Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
Je neskutocne krasne mat deti, rodit a drzat v naruci novorodenca, mam 4 deticky a prijala by som aj dalsie, ale citim to ako nezodpovednost v tejto tazkej dobe.Dieta je dar Bozi, ale aj s darom treba zaobchadzat s laskou a vdakou, takze si deticky treba planovat.Nie len po financnej, ale aj psychickej stranke...Nejde o kvantitu, ale o kvalitu, deti treba aj vychovat a k niecomu viest.
@mamulka211
ja si nemyslim ze je to touto dobou, pretoze mame jednu z najlepsich dob, v akej sa ludstvo nachadza. Skor je to pozadovanou kvalitou zivota pre svojich potomkov, pre svoju rodinu, pre svoj zivot. Volakedy ked mali ludia aj 10 deti, tieto deti spali na podlahe, laviciach, miminka u rodicov v posteli (spali kvoli tomu ze realne nemali kde spat...nie ako teraz je to v mode), nemali hracky, stravovali sa biedne..
Dnes vyspelejsie civilizacie chcu kvalitnejsi zivot pre svoje deti (materialne, dusevne aj duchovne) a preto maju menej deti.
@mima4 :Ale my sa dobe musime prisposobit, ak v nej chceme zit plnohodnotne.Ak ja viem, ze moj prijem tazko uzivi 4 deti, mam si naplanovat dalsie? Dnes uz tazko dietatu das do skoly drevenu tabulku a posles ho bose s postnym chlebom...aj na to treba brat ohlad. Nase prababky nemali problem, co dietatu obliect, ani nase mamy este nie velmi..cele sidlisko sme nosili spartakiadny ubor po vonku. dnes je ina doba, Bohuzial...
@mamulka211 :to nestaci, ze ja budem viest dieta k skromnosti, ked bude inym detom pripadat ako podivin a budu ho vyclenovat z kolektivu a ono mi potom skonci u psychiatra, alebo, v horsom pripade, skoci z mosta v 9 rokoch, ako bol pripad spred par rokov, ked chlapcek zo socialne slabsej rodiny neuniesol sikanu a posmech spoluziakov.To nie len ja by som sa musela zmenit, ale cela spolocnost a to sa nestane...
@mamulka211 je to o raste mentality cloveka, co pises, a ja tomu uplne chapem. volakedy rodicia neriesili, ze deti obzuvaju suche kvorky, pasu husky, su cely den na poli,nemaju hracky, vzdelanie, atd... dnes chceme pre deti iny zivot. Cim jednoduchsi a menej civilizovanejsi narod, tym viacej deti na rodinu. V afrike, kde denne zomieraju deti od hladu, na choroby a ziju vo vojnovych rezimoch..maju rodiny bezne nad 7 deti... neuvazuju ako europania, o vzdelani a kvalitnom zivote uz vobec nie...
Prepacte dievcata, mozno blba otazka, ale predsalen potrebujem vediet, ci sme si na poslednej spovedi s knazom rozumeli. Ja som hovorila o prerusovanom akte, ale podla neho to, co vam popisem nie je hriech. Ak sexualny akt skoncil u zeny zavrsenim a muz, nakolko nedosiahol svoje uspokojenie v pohlavnom akte, tak manzelka moze v tomto pokracovat aj napr. pettingom. Prepacte, ak to tu vyznieva nevhodne, neviem to inac napisat ani vyjadrit. Resp. podla knaza ma rovnake pravo byt uspokojeny ako zena a je to ok. Ak chcete, tak odpiste tu alebo do ip, ci je to ozaj tak.
@zuzanasev coooozeee??? to toto riesis s knazom???? wouw, som nevedela ze o tomto sa bavi na spovedi..som uplne v skoku.. 😀 😀 😀
@zuzanasev ja som tiez veriaca a chodim aj na spoved, ale ked som toto precitala, ostala som hotova.. toto ty riesis s knazom? 😅 .. nie preto, ze by to bolo nevhodne o tom pisat,alebo rozpravat.. mna to teda nepoburuje.. ale ci je prave knaz kompetentny, aby toto riesil, tak mne to pride dost blbe teda.. rozpravat niekomu kto zije v celibate o mojej sulozi 😀
@kamilkka dakujem za odpoved 🙂
@bambina78 no a s kym inym riesit otazku, ci ide alebo nejde o hriech? No ja ked idem na spoved, tak hovorim vsetko, co je podla mna a mojho svedomia hriech, ked si nie som ista, tak sa opytam, aby som nahodou nezamlcala nieco a tym padom by bola spoved neplatna. Teraz ale naozaj, koho by si sa ty pytala? Ja nemam nikoho, s kym by som mala hovoirt o tychto veciach a knaz ma zachovat mlcanlivost, takze fak neviem...
@zuzanasev to o vasom uspokojeni rozhoduje knaz? 😕 preboha, toto by som zazit nechcela, sex. zivote rozhodujem len ja a moj muz, nik treti!.....a preco by si to akoze mala niekomu povedat?....teda, ak ams tu potrebu, tak jediny poddla mna na to vhodny je tvoj manzel....... prepac, za rekaciu, aj len neviem pochopit, ak ti ma o tomto rozhodnut niketo iny!.....ved to ma byt na vas, vy spolu intim. zijete, vy chcete byt spokojni, nie?.......naco knaz, ci hocikto iny?
@zuzanasev je to dosť chúlostivá téma, ale pokiaľ ja viem prerušovaný styk je z hľadiska katolíckej Cirkvi nemorálny (ak sa chce pár vyhnúť počatiu, tak si radšej má počkať na neplodné obdobie a v plodnom sa zdržať, napokon prerušovaná súlož je aj tak veľmi nespoľahlivá z hľadiska počatia), ale to s tým uspokojením oboch buď počas styku alebo v "dohre" je legitímne, považuje sa to za súčasť toho jedného manželského aktu.
@zuzanasev Ak máš pocit, že niečo ťaží Tvoje svedomie a po spovedi sa Ti uľaví, tak ja nevidím dôvod, prečo by si to pri spovedi nemala spomenúť. Teda, ja by som takéto veci s kňazom neriešila ani za nič, ale ak Ty máš pocit, že Ti to pomôže, pokojne mu to povedz.
Podľa môjho názoru žiadny prejav lásky medzi manželmi nemôže byť považovaný za hriech. Tým, že máš kvôli tomu výčitky, ubližuješ len sama sebe, prípadne svojmu manželovi. Boh povedal: "MILUJTE SA a množte sa." a nie len: "Množte sa!"
@
My pouzivame STM (symptotermalnu metodu, ked som nechcela otehotniet pri druhom dietati so zdrav. dovodov tiez sme vyuzivali STM.
My s manzelom pouzivame STM a sme s nou velmi spokojni.
S babatkom potrebujeme pockat, pretoze este nemam dokoncenu skolu. Cakame uz rok a zatial vsetko vychadza napriek tomu, ze mam nepravidelne cykly (25-35dni) a vela cestujeme. (raz sme ale museli cakat 2 tyzdne 😝 ) Pouzivanie metody nam velmi pomaha v dovere jeden ku druhemu a zvacsuje chut na konci plodneho obdobia🙂
Podla mna Boh chce, aby sme zili v laske a pravde (aj sami o sebe). S manzelom stale hladame, co to v oblasti sexuality pre nas znamena a citim, ze Boh ma radost z nasho hladania🙂 Citame Bibliu a Teologiu tela od Jana Pavla II. (aj ked je to dost tazke na pochopenie, dava mi to vela odpovedi a pokoja do srdca cez vyklady Biblie) a pocuvame, ci hovorime o tom s parmi (rodina a priatelia) okolo porovnavajuc skusenosti.
Vo svedomi si myslim, ze treba rozdelit od seba dve otazky:
1. Preco nechceme teraz dietatko. (viem si priznat pravdu o svjej motivacii?)
2. Ako to naplanujeme, aby teraz dietatko neprislo. (Mam dost informacii o tom, ako ktora funguje a co sposobuje antikoncepci? Zabija babatka v mojom vnutri a pomaly nici moje zdravie? Preco tu alebo inu metodu dana skupina tak presadzuje? Ide im o moje dobro, alebo o zisk?)
Na sebe vidim, ze casto je moj problem v tom, ze malo doverujem Bohu, ze ma moc a chut menit veci v mojom zivote. Potom neviem hladat pravdu, ale len to, co je v tejto chvili dobre pre mna (vtedy som dost sebecka a este si to aj ospravedlnujem...) a to nasledne nici aj moj vztah s manzelom. :(
Vidim na sebe, ze ked doverujem Bohu, som ovela pokojnejsia a menej sa bojim. ( Ved Niekto mocny, kto ma ma rad, je na mojej strane. Tak coho sa mam bat? 🙂 )
Vsimla som si, ze casto sa veci vo vztahu s manzelom hybu dopredu prave v tychto chvilach. Myslim si ze je to Bozia milost. Castokrat vtedy pochopim, preco moj manzel reagoval v nejakych situaciach tak ako reagoval, pochopim ako to on vidi, alebo dokazem povedat veci, co ma dlhsie trapili konstruktivne tak, ze to on prijime.
Neprijemne skutocnosti vtedy vidim ako docasne alebo ako prilezitost na zmenu k lepsiemu. Citim sa plna nadeje, ze vsetko dobre dopadne.
Manzel mi povedal, ze sa mu vtedy ovela lepsie so mnou rozprava a ze ho to ku mne aj viac vtedy taha🙂
Ked veci nefunguju alebo nieco podobne (este to neviem presne), zacnem sa hnevat na Boha, preco nerobi co ja chcem. Poviem si, ze si musim vystacit sama a musim "zamakat". TZN. ked nieco chcem, musim si to sama vydobit a najlepsie hned. Vacsinou nasleduju vycitky manzelovi, preco sa este nezmenil podla poziadaviek, ktore mu predkladam. Ignorujem jeho potreby, ved musim v prvom rade pracovat na tych svojich a oni este nie su naplnene, pretoze on este nie je taky ako by mal byt... a pod. Niekedy som taka rezignovana, ze mi ani nenapadne, ze to, co prave robi robi pre mna. On je z toho vsetkeho potom velmi zraneny a uzatvara sa do seba, pretoze z mojho spravania dedukuje, ze o neho nemam zaujem. To samozrejme citim a som z toho este viacej nahnevana/sklamana a tak sa to prehlbuje pokial sa niekto z nas nerozhodne s tym nieco urobit.
Najlepsia regulacia pocatia je STM a preto podla ktorej funguje perfektny pomocnik - CYCLOTEST - bez hormonov, bez vedlajsich ucinkov. Minipocitac, ktory ti za minutku ukaze na dispeji, ci mas plodne alebo neplodne dni 🙂) jednoducho, bez namahy a hlavne prirodzenym sposobom si vies urcit v akej faze cyklu sa nachadzas. Mnohe zeny by uz aj radi prestali s HAK ale 'neveria' si v urcovani plod/neplodnych dni a prave v tom moze pomoct cyclotest 🙂 ja ho uz pouzivam roky a som nesmierne spokojna!
Ahoj lukihomamina,paci sa mi tvoja uprimna otazka...Ak si najdes cas po veceroch, urcite si zozen knihu Radostna zvest o sexe a manzelstve od Christophera Westa. Sex chapem jednoducho ako uzasny dar od Pana Boha- nebo na zemi. Je to dokaz lasky k nam, kde sa uplne darujeme jeden druhemu navzdy a exkluzivne. Nase telo to hovori bez slov...(netreba to opisovat.🙂) Je to pre nas intimne stretnutie nielen s muzom, ale i s Bohom. Mozete sa stat spolutvorcovia noveho zivota ! A aj nemusite. To vsak zalezi najma od Neho (to potvrdia najma neplodne pary) a v druhom rade od vas, ci bude nevyhnutne v plodnych dnoch abstinovat... Pouzivanim hocijakej ochrany hovori tvoje telo inou recou- neprirodzenou, vypocitavou, ustrachanou asi toto- Nestaraj sa mi Boze do toho. Ja viem lepsie, co je pre mna lepsie. (Nakolko ho On stvoril, on ma aj manual🙂) A zrazu, zo vzajomneho darovania sa, ostane len nenaplneny chtic... Sex je viac, nez len dobry pocit. Sex moze manzelov utvrdit v laske, ale mozu sa aj odcudzit kvoli tomu. Cisto teoreticky, sex s ochranou by ma urazal. Moju hodnotu ako zeny a aj Kristovej nevesty... Telo s antikoncepciou hovori- "davam sa ti nie uplne", vadi mi tvoja plodnost, neprijimam ta taku, aka si, "dar, ktory ti davam, ti vlastne nedam-(spermie obsahuju hormony stastia pre zenu"..Bez vzajomneho darovania sa vychladne laska. A to je najhorsie. Sex s ochranou je ako jest kolac od muza v mikrotenovom sacku alebo sprchovat sa s prsiplastom. Je to ako vonat umely kvet a bicyklovat sa bez bicykla...Velmi mi je luto, ze to tak malo ludi vie a este menej praktizuje. Nedaj sa oklamat a hladaj pravdu. Ta ta oslobodi. Vela stastia. Boh ti zehnaj.
ahojte mám otázku potrebujem nový teplomer na STM - dve desatine miesta za čiarkou, neviete kde zoženiem ??? dakujem
@ lukihomamina zdravim, verim, ti ze billingsovej neveris, lebo je to len jeden symptom. Existuje prirodzena regulacia pocatia - celkom prirodzene - s pristrojom cyclotest-2-plus mozes sledovat 2 symptomy - teplotu a mozes zadat aj druhy symptom ovulacie 😉 tym sa isota zvysuje na 99%. Tato metoda, pristroj je urceny prave pre zeny, ktore chcu regulovat pocatie prirodzenym sposobom ale predsa len najmodernejsim pristrojom.
S úžasom som prečítal pár príspevkov. Teda neveril som že niekto cirkev, knazov, vieru a co je horšie bibliu môže zdeformovať do takej podoby v akej to tu 90% žien prezentuje. "Najprv mi ATK vadila morálne, potom to už bolo ok." "V biblii sa piše že prerušovana sulož a kondomy su ok." Atd atd. Už dávno váem, že si ľudia prispôsobuju pravdu tak aby si to sami pred sebou obhajili... takže to hodnotiť nebudem ostane mi len sa čudovať.
K teme, Boh dal človeku aj plodné a neplodné dni. Dal mu sexualitu a slobodnú vôľu. Jasné že využívať plodné a neplodné dni nieje druh ATK ako tu niektoré píšu. Ak by bpla tak tabletky nepoužívate. Akákoľvek metoda ktorá vychádza z ľudskej prirodzenosti je ok. Čo sa týka prerušovaného sexu asi to tu už závisi na svedomí, na tom aké citlivé ho tí ktorí majú. Za nás s manželkou môžem napísať že aj prerušovaný sex aj napr dokončovaný orálny sex nám príde mierne proti svedomiu. Páčil sa mi príspevok... treba byť vždy vnútorne pripravený na dieťa...
A ešte jeden postreh na závar... za svoj život som si odsledoval, že tí, ktorí žijú čistým sexuálnym životom dostávaju aj hodne požehnania a to nielen do tejto oblasti. Nech sa páči dámy, žiť takýmto sexuálnym životom ako to tu prezentujete znamená nepochopiť sexualitu. Znamená žiaľ často aj egoizmus ( chcem si užiť a mám plodné dni tak si to dáme s gumou, a pod.) A potom príspevky typu už ma nepriťahuje, už mi to nieje také ako kedysi, chcem milenca, už mám milenca, už som mala niekoľko milencov a chcem dalších, muž mal milenku, muž má milenku alebo sa rozvádzame lebo si nerozumieme atd atd. Zdraví vzťah vychádza len zo zdravého ponímania vzťahu.
Dievčatá, pekne pokrytecky si niektoré (nie všetky) prispôsobujete pravidlá podľa toho ako vám to vyhovuje.
Prečítajte si, tie čo ste kresťanky Bioetiku od docenta a kňaza Fullu. Dozviete sa, že máte len možnosť výpočtu plodných a neplodných dní podľa výpočtov, teploty atd.... (sledovanie svojho tela a prirodzené regulovanie svojej plodnosti)
A ja sa len čudujem, ako je možné, že 60-80% ľudí na Slovensku sa hlási ku kresťanstvu a pomaly každá rodinka iba 1 až 2 deti :D.
Je to čisté pokrytectvo. V nedeľu idú vyštafírované rodinky do kostola a manželka pritom zabíja svoje deti antikoncepciou.
Hormonálna antikoncepcia, vnútromaternicové teliesko sú ABORTÍVNE (=potratové) metódy! Vraždíte svoje deti. Je to smrteľný hriech.
Prerušovaná súlož a kondóm sú metódy, ktoré - a to Vám povie pán farár - zabraňujú skutočnému, vzájomnému sa odovzdávaniu sa partnerov.
Je len a len možnosť výpočtu plodných dní.
@segalka6 Ahoj, nechcem sa Ťa nijako dotknúť, ale Tvoje názory mi pripadajú ako názory nejakého fanatika. Prirovnávať užívanie hormonálnej antikoncepcie k vražde je, mierne povedané, prehnané. Nemyslím si, že farár, ktorý žije (alebo mal by žiť) v celibáte je odborníkom na sex. Ak napríklad nemôžem mať ďalšie dieťa zo zdravotných dôvodov, lebo by som mohla ohroziť svoj život a zo svojho už narodeného dieťaťa urobiť sirotu, nebudem sa predsa spoliehať na nespoľahlivú metódu výpočtu plodných dní. Navyše, ak som naozaj tak fanaticky sa pridŕžajúca náboženských pravidiel a predpisov (ktoré, mimochodom, nepochádzajú od Boha, ale od cirkevných predstaviteľov), ako Ty, tak brániť počatiu akokoľvek, hoci aj výpočtom plodných dní, je pekne pokrytecké. Chrlíš tu pekelný oheň na slušné ženy, ktoré pristupujú k rodičovstvu a výchove detí zodpovedne, vedomé si svojich možností (financie, bytová otázka, množstvo času, ktoré môžu venovať deťom...) a podľa toho rozhodujú, koľko detí budú mať. A pritom robíš to isté, tiež brániš počatiu, keď odmietaš milovanie s manželom v čase plodných dní, len aby si, nedajbože, neotehotnela. A tiež to zabraňuje vzájomnému odovzdávaniu sa partnerov, keď odmietneš manžela len preto, že máš plodné dni. Takže, vitaj v klube tých, čo si pokrytecky vysvetľujú pravidlá po svojom. 😉
@segalka6 A ešte som Ti chcela napísať, že Boh nás miluje a odpúšťa nám, lebo sme jeho deti. Ak máš deti, vieš, o čom píšem. Nie je to prísny sudca, ktorý nás potrestá za každú maličkosť. Skús to chápať trošku viac v širšom zmysle, nie len slepo nasledovať pravidlá a predpisy a triasť sa od strachu, aby si nič neporušila, lebo Ho nahneváš.
@h2
No, kde len začať.
Pozri, ujasnime si základnú vec.
Život – podľa mňa vzniká život v tom momente, ako sa spojí vajíčko a spermia. Je to už zárodok nového života. (Neviem, či lekári nepovažujú plod za „život“ až v momente keď začne fungovať nervová sústava, nie som si istá). Ja si však myslím, že život vzniká už v situácii, ktorú som popísala.
Teraz odcitujem:
„Všeobecný mechanizmus účinku dostupných hormonálnych prparátov je nasledujúci:
1. potláča ovuláciu
2. zahusťuje hlien krčku maternice
3. vplýva na zmenu sliznice maternice, v dôsledku čoho ZABRÁNI ZAHNIEZDENIU EMBRYA
4. pôsobí aj tzv. tubárny faktor (pôsobenie hormonálnych zložiek spomalí/zrýchli pohyb vlásočníc vo vajcovode a embryo sa dostane príliš pomaly alebo rýchlo do maternice, kde podlieha nedostatočnému vývoju a nárastu sliznice a UMIERA.“ /Fula Milan, Úvod do bioetiky/
Toľko citácia farára.
Je tam jasne napísané, že zanikne, umrie už vzniknutý ľudský zárodok. A prečo? Lebo sa takto MATKA rozhodla.
Nebadám, kde som JA napísala, že som kresťan.
Z môjho príspevku možno vycítiť len upozornenie, že ak sa niekto pasuje za kresťana, mal by dodržiavať pravidlá. Inak je to úbohé pokrytectvo.
Neviem, prečo Ti môj príspevok pripadá fanatický – len preto, že som napísala to, čo povie každý farár žene? Potom sú všetci farári fanatici – z toho vyplýva i jeho ovečky.
A pre istotu ešte raz opakujem, ja nie som nikoho ovečka, len som narovinu povedala, že mi príde pokrytecké čo sa deje.
Objasním Ti situáciu, ktorá ma dodnes bolí.
Mala som výbornú, najlepšiu kamarátku. Vyrastala v rodine ateistov, ale veľmi sa zamilovala do chalana, ktorý je z bigotne veriacej rodiny a aj napriek tomu, že v každej vete bol Boh, nemal zábrany max sex aj pred svadbou (s ňou). Vzali sa. Teraz sú spolu cca 10 rokov. Ona ostala úplne zmanipulovaná. V každom rozhovore, ktorý som s ňou nadviazala bol spomenutý Boh alebo duch svätý. Je to akoby iný človek, to by bolo treba zažiť... Naozaj sa správa ako člen sekty.
A nastal problém. Ona vie, že ja nechodím do kostola, som liberálny človek, uprednostňujem dávať deťom možnosť voľby – nepokrstím ich, dám im možnosť sa rozhodnúť keď budú dospelé... Z vierovyznaní mi nie je blízke žiadne, ak by som sa mala k niečomu prikloniť, išlo by o budhizmus – pričom tento je možno viac filozofiou ako vierovyznaním....
Nuž a priateľka mi začala pri stretnutiach rozprávať ako sa nevhodne správam, že nechodím do kostola, že moje potomstvo skončí v pekle... Neuveriteľné? Ale pravdivé.
Prečo práve kresťania tak radi súdia druhých?
Priateľka sa len skrz to, že chodí do kostola a patrí ku kresťanom stavala do pozície lepšieho a kvalitnejšieho človeka, ktorý môže druhých hodnotiť a súdiť.
Keď prekročila táto moja priateľka všetky medze i moju trpezlivosť, spýtala som sa jej prečo teda užíva antikoncepciu, keď je kresťanka. Veď je všeobecné známe, že sa to podľa cirkevných pravidiel nesmie! Nechcela odpovedať. Vygúglila som jej, že je to z pohľadu cirkvi úmyselné zabíjanie svojho potomstva a zabitie patrí medzi smrteľné hriechy. Nuž, keď sa teda stavia do role dokonalej kresťanky – prečo užíva antikoncepciu?
Tak buď som kresťan alebo nie som. Alebo (a na to narážal celý ten môj prvý príspevok!!!) – a to je v našej krajine najčastejší scenár – som kresťan, sobášim sa v kostole, krstím si deti – ale z viery si vyberám, len čo mi vyhovuje („veď tá dcérka bude taká pekná na svätom prijímaní, tak jej ho dám spraviť“).
Ak si takýto človek vyberá z viery len čo mu vyhovuje, pred druhými sa prezentuje ako svätý, súdi ich a pritom sám nekoná ako by mal podľa viery, nedá sa poprieť, že sa správa pokrytecky.
Iné je to u osoby, ktorá trebárs povie, že je ateista. Takýto človek sa drží zákonov svetských a zákonov vlastného svedomia. Je na jeho osobnom rozhodnutí, na jeho svedomí, morálke, či sa rozhodne pre antikoncepciu alebo nie.
Ale ak sa ženy pasuje za kresťanku, jednoducho nemá čo riešiť! Niekto by možno namietal, že verí v Boha ale neuznáva cirkev. Zrazu, keď ide o antikoncepciu a iné kontroverzné otázky. Ale: tým, že sa vedome zosobášia dvaja v kostole - v kostole, ktorý je inštitút cirkvy, prehlasujú, že prijímajú zákonitosti, ktoré prikazuje cirkev. Tu sa stávajú "členmi klubu" cirkvi.
No a aby som ukončila celý príbeh – priateľka mala dve deti. Jedno má už 10 rokov, druhé má už 8. Žiadne už nemá. V kostole sú min. dvakrát v týždni. Keď som sa jej spýtala, ako je to možné, že opäť neotehotnela za tie roky (ale vedela som zase od inej kámošky už vopred, že berie antikoncepciu), tri dni premýšľala čo napísať a potom sa vyjadrila, že má problémy v reprodukčnej sfére (zrazu, už keď mala vytúžené dve deti).
Nuž a odvtedy (po 18 rokoch priateľstva) už nie sme priateľky :(. Nie len že sa správa pokrytecky, ale ešte aj klamala.
Preto mám taký postoj, aký mám k tejto otázke. Nie som žiadny fanatik, len sa netvárim, že niečo nevidím, alebo neviem.
Páči sa mi, keď sú ľudia dobrí, úprimní, hodnoverní vo svojom jednaní. Vážim si to. Poznám tiež napríklad jedneho mladého muža v našom meste a aj keď ja nie som kresťan a on je neuveriteľne si ho vážim. On je skutočný kresťan. Pomáha vo voľnom čase ľuďom na vozíku, rozpráva o Ježišovi, aký bol dobrý, múdry človek a že chce žiť podľa jeho vzoru. A aj žije. Naozaj, pred takým človekom sa skláňam.
Ale neskláňam sa pred ženou, ktorá tvrdí, že je kresťanka a ide proti cirkevným pravidlám (rieši tu hormonálnu antikoncepciu!!!!). JE to pokrytectvo.

ja by som chcela vysvetlenie na to, či to nejde trocha prave proti prirodzenosti, že prave v plodne dni sa nesexuje, ved prave vtedy sa žene najviac chce a prave vtedy ma najviac hlienu, čiže je to najlepšie.... ked si predstavime situaciu, že žena ma isty počet deti a viac už neplanuje, tak potom už nikdy v živote nebude mať sex v plodne dni? v dni, kedy sa jej to najviac chce?