icon

Je lepšie hormonálne alebo nehormonálne teliesko?

lenja1
10. feb 2026

Prosím vám je lepsie zvoliť hormonalne alebo nehormonalne teliesko. Myslím aby to manželke neškodilo. Dá sa na to ozaj spoľahnúť? Za chvíľu bude rodiť naše druhé dieťatko a viac nechceme. Vazektomiu mi nechce dovoliť že až za 5 rokov skôr nie. A ešte taka možno blbá otázka ozaj to teliesko citit? Myslím tie cvernicky či ako to nazvať. Kamarat tvrdí že to cíti akoby pichnutie, že občas to vadí.

Strana
z2
lenja1
autor
Autor odpoveď zmazal
any_soj
13. feb 2026
@lenja1
Odpoveď bola zmazaná

@lenja1 zo zvedavosti... Ako odôvodňuje, že sterilizácia pre ňu áno, ale vazektomia pre teba nie?

pr85
13. feb 2026
@lenja1
Odpoveď bola zmazaná

@lenja1 A ty si si na 100 % istý, že by si nikoho lepšieho nenašiel a nelutoval? Nechápem taketo zmyslanie. Ja by som sa bál, napr., že keby manželka a deti zahynuli napr. počas autonehody, tak by som mal obrovský problém najprv niekoho si nájsť a potom mať deti. IVF a umelé oplodnenie je finančné náročné (nehľadiac v mojom prípade aj na náboženské dôvody, že u mňa by to bol hriech). Takže u preto by bolo takéto definitívne riešenie pre mňa neprijateľné (ja mám zdravotné, náboženské a osobne dôvody, prečo by som vazektomiu nikdy nechcel podstúpiť).

anonym_8d06e7
13. feb 2026
@pr85

@lenja1 A ty si si na 100 % istý, že by si nikoho lepšieho nenašiel a nelutoval? Nechápem taketo zmyslanie. Ja by som sa bál, napr., že keby manželka a deti zahynuli napr. počas autonehody, tak by som mal obrovský problém najprv niekoho si nájsť a potom mať deti. IVF a umelé oplodnenie je finančné náročné (nehľadiac v mojom prípade aj na náboženské dôvody, že u mňa by to bol hriech). Takže u preto by bolo takéto definitívne riešenie pre mňa neprijateľné (ja mám zdravotné, náboženské a osobne dôvody, prečo by som vazektomiu nikdy nechcel podstúpiť).

@pr85 prepáč, ale akože Ty si riadne švihunutý 🤦🏼‍♀️ … máš pocit, že tu niekoho zaujíma, prečo Ty nechceš vazektómiu? Že niekoho zaujíma, že Ty to nechápeš? Máš pocit že ak 40+ ročnému mužovi umrie manželka a dve deti pri autonehode, ma hneď chuť si zakladať ďalšiu rodinu s “niekym lepším”, že to spomínaš v každom príspevku? .. To čo je toto za choré zmýšľanie ..

viestta
13. feb 2026
@pr85

@pr85 mas 40, co je pre chlapa tak hranicny vek na to aby plodil deti a ak chca aby im umoznil dokoncit vzdelanie skor ako pojde do dochodku, aby sa o nich dokazal plnohodnotne postarat skor ako on bude potrebovat opateru. Ale ty sa nechces pripravit o "zadne vratka". V tvojom veku? Napis rovno, ze nie si s takym riesenim stotozneny. Nam naozaj nemusis vysvetlovat preco a ani sa obhajovat. Jedine, ze by si sa obhajoval sam pred sebou ale ked to aj tak nemozes z nabozenskych dovodov, tak co obhajujes?
A to ako sa zariadia ini, to uz naozaj nie je tvoja starost. Kazdy ma pre svoje rozhodnutia svoje dovody. Tie dovody su rovnako dobre ako tie tvoje.

anonym_24e62c
13. feb 2026

@lenja1 mala som nehormonalne teliesko 3 roky, manžel ho cítil občas, ale nic strašné. Uz by som si ho ale nedala, bola som na sterilizacii 10rokov po druhom porode , nie je to ziadny velky zákrok, laparkou raz dva .

pr85
13. feb 2026
@anonym_8d06e7

@pr85 prepáč, ale akože Ty si riadne švihunutý 🤦🏼‍♀️ … máš pocit, že tu niekoho zaujíma, prečo Ty nechceš vazektómiu? Že niekoho zaujíma, že Ty to nechápeš? Máš pocit že ak 40+ ročnému mužovi umrie manželka a dve deti pri autonehode, ma hneď chuť si zakladať ďalšiu rodinu s “niekym lepším”, že to spomínaš v každom príspevku? .. To čo je toto za choré zmýšľanie ..

@anonym_8d06e7 vieš toto je diskusia a samotný zakladateľ s touto témou začal, nie ja. Ja som len vyjadril svoj vlastný názor a moje argumenty, prečo by som to nikdy nepodstúpil. To snáď môžem, nie? Ale konečné rozhodnutie je na autorovu témy.

pr85
13. feb 2026
@viestta

@pr85 mas 40, co je pre chlapa tak hranicny vek na to aby plodil deti a ak chca aby im umoznil dokoncit vzdelanie skor ako pojde do dochodku, aby sa o nich dokazal plnohodnotne postarat skor ako on bude potrebovat opateru. Ale ty sa nechces pripravit o "zadne vratka". V tvojom veku? Napis rovno, ze nie si s takym riesenim stotozneny. Nam naozaj nemusis vysvetlovat preco a ani sa obhajovat. Jedine, ze by si sa obhajoval sam pred sebou ale ked to aj tak nemozes z nabozenskych dovodov, tak co obhajujes?
A to ako sa zariadia ini, to uz naozaj nie je tvoja starost. Kazdy ma pre svoje rozhodnutia svoje dovody. Tie dovody su rovnako dobre ako tie tvoje.

@viestta prečo by mal byť hraničným vekom 40 rokov? Keď má muž 41, je uz akože starý? Áno nie je som s takýmto riešením stotožnený. Dôvody (zdravotné, osobne a náboženské) som napísal. Spokojná? Samozrejme, že konečné rozhodnutie je na autorovu tejto témy.

viestta
13. feb 2026
@pr85

@viestta prečo by mal byť hraničným vekom 40 rokov? Keď má muž 41, je uz akože starý? Áno nie je som s takýmto riešením stotožnený. Dôvody (zdravotné, osobne a náboženské) som napísal. Spokojná? Samozrejme, že konečné rozhodnutie je na autorovu tejto témy.

@pr85 nie, nie si stary, do dochodku mas este celkom daleko. Ale ked bude tvoje dieta, ktore sa teraz narodilo promovat, tak budes mat 65+, mozno uz aj splatenu hypoteku, teda budes tesne pred dochodkom. A ked bude s rodicovstvom otalat ako ty, tak sa mozno vnucat nedozijes vo veku ked udrzis aj myslienku aj moč.
Ked splodi chlap dieta v patdesiatke, tak to dieta bude akurat nastupovat na strednu a on do dochodku.

pr85
14. feb 2026
@viestta

@pr85 nie, nie si stary, do dochodku mas este celkom daleko. Ale ked bude tvoje dieta, ktore sa teraz narodilo promovat, tak budes mat 65+, mozno uz aj splatenu hypoteku, teda budes tesne pred dochodkom. A ked bude s rodicovstvom otalat ako ty, tak sa mozno vnucat nedozijes vo veku ked udrzis aj myslienku aj moč.
Ked splodi chlap dieta v patdesiatke, tak to dieta bude akurat nastupovat na strednu a on do dochodku.

@viestta prepáč, ale každý muž má právo sa rozhodnúť o tom, kedy bude mať deti. Ja sa starý byť necítim. Bežné na MK píšu ženy, ktoré otehotneli v 40-ke. Takže muž štyridsiatnik môže byť v pohode otcom.

viestta
14. feb 2026
@pr85

@viestta prepáč, ale každý muž má právo sa rozhodnúť o tom, kedy bude mať deti. Ja sa starý byť necítim. Bežné na MK píšu ženy, ktoré otehotneli v 40-ke. Takže muž štyridsiatnik môže byť v pohode otcom.

@pr85 v styridsiatke v pohode, ale ked uz ma clovek k dochodku blizsie ako k mature je na rodicovstvo trosku neskoro. Uz len preto, ze o to dieta sa treba plnohodnotne postarat az kym nedostuduje. O zdravotnych rizikach rodicovstva vo vyssom veku si hadam oboznameny tiez.

simsalabim
14. feb 2026
@viestta

@pr85 v styridsiatke v pohode, ale ked uz ma clovek k dochodku blizsie ako k mature je na rodicovstvo trosku neskoro. Uz len preto, ze o to dieta sa treba plnohodnotne postarat az kym nedostuduje. O zdravotnych rizikach rodicovstva vo vyssom veku si hadam oboznameny tiez.

@viestta suhlasim, ja mam 55 a predstava mat doma dieta vo veku 9 rokov, alebo dajme tomu, pubertaka vo veku 13 rokov, je skor desiva ako prijemna. V tomto veku sa uz tesim z toho, ze sa mozem venovat, comu ja chcem, aj teraz, cez vikend.

viestta
14. feb 2026
@simsalabim

@viestta suhlasim, ja mam 55 a predstava mat doma dieta vo veku 9 rokov, alebo dajme tomu, pubertaka vo veku 13 rokov, je skor desiva ako prijemna. V tomto veku sa uz tesim z toho, ze sa mozem venovat, comu ja chcem, aj teraz, cez vikend.

@simsalabim kto vie ci stihol oboznamit svoju zakonitu so tym, ze ma plan ako bude "smutit" ked z neho bude postarsi, ale este jary vdovec

anonym_6f6ed5
14. feb 2026
@viestta

@viestta podla mna si v tomto dost mimo realitu. Mnoho sucasnych muzov si v 40-tke este len zakladaju rodiny. Taka je doba. Takze nie, 40 rocny muz nie je "stary" na dieta a ani nema hranicny vek. Aj u zien sa "hranicny" vek posuva nad 40-tku.

viestta
14. feb 2026
@anonym_6f6ed5

@viestta podla mna si v tomto dost mimo realitu. Mnoho sucasnych muzov si v 40-tke este len zakladaju rodiny. Taka je doba. Takze nie, 40 rocny muz nie je "stary" na dieta a ani nema hranicny vek. Aj u zien sa "hranicny" vek posuva nad 40-tku.

@anonym_6f6ed5 ano, je to hranicny vek na to mat dieta. Zo zdravotnych dovodov aj z ekonomickych dovodov. A v tom je ten problem, na ktory poukazujem, ze po styridsiatke je to uz na hranici.

lenja1
autor
Autor odpoveď zmazal
any_soj
16. feb 2026
@lenja1
Odpoveď bola zmazaná

@lenja1 aha rozumiem. To je krásne, ako myslite na seba navzájom ❤️

anonym_f60915
24. feb 2026
@pr85

@lenja1 To fakt chceš ísť na vazektomiu? Ja mám tiež 40 a naše rozmnožovanie sme so zenou asi na 99,9 % ukončili, lebo máme už dve deti, na ktorých sme sa na našom druhom rande dohodli. Dobre si to rozmysli. Lebo návrat do pôvodného stavu je veľmi ťažký, ba po viacerých rokoch prakticky nemožný.

Ak by si sa nebodaj rozviedol alebo žene a deťom niečo stalo (napr. smrť počas automobilovej nehody), prirodzene by si deti počať už nemohol, len cez IVF, ktoré by si si musel úplne hradiť sám.

Ďalej sú tam aj riziká, ako napr. bolesť po vazektómii (https://www.lauros.sk/problem/bolest-po-vazekto...).

Najzávažnejši je Postvazektomický bolestivý syndróm (PVPS): Tento syndróm zahŕňa chronickú bolesť v oblasti mieška trvajúcu viac ako tri mesiace. Jeho výskyt sa odhaduje na 2% až 20%. a tých 20 % je fakt dosť veľké číslo.

Na Reddit-e nájdes celé diskusie mužov, ktorí trpia týmto problémom a niektorých bolesť vedie dokonca k reoperácii, ktorá sa nemusí vôbec podarit a je financne náročná (na Slovensku okolo 5000 EUR) - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/

Reoperácia - vazovazoektómia má úspešnosť 50-70%, takže toto rozhodnutie by malo byť považované za trvalé. (https://mediklinik.sk/sekcia/30-vazektomia-ster...).

Vazektómia je tiež spojená so zvýšeným rizikom rakoviny prostaty, ktorá je najrozšírenejšou rakovinou na Slovensku. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31119294/).

Conclusions: Vasectomy is associated with a statistically significantly increased long-term risk of prostate cancer.

Po vazektómii je zvýšená pravdepodobnosť demencie vo vyššom veku. Súvisí to s tým, že tie spermie, čo sa uvoľňujú do tela sú pre telo cudzie a telo produkuje preto antilátky, ktoré však zároveň napádajú mozog.

Takže toto sú moje dôvody, ale rozhodnutie je na tebe.

Ja som rozhodnutý tento zákrok nikdy nepodstúpiť.

@pr85 najrozšírenejšia rakovina na Slovensku je dlhodobo kolorektalny karcinóm.

anonym_f60915
24. feb 2026
@pr85

@pr85 Ano, moj manžel mal 39 pri prvom dieťaťi, 41 pri narodení druhého. Ja som mladšia. Ked som rodila deti moj ročník len dokončoval školy, väčšina žien uz rodí po 30,35. Len na mk som vcera citala v diskusii o pár ženách co porodili prvé dieta okolo 45r

marion09
22. mar 2026
@lenja1

Mám skoro 40. Kondom to nieje ono. Doteraz sme fungovali na prerušovanej. Kondom sme občas použili ale nič moc. Ani ja ani ona sme sa v tom nenašli vadí nám to.

@lenja1 Prosím ťa keď ste fungovali na prerusovanej tak bolo to u vás spoľahlivé?

lenja1
autor
23. mar 2026
@marion09

@lenja1 Prosím ťa keď ste fungovali na prerusovanej tak bolo to u vás spoľahlivé?

@marion09 ja fungujem na prerušovanej od 16rokov a nič sa nestalo len chlap sa musí ovládať dokonale. Čiže skoro 25rokov života. S terajšou partnerkou sme si dva krát povedali že chceme dieťa počkali na plodne dni a mame dve deti. Možno náhoda neviem. Len prerušovaná treba davat ozaj pozor a žiadne druhe kolo 😉

pr85
23. mar 2026
@lenja1

@marion09 ja fungujem na prerušovanej od 16rokov a nič sa nestalo len chlap sa musí ovládať dokonale. Čiže skoro 25rokov života. S terajšou partnerkou sme si dva krát povedali že chceme dieťa počkali na plodne dni a mame dve deti. Možno náhoda neviem. Len prerušovaná treba davat ozaj pozor a žiadne druhe kolo 😉

@lenja1 Tak potom prečo chces vazektomiu, ak ti to funguje s prerušovanou? Ja prerušovanu súlož neviem použiť, ale na vazektomiu by som NIKDY nešiel. Sú aj iné možnosti. 🙂

lenja1
autor
23. mar 2026
@pr85

@lenja1 Tak potom prečo chces vazektomiu, ak ti to funguje s prerušovanou? Ja prerušovanu súlož neviem použiť, ale na vazektomiu by som NIKDY nešiel. Sú aj iné možnosti. 🙂

@pr85 prečo? Lebo mame radi sex do konca! Myslím že toto je moja posledná partenrka tak načo sa v niecom obmedzovať. Deti už viac nechceme. Kondom mi nerobi dobre. Prečo by si nemohol použiť prerusovanu? Však ak mate sex a dokončíš sa partnerke napr do úst ? To je tiez prerušenie či ?

Strana
z2