Máte skúsenosti s vysadením laktózy bez intolerancie?
už dlhšie mám pocit, že mi mlieko a niektoré mliečne výrobky nerobia úplne dobre. nemám žiadnu diagnostikovanú intoleranciu, ale rozmýšľam, že by som na pár týždňov skúsila vysadiť laktózu a sledovala, či sa niečo zmení.
trochu sa však bojím jednej veci - nemôže si telo po dlhšej pauze odvyknúť od laktózy? nemali ste potom problém zaradiť mliečne výrobky späť do jedálnička?
Skus, kazdopadne su bezlaktozove vyrobky setrnejsie k traveniu. Ja som tiez jedneho casu vysadila, travenie sa mi upravilo a nemala som vyrazny problem s prechodom na laktozove vyrobky. Ale ja mliecne velmi malo konzumujem, odkedy nepijem kavu tak uplne minimum a to co je obsiahnute v pecivach alebo podobnych veciach mi problem nerobi.
Ak sa ti ale vyrazne polepsi, na co chces prechadzat spat na laktozu? Uz by som potom ostala pri bezlaktozovej na tvojom mieste. Aj moja dcera je na bezlaktozovej strave, ale ona mala vyraznejsie problemy ako ja.
Skus, kazdopadne su bezlaktozove vyrobky setrnejsie k traveniu. Ja som tiez jedneho casu vysadila, travenie sa mi upravilo a nemala som vyrazny problem s prechodom na laktozove vyrobky. Ale ja mliecne velmi malo konzumujem, odkedy nepijem kavu tak uplne minimum a to co je obsiahnute v pecivach alebo podobnych veciach mi problem nerobi.
Ak sa ti ale vyrazne polepsi, na co chces prechadzat spat na laktozu? Uz by som potom ostala pri bezlaktozovej na tvojom mieste. Aj moja dcera je na bezlaktozovej strave, ale ona mala vyraznejsie problemy ako ja.
@dorizzz myslela som to tak, že ak by som nevidela zmenu, pri návrate k laktózovým - či sa napr. nezhoršilo niečo 🙂
@anonym_autor Áno,vysadila, nakoľko bolo zjavné, že po konzumácii laktózy som mala tráviace problémy/kŕče, hnačka,nafukovanie/
@anonym_autor áno vysadila, napriek tomu, že som vyšla u doktora na smiech. Pomohlo
@dorizzz myslela som to tak, že ak by som nevidela zmenu, pri návrate k laktózovým - či sa napr. nezhoršilo niečo 🙂
@anonym_autor u mňa nie, v pohode môžem aj laktózové od začiatku. Nemal by to byť problém, ak nebudeš vidieť žiadny rozdiel, pokojne sa môžeš vrátiť k laktózovým výrobkom. Ale myslím si, že sa niečo určite zmení, bezlakt.sú ľahšie stráviteľné čiže by si sa mala cítiť lepšie aj ak nemáš intoleranciu.
@anonym_autor nie nic sa ti nestane a nic sa nezmeni, ak vyskusas na dva tyzdne.
Ja mám povrdenú a u syna sme si všimli, že ho bolieva bruško, keď vypije viac mlieka. My sme prešli na A2 mlieko a nemáme problémy. Laktáza (enzým, ktorý štiepi laktózu) začína prirodzene ubúdať medzi 2.-5. rokom bez ohľadu na to, koľko človek pije mlieka.
Inak v poslednej dobe ľudia čo nemali problém,tak majú
Ci mladí ci starší
Čím to môže byt?nejaka zmena v trávení alebo zmena v mliečnom? Neviete?
Ci mladí ci starší
@anonym_38b5ef ľudia nemajú prispôsobené trávenie na to, aby pili mlieko, každý cicavec by mal piť mlieko len počas doby cicania. Potom sa stáva počas života laktózovo intolerantný, niekto keď má 15, niekto keď má 40 a u niekoho to príde až v 85ke. Kedysi sa to neriešilo, bolesť brucha/preháňanie boli pripisované iným veciam a nikto si takéto veci nespájal, že niekomu môže byť zle z mlieka, pretože to bola jedna z najviac dostupných potravín.
načo potrebuješ mať potvrdenú testom? keď ty si presnejšia ako test?
ak ti to nerobí dobre - vysaď to ...
Ci mladí ci starší
@anonym_38b5ef s rastúcim vekom ubúda produkcia enzýmu laktáza a aj ľudia, ktorí dovtedy nemali problém ho od určitého veku majú, napr. v Japonsku alebo v Číne dospelí nepijú mlieko vôbec

@anonym_autor jasne ako skuska vynikajuce, bezlaktozovych je vyrobkov dost, aj lepok som vysadila na 4 roky atd...bezne sledujem potraviny, napriklad viem ze po cokolade mam do 3 hodin migrenu