Ako zistiť príčinu svrbenia tela po jedle?
Ahojte, včera ma začalo popoludní veľmi svrbieť celé telo, počas noci to trošku povolilo a ráno sa neviem doškrabať. Nejedla som nič nezvyčajné, nič iné ako po minulé dni. Dala som si antihistaminikum, zlepšilo sa to tak na 30%, inak sa škrabem. Ako zistím, kde je problém? V čom je problém? Jedla som na večeru krupicu s bezlaktozovym mliekom - bez granka, predtým som mala na obed slepačiu polievku a rybku so zeleninou, medzitým pomaranč a káva. Žiadne špeci alergény - žiadne orechy, arašidy, kakao apd. Naozaj neviem, kedy toto ustane. PO čom máte takúto reakciu vy? Ďakujem.
A velakrat nie je problem samotna potravina, ale moze to byt striekane (napriklad ten pomaranc), alebo nejaka chemia, v ktorej bola zamrazena ryba....
A velakrat nie je problem samotna potravina, ale moze to byt striekane (napriklad ten pomaranc), alebo nejaka chemia, v ktorej bola zamrazena ryba....
@tenerifka áno pravdepodobne to bude ten postrek na pomaranči. Na som nikdy nebola alergická na takéto jedlá - mám veci ako broskyňa, jablko, kiwi - toto viem, že nemôžem, lebo mám fľaky a opuchnem. Ale toto je zvláštne. Zatiaľ nie som v menopauze ale v perimenopauze.
pozri si skrizenu alergiu pri kvitnuti brezy. teraz zacina kvitnut a my vtedy nemozeme napr jest jablka a hrusky lebo nam to zhorsi alergiu
pozri si skrizenu alergiu pri kvitnuti brezy. teraz zacina kvitnut a my vtedy nemozeme napr jest jablka a hrusky lebo nam to zhorsi alergiu
@amonet ja viem, len toto som vobec nejedla, jedine ovocie bol pomaranc, ibak nic.
Mňa napadla histamínová intolerancia. Moja mama to má a viem že ju začalo svrbieť telo a zčervenala jej pokožka na lícach. No ťažko povedať, možno sleduj jedálniček a tak uvidíš po čom ťa svrbí telo. Ak by sa to opakovalo tak smer imunológ.
Mňa napadla histamínová intolerancia. Moja mama to má a viem že ju začalo svrbieť telo a zčervenala jej pokožka na lícach. No ťažko povedať, možno sleduj jedálniček a tak uvidíš po čom ťa svrbí telo. Ak by sa to opakovalo tak smer imunológ.
@terezmaria ja chodím na imunoalergo pravidelne - ale nemám histamínovú intoleranciu, avšak myslím na to. Jedine ten pomaranč mohol histamín zvýšiť, ale jem ho pravidelne. To mi nejde do hlavy. Tie isté pomaranče som jedla aj v sobotu.
@terezmaria ja chodím na imunoalergo pravidelne - ale nemám histamínovú intoleranciu, avšak myslím na to. Jedine ten pomaranč mohol histamín zvýšiť, ale jem ho pravidelne. To mi nejde do hlavy. Tie isté pomaranče som jedla aj v sobotu.
@anonym_autor a aku rybu si jedla?
@anonym_autor a aku rybu si jedla?
@tenerifka treska obyčajná v teplovzdusnej friteze.
@anonym_autor ja mám alergiu na kuracie 🙂 alergén môže byť hoc aký..najlepšie je zapisovať si čo ješ a kedy ťa najviac svrbí
@tenerifka treska obyčajná v teplovzdusnej friteze.
@anonym_autor a treska bola rovnaka znacka ako vzdy? Na zmrazenie sa pouziva tekutina, ktora obsahuje rozne prisady, dokonca badat rozdiel v znackach, ze jedna treska ma tekutiny menej, a ina je ñou doslova nasiaknuta..... Pozri na obale, malo by tam byt specifikovane, co to obsahuje..... No ale asi tobol naozaj ten pomaranc, ja vsetko ovocie pred supanim riadne poumyvam-prave kvoli tym postrekom, aj mandarinky ci banany
@anonym_autor a treska bola rovnaka znacka ako vzdy? Na zmrazenie sa pouziva tekutina, ktora obsahuje rozne prisady, dokonca badat rozdiel v znackach, ze jedna treska ma tekutiny menej, a ina je ñou doslova nasiaknuta..... Pozri na obale, malo by tam byt specifikovane, co to obsahuje..... No ale asi tobol naozaj ten pomaranc, ja vsetko ovocie pred supanim riadne poumyvam-prave kvoli tym postrekom, aj mandarinky ci banany
@tenerifka taká ako mám vždy, rovnaká akú jem pravidelne, práveže to nechápem.
Musis sa sama postupne testovat a vyskumat, po akom jedle to mas. Druhe riesenie su testy u alergologa. Ryby a rozne morske plody su typicky alergen. Bud same o sebe alebo cisto kvoli obsahu histaminu.
@anonym_autor tipujem pomaranc alebo ryba, tam vedia pridat rozne "smakulady" aby to vydrzalo a vyzeralo.
No ono je fakt najlepsie zapisovat si vsetko, co konzumujes, inak na to asi neprides. 🙂 A aj vyssie tu niekto pisal, ze to nemusi byt ani konkretnou potravinou, ale teda tym, ze sa ovocie/zelenina strieka kadecim moznym, a to moze byt problem...
@anonym_autor ja som alergicka a hlavne histaminova.
V slepačej polievke- Zeler? Vegeta?
Pomaranč je alergén tiež aj ryby sú alergén otázka je akú zeleninu s akým korením si si dala?
Káva zhoršuje histamín v tele. A počas dňa si čo pila? Iba čistú vodu? Nemala si sirup? Džús? Alebo alkohol?
Otázne ešte je kde ťa svrbí- lebo aj pri problémoch s pečeňou ťa svrbí na inom mieste ako pri alergii.
Ono histaminova je o tom: celý život konzumuješ rajčiny a jedného dňa buď sa celá vyhádžeš a doškriabať sa nebudeš môcť, alebo ti opuchne jazyk a to len kvôli tomu , že si ich v tento deň buď zjedla viac, alebo si zjedla ešte niečo čo ti histamín v tele zvýši a telo sa vzbúri reakciou. Tie antihistaminiká nespravia zázrak, žiaľ.

@anonym_autor ja som nikdy nemala ziadnu alergiu na nic, teraz ako sa blizi menopauza som obcas mavala take situacie ako opisujes, ze ma vsetko svrbelo, najprv som to pripisovala hormonom, ale nakoniec som zistila, ze mi to sposobuju rajciny, tak ich uz nejem, nechybaju mi....