Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
nechcem tu nikoho urazit ale pride mi to chore aby niekto zil a riadil sa podla knizky kazdy by sa mal riadit podla vlastneho rozumu a nie knizky a to ze boh vam dal dieta nie to dieta ste si spravili sami z muzom je samozrejmost ze pokial sa vystrieka do vas tak mozete na 99.9% otehotnet a uz je nakazdom ci chce 10 deti a chudence nemaju co by mali mat to tu ani jedna ste nenapisali na akej strane je pisane ze ked nebudete mat peniaze na stravu kdo vam nane da cirkev a ani pan boh vam ich neposle alebo kam treba ist zobrat kolko tak deti hladuje to uz je v poriadku preco im neposle cirkev zo svojeho lez ludia sa im skladaju a posielaju na dnesnu dobu stacia bohate dve deti aj to uz je prepich a nepotrebujete ani antikoncepciu ktore nechcete a pokial viem kazdy jeden chlap sa citi a vie siriadit svoje telo pokial mu utecie tak je to o vajicku a spermii a nie boh vam dal dieta dnesnej dobe sa maju co ohanat rodicia aby mali akozarobit peniaze je to strasne s robotou a nie este desat hladnych krkov chovat a trapit sa ze nemam im co do huby a chodit po zebrani ...jedna tu pisala ze nema dlksie sex a potom su si vzacnejsi ani nemusi vediet a manzela moze mat niekde na internete po tajme a uziva si a vytrase sa sam na inej to uz je leprie....
@ivuska6 uf,sila...pozeram po par dnoch jak sa to tu rozbehlo,ale zlym smerom 😒 ak si si,prosim ta,nevsimla,tak ti pripomeniem co sa pise v nazve temy "...v krestanskej rodine..." evidentne sa za krestana nepovazujes,tak co do toho kecas vobec a to este takymto stylom...
a ze na dnesnu dobu bohate stacia dve deti?A kto si ty ze to urcujes...
@lukihomamina necitala som diskusiu, nechce sa mi citat tie vecne boje medzi veriacimi, neveriacimi a veriacimi s "ale". my pouzivame symptotermalnu metodu a funguje super. svagrina je farmaceutka, uz davno nas varovala pred HAK a ja som usudila, ze nie som ziadna dostihova kobyla, ktora si potrebuje umelo regulovat svoj cyklus a napchavat sa hormonmi, hoci sme veriaci, pred svadbou sme spavali tiez spolu, vtedy sme este pouzivali prezervativ, pripadne prerusovanu suloz. stm nam plne vyhovuje, je to otazka par cyklov, kym sa zena nauci pozorovat svoje telo. mne velmi pomohla okrem LPP aj tato stranka http://merenibt.xf.cz/ pekny den prajem vsetkym 🙂
moja.... krestanka som ale nie zazrata az do kosti neriadim si zivot s bibliou ale podla seba a vlastneho rozumu a citenia riadim sa tym co mi zivot da v dnoch tyzdnoch ci mesiacoch v celom roku nic neurcujem vsetko je to v osude ty ked chces mat 10 deti maj si ich ja ti ich neberem mne bohate postacia dve na to aby vystudovali a mali to co by nemalo 10 pozri sa pracu stalu nemam co jej nieje na dostac ale peniaze si zarobim snazim sa lebo mi ich nikto neposle ani neprinesie vsetko je to na nas rodicoch aby si si poplatila poplatky a vsetko co potrebujes v zivote a potrebuju v dnesnej dobe deti v skole ci doma a vzdy je lepsie kupit napr jablcko a rozdelit ho medzi dve deti ako medzi 10 a v takych pocetnych rodinach to tak je ked si ho nemozu dovolit kupit uz som to zazila na jednom dievcatku doma ich je 8 a bola u nas ked videla 4 jablka na myske az jej ocka chudatku zaziarili kolko mi mame ovocia mi povedala tak som jej dala jedla tak ze to jablko asi dlho nemala a to uz je ako velmi dobre podla teba ked jej to mama s ocom nemozu dopriat a to je len jablko...
@ivuska6 ako mozes povedat ze si krestanka a ignroujes Bozie slovo?
V tomto kvitujem ateistom, ktorí sa nehrajú na "kadehakov" a rovno povedia ako to je!
Nestačí hovoriť "som krestan..."
Krestanstvo je v prvom rade o hlbokom vztahu s Kristom, osobnom vztahu, osobnom rozhodnuti pre Neho a o nechani sa viest. Nie svojim rozumom, svojim "ja", ale Bohom. Ja som umrela v sebe, uz zije vo mne On. Pokial nedokazes uznat svoju hriesnost a na prve miesto dat Boha, riadit sa Jeho slovom, tak mozes sa len nazyvat krestankou... ale uprimnejsi je v tomto pripade ten ateista, ktory sa na nic nehra.
Sme krestania a sexujem kedy sa nam zachce.. ci s kondomom ci bez..
ahojte,nečítala som celú temu,ale reagujem lebo mi príde,že sa tu jedna cez druhú predbiehate kto je lepšia kresťanka atd.Boh nám dal rozum a slobodnú vôlu a hlavne každý je hriešny,lebo robí podla vlastného uváženia anie vždy sa sttrafíme do toho čo by chcel boh..Napríklad v tej diskusii ide o to čo je lepšie chrániť sa ,alebo to nechať tak aporodiť aj 14 detí pritom riskovať život a zanechať tým deti bez matky.Alebo mať 2deti a,lebo čo ak ..viacerím nedokážem dať dobrý život?Ale si zoberte ked žil abrahám v tej dobe ak žena nemohla mať deti ,sama vybrala manželovi služku s ktorou mal deti avychovávala ich ako vlastné.No si predstavte že to boh schvaloval.A teraz si neviem predstaviť ako by to brala spoločnosť.Teda vyplíva to premna,že záleží od doby.Zas na druhej strane kolko je tu občanov ktorí majú po 8 detí a žijú.Je to strašne diskutabilné.Ono sa nedá povedať čo Boh schvalujekaždy si to môže vysvetliť po svojom.
@mima4 no ja na rozdiel od teba zijem svoj zivot a uzivam si ho tesim sa s detmi a stoho co mam co sme si vybudovali a nadobudli s vlastnyma rukama narozdiel od teba ty uz si umrela v seba ako si napisala uznala si sa hriesnou potom ako sa oddavas partnerovi ked ho mas alebo to je len priatel na rozpravanie premna je to chore co si napisala neberiem ti to zi si ako chces ja si tiez budem zit ako ja uznam za vhodne pekny den ti prajem .
Mna by zaujimalo ako to riesia zeny, ktore zo zdravotnych dovodov uz dalsie dieta mat nemozu a zistia to v dajme tomu 30-ke. To uz by teda co ja viem 40 rokov nemali mat ziadny sex? A co muz? Najde si preto bokovku alebo si to bude robit sam kedze on je zdravy a nemat sex 40 rokov mu na zdravi rozhodne neprida....
@kamilkka @rutie
veď to nie je tak, že nemať žiadny sex, ale mať sex v dni, v ktorých nepočneš... a tých je cca 23 z 28 dňového cyklu.
@mima4 Prepáč mi prosím, ale nedá mi opätovne nezareagovať. Toto som napísala v tejto diskusii na strane číslo 2 a myslím si, že aspoň čiastočne by tým malo byť odpovedané na Tvoju otázku.
To neznamená, že ak som veriaca, tak si nemôžem užívať plnohodnotný manželský život (aj sexuálne). Pán mi dal slobodnú vôľu - aj rozhodnúť sa, kedy budem s manželom sexuálne žiť. Mať sex počas neplodných dní mi príde práve prejavom svojej slobodnej vôle. Pokiaľ si dobre spomínam na našu predmanželskú prípravu - bolo jasne povedané - akýkoľvek prejav nežnosti a lásky je v manželstve želaný a vítaný.
Podľa mňa by mal byť u veriacej ženy - manželky, lepšie napísané oboch manželov - jediný rozdiel - byť pripravení vždy na prijatie ďalšieho dieťaťa. Žiadna ochrana totižto nie je 100%. V tom ja pociťujem jediný rozdiel.
Keďže som veriaca, dávam si pozor, aby som neotehotnela vtedy, ak sa na dieťa necítim, ale na druhej strane som pripravená na to, že keby sa niečo udialo, som rovnako pripravená danú situáciu prijať a z dieťaťa sa tešiť a mať ho z lásky.
@mima4 Veľmi jednoducho, pretože viem, že nič nie je 100%. To neznamená, že mám mať sex len 2-3 krát v živote, keď plánujem mať len napr. 2 alebo 3 deti.
Teraz píšem všeobecne, nemyslím konkrétne na seba.
Nemyslím si, že užívať si plnohodnotný manželský život je niečo nesprávne. Je to normálne a prirodzené. Jednoducho, keď sa manželia necítia na dieťa - v danej dobe, resp. neplánujú ďalšie, tak majú sex v čase, keď je pravdepodobnosť, že k počatiu nedôjde. Ale ako som napísala aj vyššie, nič nie je 100% - žiadna metóda - ani antikoncepcia, ani kondóm, ani iné metódy... A preto musím byť pripravená na to, že keď mám sex, tak môžem aj otehotnieť. To mi príde normálne.
Čo ak by som brala antikoncepciu a otehotnela by som aj tak? Čo potom? Na koho by som sa vyhovárala?
Ja osobne som začala žiť sexuálnym životom až v čase, keď som bola vnútorne pripravená na to, že môžem otehotnieť, resp. je to s partnerom, s ktorým si viem predstaviť celý budúci život. Možno to nebolo v súlade s Bohom a Božími prikázaniami, ale bolo to v súlade s mojím vnútorným pocitom.
každý koná podla vlastného svedomia. Ťažko môžme zhodnotiť, ako Boh vníma naše konanie, vyhybaniu sa plodnym dnom, či použitia kondomu, pretože všetko hodnotíme zo svojho pozemského obmedzeného pohladu. PReto ja už nedokažem vyjadriť, jedinu správnu alternatívu. Za seba : Vyhýbanie sa plodnym dnom, je pre mna jednou z najneprirodzenejších metod, pretože akosi vnutorne som nastavená tak, že v plodnych dnoch mam najväčšiu chuť. Možno aj psychické nastavenie, pretože vnutorne tužim po dalších deťoch, nedokažem sa nijako chraniť, ale nie kvôli naboženskemu presvedčeniu, či čistote manželskeho sexualneho života. Proste od pôrodu sa nechranime, ale dojčim 2 deti sučastne, čiže menštruaciu nemam a zrejme som zatial neplodná. Ale viem, že nemôžem podla vlastného citenia posudzovať správanie iných.
Čo sa týka sexualnej abstinencie, podla mna je to niečo podobné ako obmedzovanie iných zakladných biologických potrieb, a teda ak je jedinec na určitom bode svojho duchovneho života, môže ho to aj obohatiť. Rovnako ako zriekanie jedla a tak potom. Ved mnoho duchovných zažitkov mali svätci práve v časoch pôstov, kedy na ukor duchovného rozvoja sa vzdavali telesných pôžitkov. Je však nebezpečenstvo, že pokial človek neodhadne svoje možnosti, toto pôvodne duchovne vysoko mienené rozhodnutie sa môže zmeniť a daný človek môže konať hrošie ako zviera - pudovo, bezrozmyslu. PREto aj sexualna abstinencia by mala v prvom rade vychadzať z hlbokého vnútorného presvedčenia vzdania sa jednej zo zakladných biologickytch potrieb na ukor duchovného rozvoja, a hlavne si myslím, že by mal mať daný jedinec možnosť zvrátenia stavu v čase, kedy pociťuje, že mu to udiera na mozog, a namiesto duchovného rastu mu to skôr spôsobuje psychické problémy, ktoré sa môžu vyustiť do jeho správania. PReto nesuhlasím s príkazom sexualnej abstinencie knazov až do smrti. Človek by mal sám odhadnuť čo ešte zvládne, a kedy proste povoliť uzdu, kedy to už ide na ukor jeho zdravého rozumu. PRetože ak nie, potom bohužial môžme byť svedkami znasilnovaní v radoch knazov a tak podobne....
ahojte. rada napisem aj svoj nazor. nepovazujem sa za krestanku, hoci som od malicka bola k viere vedena. mama si zakladala na tychto veciach, som aj sobasena v kostole. verim v boha a vyssiu moc, ale neverim v knazov a kostoly. kym sa nas PAN farar vozi na bmw a domacnost mu riadi gazdina, ja pocitam drobne na rozky. v kostole kaze skromnost a sam na ruke nosi poriadne tazky pecatny prsten. no dovolim si tvrdit, ze ak boh chce aby si dieta pocala, tak ho mat budes aj keby si si na to davala akokolvek pozor. sama rada tvrdim, ze moja sofinka je bozie dielo. preco? jeden vajecnik nemam, na druhom mam nador, styk s partnerom som mala 1 den po menzese a napriek tomu som teraz stastnou maminkou. lekar ma po prvej operaciu vystrihal pred otehotnenim, vraj by druhy nador komplikoval priebeh tehotenstva a potom aj porod. ... pracovala som do 8 mesiaca ako casnicka, zdrava ako repa a lahsi porod 4. kiloveho babetka som si ani nemohla zelat. ked prestanem kojit, budem riesit druhy vajecnik ale uz teraz viem, ze to dobre dopadne 😉 ... taky je bozi zamer
Dovolim si přispět byť nejsem věřicí. Možna proto to bylo pro mně jednodušší nemusela jsem řešit etické problémy. Dnes vzhledem k veku a zdravotnim dispozicim to řešit nemusim. Ale holky co použivate STM umite si představit sebe za 20, 30 let? Dnes jste mladé krátce vdané ale opravdu to budete takto poctivě měřit i ve svych 45 letech? Plodnost možná bude menši ale budé dítě už třeba nebudete chtít. Uvažovali jste jak to budete řešit? A potom , mužu vas ubezpečit že chuť na sex bud menší jak z vaši strany tak ze strany muže a když se vaše chuťe protnou, tak budou zrovna plodné dny, takž nic a tím pádem třeba až za měsíc

@macamac ja mam naopak z postojov a nazorov @mima4 dost jasnu predstavu o tom, ze urcite nie je katolicka, ale takmer urcite je protestantka 😀 a tam uz je dost jedno, ci je metodistka, baptistka alebo chodi do nejakeho zboru apostolskej cirkvi (ci este nejakeho ineho). Zaklad je rovnaky.
Rozumiem jej, som na tom rovnako 😀