Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
Baby, prosim vas, z coho peciete mandlovy gaps chlebik? Kupujete mandlovu muku alebo meliete mandle doma? Ak ich meliete, kupujete lupane mandle alebo nie?
@katkaa123 ja kupujem mandle nelupane (zvykla som kupovat 4kg balik v predajni encinger raca, vygugli, ale minuly tyzden mali mandle vypredane, ktohovie, kedy zase dostanu nove), cca 8-10 hodin macam v osolenej vode (vygugli si klicenie orechov), potom premyjem a susim, v piecke alebo v susicke. Kedysi som ich po vymacani aj supala, ale uz sa mi nechce. Lupane som kupovat nechcela, prave kvoli tomu, aby sa mandle dali "naklicit", sice netusim, ci ten proces ozaj funguje 😀
Mandle potom meliem az ked idem piect.
mnam ja mandle zboznujem 🙂
Dámy, viete mi poradiť, ci sa môže konopne semienko jesť, neviem to nikde nájsť?. Ďakujem
neviete mi poradiť nejaké tráviace enzýmy vhodné pre 5 ročného, na stránke gaps uvádzajú tieto, nebrali ste niektoré z nich?
http://www.shop.gapsdiet.com/category.sc;jsessi...
@ajkuska No ani nie. Ale som rada aj za tú stolicu, lebo to bolo hrozné, stále hnačkovitá a zapáchajúca. V Natashinej knihe "Syndróm psychológie trávania" ona píše, že má dobré výsledky pri deťoch, ktoré užívajú betaine HCL. A ja som toto konzultovala s p. Mikovou z Ostravy, ktorá sa zaoberá deťmi s PAS v súvislosti s dietou a doplnkami. Ona mi ich poradila. Adamko mal aj pieskovú stolicu a na to nám veľmi pomohol Taurín, to zas podľa knihy Prof. Struneckej a poradila mi to aj jedna mamička tu na MK.
@ajkuska Ja som kúpila od Kompavy, bol v Bio obchode, tak som ho vzala, aspoň som ušetrila na poštovnom. Lebo tie sumy sú častokrát hrozné. Taurím 600 mg 1x denne /ráno/ a enzýmy po každom hlavnom jedle, takže asi 3 za deň /raňajky, obed, večera/. A Tvoj B. má problémy so stolicou a trávením? A neďakuj, kľudne sa ozvi aj v IP, často si na Vás spomenie, ale ako chodím do práce času je pomenej. Trápime sa s kade čím, ale aspoň tá stolica je už lepšia. Tak sa držte. Papa
.
Ahojte dievcata! Potrebujem radu,lebo som na prasky. Syn, 3,5r. je na Gaps 2 mesiace a je to na jednej strane super dieta, lebo sa rozvravel. Sice vety sam od seba netvori, ( ale kratsie uz zopakovat dokaze ), kazdopadne mozog mu zacal fungovat. Slova, hlavne podstatne mena si konecne pamata a spontanne ich pouziva, ked o nieco ziada. V juni neprehovoril, to mi verte a nebol schopny ani opakovat viac nez jednu slabiku. Teraz parada, ked si zaciname rozumiet! 🙂 Cely sa psychicky zlepsuje, napr. co sa tyka predstavivosti v hre, alebo jemna motorika...No ale je tu nieco s cim som nepocitala. Vzdy mal ekzem, na rukach, nohách v zahyboch, poprípade na licach. Len take kolieska o velkosti 3 cm kazdy druhy tyzden. Teraz sa s nim deje nieco, co nemozem ani popisat. Je komplet cely ekzemovy. Minimalne 100 takých koliesok po celom krasnom telicku. Akoby sa mu vytvorili alebo sa prebudili skryte alergie po prekonani die-off, co u neho trvalo 4 dni. Nezabera stary dobry Holtov krem, je podrazdeny, ak mu nedam fenistil, co by som nemala, viem. Su prázdniny a my nemozeme chodit k vode, na slnko, ma okamzite zhorsenie!!! Ludia kukaju, proste neprijemne ...vadi mu vsetko. Pred dietou jedol banany na kila, teraz katastrofa. On vlastne netoleruje skoro nic, a co presne neviem, lebo cakam uz takmer mesiac na vysledky z alergologie. Tocim dookola 5 jedal. Strpcuje mi to zivot, teda celej rodine. A jemu to pride hrozne nespravodlive, ze neustale vravim "nie zlatko, toto nemozes papat, lebo bude bó". Jednoducho zrazu nic nemoze, co mohol. Mam ist znovu na intro? Urobili sme kdesi chybu? Alebo je to bezne? vdaka...🙂
@silvikam ahoj! Papa len to naj z naj...snažím sa všetko bio, aj maso. Tresciu pecen s prazenicou + mrkvovo-cviklovu stavu na ranajky,fermentovane jedlo,napr.aj zincicu aspoň 2 X denne, vela ovocia, zeleniny aj vývar každý den, naozaj sa snažím...neustále som v kuchyni,alebo na trhu. Ale máš asi pravdu, bude to koli histaminu.Konecne sú výsledky z alergologie a som skoro odpadla! Ziadne alergie,ani intolerancie spomedzi 60 najcastejsich alergenov! Takze,kym nevymyslime nieco lepsie, davam mu na odporucanie Fenistil 3 X denne a ekzém zmizol po 2 dnoch. Ale ako mohol die-off toto s histaminom tak rozprudit? Včera aj dnes dostal banan a isiel sa zblaznit od stastia. Povedal mi Mamička! Fenistil je urcite zakazany,ale robí zázraky! Co si o tom celom myslíš?
@lubka62 nie som odbornik, ale osobne si myslím, že to môže byť HIT. Ono tieto deti, ktoré majú problémy s crevami kde sú prítomné kvasinky a iné potvory majú často problem aj s HIt. Pri HIT sa nesmú fermentovane potraviny. A aj vývar by mal byť viac masový ako kostny. A hlavne všetko čerstvé!!!!!. Jedlo uvar a zmraz! Aj vývar zmraz a tak potom zabezpecis cerstvost. Skús si prečítať info na www. zivejkulture. Ak mu zaberá Fenistil tak tam je problém . Skús eliminovať vysoko histaminove jedlo a uvidíš. A politika beriete?
@silvikam dakujem Ti za rady! Neviem,ake presne sú vysokohistaminove potraviny, no po skusenosti to bude aj banan.Dostudujem a posnazim sa len vynimocne. Ale ako mu nemám dávat fermentovane,ked zakladom tejto diety je akurat toto? Autorka tejto diety to prizvukuje viackrat,ze na uzdravenie crevnej mikroflóry treba ferm.jedlo. Tak ja neviem,mame zvolnit,vytvorit si vlastnu dietu???
@lubka62 ahoj. Vysoko histamínové potraviny si presne najdeš na internete. A tým, že malý papá fermentované potraviny, tak sa u to iba zhoršuje, tie sa pri HIT nesmú!!!!!. Viem, že ich Natasha v knihe doporučuje. My sme držali 6 m GAPS, môj syn má HIT a fermentované nejedol nič, bála som sa. Ale u nás také viditeľné pokroky ako u Vás nenastali. Bolo to hrozné, tak ako si písala vyššie /varenie, nakupovanie .../ u nás to bolo o to horšie, že už syn chodil do školy a bolo mu treba stravu na celý deň variť tam a tým, že je HIT, tak som varila ráno od 5.00 hod. aby bolo čerstvé. Bol stále hladný, tak som to po pol roku vzdala. Skús na čas vysadiť histamínové potraviny a pridaj probiotiká a uvidíš, či sa ekzém nezlepší. Držím palce.
@silvikam ja to vzdat nemozem,ked vidím tie pokroky. Som šťastná, že prestal byt ticho a šiši a otvoril sa. Neviem sa dočkat na reakciu uciteliek v MŠ...🙂 Natasha asi fenistil nepozna,ale mne sa zda,ze za posledne dni, co ho Simon dostává, je este lepsie. Či v rozpravani, spravani, ekzem nevidno. Probiotika berieme od 3 dna Gaps,BioKult14. A fermentovane dnes nemal nic,okrem zincice.To nevysadim,lebo to je super prirodne probio. A chuti mu viac,nez jogurt. Žijeme na stred.SR,vsade okolo salase,tak čerpám z ponuky🙂
@papricka33. Ahoj, urcite moderátorkou být nechcem, sme na gaps už len na 50%, vydrzali sme 4 mesiace,teraz máme taku vlastnu vytuningovanu verziu Gapsky. Inak ty si chcela link na knihu,tak ja ju mám z netu http://www.megaknihy.sk/altern-medicina-a-lieci.... odtialto . A bezne jedla som si vymyslala sama,alebo na roznych forach, aj českých, ci amerických. Idete aj vy nato?
baby, je aj stranka www.zivakultura.cz, neviem ci poznate 🙂 asi ano, necitam uz dozadu diskusiu....
ja som bola na GAPS asi 3 mesiace, ked som si riesila traviace problemy, velmi mi to pomohlo 🙂 drzim vam palce.
@lubka62 áno. Chcem skúsiť. Všetci čosi máme ☹ intolerancie, alergie, exemy, maluch slabšie rozpráva... no, nadlho by to bolo ☹ Stránku som zbuchala, myslela som, ze je to ako kedysi, že musíš mať aspoň 2 moderátorov ak ju chceš založiť 🙂 Ale poteším sa, ked prispejes nejakými receptíkmi, odkazmi 😉
Niečo o GAPS diéte tu http://www.chudnutie-priberanie.sk/2016/10/gaps...
Je tam aj zoznam zakázaných a povolených potravín.
ahojte, robievate vianocny zemiakova salat s alternativnou tekvicou namiesto zemiacikov? ak ano, s akym druhom? ja som robila s hokkaido - moc vyrazna chut, maslovou sladkou tekvicou - lepsie ale sladke, minule vianoce s cuketou- asi najlepsie, len je tu vzdy problem, ako to pripravit, aby ostala nerozbabrana a zaroven nebola prilis surova.
boli by tipy?
Veľmi pekná stránka a kopec info o GAPS, odporúčam. http://www.gaps.me/gaps-diet.php

😲 re