icon

Podarilo sa vám zbaviť potravinových intolerancií?

18. aug 2026

Dobry vecer, podarilo sa Vam niekomu dostat z potravin.intolerancii? Mam hit a laktozu. Rada by som sa ich zbavila a normalne zila/jedla. Ale ako? Dakujem.

patrike
18. aug 2026

Co na tu otazku povedal lekar na gastro ?

lucik194
18. aug 2026

laktoza je navzdy. proste ak mas intoleranciu na laktózu tak mas. ten enzým sa Ti proste netvorí. neexistuje abrakadabra a zacne sa tvorit. je mi luto.
mame to doma . intolerancia na laktózu nie je smrteľná, uplne normalne s nou fungujes. normálne mliecne výrobky zmenis na bezlakto.
ziadny problem.

a tie tvoje kecy, ze normálne žiť. spamataj sa......

tato je navzdy.

biba_18
18. aug 2026

nie 😏 tiež mám lakto a je to naopak stále horšie..

marianarem
18. aug 2026

@anonym_autor Ja mam HIT. Ked som si davala kontrolovat DAO po dlhsom case diety, tak skor este kleslo. Ale realne mi najhorsie problemy prisnou dietou ustupili a postupne som mohla upustat od prisnosti. Teraz uz dodrziavam len tie najzakladnejsie veci, vyhybam sa hlavne konzervam, nakladanym a zrejucim veciam, maso a ryby co najcerstvejsie a jedlo jem len vtedy, ked ho uvarim. A este huby takmer nejem. Nepridem si uz zdaleka tak obmedzena ako na zaciatku, cize za mna sa to velmi zlepsilo. Ale laktoza, to neviem o nikom, ze by sa toho zbavil.

anonym_748199
18. aug 2026

@anonym_autor intolerancia nie je nádcha

hytal
19. aug 2026

Mám ten istý problém. Intolerancie na laktózu sa nezbavíš, no HIT sa môže časom zlepšiť. Kupujem bezlaktózové jogurty, mlieko, maslo, snažím sa jesť diétne a mám kúpený Laktazan a HistApp, v prípade že ideme do reštaurácie, či sme na dákej oslave. Zatiaľ mi to takto funguje.

elz1920
19. aug 2026
@patrike

Co na tu otazku povedal lekar na gastro ?

@patrike verím, že aj dokopy nič. Ja som dostala výsledky poštou, bolo tam odporúčanie, aký článok od konkrétneho slovenského odborníka si mám prečítať.
Viac som sa dozvedela metódou pokus - omyl, na internete a v knihách s touto témou.

elz1920
19. aug 2026
@lucik194

laktoza je navzdy. proste ak mas intoleranciu na laktózu tak mas. ten enzým sa Ti proste netvorí. neexistuje abrakadabra a zacne sa tvorit. je mi luto.
mame to doma . intolerancia na laktózu nie je smrteľná, uplne normalne s nou fungujes. normálne mliecne výrobky zmenis na bezlakto.
ziadny problem.

a tie tvoje kecy, ze normálne žiť. spamataj sa......

tato je navzdy.

@lucik194 aké kecy? Trošku vľúdnosti by nebolo od veci.

@anonym_autor
Ja si ešte dobre pamätám, ako mi bolo hrozne, až zúfalo, že nemôžem pomaly nič zjesť.
A tiež som nemala iné prianie, len sa normálne najesť bez toho, aby ma potom niečo bolelo, pichalo a nemala žiadnu ťažobu.

Jediné, čo treba, naučiť sa s tým žiť, odpozorovať, čo škodí, čo neškodí. Na začiatku eliminačná diéta.
Na FB sú skupiny, kde sa dajú nájsť informácie, rady, povzbudenie.

Ak laktóza spôsobuje veľké problémy, je dobré zo začiatku úplne vynechať všetko mliečne, aj bezlaktózové. A potom postupne opatrne zavádzať.

Netreba sa snažiť o tradičnú stravu a hľadať náhrady normálneho jedla, ale nájsť si iné jedlá, ktoré neškodia.
Ide hlavne o to, čo najmenej si škodiť. Jeden "prešľap" a môžeš byť odrovnaná aj týždeň.

Keď sa ti to ustáli, potom môžeš skúsiť, čo z tradičnej kuchyne znesieš. Opatrne. Sama prídeš na to, čo kedy áno a čo nie. Sama sebe si pokusným králikom.

Často je to otravné, na nervy, na šľaktrafenie, jediné, čo pomáha, vytrvať, je mať pozitívnu motiváciu. Nezostať kôpkou nešťastia, ale hľadať spôsoby, ako s tým kvalitne žiť v rámci vlastných možností a obmedzeni.

simsalabim
19. aug 2026

@anonym_autor laktozova intolerancia nezmizne, naopak, vekom sa prehlbuje a zacina aj u ludi, ktori ju v mladsom veku nemali. S laktozovou intolernaciou zijem desatrocia a nemam pocit, ze by som nezila normalne. Co konkretne ti vadi? Nosim so sebou laktazu a ked jem nieco mliecne, dam si tbl.

anonym_d3f19a
19. aug 2026

@anonym_autor HIT asi nie, ale neceliakalnu lepkovu intoleranciu som asi vyriesila 4 roky na bezlepkovom. Creva sa precistili jem lepok asi 5 rokov. Ale pribrala som.10 kilov

la_dolce_vita
19. aug 2026

Tieto problemy s travenim aj dalsie ako alergie a astma sa mi vekom bohuzial zhorsuju.

anonym_a8f09c
19. aug 2026

Laktózová intolerancia môže byť dočasná aj trvalá. Ak je sekundárna – napríklad po črevnej infekcii, pri celiakii alebo inom poškodení sliznice tenkého čreva – po vyriešení príčiny sa môže tvorba enzýmu laktázy obnoviť a človek môže znovu tolerovať laktózu. Ak ide o geneticky podmienený pokles laktázy v dospelosti, ten sa spravidla „nevylieči“. Ani vtedy však väčšina ľudí nemusí úplne vyradiť mliečne výrobky; často tolerujú menšie množstvo laktózy, tvrdé syry či fermentované výrobky.
HIT – histamínová intolerancia je komplikovanejšia. Diagnostika nie je úplne jednoznačná a neexistuje jeden spoľahlivý test, ktorým by sa HIT jednoducho potvrdila. U niektorých ľudí môžu byť problémy prechodné alebo sekundárne pri inom ochorení tráviaceho traktu, liekoch či inom stave. Ak sa odstráni príčina, tolerancia histamínu sa môže výrazne zlepšiť. U iných problémy pretrvávajú.