Aký máte názor na užívanie antikoncepcie?
Rada by som vedela váš názor na užívanie antikoncepcie.Mne ju teraz predpísal dr. kôli nejakým problémom ,no ja som ju pôvodne nechcela užívať.Ale aj váham či to aspoň neskúsiť.Viem že väčšina mi možno budú hovoriť aký je to hnus atd. ale mňa zaujíma aj pohľad žien čo ju berú. Nejde mi o nežiadúce tehotenstvo.Dakujem za názory.
Ja som ju zacala brat kvoli ms a migrenam a nedam na nu dopustit. Najlepsie rozhodnutie vtedy ist do nej.
@estrella5 toto bývajú vedľajšie účinky. Treba povedať gynekologičke a ona potom vie poradiť iný typ antikoncepcie. Nemám s týmto skúsenosti, ale počula som od kamošiek, že prestriedali lebo to zle znášali. Jedna bola strašne pribratá, mala pocit že priberie aj z pohára vody a jedna že presne to libido bol problém, že o chvíľu už antikoncepciu nepotrebovala lebo bola bez priateľa 😄. Ale obom gynekologičky potom menili antikoncepciu, keď sa posťažovali na kontrole. u tej prvej viem že dosť veľa toho poskúšala a neviem či napokon neskončila s telieskom alebo implantátom. Už nie sme v kontakte.
@estrella5 no a ja som išla ku nemu práve s týmto problemom, že mám silné pms a som nevrla, nervózna, depresívna a ešte pre to že keď mi skončí ms a za pár dní máme s mužom sex , začnem opäť špiniť.Tak mi na tieto dva problémy predpísal antikoncepciu.Ze mám vyskúšať a uvidím.Dal mi vraj najslabšie hormonálnu aká je.Preto teraz veľmi váham.
@andyja15 každá hormonálna antikoncepcia na trhu pôsobí aj potratovo - takže aj to si treba zvážiť. (Primárne zabraňuje dozretiu vajíčka, ale to nie je ani zďaleka stopercentné, ako poistku má, že zmení sliznicu maternice a tak sa počaté dieťa nemôže zahniezdit a žena potratí cca 2 týždne po počatí - čo sa počíta ako 4.tyzden tehotenstva - s menštruáciou.)
Ja som antikoncepciu užívala dlhodobo,doslova 12 rokov (raz som mala pár mesiacov pauzu).Keď sme chceli dieťa,ihneď som otehotnela,hneď v prvý cyklus po vysadení..nechcela mi veriť ani doktorka,lebo ona ma strašila,že to brutálne dlho potrvá,kým po vysadení nastane ovulácia plus mám údajne aj polycystické vaječníky.Cize u mňa konkrétne takto 🤷 čo sa týka vedľajších účinkov,nič som si nikdy nevšimla,ani pozitívne ani negatívne chvalabohu.Nekonalo sa žiadne pribratie/chudnutie,ani nárast pŕs,ani zmena pleti či už k horšiemu alebo lepšiemu,dokonca aj menštruácia je rovnaka ci už intenzitou alebo dĺžkou,dokona nechodí ako "švajčiarske hodinky",je tam zvyčajne posun o deň,dva,kedy ako..brala som tri druhy za to obdobie.ALE je to veľmi individuálne.Mam kolegyňu,ktorá musela prestať brať uz po dvoch mesiacoch.
@taskataska no najskôr som myslela, že mi spraví možno nejaký hormonálny profil, alebo niečo také, lebo som aj čítala že niektoré ženy majú silné pms, opísala som mu všetko a proste mi povedal, že nech skúsim, veď za to nič nedám, nemusím ju brať,ale skrátka asi vie trochou ovplyvniť tie bujaré hormóny. A aj ma vyšetril kôli spineniu,a keď som mu to začala rozprávať, hneď vedel o čom hovorím,aj som sa ho pýtala,či je to teda u viacerých ženách tak a že áno, proste že aj toto mi vie spraviť hak.Ziadne zdĺhavé spinenie a tak.Preto som sa pýtala aj na kladné skúsenosti.
@andyja15 ja som brala antikoncepciu. U mna ziadne neziaduce vedlajsie ucinky. Vsetko fajn, pekna plet, pravidelny menzes vzdy na 4.den pocas “pauzy”, menej krvi, ovela slabsie bolesti podbruska.
Vysadila som, lebo sme chceli dieta. Hned v prvom cykle som otehotnela. Takze ani tu nebol problem.
Porodila som, dokojila a teraz beriem opat antikoncepciu a tiez zatial ziadne negativa. (Klop klop klop)
Ja ju beriem 13 rokov. Pauzu som mala len, keď som chcela otehotnieť. Na 3 mesiac od vysadení sa nám to podarilo. Vždy, keď idem na preventívnu prehliadku mi zoberú krv, kvôli jej užívaniu. Nemám žiadne vedľajšie účinky, ale hlavne ju mám normálnu. Keď som ju nebrala, som aj 3-4 dní v kŕčoch preležala a mala som ich strašne silné.
@andyja15 V živote som ju nebrala, ani neplánujem, no sestra berie od puberty a viem, že ešte keď bola mladá, mala z nej zlé výsledky pečene. Podľa mňa je to chémia, ktorá narúša prirodzený hormonálny systém organizmu. V prípade hormonálnej nerovnováhy by mali existovať aj iné lieky, ktoré hormóny stabilizujú.
Pre mňa je to skvelé.. Úplne sa mi vyčistila pleť, menštruácia je oveľa kratšia a slabšia a nebolí.. Proste za mňa jedno veľké áno.. Možno budeš musieť vyskúšať viac, lebo každej žene sadne iná.. Možno sa z jednej vyhádžeš, alebo niečo.. Proste treba nájsť takú co ti sadne. A k tým veciam čo tu niektoré ženy na koniku píšu, čo ťa chcú stratiť aky je to hnus.. Áno niekomu to môže uškodiť.. Ale keby to naozaj bolo také hrozne tak to doktori neoredpisuju a neberie to kazda druhá 🙂
Ahoj ja beriem antikoncwpciu a je to najlepsie co som mohla spravit. Kedze deti este nechcem, uzivam ju poctivo a nemusim mat tak stale stresy ci mi pride menzes a ci urcite nesom tehotna. Takto mam svaty pokoj. A zlepsila sa mi pleť, mám slaby menzes predttm som mala hrozny silny. Je to super.
@andyja15 brala som asi 2-3 roky, počas bolo všetko ok ale keď som to vysadila koniec sveta😑 po pár týždňoch som mi začali robiť strašné akné aj na miestach kde som predtým nemala jediný pupacik, extrémne som sa začala potiť a mala som strašné návaly tepla. Bolo to také nepríjemné že som niekedy ani do školy nechcela ísť. Trvalo asi 2 roky kým sa mi to dalo dokopy. Toľko moja skúsenosť.
@ivka21 nie. Kedysi v 70.rokoch boli, lenže dávka hormónov na to, aby sa účinne zabránilo ovulaciu, je tak veľká, že ženy mali veľmi silné nežiaduce účinky. Preto ich v istom zmysle zmiernili a pridaním iných hormonov, zložiek, zabezpečili zmenu sliznice maternice. Už dosť dlho na trhu nie je žiadna bez tohto účinku. Keď riešime túto tému, len dodám (ak by náhodou niekto nevedel a zaujímalo by ho) že vnutromaternicove teliesko je tiež potratove.
@andyja15 bez hormonalneho profilu by som si ju nedala.PMS ma 90% zien, lebo prudko klesne progesteron mohla Ti predpísať aj niečo iné ako hneď ATK.Ja som ju brala asi 7 r môžem iba chváliť slabý menzes, ale už by som nechcela je to umelý zásah do hormónov potlačovanie prirodzeného fungovania.

@andyja15 ahoj brala som antikoncepciu dlhodobo kvôli hormonálnym problémom. Problémy vyriešila a mala príjemný vedľajší efekt že som sa nemusela báť že otehotniem 😁. Áno sú to hormóny, ale žiaľ moje telo samo od seba nefungovalo správne 🤷. Teraz už som po pôrodoch a všetko sa už upravilo tak ako sa má, ale predtým som potrebovala antikoncepciu, aby mi telo fungovalo normálne.