icon

Antikoncepcia ako liek na zmiernenie bolesti

sweet20
15. feb 2021

Ahojte, na začiatok poviem, že mám 20 rokov a už asi pol roka nemám sex. Ide o to, že veľmi ma v posledných dňoch zaujíma otázka či antikoncepcia ako liek je hriech. Sex nemám, čiže ta antikoncepcia nema u mňa pravý zmysel. Ide iba o zmiernenie bolesti menzesu, nakoľko mi takeho bolesti obmedzuju život a každý mesiac ma berie sanitka. Ďakujem

Strana
z2
any_soj
16. feb 2021

@h2 🙂 vyhýbať sa počatiu nie je problém. Cirkev a Boh netvrdí, že máme mať toľko detí, koľko len je fyzicky možné počať a porodiť. Nikdy som v Cirkvi nepočula, že je problém (či hriech) vyhnúť sa počatiu. Hriech je oddeliť plodivú a spojivú silu sexu. Že ja to oddelím. Aj preto je pre katolíkov neprijateľné umelé oplodnenie. Keď sa s manželom milujeme v neplodné dní, hovorím mu, že ho prijímam celého, aký je a on mňa tiež. Prijíma má s mojou možnosťou počať v isté dni cyklu a spolu sa rozhodujeme, či sme momentálne na počatie pripravení, alebo nie. Ak nie, tak si v tie dni prejavime lásku inak. Inak od prvého tehotenstva máme na dverách spálne napísané "my sme sa len rozhodli, že ak Boh chce, tak môže..." A inak skvelé knihy na túto aj iné témy sú Sex ako ho nepoznáte alebo Radostná zvesť o sexe a manželstve

h2
16. feb 2021

@any_soj Hriech je oddeliť plodivú a spojivú silu sexu??? Fúha, musím zopakovať poslednú vetu môjho predošlého príspevku: Je to na mňa príliš zložité. 🤪
No, priznám sa, že ja som si celý čas myslela, že vyhýbať sa počatiu je pre cirkev problém. Nie preto, že by sme museli mať maximálny možný počet detí, ale kvôli tomu, že chceme my sami rozhodovať o veci, ktorá prináleží Bohu. (Teraz nepíšem svoj názor na danú problematiku, len to, aký si myslím, že je postoj cirkvi.) A o umelom oplodnení si myslím, že je veľmi kruté, ak ho cirkev veriacim párom zakazuje. Bola som presvedčená, že je to kvôli tomu, že pri umelom oplodnení vzniká viac embryí, než sa potom použije a tie zvyšné (z pohľadu cirkvi už ľudské bytosti) nedostanú šancu na život. Takže celkom nechápem, aký iný dôvod by na to mohol byť. Ale zase je pravda, že nemám naštudované cirkevné knihy o sexe, ani si na dvere spálne nepíšeme žiadne citáty o Bohu. A dokonca ani nehovorím mužovi pri sexe, že ho prijímam celého, vrátane jeho plodnosti... Buď by si myslel, že mi preskočilo, alebo by v tom hľadal nejaký skrytý perverzný zmysel. 😁

Strana
z2