icon

Antikoncepcia ako liek na zmiernenie bolesti

sweet20
15. feb 2021

Ahojte, na začiatok poviem, že mám 20 rokov a už asi pol roka nemám sex. Ide o to, že veľmi ma v posledných dňoch zaujíma otázka či antikoncepcia ako liek je hriech. Sex nemám, čiže ta antikoncepcia nema u mňa pravý zmysel. Ide iba o zmiernenie bolesti menzesu, nakoľko mi takeho bolesti obmedzuju život a každý mesiac ma berie sanitka. Ďakujem

Strana
z2
katulastraka
15. feb 2021

hriech? skutocne? nemanzelsky sex hriech nie je?

lubka261
Autor odpoveď zmazal
sweet20
autor
15. feb 2021

@katulastraka ide mi o tu antikoncepciu.. ze vlastne nemam sex ale ci jej pouzivanie ako liek , ktory mi pomaha je hriech.. asi si nepochopila mojej otazke.. anj nepisem ci som vydata 🙈

katulastraka
15. feb 2021

@sweet20 vies ako funguje antikoncepcia? preco mas pocit, ze by to malo byt hriech? pises inak ze pol roka nemas sex, cize si vydata a s manzelom ste uz pol roka nemali sex?

h2
15. feb 2021

@sweet20 Nie, antikoncepcia nie je hriech. Ubližovať druhým ľuďom a robiť zle je hriech. Treba sa riadiť svojím srdcom a zdravým rozumom, nie skostnatenými cirkevnými výmyslami. A to Ti píšem, ako veriaca osoba.

klarissa25
15. feb 2021

Hriech?? Dobre citam? Tu sa človek inak niekedy dobre zasmeje...

meluela
15. feb 2021

@sweet20 aj v tom najbigotnejsom chapani ked zastavis hormonalne ovulaciu a vajicko nevyskoci a ty s nikym nespis, takze tam nejde ziadna spermia .. ako by to mohol byt hriech? Asi ako ked si das paralen na bolest hlavy.

veronikaszabova
15. feb 2021

@sweet20 Ze hriech 🤣
Co ma byt hriesne na uzivani antikoncepcie?

veronikaszabova
15. feb 2021
sticker
sweet20
autor
15. feb 2021

@veronikaszabova vsade som sa docitala, ze antikoncepcia je hriech ale nikde nie je napisane ked to berieme zo zdravotnych dovodov..

sweet20
autor
15. feb 2021

@sweet20 iba o priamom vyzname je pisane

sweet20
autor
15. feb 2021

@katulastraka predmanzelsky sex neberiem ako hriech nakolko ho nepodvadzam ani nic.. nikomu tym neublizujeme

katulastraka
15. feb 2021

@sweet20 tak potom nechapem preco beries antikoncepciu ako hriech..,to uz rovno mozes aj ten predmanzelsky sex

h2
15. feb 2021

@sweet20 Možno by pomohlo, keby si vysvetlila, prečo to za hriech považuješ. Komu tým ubližuješ?

saskia_98
15. feb 2021

Presne kvoli tomu som brala anti od 15tky a pomahala.✌🏻

katulastraka
15. feb 2021

@h2 si myslim, ze slecna veri starym katolickym famam o tom, ako antikoncepcia zabija embrya, cize podla cirkvi kazdy mesiac potratis....

veronikaszabova
15. feb 2021

@sweet20 omg. Necitaj bibliu, riad sa sedliackym rozumom.

h2
15. feb 2021

@katulastraka To by som ešte chápala, toto si myslí pomerne dosť cirkevne založených žien. No ale keď autorka nesexuje???

meluela
15. feb 2021

@sweet20 jedine co uznavam ze by mohlo byt problem ze ak nedojde k potlaceniu ovulacie a oplodnene vajicko sa neuhniezdi kvoli HAK, takze ma teoreticky abortivne ucinky. Je to ale velmi otazne, pretoze takto odchadza menej oplodnenych vajicok nez ked par funguje "naplno" ... vyse 1/3 oplodnenych vajicok konci neuchytenych alebo ako biochemicke tehotenstvo, cize mini prirodzeny potrat, ktory si zena ani nevsimne, resp. len ako trosku silnejsiu menstruaciu. Takze pouzivanim antikoncepcie sa vlastne znizuje pocet takychto minipotratov.

Bigotnejsie chapanie cirkvi ma problem aj celkovo s regulaciou plodnosti, teda vadi im ze manzelia pouzivaju akukolvek ochranu. Osobne nevidim z pohladu viery rozdiel medzi kondomom a metodou plodnych dni (teda okrem o nieco vyssej spolahlivosti). Na kondom som pocula taky argument (vyjadrenie knaza v mediach), ze je to ako lizat zmrzlinu cez sacok ... no neviem neviem, zmrzlinu som este cez sacok nelizala, ale mam takeho tucha ze to nebude celkom tak 😀 Vacsina normalych krestanov s tym nastastie nema problem a snad aj oficialna cirkev tychto vychodoeuropskych gubernii raz dorazi do 21. storocia.

@veronikaszabova podla mna by prave tu Bibliu citat mala a by zistila ze taketo blbosti sa tam vobec neriesia a podstata je niekde celkom inde 🙂

petamich
15. feb 2021

@sweet20 antikonepcia je pokial viem hriech, pretoze brani pocatiu a krestania by predsa mali praktizovat sex viac menej za ucelom splodenia deti, pozor v manzelskom zvazku! takze antikoncepcia = smrtelny hriech nezabijes (v totalne extremistickom bigotnom vyklade) v tvojom pripade ale asi nema akemu pocatiu branit ale pozor! ak zacnes sex praktizovat a mimomanzelsky a s antikoncepciou, zle bude a teda antikoncepciu ako hriech beries a zamyslas sa nad tym ale predmanzelsky sex uz hriech nie je? hm zaujimave to mas

h2
15. feb 2021

@petamich Tak to je na tom to najpokryteckejšie, že antikoncepcia je hriech, lebo bráni počatiu. Ale počítať si plodné dni a sexovať len počas neplodných je OK. Veď to je, ako vysmiať sa Bohu do tváre: "Ha-ha, aj sme si užili, ani decko nebude a ani hriech nemáme. Nič na nás nemáš!" (Samozrejme, je to veľmi zveličene napísané.)
Ja si skôr myslím, že konkrétne hormonálna antikoncepcia je považovaná za hriech kvôli tomu, že by čiste teoreticky mohla byť abortívna, čo je ale úúúplne minimálna šanca a je to skôr v teoretickej rovine.

denden77
15. feb 2021

tak predmanzelsky sex nie je hriech ale antikoncepcia ano.. vyyborne 🤣

petamich
15. feb 2021

@h2 uplne suhlasim 🙂 tiez to tak vnimam, upravme si realitu ako sa na hodi, len nech sme stale dobri krestania

miax3
15. feb 2021

Ahojky ak ma niekto zaujem predam antikoncepciu Dayla na 2 mesiace cena 15 eur

any_soj
15. feb 2021

@sweet20 ahoj 🙂 nie, v tomto prípade to nie je hriech. Veľký problém hormonálnej antikoncepcie je, že potencialne spôsobuje potrat (každá, ktorá je na trhu, ma ako poistku zmenu sliznice maternice, aby sa embryo nemohlo uhniezdit). A tento účinok zostava, aj ak ju žena berie proti bolesti. Keďže ale nemáš sex, nie je to morálny problém. Každopádne ale - hormonálna je riadna nálož hormónov a môže neskôr negatívne ovplyvniť tvoju plodnosť, ak budeš chcieť dieťa. Sú lekári, ktorí vedia riešiť veci ináč, napríklad môj - Wallenfels.

h2
15. feb 2021

@any_soj Až na to, že hlavný účinok hormonálnej antikoncepcie je ten, že zabraňuje vôbec dozretiu a uvoľneniu vajíčka. K tomu má dva pridružené vedľajšie účinky: zahusťuje hlien krčka maternice, takže spermie sa nedostanú ďalej. A napokon je to tá stenčená sliznica maternice. Ale, ak by sliznica maternice nebola schopná prijať oplodnené vajíčko, nemala by žena v prestávke v užívaní HAK "menštruačné" krvácanie. Takže ak sa aj sliznica maternice nepripraví na prijatie oplodneného vajíčka až tak, ako bez užívania HAK, predsa len nejako áno. Takže tento dôvod neobstojí. Hlavne preto, že sa žiadne vajíčko neuvoľní. Ak by sa náááhodou aj uvoľnilo, neoplodní sa, lebo sa k nemu spermie nedostanú. Ak by sa náááhodou aj dostali a vajíčko by oplodnili, aká je šanca, že antikoncepcia, ktorá zlyhala 2x (1. krát pri uvoľnení vajíčka a 2. krát pri umožnení spermiám dostať sa k nemu) akurát pri tej sliznici maternice zafunguje tak, že embryo sa neuchytí? To je naozaj šanca nulová.
(Teraz, keď si to po sebe čítam, tak sa chytám za hlavu, ako zložito som to napísala, tak ale chápeme sa, nie?)

any_soj
15. feb 2021

@h2 dôvod neobstojí pred kým? Nemám pocit, že by moja odpoveď mala pred niekým obstáť. Každopádne ku krvácaniu v prestávke dochádza, ale vystelka je slabá na udržanie dieťaťa. Samozrejme že obcas dieťa ustojí aj toto (preto hormonálna antikoncepcia nie je 100%). Ale je tu tento efekt a kto má morálny problém s potratom v ktorom kolvek štádiu tehotenstva (čiže nechce závit svoje dieťa ani ak by to bolo nevediac, že vôbec je), je fajn to vedieť. Tie dve poistky (zahustenie hlienu a stencenie sliznice) sú tam preto, lebo pôvodná antikoncepcia, ktorá ich nemala, síce zabraňovala oveľa lepšie dozretiu vajíčka, ale ženy mali tak silné vedľajšie účinky, že ju odmietali brať. Stále je hlavný účinok zabrániť dozretiu, ale ten by zďaleka nebol sám o sebe pri tejto dávke hormónov tak účinný.

any_soj
15. feb 2021

@h2 k tomu pokrytectvu - problém akejkoľvek antikoncepcie je cielene a umelé zneplodnenie potenciálne plošného sexuálneho styku. Čiže rečou tela hovorím partnerovi prijímam ťa okrem tvojej plodnosti, čiže nejde o úplne sebadarovania a prijatie - čo je v rozpore s kresťanským chápaním sexu ako úplného odovzdania sa jeden druhému, fyzicky aj duševne.

sweet20
autor
15. feb 2021

@any_soj dakujem, som rada, ze som sa dozvedela normalnu odpoved

h2
15. feb 2021

@any_soj Keď som písala "neobstojí", nemyslela som to tak, že má obstáť pred niekým. Asi som zvolila zlý výraz, mala som asi skôr napísať "nemá opodstatnenie".
Ako som už písala, ja neverím v nejaký abortívny efekt hormonálnej antikoncepcie, podľa mňa je toto čiste teoretická a naozaj veľmi málo pravdepodobná vec. Abortívny účinok má skôr antikoncepcia typu vnútromaternicového telieska. (Ale ešte raz zdôrazňujem, že je to len môj názor.)
To, čo si písala o tom sebadarovaní a sebaprijatí, je veľmi zaujímavé, dlho som o tom premýšľala. Ale nech sa na to dívam, ako chcem, stále do toho neviem začleniť tú metódu počítania plodných dní, ktorú cirkev považuje za prijateľnú. Prečo potom toto je prípustné? Z tohto hľadiska, o ktorom si písala, je to potom tiež zlé, lebo aj tým sa vyhýbam počatiu a teda neprijímam partnera vrátane jeho plodnosti.
Nejaké je to na mňa zložité. 🤔🙂

Strana
z2