate absolvovať predpôrodnu pripravu? Pomohlo Vám to pri pôrode? Ďakujem 😊

evittam
•
7. jan 2018

Ano.

galixx
•
7. jan 2018

Ano

montemotherone
•
7. jan 2018

Neviem, či pri pôrode, ale psychicky mi to pomohlo zvládnuť tehotenstvo, keďže som bola celý čas doma. Tak som aspoň raz za týždeň bola s inými tehotnými maminami, cvičila som takže som sa udržiavala v kondícii, obzreli sme si pôrodné boxy... 🙂 A to som už bola druhorodička 😉

albiva
•
7. jan 2018

Ahoj, ja som chodila aj s manželom. Určite pomohlo, mnohé sme sa dozvedeli. Akurát by som už asi az tak slepo nedôverovala každému slovu čo vyriekli. Je rozdiel, či chodíš na prípravu ktorú vedie lekár a tu ktorú vedie napr dula, pôrodná asistentka atď. My sme si vybrali druhu možnosť. No a samozrejme, prezentovali sa prirodzene pôrody, hypnoporod, všetko ako ide super keď necháš svoje telo robiť to čo prirodzene samo vie, epi netreba, lekári na to idu zle atď... No a bohužiaľ, môj pôrod sa veľmi skomplikoval, a bola som teda veľmi zaskočená, čo všetko sa udialo. Ale určite odporúčam, mnohé sme sa dozvedeli, aj o kojeni sme debatili, skúšali na babikach ako dieťa držať napr. Toto mi pomohlo asi najviac 🙂 No bohužiaľ to, čo ťa reálne v pôrodnici čaká (teda ak chces rodiť v nemocnici), to tam obsiahnuté veľmi nebolo...

kitta
•
7. jan 2018

Urcite ano. Vyuzila som nacvik dychania, pri dojceni pomohlo a kedze to bola priprava od porodnej sestry v tej nemocnici, kde son rodila, tak som mala predstavu o podmienkach. Manzel tiez bol mudrejsi a pri porode vedel co asi ako bude nasledovat.

lussy211
•
7. jan 2018

Určite áno, budeš vedieť dýchať a kedy tlačiť a ako..baby čo tam neboli tak mali problém, hlavne prvorodičky ..nechcem ťa strašiť ale vtedy keď nevieš ako a kedy tlačiť sa môžeš aj skôr natrhnúť a to určite nechceš .A nebudeš ani taká zaskočená tým všetkým a taká kľudnejšia budeš, ja som bola aj na prehliadke sál.Len do toho ;)Inak za mńa odporúčam si pred pôrodom všetko zospodu a bruško a kríže nahriať v teplešej sprche ide to potom ľahšie a rýchlejšie.Ale to je len moja skúsenosť.

bielavila
•
7. feb 2018

Pre mna osobne zbytocnost, jednak som ju nestihla a ani mi nechybala kedze som rodila sekciou, a predcasne, ale lekarka mi vravela ze podla nej su tie kurzy predrazene a ze na sale sa aj tak mas riadit pokynmi personalu, ti ti poradia ako dychat, kedy tlacit, kedy skakat na loptw, krdy ist do sprchy...mnohokrat tam tlacia zenam do hlavy bludy... v konecnok dosledku je kazdy porod individualny a personal ti pomoze, ved nase mamky na ziadne kurzy nechodili a sme tu, tie penisze by som radsej vyuzila na dokupenie kvalitnej odsavacky soplikov, baby monitoru alebo pekneho oblecka pre babatko...neviem o vsetko tam ucia, ale ja som vedela aj bez tohto kurzu ako chytit babatko, ako otocit, ako dat odgrgnut... iba moj nazor

mata682
•
7. feb 2018

Ahojte. Ja som nechodila na žiaden predpôrodný kurz. Informácie som si získala od mamy, kamarátok, kolegýň a z internetu. A nemám pocit, že by mi niečo chýbalo. 🙂

fiftyshadesofgrey
•
7. feb 2018

Podla mna zbytocne....ani raz som nebola a nelutujem....tie peniaze co pytali som radsej za investovala do vybavicky lebo v nemocnici ti pomozu....Mozes kludne ist na kurzy no mozes pri porode spanikarit a odrazu nebudes ani vediet co mas robit...takze podla nalady a financii....skor by som privitala kurzy po porode 😀

lussy211
•
8. feb 2018

No baby ja neviem ako vy ale ja som za kurz neplatila ani cent, ukazovali nám to sestričky v jednej miestnosti ktorá bola na to vyhradená.Cvičili sme s loptami,učili sa dýchať ,dali nám inštruktáž čo sa bude diať,ako máme postupovať keď to príde ( ako rozoznať že je to už tu) a podobne takže pokial má takút možnosť , neni dôvod to nevyužiť. JA osobne by som panikárila keby som tam nebola ,to bolo aj v nemocnici hneď vidieť ktorá bola na kurze a ktorá nie keď ju priviezli na vzdycháreň.Sesternica tá tiež nebola ..a tak to aj dopadlo.Ak aj nemá možnosť kurzu ako ja ,zdarma, tak by som si behla na pôrodné sály a poprosila sestričku či by si nenašla čas niekedy a trošku mi o tom nepovedala viac a tak.Ale hold to už je na každom teda 🙂

mammamoda
•
1. mar 2018

Ja som sa pripravovala Hypnoporodom. Keďže som sa dosť bála pôrodu kúpila som si na odporúčanie knihu Hypnoporod a vďaka nej nie len som sa zbavila strachu ale začala som sa aj tešiť na ten deň =). Sú tam uvedené rôzne relaxácie, dychové cvičenia, vizualizácie a to mi veľmi pomohlo. Rodila som 3 dni (mala som kontrakcie ale neotvárala som sa) a vďaka týmto cvičeniam som kontrakcie necítila a keď mi na 3. deň prepichli plodové obaly a už začalo ísť do "tuhého" perfektne som to zvládla bez bolestí a takisto aj vypudzovaciu fázu. Žiadne popraskané žilky, žiadne akoby "traktor zo mňa vyšiel" bolo to úúplne úžasný láskavý zážitok a cítila som sa absolutne fantastický. Rozhodne každému odporúčam. Ak je šanca ísť na kurz určite choďte. U nás taká možnosť nebola tak som si kúpila knihu a aj tá mi stačila. Na stránke https://mammamoda.sk/nieco-naviac/46-kniha-hypn... nájdete knihu a ak pri objednávke zadáte kód KNH020 máte zľavu 20 %

nika898
•
1. mar 2018

@zuzulik14 za mna urcite ano. Velmi mi pomohla nie len pri porode ale aj potom pri dojceni.