Bazálna teplota ako antikoncepcia

26. okt 2021

Ahojte, využíva tu niekto symptotermalnu metódu, presnejšie bazalnu teplotu ale nie na zistenie ovulácie s cieľom otehotnenia, ale ako antikoncepciu? Akými pravidlami sa pri Tom riadiť ?
Momentálne sledujem hlien, snažím sa učiť polohu krčka atď, teoreticky by som vedela kedy a čo a ako, v podstate nám to aj vychádza( v podstate od ms do konca ovu máme len chránený styk) ale chcela by som pridať aj bazalnu teplotu, len si nie som istá kedy presne začínajú plodné dni počas ktorých je už šanca že spermie prežijú? Ovuláciu ako taku vždy výrazne cítim, mávam bolesti dosť veľké, dva tri dni pred bielkovy výtok atď, ale v poslednom čase si všímam že sa mi ovu viac a viac posúva smerom k ms ( naposledy na 9dc), chcela by som si to odsledovať viac aby som svoje telo poznala.. áno čítala som už veľa fór, všetky stránky ohľadom tejto metódy ale väčšina je zameraná čisto na splodenie bábätká, čo momentálne nie je náš úmysel.
Ak sa nájde ochotná žienka ktorá by mi to vedela
vysvetliť ,ohľadom tej BT hlavne, bola by som rád, ďakujem.

tinka_1807
26. okt 2021

Ahoj, no ono je to cele trošku zložitejšie a na dlhé vysvetľovanie, pretože je tam veľa faktorov. Ale veľmi dobre je to popísané a vysvetlené v knihe "Príručka symptotermalnej metódy PPR a ekologického dojčenia" od Ligy pár páru. Tam je to popísané aj z pohľadu, ak chceš otehotnieť, aj ak chceš túto metódu využívať ako antikoncepciu. Aj keď teda musím podotknúť, že nikdy to nie je úplne 100% antikoncepcia. Ale ak poznáš svoj cyklus a telo, tak je vysoko pravdepodobné, že vieš presne vysledovať ako to celé funguje a kedy k otehotneniu môže dojst a kedy naopak nie. Dôležitý faktor je ale mať pomerne pravidelný cyklus a sledovať sa. My s manželom sme túto metódu využívali aj ako antikoncepciu a vychádzalo nám to a práve všetky informácie sme mali z tej knihy 🙂 A zároveň vtedy, keď sme vedeli, že môže dôjsť k oplodneniu a boli sme spolu, tak k nemu aj došlo, takže u nás to zrejme fungovalo. 🙂
Ale v skratke - vlastne treba si každé ráno v rovnaký čas tesne po zobudení meriat teplotu, no špeciálnym teplomerom, ktorý ukazuje na dve desatiné miesta, aby zachytil aj mierne odchýlky. A potom sa to zaznamenáva spolu s konzistenciu hlienu a prípadne aj stvaom krčka. Krčok som ja napríklad vôbec nesledovala, ja som sa riadila iba hlienom a teplotou. A to všetko si zaznamenavas do takej tabuľky a robíš si graf a vlastne ti z toho vyjde, v ktory deň máš ovuláciu. Avšak treba mysliet ná to, že spermie prežijú 3-5 dni, cize ideálne 5 dní pred ovuláciou by ste pohalvny styk nemali mať. No... Je to na dlho, ale všetko je popísané v tme knihe. 🙂

autor
26. okt 2021

@tinka_1807 ďakuje za odpoveď 🙂
ja si sledujem už tento cyklus bt, mám to zapísané v grafe v Appke kde si presne zapisujem všetko aj hlien, bolesti, styk atď no také prkotinky tiež a tak, len presne nerozumiem ako z bt vyzistim že sa tá ovulácia blíži? Niekde som čítala že tretia najnižšia teplota značí ovuláciu, lenže plodné dni začínajú už keď je prvá najnižšia? Alebo ako ...
Teplomer na dve desatinne mám aj toto všetko, len vyslovene v tých číslach som kus zmätená

nevenka
26. okt 2021

@tinka_1807 a autorka, my to tiez tak pouzivame. Pocas podnych dni, bud nemame sex alebo s kondomom alebo prerusovane. Inak naplno. V pohode. Ale, moze sa stat, a nam sa stalo, ze ovulacia sa mi z 18-teho dna cyklu posunula na 14-ty, raz za 2 roky a trochu som podcenila hlien. Sex sme mali 12-ty den cyklu a teda mame tretie neplanovane babatko 🙂. Takze tato metoda je tak spolahliva ako ti, ktori ju pouzivaju. A telo nie je stroj, moze sa stat nieco taketo, napriklad. A to ja ani zdaleka nemam pravidelny cyklus, dokonca teraz zle spim kvoli babatku a tie teploty sa daju ako tak odsledovat, su tam pravidelnosti.

nevenka
26. okt 2021

Autorka, to, ze sa blizi ovulacia, nezistis, teplotou nie, az spatne 😆. Toto je problem pri tejto metode. Najlepsie, ked si v case predpokladanej ovulacie, teda pred nou nejake 2-3 dni robis ovu test. Mne to funguje, ze priklad: 18-ty den robim test, nic, 19-ty, nic...20-ty je pozitivny, 22-hy prebehne ovu, 23 uz stupne teplota a udrzi sa. Po 3 dnoch zvysenej teploty ja uz bezpecne viem, ze ovu prebehla, to zistis vlastne podla tej zvysenej teploty, zvysuje ju progesteron, ktory po ovulacii stupne. Takze jedine podla mna, bezpecny sex je az po potvrdenej ovulacii do menzesu. Ale u nas standardne aj po menstruacii este ten 11-12 den, kedze ovu mavam okolo 20-teho dna a cykly 36 dni.

nevenka
26. okt 2021

Posli mi sukromnu spravu, poslem Ti priklady mojich grafov, minuly bol anovulacny a teraz uz som po ovulacii, ale divne mi klesla teplota dnes, tak uvidim. poslem nejaky ukazkovy.
Lebo Ty chces zistit, kedy presne pride ovu. To podla mna nevies, to sa len odhaduje, ked si merias niekolko cyklov. Tak ten posledny den nizkych teplot je ovulacia. Zvysena teplota je, ked sa vajicko uvolni a zacne zlte teliesko produkovat progesteron. Pred menstruaciou zvykne teplota znova klesnut. A ked neklesa a menzes nepride, pravdepodobne ide o tehotenstvo. Mne klesne napriklad z 36,85 na 36,43 a v ten den poobede dostanem isto menstruaciu.
Ked si odsledujes niekolko cyklov, mozno zistis, ze mavas ovu vzdy v presny den a netreba mat nechraneny sex 5 dni pred tym dnom, ak nechces otehotniet. Az po prebehnutej ovulacii potom.