icon

Alternatívy antikoncepcie pri riešení príznakov PCOS

l3uskka
7. jún 2025

Mám 19 rokov a mám pcos, nemám problém s váhou, som štíhla - tak sa mi tento syndróm neprejavuje, ale mám akné a padajú mi vlasy. Brala som antikoncepciu pol roka, čo mi odporúčala gynekologička, že potom by sa stav mal/mohol napraviť, no nestalo sa. Keď som ju brala, akné som nemala, vlasy nepadali a všetko bolo super. Ja sa len bojím toho, že antikoncepciu celý život nebudem môcť brať a potom zas napr. v 25 budem riešiť rovnaké problémy. Nepoznáte nejaké alternatívy, ktoré by mi vedeli pomôcť? Je mi jasné, že sa to nijak “vyliečiť” nedá, ale aspoň niečo čo by som mohla brať kvázi celý život. Ďakujem za každú radu.

nikushka8
7. jún 2025

HAK som brala par rokov, najprv kvoli akne(mala som ho fakt hrozne) a potom kvoli tomu,aby sa mi kazdy mesiac netvorili nove a nove cysty na vajecnikoch. Ak nechces hak, skus bylinky- alchemilku, pupalku a uzivat inositol a saw palmeto na znizenie androgenov

l3uskka
autor
7. jún 2025
@nikushka8

HAK som brala par rokov, najprv kvoli akne(mala som ho fakt hrozne) a potom kvoli tomu,aby sa mi kazdy mesiac netvorili nove a nove cysty na vajecnikoch. Ak nechces hak, skus bylinky- alchemilku, pupalku a uzivat inositol a saw palmeto na znizenie androgenov

@nikushka8 ďakujem za radu, a čo ti teda nakoniec pomohlo?

qrstxyz
8. jún 2025

Skús vyradiť sladké, obmedziť sacharidy a pridať šport. PCOS často súvisí so zvýšenou hladinou inzulínu, inzulín podporuje tvorbu testosterónu a náhle zvýšená glykémia zase vyvoláva prudký nárast hladiny inzulínu v krvi. Raňajky sú kľúčové, mali by byť bohaté na tuky a bielkoviny, sacharidy by ideálne nemali obsahovať a keď už, tak polysacharidy, ktoré majú nižší glykemický index. Ak máš neovládateľnú chuť na sladké, tak jedine po jedle, určite si nedávaj sladkosti na lačný žalúdok. Ak vieš anglicky, odporúčam YouTube kanál glucose revolution, týpkyňa sa naozaj vyzná a vysvetľuje prepojenie stravy a hormonálnej nerovnováhy. No a samozrejme, zredukuj stres, dbaj na pravidelný denný režim, zvýšený kortizol tiež dokáže narobiť šarapatu.

nikushka8
8. jún 2025
@l3uskka

@nikushka8 ďakujem za radu, a čo ti teda nakoniec pomohlo?

@l3uskka na akne antikoncepcia, po jej vysadeni a mi to uz nikdy tak nezhorsilo, skor mi potom cyklus blbol

l3uskka
autor
9. jún 2025
@qrstxyz

Skús vyradiť sladké, obmedziť sacharidy a pridať šport. PCOS často súvisí so zvýšenou hladinou inzulínu, inzulín podporuje tvorbu testosterónu a náhle zvýšená glykémia zase vyvoláva prudký nárast hladiny inzulínu v krvi. Raňajky sú kľúčové, mali by byť bohaté na tuky a bielkoviny, sacharidy by ideálne nemali obsahovať a keď už, tak polysacharidy, ktoré majú nižší glykemický index. Ak máš neovládateľnú chuť na sladké, tak jedine po jedle, určite si nedávaj sladkosti na lačný žalúdok. Ak vieš anglicky, odporúčam YouTube kanál glucose revolution, týpkyňa sa naozaj vyzná a vysvetľuje prepojenie stravy a hormonálnej nerovnováhy. No a samozrejme, zredukuj stres, dbaj na pravidelný denný režim, zvýšený kortizol tiež dokáže narobiť šarapatu.

@qrstxyz ďakujem, ale nemyslím si, že toto bude moja príčina 🙂

l3uskka
autor
9. jún 2025
@nikushka8

@l3uskka na akne antikoncepcia, po jej vysadeni a mi to uz nikdy tak nezhorsilo, skor mi potom cyklus blbol

@nikushka8 ahaa, no ja to akne nemam zase hrozné úplne, ale je tam no. Koľko si ju brala?🙂 lebo mne gynekologička povedala, že táto čo mi dala je maximálne na polrok/rok

nikushka8
9. jún 2025
@l3uskka

@nikushka8 ahaa, no ja to akne nemam zase hrozné úplne, ale je tam no. Koľko si ju brala?🙂 lebo mne gynekologička povedala, že táto čo mi dala je maximálne na polrok/rok

@l3uskka s prestávkami par rokov, nikdy som to nespocitavala a potom som presla na inositol,vitaminy a ine doplnky

any_soj
14. jún 2025

@l3uskka jasné, že sú lepšie alternatívy. Antikoncepcia to len maskuje, prekrýva. Odporúčam NaPro technológiu. Viac na plodar.sk , prípadne pozri nejaké zahraničné štúdie 🙂