Antikoncepcia - skúsenosti, pozitíva, negatíva, priberanie
Mile mamičky,žienky..otváram túto diskusiu,lebo podobnú až tak pre mna,čo by ma zaujímalo som tu nenašla!Ak mate niektorá pocit že to tu je ospravedlnujem sa. 😉
Najskor vám rozpoviem v skratke čo mna trápi...
Mám takýto" problém" ...Od narodenia druhého dietata som užívala antikoncepciu Mistra..zo začiatku mi super vyhovovala,presne mi nastupovala menštruácia,nemala som žiadne bolesti,dokonca sa dala užívat bez prestávok-čo mi vyhovovalo.Lenže asi po 2rokoch(t.j teraz pre mna posledný rok čiže 3-tí) som na sebe spozorovala,rapídne priberanie do partií ako sú ramená,stehná,zadok...jednoducho na miestach kde som bežne pred tým bola štíhla aj ked napr.do brucha som pribrala.A nebolo to také bežne priberanie,mam pocit že aj na oko je vidiet ze je to take hrčovité akoby zadržiavaná voda.NEskutočne ma bolela hlava ked sa blížil termín"prestávky"a ak som si pauzu urobila 5dní som mala strašné bolesti hlavy,vracala som..jednoducho som bola nepoužitelná.Tento 3rok bol premna skutočne najhorší,jednoducho som si tie zmeny z mesiaca na mesiac na sebe odpozorovala.
Včera som bola u svojho gyn. toto všetko som mu povedala...A jeho reakcia ma celkom dost sklamala a zarazila...Na priberanie mi povedal tolko,že žena po 25-tke začína priberat do všetkych partií ak nemá aktivny pohyb a že to nemám zvádzat na antikoncepciu tá stym nema nic spoločné.Darmo som mu hovorila,že celkovo to za posledný rok sú muky pre mna,citim velké výkyvy..a životosprávu som nijako nemenila ak tak k lepšiemu.
Žiadala som ho teda o zmenu antikoncepie..o tabletkovej forme sa somnou ani nebavil...hned mi navrhol teliesko,čo som ja odmietla,lebo som si ho dala zaviest po prvom tehu.a telo ho neprijalo dostala som zapal maternice mala som horúčky cez 40 tak mi ho vtedajsí dr.vytiahol.
Druhú variantu mi navrhol injekčnú antikoncepciu Depo Provera ,vraj sa pichá každé 3mesiace,učinok je 100% ,menštruaciu mat nebudem-ale možem kedykolvek začat "špinit" , akurat plodnost a prichod menštruacie sa aj po vysadení tažko obnovuje..Je vraj dostupná len v CZ na slovensku nie,to však premna nieje problem kedže sme tu doma!takže mi ju teda predpisal..
Lenže..ja som si po príchode domov otvorila české fora,dokonca aj nejaké tu na konikovi a skoro som spadla zo stoličky...Všetky tie ženy čo túto antikoncepciu užívali sa vyjadrili ,že už by ju nikdy nezobrali,že je to sajrajt ..Jedna pisala že po celú dobu mala neznesitelne bolesti hlavy,viacere sa vyjadrili že neskutočne pribrali,mnohe uvadzali že ani po 2rokoch po vysadení nemali menštruaciu teda ani nemohli otehotniet,niektore pisali že počas uživania kedykolvek špinili..a X-Y negatív!Dokonca som niekde čitala,že na slovensku je nepredajná,lebo ju stiahli z trhu...Teda jednoducho som zostala dost zhrozená! Až mi bolo do plaču,lebo momentalne sice dieta neplanujeme..ale pocit,že už by sme nemohli mat ak by sme chceli ,len kvoli takejto antikoncepcii ma dost rozrušil.
A aj po tychto skusenostiach s HAK Mistra ,kedy som si to fakt pretrpela...sa bojim dat si niečo taketo,čo jednoducho nejde len tak z mesiaca na mesiac vysadit.
Chcela by som vedie váš názor,vaše skúsenosti..!!??.v mojom okoli je kopec žien ktoré tiež vnímaju zmeny pri uživaní HAK,tiež pozorujú priberanie na sebe..akurat že tí lekari akoby to nechceli počut,radšej to otočia proti vám.Ja osobne som sa tým cítila dost dotknutá,kedže som stále v pohybe,dávam si pozor na stravu,nevysedávam doma u telky...jednoducho niesom ten typ čo" nosí bežne 70kg" a nerieši to!Podla mna kedže je to vpravovaný nejaký hormon umelo do tela..tak to telo jednoducho vždy musi dat nejakú odozvu,nejako sa bránit,reagovat..
Máte niektorá skúsenosti konkrétne s týmito antikoncepciami(Mistra,Depo provera)?Stále zvažujem či si dat toto pichnút!?-Aj ked vnutorne už som asi presvedčená,že si to pichnut nedam a radšej skusim byt rok bez? Vysadili ste niektora napr.na rok antikoncepciu?-mam aj celkom strach byt "nechranena"kedze momentalne dieta nechceme..ale chcem vidiet čo sa zmení,dat si takú pauzu!
Dakujem,že ste toto moje "trápenie" 🙂 dočítali a ak sú v texte chyby omluvam sa a budem rada ak mi poradite alebo sa podelite o podobne skusenosti...Pekny den 🙂
@magduska2 na injekcie Depo provera som počula tiež len zle, takže to by som osobne uplne vylúčila. Tuna ti asi moc neporadia, skôr ťa budu od HAK ako takej uplne odhovárať.
Ja som nikdy žiadny problem nemala, skôr mi práveže váha stála na rovnakom čísle. Ak by som mala teraz voliť nejakú HAK, tak by som uvažovala nad Nuvaringom. 😉
@magduska2 Na tvojom mieste by som ju vysadila komplet na nejaky cas. Ja antikoncepciu neberiem vyse pat rokov. Nemam s nou sice ziadnu zlu skusenost, ale mam na to svoj nazor. Otehotnela som normalne planovane.
Ja som kedysi užívala antikoncepciu ešte pred tehu a nikdy viac. Radšej si dám pozor keď nechcem deti a nie pchať do seba umeliny. Ja som osobne nemala žiadne s tým problémy ale to čo tu čítam a aj inde čítam negatíva o antikoncepciách nedala by som si ju. Radšej nebudem .... a mám pokoj zase život nieje len o tom dá sa aj ínáč. 😉
1. antikoncepcia je umele zabrzdenie procesu ovulacie a teda prirodzeneho fungovania cyklu
2. necakaj od doktora, ktory je plateni aby co najviac predpisal urcitej antikoncepcie tak ako to ma dohodnute s firmami, ktore ich vyrabaju
Treba si poriadne prestudovat a vyhladat informacie, ktore ti bezny gynekolog alebo doktor nepovie pretoze by siel sam proti sebe. Ano HAK je hnus, najhorsi co moze byt. Ja tiez po skusenosti som s nou na dobro skoncovala, nebudem si nicit svoje telo a este za to platit 🙄
Inak pravdivy clanok co sa tyka haku ako vplyva na telo je tento http://diva.aktuality.sk/clanok/31155/antikonce...
Pre mna najvacsou nevyhodou,na ktoru som prisla az po vysadeni HAK bola absolutna nechut na sex. Ja som si myslela,ze som proste taka,ze mi to staci 2x do mesiaca. No a ked som vysadila HAK tak som prisla na to ze som normalna zena s normalnymi potrebami. Na vahu,plet a podovne mi hak nevplyvala
Nikomu by som nikdy neodporucala brat HAK. Z vlastnej skusenosti. Neskutocne mi to rozhadzalo hormony a neuveritelne som pribrala. Nikdy viac.
A prečo rozmyslas nad hormonalnou antikoncepciou? Ja mam maleho syna,ktoreho kojim a menstruaciu som dostala uz počas sestonedelia. Kedze nechcem teraz do seba pchat hormony,zistovala som si ine sposoby ochrany. Pouzivame nehormonalnu antikoncepciu - Pharmatex. Skus si o tom precitat na forach,zeny s nou maju pozitivne skusenosti 🙂
@magduska2 Myslim si, ze je to u kazdeho individualne a zalezi asi aj na konkretnom druhu antikoncepcie. Ja som uzivala vyse 8 rokov jeanine, vysadila som v decembri 2014, ihned mi nabehol normalny menstruacny cyklus (28 dnovy) a po pol roku som na prvy pokus otehotnela).
Pocas uzivania sa mi vyrazne zlepsila plet a samozrejme sa mi upravil cyklus. Cakala som, ci sa mi nezhorsi plet alebo nerozhadze cyklus po vysadeni - nic z toho. Dokonca mam stale bezbolestnu a relativne slabu menstruaciu. Ani pocas uzivania a ani po vysadeni som nemala jediny problem (okrem slabeho spinenia prve dva mesiace, ked som tabletky zacala brat). Bolo to pre mna spolahlive, pohodlne, bez akychkolvek problemov s priberanim, zavodnovanim ci bolestami hlavy. Jedine, ked som si spojila viac baleni za sebou bez toho, aby som si urobila pauzu (napr. v lete tri balenia po sebe), tak som mala slabe spinenie.
Porodim, dokojim a jednoznacne ju nasadzujem naspät.
@veronickas ja dom uzivala tiez dlho tuto istu znacku ako ty a tiez som nemala ziadne problemy...teda nedari sa nam mat babo,ale to zrejme nesuvisi s hak,kedze hor.profil mam v poriadku,akurat ta strasna nechut na sex pocas uzivania.
@bobulazelena Ja som bola pri chuti aj pocas uzivania.. I ked po vysadeni sa mi ta chut trosku zvysila 🙂 Pocula som nazor, ze antikoncepcia nemoze za to, ze sa niekomu nedari otehotniet - ze rovnako by to bolo pred uzivanim.. Tak prajem, nech sa to co najskor podari
@veronickas dakujem pekne...no ja si myslim ze u mna to s hak nesuvisi,lebo cyklus mam normalny...hned nabehol a aj hormony v pohode. No mne to vplyvalo na tu chut extremne. Ale tak celkovo si myslim ze kazda sme ina a na kazdu zenu to vplyva inak.
A este raz dakujem 😉
Tak ja som tiež po prvom tehu brala 3roky inú antikoncepciu myslim novynette..a teda s tou som problemy nemala žiadne,lenže po druhom už mi nasadil tuto,vraj patri k nejakym dost silnym -neviem prečo mi taku dal..no prvé dva roky ako som pisala to celkom "dobre šlapalo"..ale teda ten 3rok,už som fakt cítila že už je toho dost...Problem je že žiadnu diskusiu kde by baby takto dlhodobo uživali jednu som nenasla...vecsinou všetky konkretne o tejto Mistra pisali že ju beru chvilu ,že ju zacinaju brat alebo že ju uživali rok a potom zmenili..neviem či existuje nejaky limit ako dlho sa može brat "tá"jedna.alebo či vobec je limit kolko sa HAK može brat a či by sa mala teda robit nejaka pauza..je fakt že každý je iný a aj naše telo sa počas života mení..No uvidim teda,ja si asi dam pauzu a snad to dobre dopadne🙂
Ahojte, ja som brala Maitalon, a nemala som žiadny problém, žiadne špinenie-nič, určite som za atikoncepocu pomohla mi sa zbaviť silnej menštruácie a bolesti a dokonca som mala lepšiu plet. Názor nechcem do seba davat hormony- je prezitok, ktorý tu medzi ženami koluje bez medicínsky podloženych faktov treba si viac naštudovat a pochopite že taky Paralen škodí viac ako kvalitnýa vhodne zvolený druh antikoncepcie.

@magduska2 Ahoj, tak ja som zase opačný prípad - nikdy som nemala so žiadnou antikoncepciou žiadne problémy. Pred prvým tehu som brala cca 7 rokov Cilest - cyklus sa mi upravil - mala som ho ako hodinky a aj bolesti prestali, po vysadení som bez problémov otehotnela, pred ďalším tehu som brala antikoncepciu 5 rokov a tiež som po vysadení otehotnela bez problémov. Antikoncepciu som brala aj po každom 6-nedelí a počas dojčenia. Nikdy som nemala žiadne problémy-bolesti hlavy, priberanie a podobne. Mám však kamarátky, čo nemôžu brať antikoncepciu vôbec, každé telo-organizmus je iný - proste niektoré látky odmieta - niektorý menej a prejavuje sa to všelijakými komplikáciami, niektorý viac - a nemôžu to ženy brať vôbec..... 😉