Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
inak baby, pouzivate steviu? ja som najnovsie skusila namlete listky do pecenia, tomu bielemu prasku moc neverim, no a nic moc, ked stevia tak inak chuti, vraj exisuje lipia sladka, ktora je dokonca 3x sladsia ako stevia, mate niektora skusenost?
@llulla prave som si vsimla, ze ty tiez riesis steviu, no neviem, kedze je to bylinka, tak si myslim, ze by s tym nemal byt problem, ja napriklad reagujem na med a susene ovocie, na steviu nie, pred gaps som pouzivala xilytol, ale ten sa teraz neodvazim
dakujem za zelania, ak si z ba, tak by som ti mohla kefirky dodat, momentalne su v mraziaku a mam ich dost vela
@zuzuliak1981 je len jeden druh stevie?Alebo viac?Lebo kdesi som citala,ze su rozne,len si nespominam,ci rastliny,ale sa delia stevioglykozody-a niektore su sladsie,ako ine...Ja som teraz kupila v Dm-Stevia pura,nemala som doma susene ovocie na osladenie kolaca,tak som pouzila steviu-a zda sa,ze zatial ok.
Ja neznasam chut medu,citim aj minikvapku ☹ ...Takze cokolvek synovi robim s medom,neviem to ochutnat v takej miere,aby som to vylepsila-mne tam ta chut medu preraza.Aj preto by som sa potesila stevii,ak by ju zvladol,chuti mi ovela viac.Ty steviu pestujes v kvetinaci?Ci mas zahradku?A dakujem za ponuku kefirovej huby,ale nie sme z BA .
@llulla ja sa chystam si kupit steviu, alebo skor tu lipiu, ak by sa mi podarilo, snad chuti trosku lepsie ako stevia, chcem ju pestovat len doma na okne v kvetinaci, zvykla som kupovat steviu prasok - biely, takze je to upravovane, to bude asi ta stevioglykozod, tak rozmyslam, co s tym robia, ked je to biele a listky zelene, daju sa kupit susene listky alebo uz susene pomlete, lenze je s tym viac prace ako s praskom, ale zas aspon viem, ze je to 100% prirodne
@zuzuliak1981 aj ja som rozmyslala nad tym praskom...Najprv som tiez kupila biely prasok,ale doma studujem a to bola stevia+nejake umele sladidlo,takze sme to pouzili my.Teraz mame tekutinu.
Tiez ma laka vypestovat si steviu (o lipiu som doteraz nevedela),len som pred casom nahodou narazila na temu,kde sa baby trapili s tym,co potom s listkami,vraj dali kvantum listkov stevie do vody a bola len velmi mierne sladka...Tak som to nechala tak,ale asi si zacnem googlit info o pestovani a spracovani.
Inak-svokra dala cez vikend malemu stavu z pomarancov,nesmakovalo mu to (neslo mi to do hlavy,ved stavy miluje),tak to chutnam a presladene cukrom 😠 😠 Ani ja som to nevedela vypit.Takze chuda moje malo po 2,4 rokoch cukor a odvtedy ma velmi zvlastnu-hnackovitu stolicu ☹
@llulla s listkami zatial nemam skusenost, ja som si najnovsie kupila prasok, su to len zomlete listky, a podla mna to dost sladi, ja si nesladim ani caj, takze pre mna je to len do pecenia, hlavne teraz neviem ako prezijem vianoce :(
chudacik malicky, taky cukor vie narobit dobru sarapatu a svokra nevie, ze ma davat na taketo veci pozor? ako to vlastne riesite s rodinou? starym rodicom sa asi tazko vysvetluje, ze nemozu dat detom skadkosti alebo chlebik s dzemom
@zuzuliak1981 svokra velmi dobre vie,ze cukor nesmie a prave preto mu ho dala...Zial-ona je taka...Mrzi ma to,lebo do cerstvo odstavenej stavy ziaden cukor netreba a ked uz velmi nieco chcela,vie,ze med moze.Este aj dnes sa stazuje,ze ho boli brusko ☹
@llulla a nezabera na nu ani to, ze mu je potom zle? tak jej povedzte, ze ho uz u nej bez dozoru nenechate, alebo ho nebudete nosit na navstevu vobec, ked je taka, toto fakt nechapem, obavam sa, ze aj u nas to zial bude podobne, lebo rodina nema velke pochopenie pre moje stravovanie ☹
@zuzuliak1981 my sme tam uz skoro rok neboli,teraz sme isli a bum,sameho by som ho tam nemohla nechat-to by sme skoncili na pohotovosti....Ona je taka-naschval,este sa na tom zasmeje,ze "no a co"..Ten cukor do pohara nie lyzickou davala,ale sypala zo sacku-tak si vies predstavit to mnozstvo.A ja som nechapala,ze to maly nechce-fakt to bolo velmi presladene.
Ale nik iny nam nerobi taketo veci,kazdy akceptuje jeho stravovanie,ked mu chcu nieco dat,tak najprv za mnou pridu,ci to moze...Takze aj ked to teraz vyzera,ze u vas budu malinkemu/malinkej davat aj "zakazane" veci,nemusi to tak byt.
@llulla boze, to je co za svokra, naschval ublizovat dietatu, ta nemoze byt normalna
@llulla tak tie keksiky - med, zltka a mandle - piekla som to v utorok a vecer a este ani teraz nie su suche a tvrde, chutovo ok, ale ten moj pomer surovin bol teda nespravny, ja som dala 100g mletych mandli, 2 zltka, 60g medu (to sa mi zial med ulial, chcela som dat menej). Plus som to mala nechat aj dlhsie v rure asi. Ale posluzilo dobre.
@zuzuliak1981 dakujem za ten popis ohladom syrov, na najblizsom trhu ich dobre vyspovedam (tych s nepaterizovanym syrom)
@llulla s tou steviou - ja mam nazor, ze ten biely prasok je skor podozrivy - preto, ako velmi procesovana vec to musi byt, ked mas z listkov zrazu biely prasok. Naopak listkov by som sa nebala, ale to urcite zavisi od stavu tvojho syna a pokrokov, ake na nom vydis, ked je na diete.
toto je od veci, ale skoro mi oci vypadli, ked som si tam tu hrubku teraz uvidela 😅
@lucikan 😀 keby si na to neupozornila, tak si to vôbec nevšimnem, keď človek v rýchlosti píše, tak to potom dopadne kade ako
Ja som si práve dala makové mlieko, tak som sa naň tešila, ale chutilo to ako špinavá voda 😒 ani lyžička medu tomu nepomohla, vypila som to len kvôli vapniku, nabudúce si radšej spravím makové gulicky, aspoň si pochutim
@zuzuliak1981 makove mlieko 😝 😀 Tiez som mala pokus dat ho malemu 😎 Nechapem,ako to niekto moze pvazovat za velmi chutne 😀
Tie makove gulicky chutia dobre?
@lucikan dakujem za recenziu k receptu,cez vikend vyskusam.Nasla som link na recept,ktory je vraj vyborny-myslim,ze by sa dal prerobit na gaps,co myslis?
http://varecha.pravda.sk/recepty/delikatesne-or...
Stevia vo forme bieleho prasku je veru podozriva,kupila som ju len raz,drobcovi som to nedala ani chutnat,ale v zlozeni bolo aj umele sladidlo,tak predpokladam,ze to prevazovalo v prasku.
@llulla tie makové gulicky len zmiesas máj, orechy, kokšov múčky, med, sušené ovocie, kokosovy olej alebo maslo, podľa chuti, nie všetko naraz
Čo sa týka stevie, ja som mala biely prášok, bolo tam napísané 100% stevia, vtedy som to neriešila, ale teraz keď som tehu, tak tomu neverím, prinajmenšom to musí byť nejako bielene
@llulla @zuzuliak1981 ja som makove mlieko mixovala s bananom, nebolo to zle
inak akurat som skusila upiect slnecnicovy chlebik (mleta slnecnica, zltka, mast, sol) a dalsi neuspech, nedrzi to pokope 🙄
u nas doma pomaly gaps balime, pac synovi polovica povolenych veci nechuti a ta druha mu nerobi dobre, po cca 10 mesiacoch na plnej nevidim u neho ziadny efekt. ale kto vie, mozno ked nasadime pecivo, tak zistim, ze sme v skutocnosti na tom este boli dobre 😀
@keziah ja som piekla mix prevažne mandle, slnečnica, tekvica, masť, soľ, celé myslím dve vajcia a cuketa, ešte som tam dala provensalske korenie, držalo to fajn aj chutilo ok
Držím palce s pečivom
Ahojte dievcence zajtra ide maly posledny den v tomto roku do skolky a prechadzame na GAPS. Dufam, ze to zvladneme tak by som sa s vasim dovolenim k vam pridala🙂 urcite nam to velmi pomoze.
maly mal v septembri 5 rokov a mame velky problem s rozpravanim (Verbalna dyspraxia) a kedze uz neviem ako mu pomoct tak ideme na Gaps.
@spinoscapularnabeta vitaj, dúfam, že Vám to pomôže
@zuzuliak1981 Dakuje🙂
Mam otazku na kolace, k vianociam chcem piect pre navstevy gaps kolace ale neviem kolko vydrzia? mam ich tesne pred piect alebo mozem zacat uz teraz? Napriklad linecke alebo medovniky zo stranky zivakultura.cz
@spinoscapularnabeta žiaľ, nemám s tým skúsenosť, skús sa asi opýtať na ich stránke
@spinoscapularnabeta vitaj, drzim palce nech vidite vysledky.
Mohla by si prosim ta, popisat ako vyzera rec tvojho syna? A ako sa vyvijala? Len tak pre zaujimavost, lebo my tiez so synom mame s recou problem, ale zatial teda len "obycajne OVR (oneskoreny vyvin reci). Teraz uz sice rozprava vsetko ale rozumieme mu len my s muzom.
A prosim ta ako budes riesit stravovanie v skolke? Budes mu nosit jedlo?
Dnes som upiekla skvely gaps bananovy kolacik tak sa podelim. (Aspon myslim ze je gaps)
Rozpucila som 2 banany vidlickou, pridala som 2 lyzice medu, slnecnicove semienka, asi 60gr roztopeneho masla, 2 vajcia a nakoniec rozmixovane mandle asi 10 lyzic a asi 3 lyzice m prach zomletych lanovych semien a polovica prasku do peciva. Piekla som 40m na 180 v malej forme na biskupsky chlebik nakolko to bolo malicko cesta. Velmi dobre sa podaril. Mozu sa pridat hrozienka, skoricovy cukor, vanilka, podla chuti.
@lucikan Ahoj a dakujem🙂
No maly nerozpraval vobec do troch rokov, skolka mu pomohla iba malicko, vedel asi take slova ako havo, brm brm (auto), pit, papat. Take základy, ziadne vety, sklonovanie. teraz ako trenujeme aj s logopedkami tak zacina tvorit vety 2-3 slovne. sem tam sa mu podari L,R,Č ale stale malo sklonuje, predlozky nedava. Jeho otazka Mami co robis znie asi . " Mami hm robi? na sestru vola Hanka kde je?-( Hanka kde si)Okrem toho sme zistili ze viac ako dvoj-troj slovnu vetu nam nerozumie, nevie si to spracovat ked je toho viac.. Niektore slova hovori cisto a niektore rozumieme len mi. niektore slova ako papucky, pyzamko , sliepocka uplne skomoli. zvladne ich povedat ked si ich vytlieskame po slabikach.
neviem ako to bude v skolke, teraz je doma, pojde az na budic rok do skolky a ak to vydrzime tak budem mu musiet davat zo sebou desiatu a na obed ho zobrat domov. este neviem co na to povedia v skolke🙂
Ako vam deti prechadzali prvou fazou? s malou nemam problem len maly po troch tanieroch vyvaru ho nemoze ani citit. a stale su hladny, nestiham chystat jest. a zacali ste jest ovocie a surovu zeleninu skor ako je doporucene? mne deti vypytuju ovocie, chyba im cukor chudiatka.
@mamainprogress mnam to znie super, vyskusame🙂
Kocky,tak som vyskusala upiect linecke zo stranky zivakultura.cz a vznikla z toho mrvenica 😒 Isla som presne podla receptu,akurat namiesto masla som dala ghee a nic sa s tym nedalo robit,sypalo sa to,mrvilo-tak som tam pridala najprv zltok navyse,potom aj bielok,potom kokosovy olej,potom vodu ...nakoniec som to natlacila do formiciek,upiekla-prva varka nejedla,sucha ako muka 😅 Druha,v ktorej bolo viac vody je lepsia,ale chutna moc nie...Skusali ste to niektora?Kde som urobila chybu?Vyskusane a osvedcene medovniky nahodou nemate?
@llulla pozeram ten recept, ja by som asi skusila namiesto kokosovej muky, mandlovu, to by mohlo lepsie fungovat

@lucikan ten recept vyskusam, daj vediet, ako to dopadlo, ja som si minule piekla makovo-orekovy kolac, mala som dva kusky a pokazil sa mi ☹ , bola som sklamana ako male decko, len trosku sladkeho som si chcela dopriat :(