Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@cmulinko aby sme sa spravne pochopili 🙂 ide mi o Pravdu ! Nechcem aby si zlahcovala ucinky HA v. Pripade ak abortivne su, lebo v tom pripade je to vrazda. Ja som po kurze STM dostala taku info, co som dovtedy nevedela. Vyucuje to Liga par paru, mozno maju nieco o tom aj na strankach. Kazdopadne si si nespravne domyslela ze sedim nad googlom ale zdroj ti viem povedat. Ti ktori siria STM vedia o tom, ze HA hormonalne zabranuje hrubnutiu steny, nevyhnutne na uhniezdenie. Preto ak sa niekde docitas o opaku posli mi link. Nechcem ti nejako kazit sviatkya lalebo robit zlu naladu, zakezi mi ale na to aby sa sirila pravda o HA a jej ucinku, najma v teme o krestanskej rodine. Ospravedlnujem sa za preklepy, tablet je neprakticky
@lukihomamina presla som si docela takym dlhsim vnutornym vyvojom v tomto, vycitkami aj kadecim ale po porade s ludmi "od fachu" uplne spokojne pouzivame kondom. myslim ze mame tych deti docela dost aspon mne staci a ako isto vies manzelia maju pravo tak trochu o tom rozhodovat, vramci pokory samozrejme 😀 😉
@kallocka ale ja som pisala presne to co pises ty.mám pocit,že si ma zle pochopila.práve že hák mení sliznicu maternice tak aby nebola schopná prijať oplodnene vajíčko tým že vznikne stav podobne tehotenstvu čo sa sliznice týka.nemyl si stav vhodný pre tehotenstvo zo stavom simulujuce tehotenstvo......to sú rozdielne veci a ty ma zle Chápeš.este nakoniec zistis že píšeme dosť rovnako len z iného uhla.prepáč za chyby ale už píšem z práce z mobilu.
nechapem tu tie reči ako môže kresťan alebo veriaci alebo matka napisať že HAK neriešia že su s tym vyrovnany a použivame prezervativy a prerusovanu a podobne, lebo nič z toho nieje prirodezene, podľa bilingsovej metody som sa nemohla riadiť ani ja a symptotermálna metóda je veľmi dobrá, ja mám nepravidelný cyklus, ale podľa nej si viem odsledovať plodne aj neplodne dni, su k nej knihy, a ak sa date viac parov dokopy ktore by mali zaujem o symptotermalnu metodu tak z LPP k vam vedia prisť a spraviť kurz na stm, mame slobodnu vôľu, vieme si odsledovať plodne a neplodne dni, a vieme sa slobodne rozhodnut kedy budeme mat styk, a či chceme dalsie dieta alebo nie, je to dobrovolne a na nas, bez zasahu gumy, prerusovanej metody, bez zasahu hormonov ktore rozhasia cely organizmus po hormonalnej stranke, treba si symptotermalnu metodu naštudovať to ano, treba si odsledovat aspon 6 cyklov kym pochopite ako funguje vas cyklus, ak potrebujete pomoc v LPP maju tiez poradnu ze vam vyslvetlia grafy, snaď som pomohla a ešte chcem dodať že nikoho neodsudzujem len mam na to svoj nazor
@kazunomiya dakujem za obsaznu odpoved, velmi dobre si to vysvetlila a navyse som si aj myslela, ze to takto nejako bude... 🙂
Ja zas nerozumiem, v čom je jedna metóda dobrá a druhá hriešna, okrem HAK, ktorá škodí zdraviu. Podľa mňa nie je rozdiel v prerušovanom styku alebo použití kondómu ale akejkoľvek metóde založenej na plodných dňoch. Všetko je to o tom, zabrániť počatiu, mať sex bez následkov. Či už sa niekto čiastočne zdržiava sexu alebo použije kondóm, stále je to o tom, že cieľom je sex s čo najmenším rizikom počatia. Ja nevidím dôvod prečo by kondóm mal byť horší. Nie sme zvieratá a keď treba, vieme sa vzdať sexu kvôli zdraviu napr. v tehotenstve. Ale keď niekto nemá styk počas plodných dní, o čo je to menej odmietanie možného počatia ako použiť kondóm? Jedna bariéra je časová a druhá mechanická. Ide o to, že jedni sú cnostnejší, lebo sexujú menej??? Možno keby sa to zrátalo, tak to ani nebude menej, ale určite je to menej prirodzené. Veď telo si uvedomuje kedy je plodné a preto žena aj muž ligicky budú mať najvyššiu túžbu práve v čase keď nesmú a najnižšiu, keď smú. O to ide? Sexovať nasilu podľa kalendára alebo teplomeru? Mnoho vecí cirkev rieši podľa štandardov stredoveku a nie raz sa mýlila. Treba použiť zdravý rozum a pokiaľ už manželia nechcú ďalšie dieťa, použiť to, čo im vyhovuje, tak aby to nikomu neublížilo. Na druhej strane by malo byť samozrejmosťou s láskou prijať všetky počaté deti.
@mariamayi @lukihomamina mne billingsova metoda zlyhala pri druhom dietati - pricinou bol viacovulacny cyklus - prva ovulka presla, ale hned o par dni na to dozrelo dalsie vajicko - a to uz som akosi prehliadla... 😉
ja si myslím že skor je hriech mať vela detí a nemať im dať čo do úst a ked preto trpia! vobec neberem antikoncepsiu ako hriech ! ved sa zamysli aké su hriechy! a to že jeden farár povedal... ved tým nikoho nezabíjas len sa chrániš pred nechcením otehotnením a to je lepsie ako isť na poptrat... a zabiť!
poznam taku rodinu kde mali sex len ked chceli dieťa.. aspon tak tvrdia :D
@lukihomamina ja som veriaca aj celá rodina aj.môj.manžel vzali sme sa v kostole aj sme absolvovali prípravu aj tu sexuálnu kde som sa ako zdravotná sestra napocuvala rôzne dristy aj o Tom že AK si budem rátať plodné a neplodne dni neoteotehotniem lenze ja mám nepravidelných ciklus no to tam nikto nespomenul a kondom a prerusovany stik a HAK sú proti bohu ale tak vypočula som si a to bolo všetko treba sa zamyslet prečo mali ženy kedysi aj 10 detí...🙂 a keďže nemám na to aby som toľké detí uzivila teraz som prestala dojcit takže sa vrátim k HAK...
My sme tiež veriaci (ja viac než môj muž) a chránime sa prerušovaným, antikoncepciu brať nechcem, kondómom neverím a o Billingsovi sa radšej nezmieňujem (jedni tak mali 6 detí neplánovane) mne kňaz povedal, že hriech je hriechom najmä keď je dobrovoľný, aj finančná situácia je dôvod čo vás k ochrane núti a aj keď je pravda, že by sme uživili aj dve deti, tak rýchlo sa do toho nehrniem 🙂
kazda si brani to svoje, ja som sa obratila pred 6 rokmi a do vtedy som brala aj HAK a preto pisem to co pisem, Hak mi dal lekar aj ked som chcela otehotniet pretoze po tom dozrieva viac vajicok, no ja som mala ten problem ze po brati hak sa moj hormonalny chod nenaštartoval, pretoze bol zvyknuty, ze hormony ktore potreboval dostal v hak, vela som si tym presla preto pisem ze stm (symptotermalna ) je mne najvyhodnejsia, ani raz som nepovedala ze schvalujem potraty, a pred nechcením otehotnením sa vieš chrániť aj tým že si sleduješ svoj cyklus a poznáš sama seba, vieš kedy plodná si a kedy nie, a nemusís rozmýslat ci más doma kondom, alebo kedy to treba prerusit aby si nahodou neostala nechcene tehotna, bola som na viacerych prednaskach aj na manzelakoch kde sa o tom vela hovori ale hovoria o tom najma zeny ktore maju s tym skusenost.
mna by zaujimalo ake mali moznosti zeny do "vynajdenia" metod ratajucich s plodnymi a neplodnymi dnami. Predpokladam ze jedina moznost bola prijat neobmedzene mnozstvo deti alebo ak nechceli deti tak , nesexovat. {resp. zena sa zdrzala a muz sa vyburil v nevestinci 😝 😝 😝 😝 }.
Osobne si myslim ze cirkev pristupila na metody planovania rodicovstva z titulu zmeny spolocnosti, lepsie podmienky a strava sposobili mensiu umrtnost deti, a tak boli poziadavky mat sex ale nie tolko deti.
aby sa proste aj vlk nazral aj ovca cela ostala 😉 😉
My pouzivame kondom. Jednak preto ze mam pocit po neplanovanom 4tom tehot. ze u mna neplodne dni neexistuju a jednak preto ze u mna by znamenal sex v neplodne dni prakticky dozivotne vzdat sa vlastneho uspokojenia 😒 Sak staci ked ma muz ci??? 🙄 🙄 🙄
My sme tiež veriaci a sexualny život máme perfektny, myslim obaja sme nadmieru spokojni a to aj napriek tomu, že používame metódu prirodz.plánovania rodičovstva. Vďaka nej sme spolahlivo bránili počatiu v sulade s našou vierou a rovnako 100℅ bola pri počatí. Treba si to naštudovat ale ta mala námaha stoji zato, a neboli sme v ničom ukrátený ( kvoli plodnemu obdobiu) ten čas bol dokonca pre nás vynimočni v romantickych prejavoch a viac nás to zbliżilo ako samotny sex. Nikomu svoj názor nevnucujem, je na kazdom ako sa rozhodne, len za nás môžem povedat, ze byt krestanom aj v posteli nie je zlé, či hlupe a už vobec nie nemožne. Toľko moj pohlad 🙂
takze zhrnieme skupinky 😀 😀 😀
1. FANATICI sexuju vyhradne len za ucelom splodenia dietata
2. HORLIVI sexuju len v neplodne dni podla bilingsa ci symptoterm. metody
3. VLAZNI pouzivaju kondom ci prerusovany styk
4. PRAGMAICI pouzivaju HAK
Pozn....rozdelenie skupiniek nema nutne suvis s intenzitou viery ako takej 😉
@jolinka ved prave to,ze cirkev pristupila...
ja tvrdim,ako to tu iu jedna pisala,pre veriaceho by mala byt kazda metoda antik nepripustna,ked sa branim pocatiu hocijakym sposobom...preco je jedna metoda dobra a druha zla?Preto lebo to vo vatikane schvalili?
ja neviem,nie som v tom az tak zasvetena...ale podla mna spravna odpoved neexistuje,a aj ten co si mysli,ze to robi spravne to mozno robi nespravne...raz sa to dozvieme...
@diusik k tej vlaznosti...vedela som ze to asi tak vyznie, ale nebolo to myslene ako vlaznost vo viere, skor vlaznost k tomu k comu zavazuje cirkev v oblasti sex. zivota.
co sa tyka cirkvi, skor ma napada jeden vyrok Jezisa {ale teraz nebudem citjovat presne} ...nieco v tom vyzname, ked vycita farizejom, ze druhym nakladaju bremena ktore sami nenosia 😒
@lukihomamina no ja nie som zasadne za hormonalku, uz len preto, ze sa mam rada a tolko chemie, fuj... my s manzelom len davame pozor- klasika- prerusovana suloz... ziadna ina forma ochrany..
@atkavnatka napisala si to velmi pekne, o to som sa snazila aj ja 🙂
@lukihomamina ahoj...pozri si prosím tento link a stránku Liga pár páru a ak budeš mať nejaké otázky kľudne mi napíš IP http://www.lpp.sk/index.php?option=com_multicat...
zienky,
rada by som troska ozrejmila jeden velky omyl, ktory sa tiahne celou diskusiou 😉 a to su vyjadrenie typu "... ked ste taki krestania", "kto pouzivan kondomy, nemal by sa nazyvat krestanom.." atd.
No moje upriamenie je to, ze ucenie, ze okrem prirodzenych metod je vsetko fuj fuj NIE JE KRESTANSKE UCENIE!!! Je to čisto, čisto učenie katolickej cirkvi. Ani babtisticka, ani apostolska, ani cirkev bratska, ani evanjelicka, ani metodisti... neskumaju s prepacenim aj "polohy" u manzelov 😉 Taktiez plne respektuju, ze ludia sa chrania. To len pre upresnenie 😉 lebo to ucenie je iba vlastne a Bibliou nepodlozene ucenie katolikov..ktorym ked sa zjavi svata mima 😀 tak maju dalsiu story 😀 (s humorom brat)
@jolinka nechcem odbiehat od temy,len na teba este reagovat,chapem co pises,len vies casto veriaci,alebo teda krestania ta odsudia,aj ked tvrdia ze ta neodsudzuju,ze si "odisla od Jezisa" lebo to nerobis tak a onak,a nedodrziavas veci,jak to nariaduje cirkev,toto nemam rada.Ja som si presla rozne cirkevne zbory,a poviem ti citila som sa tam casto jak hnany pes,co vsetko musim aby som vyhovela.Podla mna Boh je ovela milostivejsi a kazdemu dal svedomie a to si pozna kazdi sam.Ja by som si priala aby ma Boh prijal,a su veci ktore proste nie som schopna nasledovat a vlastne ani nie som presvedcena o tom ,ci su potrebne.A este si myslim,ze komu bolo viac dane,od toho sa aj viac ocakava,myslim aj v otazkach vieri...
nemali by sme sk umat silu viery tej druhej ale v prvom rade tu nasu...a tym sa vyriesi polovica nasich problemov...ta druha polovica je vzdy v nas.Viera nie je len o tom,ze prijmam deti ako na beziacom pase a tym padom nemala by som praktizovat ani zdrzanlivost (je to iba o tom naucit sa mat chut tu spravnu chvilku 😀 co inak vela manzelov praktizuje aj ked nie su veriaci...praca,deti,povinnosti...tiez si nemozete dopriat troska '' lasky '' kedy sa vam zachce a mnoho manzelov si doslova musi planovat kedy budu mat konecne cas,sukromie na to, aby sa mohli na tych 5 minut venovat jeden druhemu.Nasa STM metoda je velmi podobna a nevidim v tom vobec nic zle ak to manzelom vyhovuje.....Ak je zdrzanlivost antikoncepcia,tak mna caka asi peklo...tak isto ako tu,ktora pouziva kondom,HAK,prerusovany styk,sterilizaciu...atd.vsetky sa napokon stretneme na jednom mieste,tak by sme sa tu nemali moc hadat a radsej si zvykajme na seba....tam dole to bude na vecnost 😀 😀
@cmulinko chapem co pises,pokusim sa vysvetlit ako to myslim ja,ze krestania tvrdia,ze hak kondom telieska a toto je hriech a je to nespravne a je to antikoncepcia... ale ostatne metody su v poriadku...tak toto nechapem,preco je to tak...metoda ako metoda,kazdou sa dosahuje ten isty ciel,mat sex bez spolodenia deti...
tiez osobne mi je take prirodznejsie pouzivat tie prirodne,alebo teda prirodzene metody,a podla mna je super ze existuju a ze ich pozname,ale tvrdit ze su menej "vinne" ako tie ostatne... neviem...

@kazunomiya vyborne napisane
Presne tak, treba rozlisovat ideal, ku ktoremu sa mame priblizovat a konkretnu situaciu, v ktorej sa ten ktory par nachadza.
@lukihomamina ja osobne som so STM spokojnejsia, ako s billingsovou metodou, je ovela exaktnejsia. Pre niektore pary je zas billings. vyhodnejsia pre jednoduchost, hoci je menej spolahliva.
Co keby si si pre zaciatok len zacala sledovat cyklus, aj ked budete pouzivat kondom. Na tej stranke lpp je moznost objednat si zaznamove tabulky. Pripadne Aj na nete su stranky, kde si mozes robit zaznamy a system ti ich Aj vyhodnoti. Neskor, ked si budes viac ista, mozte vyuzivat len poovulacnu neplodnost a nakoniec snad bedete naplno na ppr. 😉 Tato "pomala" cesta je vzdy lepsia, ako pre strach odmietnut ppr uplne. 😉