Antikoncepcia - za a proti

rebekam23
28. feb 2017

Ahojte baby 🙂

mám 18r. a začala som uvažovať nad hormonálnou antikoncepciou. Doteraz som ju vôbec nepoužívala, pravdu povediac, skôr som sa na to nejako neodhodlala. Vždy ma odradili zlé skúsenosti s ňou, a to najmä po prerušení. Partnera mám stáleho už 3 roky a doteraz sme fungovali na princípe plodných a neplodných dní, keďže menštruáciu mám pravidelnú a viem na sebe odpozorovať kedy mám plodné dni a ovuláciu. Momentálne však zvažujem nad začatím užívania hormonálnej antikoncepcie, keď to už tak dlho zvažujem. A tak by som Vás chcela poprosiť o skutočné rady, čo sa týka užívania - aký druh tabletiek antikoncepcie beriete a aké s ňou máte skúsenosti pri začatí užívania, či už po skončení. Bojím sa najmä priberania. Ďakujem za Vaše rady 🙂

meusicka
28. feb 2017

@rebekam23 pokial ste takto doteraz fungovali, preco s tym chces prestat? ja som brala HAK 6 rokov a potom som nmechala tak, prisli deti a znova som zacala po nich, ale to bolo len trapenie, kedze mi robili velmi problem. aj mi lekar menil. nakoniec som mala sekret z prsnikov, robili mi vysetrenia na rakovinu, nastastie to bolo negativne. pre mna uz ziadna HAK, odkedy neuzivam, tak sa citim lepsie po psychickej aj fyzickej stranke.
moja rada, precitaj si pribalove letaky, a sama usud, ci to mnozstvo neziaducich ucinkov ti stoji za to.
teraz budes uzivat HAK a po par rokoch budes stat v rade u gynekologa, lebo nevies otehotniet. zatial si si nezatazila organizmus, ja ti radim, pokial vam to s partnerom takto vyhovuje, tak to nemente. skoda s tym vobec zacinat. je to strasny humus.

rebekam23
autor
28. feb 2017

@meusicka ďakujem za radu

hettinka
28. feb 2017

@rebekam23 určite by som nič nebrala, kym nemáš deti ... ked už budeš mať deti a nebudeš chcieť ďalšie, tak existuje napr. teliesko, aleb nejaké tabletky
ale v takomto veku si nechať dobrovolne rozhodiť reprodukciu nie je najlepší nápad. Ak sa bojíte, radšej použite kondom

estee684
28. feb 2017

Ja som HAK brala 4 roky ( 22r-26r), nepribrala som po nej, skor sa mi upravil nepravidelny cyklus. Prestala som potom kvoli migrenam ( asi posledny pol rok brania HAK, dovtedy vsetko ok) a zistila, ze som aj veselsia a aj libido slo hore. Uz by som sa k tomu nevratila, hoci cyklus mam teraz rozhadzany (26-40 dni) a aj pms je horsi. V kazdom pripade, dobry gyno Ti poradi a da sa nastavit HAK vyslovene na mieru, len to mozno chce zopar vyskusat ( mne sa nechcelo hladat vhodnejsiu
kombinaciu).

evittam
28. feb 2017

@rebekam23 Ahoj, ja beriem dlhodobo - prvýkrát som brala 7 rokov, potom 5 rokov a teraz už beriem 3.rok. Žiadne problémy, cyklus sa mi upravil, prestali bolesti pri MS. Otehotnenie nebol žiadny problém - pri prvom som otehotnela 3.mesiac po vysadení, pri druhom 2.mesiac po vysadení a dokonca na jediný a prvý pokus. Pribrať som vôbec nepribrala a ani iné problémy som nemala a ani nemám. Čo sa týka telieska - je to vlastne jedno - hormonálne teliesko tiež vylučuje nejaké tie hormóny a látky - podobne ako pri HAK - tak mi to vysvetlil môj gynekológ. Ja som skôr uvažovala nad sterilkou, lebo už nechceme deti ale nechcem ísť na operáciu.....Brala som Cilest, maitalon , pri dojčení Cerazette a teraz Desirett a ten beriem aj keď už nedojčím.

rebekam23
autor
28. feb 2017

@evittam Ďakujem za odpoveď 🙂

majkaska
28. feb 2017

@rebekam23 ja som brala hak pol roka a spravila sa mi krvna zrazenina na krku. Navyse som mala problem zvlhnut. Vyhodou bola v poho menstruacia ktora prisla na hodinu presne. Ale urcite sa uz k uzivaniu nevratim.

katka553
28. feb 2017

@rebekam23 ja som brala tiez antikoncepcne tabletky,4 roky vkuse potom pauza a 3 roky vkuse.. Zo ziadnych som nepriberala a po vysadeni som nemala ziadny problem s cyklom.. Potom sme fungovali dlho bez tabletiek,tiez som vedela kedy mam plodne dni a u nas to bola spolahliva metoda,babatko sa podarilo az ked sme chceli. Akurat u mna bolo jedine negativum,ze sa mi zmensila maternica,co sa po vysadeni dalo do normalu.. Takze je na tebe aku formu ochrany zvolis 😉

chellina
28. feb 2017

Ja som brala, nie dlho ale už by som to nechcela. Je to humus a už by som do seba take veci nedala....iba mi to uškodilo

mishkamishka
28. feb 2017

Ahoj, ja som brala vyse 10 (18 - 28) rokov v kuse a potom som vysadila, do roka otehotnela a teraz ma mala takmer 6 rokov. Mala som tabletky aj naplaste. Ovsem mi zhorsovala pecenove testy, po porode som sa k nej uz nevratila.
Mozem vsak povedat, ze to bolo fajn, "moct" kedykolvek bez strachu z otehotnenia, uzasne oslobodzujuce. Teraz takisto neplodne dni a je to obmedzujuce. Lenze uz mame viac rokov a teda to tak nevadi.
Ja osobne by som skusila a uvidis po par mesiacoch, ci ma viac plusov alebo minusov. Ako sa citis, ci mas neziaduce ucinky. A rozhodnes sa, ci pokracovat alebo skoncit.

malymyis
28. feb 2017

Ahoj, budem mat 20 a idem si dať zaviesť teliesko. Je to lepšie ako antika. Brala som ju pol roka, sice mi z nej nič nebolo ale je to sajrajt, už by som si ju nedala. ( brala som ju kôli úprave menštruácie) Teliesko ma výjde okolo 150 eur na 3,5 roka. Za antiku som davala 30 eur na 3 mesiace.

rebekam23
autor
28. feb 2017

Ďakujem za Vaše rady

nakup_primark
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimac
28. feb 2017

Páni moji,má18,3 roky má priateľa...ja v 18 som nevedela,čo je to držať sa za ruky s chlapcom,tobôž s ním spávať....klobúk dolu....,mňa by toto v 18 nezaujímalo.

esther03
28. feb 2017

@mimac a? to ze teba to nezaujimalo jej nejako pomohlo rozhodnut sa o antike?
@rebekam23 priberanie by ta malo zaujimat ako posledne. V prvom rade si daj spravit ci nemas nejake trombofilne mutacie (npr. MTHFR), vtedy je HAK kontraindikovana, ale nik toto vysetrenie nerobi max ti spravia pecenove testy. Bez toho by som ziadnu HAK nenasadila. Kazdopadne su to hromony, tak zvazuj este.

36evina36
1. mar 2017

Ja som ju brala od 18-32 rokov zacala som hlavne kvoli zdravotnym problenom, potom uz kvoli strachu ze sa vratia ked ju vysadim , a aj tak bolo tak som potom pokracovala dlhe roky. Ale ani som nepribrala ani ziadne problemy som nemala.

nuni11
1. mar 2017

Ak vam to funguje tak ako pises, naco chces zacat uziv antikoncepciu. Podla mna to je zbytocne. ale ak sa pre nu predsa len rozhodnes, musis si byt vedoma, ze moze priniest zmeny, ktore ty sama v konecnom dosledku niijako neovplyvnis ako napriklad spominane priberanie. No kazda antikoncepcia je ina a moze mat rozne prejavy alebo aj ziadne

germaniawerks
1. mar 2017

HAK je dobrá na milovanie s rôznymi ženskými keďže to nikdy nevieš vopred kde kedy a s kým sa to udeje. A to naše babičk nemohly aj keď zasa maly ženské veci bez chémie a zmien+ čudných vecí. Takže keby som si mal vybrať jedno z toho, tak 1 manželku + 1 rodinu+ dieťatká z jej bruška chcem s našimi babičkami voľakedy ,,ale zase šukať chcem teraz, kedy ženské oveľa viacej cundričkujú a vysdrkujú ti riť +zadné veci. a je 100x viac sexu kt mám moc rád

mimac
1. mar 2017

@esther03 no napr., že má na teké veci čas.

esther03
1. mar 2017

@mimac preco? lebo ty si mala? Ma 18 je dospela a svojpravna. A od 14 nie je "pod zakonom"...

mimac
2. mar 2017

@esther03 čo či som mala?jasne, že som nemala antikoncepciu v 18! bola som príliš mladá a zdravá na to aby som si od takého veku ničila zdravie, každý má v sebe vo svojom tele predpoklad "mať akúkoľvek chorobu" a je len na nás ako sa budeme k svojmu telu správať a či to rokmi vyvoláme alebo nie , lebo si zdravie vážime, pokiaľ ozaj nemá napr. cystu, ktorá sa antikoncepciou "lieči" tak načo doseba ládovať taký hnus? ako... predstava, že moja dcéra chodí od 15 r. s chlapcom a v 18 rozmýšľa nad antikoncepciou je hrozivá!!! dúfam, že pochopí čo sa jej budem snažiť vštepovať a ak dievča má už 14 a nieje pod zákonom, pochybujem, že môže ísť sama ku gynekológovi...áno berem po 18 sa môže odsťahovať a žiť si svoj život 1000km odomňa, ale ja jej matka budem do konca jej a svojho života a bude ma jej zdravie vždy zaujímať!

libawet
2. mar 2017

@rebekam23 skôr nie, ako áno. Je to chémia naviac do tela ženy, všetko Ti to " rozhodí " , má vedľajšie účinky na iné orgány, radšej nie.

sardinka336
2. mar 2017

@rebekam23 na plodné a neplodné dni by som sa vobec nespoliehala...je len otazkou času ked sa ,,sekneš,,. Ak tehotenstvo jednoznačne neplanuješ v dohladnej dobe tak to nie je vhodna forma ochrany. Za mna HAK nie...

esther03
2. mar 2017

@mimac precitaj si este raz na co som reagovala urcite nie na HAK

gabona1
2. mar 2017

Ahoj, aj ja som dlhé roky brala antikoncepciu a po vysadení som bola hneď tehotná. Nemala vôbec žiadne problémy, nepriberala som...Proste to bola moja voľba, kým som sa rozhodla pre rodinu, chcela som mať 100% ochranu a aj som ju mala. Neviem, prečo tu robíte z toho takého strašiaka, veď ju píšu lekári a oni by naše zdravie predsa neničili, aj manželky gynekológov berú antikoncepciu - poznám jednu konkrétne.

zuzanaam
2. mar 2017

Nenič si zdravie, mne pol roka brania HAK pred 10 rokmi totalne rozhodilo cyklus, po 2 mesiacoch som pribrala cez 10 kg. A nedalo sa to do poriadku ani po tehotenstve (mám príšerne bolestivú menštruáciu s veľkou stratou krvi trvajúcu aj 10 dní a dlžku cyklu 21 dní). Predtým som o menzese ani nevedela (3-4 dni stredného krvácania). Takže tak.

adiska1
24. jan 2019

Osobnú skúsenosť nemám ale z okolia viem že aj baby čo nikdy nemali problematickú pleť ju po vysadení mali a to v dosť zlom stave...takže v zivotee by som ju nebrala pretože raz ju budeš musieť vysadiť.

1975veve
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
23. jún 2020

@1975veve naco spamujes vsetky diskusie? Predaj vo fore je zakazany

janula2511
17. nov 2022

@36evina36 prosím ťa môžeme sa spýtať aké zdravotné problemi si mala , že si sa rozhodla pre hak?