icon

Prírodné metódy zvládania menopauzy bez hormónov

27. mar 2026

Žienky co vám pomáha v menopauze? Chcela by som ísť na to prírodnou cestou, lekárka mi neodporúča hormóny a ani ja ich nechcem. Mam 41r, nemám maternicu 3 roky a vaječníky mi začiatkom roka prestali fungovať. Ocitla som sa v menopauze. Hormonalné hodnoty mám ako 52r žena. Návaly, nervozita v tele, smutná nálada, placlivosť, búšenie srdca , trás rúk... . Prosím poraďte mi 🙏

stellarstar
27. mar 2026

Treba skúšať doplnky kt ti sadne a dobré nervy

anonym_f21944
27. mar 2026

@anonym_autor neodporuca ani krém do pošvy?Más nejaky zdr.problem prečo ich nemáš brať?

tenerifka
27. mar 2026

@anonym_autor ja mam presne 52 rokov, a ziadne problemy, ktore popisujes, len mi meskal 6 mesiacov menzes a teraz znova prisiel v plnej sile, inak sa citim ako mladica. Aku alternativu ti odporuca lekarka? Lebo niekedy to bez hormonov nejde, nemusi to byt navzdy, len na nejaky cas, pokial sa organizmus spamata a prisposobi novej situacii.
Velakrat pomaha zmena zivotneho stylu, vela pohybu, zlepsenie stravy....

0silvia0
27. mar 2026

@anonym_autor mam 52, zacali mi tento rok navaly, ale niekto tu poradil Inositol, zacala som uzivat, a po tyzdni po navaloch ani slychu. Okrem toho magnezium, pupalku a moja fyzioterapeutka mi poradila znacku mivolis z dm: menoaktiv a monchspfeffer. Ale este som tie z dm neskusala.

mirage
27. mar 2026

prečo nedať hormonálnu terapiu?

anonym_9ea54e
27. mar 2026
@mirage

@mirage trombofília? Napríklad ja to mám a HAK ani HSL nemôžem.

anonym_a333aa
27. mar 2026

@anonym_autor Ja mám o pár mesiacov 50. Menzes nemám už 2-3r.ani neviem presne 😁 Ale perimenopazu od 42 to viem presne. A od vtedy nenormálne návaly, potenie, nervozita.To je za mňa najhoršie co môže byť v menopauze. Návaly🤧 Ja som vyskúšala všetko možné prírodné a musela som hormonálnu liečbu. Síce uz nemam momentálne nič. V zime sa to ešte dá, ale ako otepluje hrôza. Neviem stále prísť nato úplne ,kedy sa to zhoršuje. Asi stresom,vyčerpaním. Najhoršie v noci v lete ,keď to príde, spotené telo a krk a mám pocit, že sa zadusim od tepla a do toho zle spávam. Ale v zime lepšie.
Muž tomu je zima, mne raz zima potom horúce tak to je hrozné haha A samozrejme cítim, že aj výkon ide pomaly dole a som často unavená na smrť . Lebo napriek timuu, že nekrvácam už som aj tak anemická.

mondolina
27. mar 2026

vyskúšala som gynex, šalvia čaj a návaly prestali.

stellarstar
27. mar 2026
@mirage

@mirage áno pri poruche zrážanlivosti krvi sa nesmú hormóny, ani len krém. Mám to tiež

katica06
27. mar 2026

@anonym_autor u mna sa zacali prejavovať príznaky ktoré opisuješ po 40ke, 2,5r som skúšala a skúšala všetko čo kto odporúčal(ľanove semienka, sójový vyťažok, ďatelinka, pupalku , kadejaké kvapky čaje a tobolky a mohla by som pokračovať) zo svojich skúseností viem napísať iba toľko že nič nepomohlo , možno niektoré na 5-10% prízkakov.
Za mňa vyhodené peniaze

anonym_09118f
27. mar 2026
@katica06

@anonym_autor u mna sa zacali prejavovať príznaky ktoré opisuješ po 40ke, 2,5r som skúšala a skúšala všetko čo kto odporúčal(ľanove semienka, sójový vyťažok, ďatelinka, pupalku , kadejaké kvapky čaje a tobolky a mohla by som pokračovať) zo svojich skúseností viem napísať iba toľko že nič nepomohlo , možno niektoré na 5-10% prízkakov.
Za mňa vyhodené peniaze

@katica06 Ach presne nič nepomáha ani mne toľko som toho skúšala a návaly stále sú hlavne v noci libido 0bodov tiež nič nepomáha som po hysteroktomii onko pacient hormóny bez šance ani najbližších 5roko nebudem môcť už sa asi len zblázniť 🙈

anonym_d5476e
27. mar 2026

velmi ta nepotesim... hormonalne lieky nemozes, fytoestrogen ma velmi mizivy ucinok... dalsou moznostou aj pri trombofilii su antidepresiva v nizsich davkach - zmiernuju navaly ale su primarne na depresie a uzkost... /Venlafaxine – typ SNRI (inhibítor spätného vychytávania serotonínu a noradrenalínu)
Paroxetine – typ SSRI (inhibítor spätného vychytávania serotonínu) alebo Gabapentin – liek na epilepsiu a nervovú bolesť, ktorého vedlajsi ucinok je potlacenie nocnych navalov a lepsi spanok.... otazka znie, ci si ochotna brat uplne odveci lieky na zmiernenie priznakov, alebo sa s tym vnutorne popasujes... existuju, aj EU schvalene lieky, nedostupne na preskripciu u nas bohuzial, ktore su vyvyinuje specialne na menopauzu pri trombofilii... skus sa spytat gynekologa prave na ten venlafaxin.... ale sama rozhodni , ci je to tvoja cesta...

simsalabim
27. mar 2026

A preco nemozes HSL? Je voci nej vela predsudkov, sle radsej budes trpiet?

wodanka
27. mar 2026
@stellarstar

@mirage áno pri poruche zrážanlivosti krvi sa nesmú hormóny, ani len krém. Mám to tiež

@stellarstar aj ja mám poruchu zrážanlivosti a idem si dať predpísať HSL, s hematologom sme dohodnuté, že mi predpíše lieky proti zrazaniu, aby som HSL mohla brať

tenerifka
Včera o 07:55

Ale ved ona nepise, ze ma trombofiliu, len ze je aj ona aj lekarka viac za prirodnu cestu....

stellarstar
Včera o 08:15
@wodanka

@stellarstar aj ja mám poruchu zrážanlivosti a idem si dať predpísať HSL, s hematologom sme dohodnuté, že mi predpíše lieky proti zrazaniu, aby som HSL mohla brať

@wodanka ja mám aj nezhubný nádor v obličke tak toto riskovať nebudem