icon

Neliekové metódy na zvládanie migrén a závratov

strasko
Dnes o 15:19

Ahojte!
Mávate niekto migrény spojené s točením hlavy, závratmi?

Ja som aktuálne v takom nejakom procese zisťovania, lebo roky som liečená na menierov syndrom, no aktuálne mám podozrenie na vestibulárnu migrénu.
Od decembra užívam amitriptylín na prevenciu, ale nejak necítim zlepšienie v tom ohľadom bolesti + mávam tie točky. Beriem aj Frovamen na záchvat migrény a všeličo ďalšie na tú menierickú časť, no nechcem sa riešiť len liekmi...

skúšali ste niečo neliekové, čo sa vám osvedčilo? nejaké konkrétne cviky? migrénový piercing? akupunktúra, masáže, hocičo?

Ďakujem za všetky rady.

anonym_275cf9
Dnes o 15:49

@strasko akupunktura

lila246
Dnes o 15:51

mne nic nezabera, len tabletky, tak sa tu pripnem...

bielasovicka
Dnes o 16:07

Ja už neexperimentujem s ničím, pomôžu mi len lieky.

simsalabim
Dnes o 16:13

@strasko nic, len pri naznaku aury okamzite liek. Vlastne…. Neskora premenopauza a po migrene zrazu ani stopy.

banalu
Dnes o 16:26

Skus precitat nieco o keto diete a migrenach (dost clamkov je v AJ) - ale nie ta "keto" dieta co sa tu prezentuje castokrat zo shakeov. Ale o tej naozasnej, kde mas fungovat hlavne na zdravych tukoch, kvalitnych bielkovinach a zelenej zelenine.
Boli aj nejake studie priaznivych ucinkov takejto "diety" aj pri epilepsii. Kedze mozog vtedy funguje na ketonoch a nie glukoze. Skus sa na to spytat aj lekara.

anonym_61c3b4
Dnes o 16:40

@strasko uprav stravu - obmedz cukor, lepok, kofeín, studené potraviny, priemyselne spracované potraviny... odsleduj ktoré potraviny ti bolesti zhoršujú.
Zaraď protizápalové potraviny - kurkumu, zdravé tuky, fermentované potraviny...
Hlavne obmedz stres je častou príčinou migrén...
Užívaj magnézium, vitamín D a Omega3, piť dostatok tekutín + elektrolyty, skús kamilkový čaj preventívne, Suché teplo na krčnú chrbticu, Kúpeľ s epsomskou soľou, Masáž krčnej chrbtice s mätovým olejom, kapsaiciovým krémom... Vmasíruj 1-2kvapky mätového oleja na spánky, Dostatok spánku a relaxu..