Ako zvládnuť alergiu na kapsaicín?
Dobrý deň.Máte prosím vás niekto alergiu na "chilli" teda kapsaicín? Prosím vás na čo hlavne dávať pozor že by človek ani nepovedal že aj v takom jedle môže byť? Nosíte so sebou aj Epipen alebo vám dali len tabletky keby náhodou niečo? Za odpovede ďakujem 😊
@esmeronka Tak to by mal asi vyhodnotit alergolog, co mas so sebou nosit. Ja nemam alergiu na kapsaicin, ale na arasidy, ale princip je rovnaky - vzdy ich skor ci neskor nechtiac v niecom zjem, kde by som to ani necakala. Naposledy boli v pizzi. Cize jednoducho treba ratat s tym, ze aj pri velkej opatrnosti sa to raz za cas do teba dostane a radsej byt pripraveny.
@esmeronka Tak to by mal asi vyhodnotit alergolog, co mas so sebou nosit. Ja nemam alergiu na kapsaicin, ale na arasidy, ale princip je rovnaky - vzdy ich skor ci neskor nechtiac v niecom zjem, kde by som to ani necakala. Naposledy boli v pizzi. Cize jednoducho treba ratat s tym, ze aj pri velkej opatrnosti sa to raz za cas do teba dostane a radsej byt pripraveny.
@marianarem trochu mimo témy asi ale ako sa prosím vás dostali arašidy do pizzi? Akože stopové množstvo alebo krížová kontaminácia? Alebo ako je toto možné? Tiež máme v rodine alergikov a teda pizze by ma nenapadlo sa obávať
@marianarem trochu mimo témy asi ale ako sa prosím vás dostali arašidy do pizzi? Akože stopové množstvo alebo krížová kontaminácia? Alebo ako je toto možné? Tiež máme v rodine alergikov a teda pizze by ma nenapadlo sa obávať
@anonym_664a12 Bolo na nej pesto a zrejme v nom boli arasidy, hoci deklarovane to nebolo. V ceste predpokladam, ze neboli. Ale uz sa mi to stalo aj s celozrnnym pecivom, tam museli byt v ceste. Bola som testovana na vsetky mozne potraviny, alergiu mam len na arasidy a prejavuje sa specifickym sposobom, takze vzdy viem, ze tam museli byt oni. Uz si ani nepamatam, kde vsade boli, ale raz za cas na ne natrafim a s manzelom vzdy ostaneme prekvapeni, kde sa zase votreli.
@anonym_664a12 mozno olej
Ja mám inú alergiu - ale vždy sa opýtam, vždy študujem zloženi. Mám pri sebe epi pen alebo aspoň antihistaminikum, doma kortikoidy.
U nas ma problem manzel, so sezamom, ten tiez pchaju vsade. Ale trosku vie "predychat", on ma astmu. Horsi je u neho napriklad mak, to nesmie ani zrnko. Po maku bol 2x na JIS-ke ako dieta. Isteho casu mal aj pero, teraz mu nepredpisuju uz.
Ked kolega objednaval obed, do poznamky napisal s 5 vykricnikmi, ze bez sezamu, inak mi kolega zomrie! A hadajte, ci si to precitali. Ked nie je vo vnutri, tak posypu tym vsetko po vrchu...🫣. Aj ked v jedalnom listku to nie je napisane, ze jedlo obsahuje sezam. U nas v kuchyni ho ani nejades a u nasich tiez nie. Mak mam uzatvoreny v sklenenej doze v chladnicke a davame si s dcerou my dve na parene buchty len. Ked mame chut. Obcas. A musi vsetko umyt rucne poriadne, nech sa toho muz ani nechyti.
Ja mam, ale nie taku, ze by to bolo na epipen, ja sa len paradne osypem. Nastastie kapsaicin sa da rozoznat v jedle velmi rychlo, takze ak aj je niekde stiplava paprika alebo cili po prvom suste ho dalej nejem. Kde je uvedene zlozeni, tak citam a take potraviny ani nejem. A pozor si treba dat aj na hrejive naplaste proti bolesti, vacsina z nich obsahuje kapsaicin.

@esmeronka radšej sa opýtať