icon

Pozor na babské recepty. Môžu deťom ublížiť

pavla64
5. mar 2011

Ahoj zeny 😀 som mamicka dvoch krasnych chlapcekov a najvatsie starosti mi bez diskusie robi ich zdravotny stav. to je asi aj zbytocne pysat. aby som presla k veci, citala som tu kopec rad co podavat detom co nepodavat detom... bola som dost zhrozena, treba verit bud lekarovy ktory vie co robi alebo farmaceutovy ktory vie co robi. Najlepsie si to zistim tak ze farmaceuta sa opytam nech mi nieco povie o lieku ktory beriem, podla toho ako sa tvary viem kedy mi klame... pokial je neochotny/a idem prec. Lekarovy skratka musim verit... Nakoniec davajte si velky pozor na to z akeho zdroja pochadzaju info z netu. Najprv mi bolo smiesne z toho co citam, ale potom ma to videsilo lebo skodite vlastnym detom. jeden odstrasujuci priklad na temu preco neverit babskym receptom. Na maleho chlapceka sa vylial hrniec vriacej vody, paleniny tretieho stupna nebolia, babicka ho natrela mastou polozila na to cibulu a obviazala. chlapcek poplakal ale kedze popaleniny tretieho stupna nebolia o chvilu prestlal. O tyzden dostal horucky, vdaka otrave krvy-lebo popalenina je otvorena rana, na pohotovosti lekar len neveriacky pozeral co to vidi na telicku. nepomohla ani okamzita hospitalizacia, chlapcek umrel... Je to hrozne smutne ale nech va to vystriha pred hanbou ist sa poradit.

Strana
z2
latvia
5. mar 2011

a kde bola matka, ked ho babicka natierala mastou?

pavla64
autor
5. mar 2011

vsetci verili babke, je najstarsia, vie. rodicia skoncili na psychioatrii... ☹

latvia
5. mar 2011

@pavla64 tak tento argument by mi nestacil 😅 okrem toho, poliat sa vriacou vodou najprv boli a uz zdravsi rozum musi vediet ze takto horuca voda je velmi nebezpecna, nehovoriac o tom ze sa obarilo dieta 😲

ikke
5. mar 2011

co ma odstrasujuci priklad spolocne s farmakoterapiou? 😨
a babicka asi nemala info o potierani mastou a cibulou z netu...
@pavla64 prepac, ale zda sa mi, ze si trosku pomiesala jablka s hruskami 😅

leniciatko
5. mar 2011

pri popálenine tretieho stupňa určite nepomôže cibula s masťou... 🙄 a ani iná babská blbina.

maca_p
5. mar 2011

strasne divny pribeh, ze popaleniny 3 st. nebolia, resp. bolia iba chvilu...
toto nepotrebuje vystrahu ako pises, kazdy normalny clovek ide okamzite k lekarovi s popalenym dietatom, ci je to rodic alebo stary rodic.

dadis
6. mar 2011

neverim pribehu, aj ked je prada, ze popaleniny 3.st nebolia, pretoze posobenim tepla sa znicia nervove zakoncenia, ale neda sa tak popalit vriacou vodou, ked aj tak nie komplexne, teda na urcitych miestach moze mat 3.st , ale na ostatnych 2.stupen, ktory je prave naopak velmi bolestivy...ze by hoax? a gramatika, tiez nic moc...

maca_p
6. mar 2011

@dadis mozno naozaj nebolia, ale koza je uplne fuc a skutocne pochybujem, ze rozumna babka by takuto popaleninu patlala mastou...

btw. kolko vody moze byt v hrnci? na akom rozsahu tela boli popaleniny? 😉

smarti
7. mar 2011

Príbeh vôbec nesúvisí s názvom, o čom vlastne chcela autorka diskutovať?

mywiel
7. mar 2011

Niekto by sa mal najprv naucit pisat, kym si vymysli novy pribeh. 🙄

pavla64
autor
7. mar 2011

Uznavam, asi to bol mensi myslienkovy skok. diskutovat som nechcela o nicom, len sa nenormalne smejem ked citam ulety typu-pri horucke treba dat platky citronu na zapastia, a to pomoze... probiotika, ktore uzije mamicka sa dostanu aj do mliecka atd atd atd, skratka, s prepacenim, hovno za hovnom. jedna mudra slecna precita clkanok z netu ktory napisal uplny laik, aj ked je to novinar, dalsia to nekriticky preberie... ci verite ci neverite tomu pribehu to uz je vasa zalezitost, mne to vravela stara kamaratka ktora robi nejaky ten piatok na zachranke... vela trpezlivosti. Vdaka Bohu ze nemame vsetky rovnaky nazor, to by potom bola pekna neproduktivna nuda 😀 😀 😀

pavla64
autor
7. mar 2011

apropo ku tej gramatike, 4. a 5. rocnik na farmacii som skoncila s priemerom pod 1,10 a dostala som cenu rektora... gramatika naozaj nieje podstatna

dadis
7. mar 2011

@pavla64 JPP pribehy mam najradsej...a este som co-to som pozerala, tak 3.stupen popalenin nesposobuje vriaca voda, dokonca, co mam prekvapilo tak ani olej, ale priamy ohen, elektrika, zieravina...

gramatika nie je podstatna?

ikke
7. mar 2011

@pavla64 ked si nechcela diskutovat, naco zakladas diskusiu? 😅 nemyslis, ze by bolo produktivnejsie napisat priamo do temy, v ktorej si nasla to "hovno za hovnom" a ako profesional (farmaceut) tam dat skutocnu, fundovanu radu? 😉

sorciera24
7. mar 2011

nerozumiem trosku tejto diskusii..... 😅 co tym chcel basink vlastne povedat? 😕

desszi
7. mar 2011

No urcite je rozdiel liecit popaleniny a horuckovite ochorenia. Ziadna mamicka, ktora diskutuje na MK v temach babske recepty na to ci ono, nechce svojmu dietatu ublizit. Asi tak nerobi z rozmaru, ale preto, ze mozno uz jej dieta napchali kadejakymi antibiotikami a k nicomu to neviedlo. A velka vacsina mamiciek si je vedoma aj toho, ze lekari a farmaceuti casto predpisuju a odporucaju ten ci onen liek len preto, ze maju z toho provizie. Nebudeme sa predsa tvarit ze to tak nie je. Mnozstvo babskych receptov ma vela do seba a skutocne pomahaju. Keby nebolo byliniek, tak farmaceuticky priemysel dnes neexistuje. Cele to totiz zacalo bylinkami. Zial zvrhlo sa to z prirodnej liecby na liecbu cisto synteticku, ktora niekedy pacha viac zla ako osohu. Mimochodom davanie studenych obkladov na zapastia a clenky je velmi ucinny sposob zrazania horucky. Netreba detom hned davat lieky na baze paracetamolov alebo ibuprofenov, ktore mozu byt niekedy kontraproduktivne (napriklad pri osypkach).

sorciera24
7. mar 2011

@desszi presne tak...mne citrony na zapestiach ako jedine vzdy pomahla znizit horucku....amm pocit, ze tu chce niekto pretlacat farmaceuticky priemysel.....uz len cakam, kedy vytiahne nejake produkty, ktore si mam kupit 😀 😅

desszi
7. mar 2011

@sorciera24 😀 😉 moja mama mi ako dietatu davala tieto obklady vzdy pri horuckach, vtedy ani nebolo tolko liekov a lekari poznali viac domacich receptov. dnes mame tabletiek ako nas..tych s prepacenim a deti su stale a stale chore. niekde je asi chyba. myslim ze vsetci vieme odpoved. ja davam svojho syna do poriadku prirodou potom, co na nom napachal farmaceuticky priemysel, vrela vdaka mu 😖

desszi
7. mar 2011

@sorciera24 a my sa tusim pozname aj z inej temy, aspon takto virtualne 🙂

sorciera24
7. mar 2011

@desszi ano ano, takze vieme o com hovorime 😉 ....mojeje rodine a synovi doktori narobili viac skody ako osohu 😖 takze moc dovodov im verit nemam.....a podla mna blby priklad...s tymi popaleninami...kebyze sa mne dieta popali, tak utekam do nemocnice, to je jasne...ale s nadchou k dr. urcite nepojdem! 😉

desszi
7. mar 2011

@sorciera24 tak si dobre pamatam 🙂

dadis
7. mar 2011

@sorciera24 nie s nadchou by si podla prispievatelky mala ist do lekarne, kupit nasivin, panadol, nurofen, coldrex, mucosolvan, celaskon, zinok, echinaceu, probiotika, physiomer, caj proti nachladnutiu, bioparox 😉 a za tyzden si zdrava 😉

sorciera24
7. mar 2011

@dadis ahaaa 😀 a ja si dam len vyssie davky vit. C a za 2 dni som zdrava....to je zazrak co!? 😎

dadis
7. mar 2011

@sorciera24 😀 😀 😀 esteze kyselina askorbova je v portoliu farmafiriem...tak je to ok...keby to bol recept starej matere, tak si nas nepraj 😀 😀 😀

desszi
7. mar 2011

@sorciera24 @dadis vas dialog sa mi veeelmi paci 😀 😉

zuzanocka
7. mar 2011

@pavla64 no ak si taka magistra, ako tvoja gramatika, nechcela by som na teba natrafit v lekarni ☹

@sorciera24, @dadis tiez sa, zial, casto liecim "len" vit. C, na kasel davam cibulovy caj, alebo kapustne listy na hrudnik a pri teplote citron na chodidla... snad to nie je trestne ☹

@pavla64 este nieco, pises "Najlepsie si to zistim tak ze farmaceuta sa opytam nech mi nieco povie o lieku ktory beriem, podla toho ako sa tvary viem kedy mi klame." - to ty ako farmaceutka nevies????? prepac, ale akosi sa mi to cele nezda...
samozrejme, najdu sa aj taki ludia, co budu aj zlomenu nohu liecit kostihojom, ale nic netreba prehanat - plati to aj na teba aj na "popaleniny 3. stupna + mast"

desszi
7. mar 2011

@zuzanocka len a len potvrdzujem, ako pises, ze kapustny list je vynikajuci na stiahnutie zapalu, mame vyskusane 🙂

kaja73
7. mar 2011

mne sa najviac pači veta: "lekarovi skratka musim verit." Ach jaj,kolka naivita. Najlahsie je ist so stadom, že? Niečo si nastudovat, to je už znak dementizmu a nedajbože začat rozmyslat, to je už na basu. 😕

pavla64
autor
7. mar 2011

dievcata, asi sme vykrocili zlou nohou 😝 desszi za ten nazor palec hore, ani si neviete predstavit ake provizie dostavame my magistre a magistry( 😝) za predaj daneho pripravku od danej firmy ( ponukajte to co je v telke alebo to co je v nejakom nasom casopise a dostanete od darcokovych poukazov po telku, hocico). Doslova lekarnici maju zoznam pripravkov ktore maju ponukat a ktore nemaju!!! Ak ponuknem ten a splnim jeho obrat dostanem take odmeny ak budem iny, nedostanem ziadne... Tak v 50 na 50 percent pripadoch je rozdiel len v cene, ale vieme. Preto nikdy nepredavam pacientom pripravok len preto aby som im ho predala, ale nepredam pripravok ktory viem ze im nepomoze... Nieco si nastudovat nieje znak dementizmu, to som si nikdy vo svojom mladom zivote nemyslela, hehe, ale treba si davat velky pozor na zdroj z ktoreho studujem. Radsej nech je to nejaky odborny clanok ktoreho odborne slova nepoznam ale mozem si ich najst trebars na www.slovnik.cz a trochu sa potrapim, ako si precitat clanok zo slovenky. Vies ako, novinary to zvatsa preberaju z clanku ktoremu nechapu, alebo chapu obemedzene... Preco verit lekarom? Nie som idealistka, viem ze ktokolvek robi pracu ktoru nema rad, robi ju zle, bodka, hehe. Ak niekoho prinutia rodicia aby skoncil medicinu a robil lekara, Boh nas ochranuj ak sme v jeho obvode. Ale aj tak, vyznaju sa lebo po a) 6 rokov studovali ludske telo, jeho choroby, plus roky specializacii, po b) maju taku prax v lieceni a diagnostiovani chorob aku ziadna nelekarka z nas nema. Skratka zase musi byt rovnovaha medzi rozumnym lekarom, rozumnou magistrou a rozumnou mamickou. Nic viac nic menej. Nakoniec, kazdy liek je ucinny na danu indikaciu. Ak pouzijem liek ktory ma tlmit suchy kasel, na kasel produktivny, je jasne ze toje krok vedla. atd atd atd.

kaja73
8. mar 2011

@pavla64 Vieš moj mm je lekar a ja som ta čo lieči jeho a nase deti.Tolko o tom.On je specilista a vseobecne lekarstvo ovladam skor ja ,aj ked doki nie som,ale vzdelavam sa a bez lekarov liečim rodinu-uspešne podotykam.Bez atb a inych chemickych vymoženosti.Hlavne prirodou.A napr. na riešenie ekzemu mladsieho syna my najviac pomohlo prave MK a jeho tema babske recepty na atop.ekzem miminek.ekze je uplne fuč.Lekari zlyhali.

Strana
z2