icon

Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie

keziah
15. máj 2013

Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂

venny26
9. jún 2014

Mám otázku vie mi tu niekto poradiť a lopatisticky vysvetliť túto diétu a jej fázy a čo sa smie a nesmie s názorn
ými jedalničkami. Chcela som si tú knihu kúpiť ale ako čítam vaše komenty a tie rôzne cudzie názvy tak to nechápem a viem, že by som po prečítaní mala z toho iba guláš. Veľmi ďakujem, diétu potrebujem nasadiť dcére má 2,5 roka a od narodenia problémy s kakaním a krčami. Ďakujem za rady.

venny26
9. jún 2014

Mám otázku na dávkovanie probiotík Bio-kult? Malá má 2,5 roka, dávali ste najprv pol tobolky alebo hneď celú. Do čoho ste to vysýpali? A kdedy ste ju dávali, po jedle? počas?

venny26
12. jún 2014

baby nejaké recepty, kde by som našla?

venny26
12. jún 2014

@lucikan a čo presne ide do tých mufín aký pomer?

keziah
autor
13. jún 2014

@ajkuska moje dieta kvoli tejto diete do skolky nechodilo. ale pokial ti dovolia nosit vlastne jedlo (mne nedovolili), tak by sa to dalo zvladnut.

keziah
autor
13. jún 2014

@venny26 fazy diety su popisane na strane 4 tejto diskusie. dieta je v zasade zalozena na lahko stravitelnych a vyzivnych jedlach, najma vyvaroch, varenej zelenine a mase, atd. vid pozri fazy. Recepty a vzorovy jedalnicek najdes na stranke zivej kultury, popozeraj: http://zivakultura.cz/forum/
davkovanie probiotik: po jedle alebo zaroven s podlednymi sustami, vysypat z tobolky. Momentalne nemam doma knihu, autorka diety odporuca probiotika podla vahy cloveka, viem, ze moj cca 20 kg chlapec jedol tusim 10 miliard probiotik denne, co by zodpovedalo 5 kapsulkam biokultu, to by som asi skrachovala 😀 takze som davala aj biopron, je cenovo dostupnejsi a teda vela mliecneho kefiru.

venny26
13. jún 2014

@keziah Ďakujem, ja dávam jednu kapsulu Bio-kultu, uvidíme, ďakujem za rady. My máme problém s trávením. Vývar mi pekne papá, len nviem čo jej môžem ešte dať lebo mi to nechce celý deň, zistila som že jej robí zle ananás čerstvý. Jablko a banán v pohode. Čo na raňajky, čítala som že vajíčko o zeleninou, a že nejaké z mandľovej múky nejaký chlebík. Čo robievate na raňjaky alebo na večeru?

ajkuska
13. jún 2014

@keziah to je škoda, že ste kvôli tomu nechodili do škôlky, uvidím či dovolia, ale nevyzerá to ružovo, ale zas aby desiatoval chlieb s margarínom tak to nechcem, to nejedol nikdy ani pred diétou, fakt neviem ako to potom vyriešim.

llulla
13. jún 2014

@venny26 ja na ranajky odstavujem,syn vypije 6-8 dcl cerstveho zeleninovo-ovocneho dzusu.Na desiatu ma kolacik (z pomletych mandli,alebo lieskovych orieskov/kesu) a ovocie.Obed ma polievku a maso so zeleninou.Olovrant ma gaps palacinky/ovocie/kozi domaci jogurt/domaci kefir/prazenicu....A na veceru ma rozmixovane ovocie-vela ovocia.Medzi jedlami si zvykne vypytat nejake ovocie,zeleninu atd.

@ajkuska a keby si to v skolke vyriesila tak,ze na desiatu mu vezmes nejake ovocie (banan,jablko...),voci tomu by nemali mat namiestky,nie je tam riziko,ze by to bolo pokazene...A pred obedom ho zobrat domov?Alebo chodi na cely den do skolky?

venny26
13. jún 2014

@llulla a čo dávaš do toho koláčika? Aký pomer? A ako to pečieš?

llulla
13. jún 2014

@venny26 tu v teme je tusim aj recept-ale napisem:3 vajcia+3 banany+2 salky pomletych orechov (my nemozme vlasske,tak davam rozny pomer mandli,lieskovcov a kesu),1 lyzicka sody bicarbony,sladidlo (ja davam 5 datli,lebo banany su dost sladke,ale da sa dat aj med,alebo stevia),tuk (davam 1,5-2 lyzice kokosoveho oleja), 1 lyzicka vanilkoveho extraktu (nemusi byt).Vsetko spolu rozmixujem,vylejem do nadoby na pecenie/plechu a dam piect na 170 stupnov.Dlzka pecenia zavisi od tvaru nadoby,v ktorej sa to pecie-treba pichat sparatkom a zistt,ci je uz kolac upeceny 🙂

lucikan
13. jún 2014

@venny26 prosim ta pripomen mi ake muffiny mas na mysli? lebo ja najcastejsie robim hocico od oka a podla toho co je prave doma

ajkuska
15. jún 2014

@llulla nie mal by chodiť len doobeda, mohla by som to takto skúsiť sa spýtať.

martina46
29. jún 2014

prosim vas, nepoznate niekoho, komu zabrala gaps na zvacsenu nosnu mandlu, hrozil zakrok a mandla sa na diete zmensila?

lucikan
2. júl 2014

@martina46 moj starsi syn nema sice diagnostikovanu zvacsenu nosnu mandlu, ale opisem ti ako je to u nas,
ja totizto predpokladam z ju mal zvacsenu, lebo zacal dychat ustami. Syn bol na striktnom gapse minuly rok 5 mesiacov (to bol zaroven aj na nemliecnej diete), za ten cas krasne dychal nosom, zacal rast. Kedze problemy co sme tym chceli poriesit ustupili, tak sme pomaly zaviedli zas lepok, ale len v podobe razneho kavskoveho chleba a spaldovej muky. V decembri zacal zas dychat ustami a stupnovalo sa to, nos furt plny, ale nikdy nesmrkal, sople mu netiekli, len to mal zahuhnane. Bola som nalomena ist na orl, ale povedala som si, vynecham lepok a uvidíme.
V polke aprila 2014 sme zas zacali gapsovat a olala, do dvoch tyzdnov krasne ciste dychanie cez nos 🙂
Lenze kratko nato sme zaviedli mliecne zas a pomaly sa mu nos opat upchaval. Nebolo to teraz take silne ako ked to zacalo v tom decembri, ale aj tak som mu nateraz zas mliecne vysadila.
Cize za nas ti mozem povedat, ze pomaha na uvolnenie nosa vynechanie lepku. A napr mam aj otestovane, ze ak syn dostane na veceru ryzu, celu noc mi huhna a az chrape...
Mlieko este neviem u nas uplne zhodnotit. Znovu o dva tyzdne zavedieme a uvidíme. Lebo ak mame zas byt na nemliecnom gapse, tak ma porazi....aj ked, ak treba, tak treba, zdravie je prednejsie ako vsetko ostatne 🙂

lucikan
2. júl 2014

Baby pridam recept, mozno tazko banalny ale ja som sa k nemu dostala az teraz a tesim sa jak mala.
Pecene banay - na panvicku dat kokosovy olej, po dlzke rozpolene osupene banany, my si posypavame skoricou, tri minutky z jednej strany stacia. Potom bohato poliat gheeckom alebo maslom a je to bozske. Kto ma to stastie a moze mliecne, tak k tomu kopcek smotany jogurtu...my si dnes dame k tomu zltkovy krem (zltky vyslahane s medom).

martina46
17. júl 2014

@lucikan velni pekne ti dakujem! konecne mam nejaku odzvu a povzbudilo ma to.
my na gapse nie sme, teraz sme 2 tyzdne na bezlepku a dievky mi v noci nechrapu, no neviem, ci to nebolo zlepsene uz predtym, inac mliecne jedia, aj bezlep. obiloviny, uvidime, co bude do konca prazdnin, kazdopadne v lete do nich napcham viac ovozelu a lepsie ustrazim sladkosti.
tak som zvedava, co bude dalej, este raz vdaka 🙂

martina46
7. aug 2014

http://www.fitrecepty.sk/super-stavnata-bananov...

ja som ju robila ako muffiny, ale este ako prvy pokus som cesto rozliala na plech (pridala som este trosku citron. silice pre vonu) a robila ako marhulovy koloac s posypkou.
posypka bo a maslo, kokosova muka a xylitol - nie je v zozname gaps, ale neviem aku inu nahradu.
bol to jeden z najlepsich kolacikov, co som upiekla. len je velmi mokry, cize jest lyzickou 🙂

dalsi tip, ak to tu uz nebolo:

http://dobruchut.azet.sk/recept/30495/fotorecep...

ta lyzica medu tam podla mna ani nie je treba, zdalo sa mi to velmi sladke.
chystam sa na verziu namiesto mrkvy jablka, ktovie, co to spravi 🙂

veronika_pp
10. sep 2014

ahojte - vedeli by ste mi poradiť - začala som s 2,5 ročnou dcérkou GAPS. .. momentálne sme na 14. dni INTRA - v tretej fáze.. a máme problém. Dcérka má veeeľmi nafúknuté bruško a extrémne zapáchajúce vetry.. 😔 .. striktne dodržiavame všetky pravidlá, úvod sme prežili, mala som pocit, že už bude dobre. Podávam jej BioKult - 3 kapsle. Okrem toho má ešte púpalkový olej, inak nič. Neviem, na koho sa mám obrátiť, hľadám niekoho so skúsenosťami z gaps... ďakujem 🙂

keziah
autor
12. sep 2014

@veronika_pp ja ti neporadim, lebo netusim, co moze byt problem (akurat mi napada stava z kyslej kapusty, ale to len hadam, neviem, ci ju papate). Skus napisat dievcatam z zivej kultury, mne odpisovali pomerne ochotne a rychlo: http://zivakultura.cz/kontakt/
Ak im budes pisat, daj aj, ze co ti poradili a ako to zabralo, nech sa aj my cosi priucime 🙂

tinika
7. nov 2014

ahojte, odporučili mi tiez tuto dietu, mam dvojmesačnu dcerku a od 3tyzdnom a velmi trapime s kakanim, stolica riedka ale puči sa a kriči ako keby mala zapchu ja mam intoleranciu laktozy a syndrom drazdiveho čreva a čitam ze tam treba teply vyvar a mliečne veci čo ja nemozem nestiham vsetko studovat, a kedze pri 3 detoch pracujem a som na nich sama, muza mam na sluzobke dlhodobo tak asi tu uvodnu dietu by som nezvladla navyse asi ani nie je vhodna ked kojim ako som niekdze čitala mam vhupnut rovno do plnej diety? vdaka za postrehy

keziah
autor
10. nov 2014

@tinika nevsimla som si tvoj prispevok hned, prepac. ano, pokial dojcis, tak sa neodporuca robit uvodnu dietu, pod rovno do plnej. zakladom je mat denne poriadny vyvar, varenu zeleninu (proste sprav si aspon raz denne dobru zeleninovu polievku-zemiaky nepouzivaj, nie su povolene, vo vyvare z kosti, koze, chrupaviek), inak jest vajicka (aspon zltko, ak ti bielko robi tazkosti, inak zistila som, ze zltko nalacno je pomerne tazko stravitelne, tak to neprezen), varene maso, ovocie najprv tepelne spracovane (ja som milovala bananove placky, nez som zisila, ze mam alergiu na banany), neskor aj cerstve, orechove pecivo....
co sa tej laktozy tyka, robi ti zle aj prepustane maslo, ghee? skusila si kefir z kefirovych zrn? v tom by laktoza moc nemala byt.

keziah
autor
10. nov 2014

Inak nasla som nejake skusenosti s touto dietou, myslim, ze by som to sem mala dat, aby sme si uvedomili, ze moze mat aj svoje rizika:
http://nourishedandnurtured.blogspot.sk/2013/05...

tinika
10. nov 2014

@keziah som nevedela ze existuje aj alergia na banany :D:D minule som robila placky bo ostalo vela bananov ale nedarili sa mi :((( nejako sa dzabali :( prve sli do kosa kym sa mi podarilo ako tak otočit dalsie .( a to som uz raz robila ab oli ok :( ja zase vlasske orechy nelubim mi po nich na juazyku take vyrazky sa robia čo sice zmiznu za kratky čas ale je t oneprijeme . gee som este nemala tak neviem ale pouzivala som aj kravske maslo len teraz mam pocit ze ma prehana zo vsetkeho a kefirove zrna mam doma uz nejaky čas ale nejako sa mi nedari časovo neviem kolko dni max. mozu stat kym to scedim ochutnala som minule ale bojim sa ze ma prezenie bo ani jogurty nemozem ale skusim vdaka za odpoved

tinika
10. nov 2014

@keziah neviem velmi anglicky a nemam čas to teraz hadzat do googlu čo v skratke su rizika?

keziah
autor
10. nov 2014

@tinika heh, ja sa s plackami nebabrem nejak, moje boli ako bananova omeleta 😀
ja mam tiez alergiu na vlasaky aj na lieskovce-myslim, ze je to prejav alergie, ked mas akekolvek pichanie, stipanie resp. ine podobne prejavy na perach a v ustach, ked jes potravinu, co ta alergizuje. ja peciem z mandli.
ja v anglictine tiez nie som moc dobra v zasade tam ludia popisuju svoje skusenosti, kde dietu chvalia alebo kritizuju, ze po pociatocnom zlepseni zdravot. stavu sa im problemy zase vratili a ako riziko sa tam spomina, ze tym, ze je dieta nizkosacharidova, moze pri dlhodobom dodrziavani sposobit problem s nadoblickami, ak som to pochopila spravne. ja na gapse drzim uz len syna s tym, ze denne zje nejaku bezlepkovu obilninu, vacsinou na obed ryzu (pseno, pohanku) uvarenu vo vyvare, takze tie problemy s nadoblickami by sme nemali mat. ryza na gapse sice dovolena nie je, ale je to mensie zlo, ako riskovat tie problemy, ktore moze sposobit nizkosacharidova strava.

tinika
10. nov 2014

@keziah a kde kupujete kvalitne maso?

keziah
autor
10. nov 2014

@tinika ja objednavam v www.bioprevas.sk a chodim si osobne vyberat, ale som z bratislavy, neviem, ci zasielaju aj na vychod, pripadko mrkni. u nich kupujem bio kuracie polievkove zmesy a bio kuracie pecienky. pred casom som nakupovala aj cez www.farmatuska.sk a cez www.moriak.sk
Konkretne v tvojom okoli zial neviem poradit, mozno niekto iny bude vediet.

tinika
10. nov 2014

@keziah iem ze taka podobna stranke je aj tu na vychode len neviem ake kvalitne maso maju

leva11
26. nov 2014

ahojte a vie mi niekto poradit kde sa da vysetrit zdravotny stav {co sa tyka crevnej flory, atd/ 2.5 r. dietata. okolie BA