icon

Pomohlo vám bankovanie na stuhnutý chrbát?

23. sep 2026

Ahojte. Posledné týždne mám dosť stuhnutý chrbát medzi lopatkami a kamarátka mi odporučila bankovanie. Nikdy som na tom nebola a trochu sa bojím aj tých modrín.
Má to podľa vás reálny efekt? Alebo je lepšia klasická masáž?

denisa_deniska
•
23. sep 2026

Modriny celkom rýchlo zmiznú, z toho by som vedu nerobila. Ja som chodila k fyzio, ktorá mi odporúčila, čo, kedy a ako bolo potrebné na môj problém, čiže niekedy fyzio masáž, niekedy bankovanie (to som len v lete odmietala občas). Nájdi si aj ty takú. Obe mi pomáhalo 🙂

minenkaa
•
23. sep 2026

Chod najprv na klasickú masa a až potom bankovkami
Áno bankovanie je lepšie ako masáž ,ale nie na prvý krát ,veď by si nevstala na druhý deň
A aj cvicenie dosť pomáha

lasona
•
23. sep 2026

Mne to pomaha. Modriny ma nebolia. Za mna super

lindusss2016
•
23. sep 2026
@minenkaa

Chod najprv na klasickú masa a až potom bankovkami
Áno bankovanie je lepšie ako masáž ,ale nie na prvý krát ,veď by si nevstala na druhý deň
A aj cvicenie dosť pomáha

@minenkaa nepises jej dobre, to su mozno tvoje nejake domnienky, pocity z toho, ale tozhodne nie vseobecna pravda.

lindusss2016
•
23. sep 2026

@anonym_autor malo informacii, na toto sa naozaj neda odpovedat takto cez spravy. Co je to stuhnuty chrbat? Kto ta vysetril? Ako vies, co je skutocnou pricinou tvojich bolesti? Bankovanie je fajn, ale same o sebe nestaci, treba s tym zacat opatrne, rozhodne nie je vhodne pre kazdeho. Oproti tomu poriadna masaz je urcite efektivnejsia, ak najdes niekoho sikovneho, kto aj vie vyhmatat problem a nie len si ide nejaku zostavu, tak mas celkom vyhrate. Najucinnejsia kombinacia pri bolestiach chrbta su masaze a cvicenie. Ale toto ti pisem ozaj vseobecne, musela by som ta vidiet, aby som vedela realne poradit. Odkial si?

minenkaa
•
23. sep 2026
@lindusss2016

@minenkaa nepises jej dobre, to su mozno tvoje nejake domnienky, pocity z toho, ale tozhodne nie vseobecna pravda.

@lindusss2016 ja som človek čo zvládne bankovanie aj extrémne silne a veď jej píšem presne to čo ty

lindusss2016
•
23. sep 2026
@minenkaa

@lindusss2016 ja som človek čo zvládne bankovanie aj extrémne silne a veď jej píšem presne to čo ty

@minenkaa nie, nepises to co ja. Pises, ze bankovanie je lepsie ako masaz. No nie je. Bankovanie je len doplnkova procedura, samotne ziaden problem nevyriesi.

anonym_f7d308
•
23. sep 2026

nikdy mi to nepomohlo skor masage a hlavne cvicenie

minenkaa
•
23. sep 2026
@lindusss2016

@minenkaa nie, nepises to co ja. Pises, ze bankovanie je lepsie ako masaz. No nie je. Bankovanie je len doplnkova procedura, samotne ziaden problem nevyriesi.

@lindusss2016 tak isto masáž
Píšem,že bankovanie je lepšie ako masáž a nie ,že je najlepšie ,dokonca píšem aj o cvičení

anonym_f4da18
•
23. sep 2026

najskor masaz a zahratie svalov a na koniec dat bany - a ano pomaha to na astuhnuty chrbat ... podliatiny (nie modriny) sa vytratia rychlo ..

sovica
•
23. sep 2026

@anonym_autor Asi ti tu každá napíšeme svoje rozdielne skúsenosti a dojmy, lebo každá môžeme bankovanie znášať ináč. Ja si dávam bankovanie max 1-2x do roka a len vtedy, keď cítim, že už klasická masáž mi nestačí a treba ísť "do hĺbky" Pred samotným bankovaním si dávam vždy aj klasickú masáž min 20-30 min. a nikdy bankovanie v letných mesiacoch. Bankovanie viac prekrví, čiže rýchlejšia regenerácia svalov a šliach, uvoľní resp. oddelí od seba fascie a tým sa vracia svalom elasticita a zlepšuje sa rozsah pohybu, stimuluje aj lymfatický systém. Musíš počítať s tým, že budeš mať potom okrúhle "modriny". Ja ich mávam tak 2-3 týždne a prvý týždeň ma aj povrchovo bolia (tá vrchná koža, nie sval). Vtedy nemôžem spať na chrbáte. Ak máš veľmi nízky prah bolesti, tak by som do toho asi nešla. Ale za vyskúšanie nič nedáš. Dohodni sa s masérkou, že to chceš vyskúšať a ak by ťa to veľmi bolelo alebo by ti to bolo nepríjemné, tak jej povieš a ona prestane. A dáš si spraviť len klasickú masáž.
Ja osobne uprednostňujem klasickú masáž, viac sa pri nej uvoľním a je mi oveľa príjemnejšia ako bankovanie.
A ako už bolo vyššie spomenuté, treba do dennej rutiny zaradiť cvičenie na chrbát. Na Youtube nájdeš veľa videíí priamo od fyzioterapeutov aj masérov.

katkazatka
•
23. sep 2026

Masáž je určite lepšia a aj vhodnejšia ako bankovanie. Bankovanie mnohí fyzio ani neodporúčajú.

anonym_cb165c
•
23. sep 2026
@katkazatka

Masáž je určite lepšia a aj vhodnejšia ako bankovanie. Bankovanie mnohí fyzio ani neodporúčajú.

@katkazatka ja s manželom zas mame uplne opačnú skúsenosť a nám zas veľmi odporúčali bankovanie a boli to rozdielni fyzioterapeuti
Ja som bola po opereacii a muz po úraze a obom nám bolo povedané ,aby sme zaradili aj bankovanie k rehabilitácii

nikolani
•
23. sep 2026

@anonym_autor ja som necitila efekt. Na mna skor platia makke techniky a pod. u fyzio

lindusss2016
•
23. sep 2026
@nikolani

@anonym_autor ja som necitila efekt. Na mna skor platia makke techniky a pod. u fyzio

@nikolani presne tak, makke techniky su super, dokoncit masazou a je to pecka. Bankovanie naozaj velky zmysel nema, same o sebe bez masaze je akoby nic 🤷