Antikoncepcia a fajčenie
Ahoj zenusky, je tu niekto kto uziva HAK fajci? Je to az tak nebezpecne?
@anonymanonym no ja musim uzivat kvoli endometrioze. V septembri idem na odber na hematologiu ale aj tak mam strach. Len prestat fajcit je dost tazke aspon pre mna
@katka1728 chapem ta, az moc dobre 🙂 Je to hnusna zavislost a tazko sa jej zbavuje... Je to na tebe, mozno to fajcenie aspon obmedzit. Mne sa nastastie nic nestalo takymto nezodpovednym spravanim, ale odporucat to naozaj nikomu nebudem.
@anonymanonym ano viem je to len na mne len keby to nebolo take tazke. A mozem sa opytat ako si stym prestala?
Rozhodne to nie je dobré, keď nevieš prestať, snaž sa aspoň fajčiť čo najmenej.
Roky som fajčila a brala antikoncepciu a všetko ok.
@katka1728 tazko 😁 fakt tazko. Raz som s tym sekla a myslela som si, ze to dam na pohodu. Bola som tak presvedcena hlavne kvoli tym reciam druhych ako s tym prestali a len zamestnali ruky a bolo to, take az zlahcovanie ake je to vlastne jednoduche. No nie je! Prekvapilo ma co za masaker potom nastal. Fakt som necakala take abstinencne priznaky ake nastali. Peklo doslova. Zlakla som sa a zacala znova. Vydesilo ma to na dalsie dlhe obdobie. A potom som si povedala, ze aj keby som si mala mesiace fakt odtrpiet tak to vydrzim, ale predsa to peklo nemoze trvat vecne. A tak sa aj stalo. Proste som si to odtrpela. Aj ked dodnes by som si zapalila. Ja som bola taky ten vychutnavac 🙈
@anonymanonym ja rovnako. Nefajčím roky,ale myslím na to každý deň. 😁
Tak je to zavazne, ale velmi malo sa o tom hovori a gyndr to podla mna malo s pacientkami preberaju Problemom je, ze nie kazdy ma to riziko rovnake, tak sa neda povedat, ze ved aj Anca ju brala a fajcila, jej nic nebolo, tak ani mne nebude.
Ale, kolko mladych a blbych fajci a je na antike...cim si starsia tym je to riziko asi vyssie, ale ked sa k tomu pridaju hematologicke predispozicie, o ktorych nemusis ani vediet, tak moze byt o problem postarane. No a ted, babo rad!
@katka1728 hlasim sa do skupiny ano je to fakt take nebezpecne, ja osobne som skoncila s trombozou a emboliou pluc a podla slov angiologa som usla hrobarovi z lopati, mala som 24 rokov (lebo mam aj hematologicke preddispozicie, o ktorych som dovtedy netusila a zaroven mi vtedy gynekolog zmenil antikoncepciu na taku, ktora zvysovala riziko trombozy xnasobne vyssie ako ine, v tej dobre prebiehali sudne procesy v USA, co som tiez nevedela)
*lopaty 🥴 prepacte damy, nejako mi usiel prst, inak prestala som vtedy fajcit zo sekundy na sekundu, pobyt na JIS a nasledne na Kramaroch na NUSCH ti hned usporiada priority

Fajcila som a uzivala HAK sucasne par rokov, ako mlada a sprosta... Rozhodne to nie je nieco co by som niekomu odporucala. Je to zbytocny hazard so zivotom. Dost co fajcenie je extremne skodlive a nie este v kombinacii s niecim co rozne rizika (tromboza a ine) zvysuje. Bud prestat fajcit alebo pouzivat iny druh antikoncepcie.