icon

Kde urobia 18-ročnej sterilizáciu?

anonymka801
7. sep 2023

Dobrý deň mamičky.
Kde prosím sú ochotný urobiť 18 ročnej slečne sterilizáciu (prerušenie vajcovodov) ? Viem, že v zahraničí by nebol problém ale predsa to chceme vyriešiť na Slovensku ak sa dá. Ďakujem

Strana
z2
anjelicek26
7. sep 2023

To ti neurobia ani v zahranici v tomto veku, pokial sa nejedna o silnu mentalnu retardaciu ci poruchu alebo viacero porodov za sebou, kde je kazdy dalsi rizikom pre matku a dieta... takze v "zahranici neni problem" ale je, pod 30 rokov veru je a aj potom to silno diskutuju lekari a casto zamietnu...

lenqua_12325
7. sep 2023

Mňa celkom zaujíma dôvod.

jaskolka
8. sep 2023

V prípade, ze je to skutočne opodstatnene(ťažká mentálna retardacia, alebo nejaky inymimoriadne vážny zdravotný problém) tak skúsiť sa informovať u gynekológa. No naozaj by to museli byť veľmi vážne dôvody,urobiť to v takom veku

jaskolka
8. sep 2023

@lenqua_12325 môže byť mentálne ťažko postihnuté dievča, mali sme v zariadení také prípady, kde sa riešil práve tento problém. Fyzicky to bolo úplne zrelé dievča, ale duševne bolo na úrovni 5 ročného dievčatka. A bolo tam podozrenie, ze by ju sexuálne mohli zneužívat"kamaráti". Rodičia sa báli, ze ju nebudú schopní stále strážiť,a na miesto v novom zariadení boli na dlhej cakacej listine.

moonlight1210
8. sep 2023

@jaskolka a este aj v takom zariadeni sa z casu na cas vyskytne pripad zneuzitia, zialbohu.

jaga18
8. sep 2023

Keď je zavazny dôvod, urobia aj tu. Keď nie je, neurobia ani v zahraničí. Poznám 19 ročnú ktorá to podstúpila pri druhej sekcii tu na SK. Nešlo o mentálnu retardaciu, ale zhodnotili, že ďalšia sekcia by bola pre ňu už riziková.

bublinka1426
8. sep 2023

@anonymka801 pokial to nie je zivot ohrozujuce, ci zena nie je uplne mentalne zaostala, neurobia urcite nikde.mozno tak vo Svajci, tam je eutanazia povolena.

tamitamitami
8. sep 2023

Skús mediklinik (ja som tam síce nebola na tomto zákroku ale inom a však prístup aj starostlivosť na 1*). Na stránke píšu že sterilizáciu spravia každej žene ktorá má nad 18 rokov a nieje tehotná.

doriiis
8. sep 2023

@bublinka1426 ....by ma zaujímalo,čo má eutanázia spoločne so sterilizáciou? Podľa teba

doriiis
8. sep 2023

@anonymka801 ...najprv by som skúsila nejaké súkromné kliniky.

moonlight1210
8. sep 2023

@bublinka1426 eutanazia ma tak prisne limitovane podmienky, ze aj ked raz o nu mozno prides poprosit, tak ta odmietnu. Zas si to nepredstavuj, ze staci zaplatit a mas to iste.
To uz skor ti ktosi tu ochotne pozhana vhodne tabletky, ak mu dobre zaplatis. To mas vacsiu sancu.

tamitamitami
8. sep 2023

https://www.mediklinik.sk/sekcia/32-sterilizaci...
Tu máš odkaz na stránku a všetky potrebné info.

sense
8. sep 2023

@bublinka1426 ale tiež ju nespravia tak ľahko. Ako si to niektorí predstavujú. Ze prídeš, povieš ze chceš eutanáziu a dajú ti termín ako u zubára.
A sterilizáciu v 18 r bez diagnózy alebo iných závažných dôvodov jej ani vo Švajčiarsku nespravia.

doriiis
8. sep 2023

Inak neviem prečo ju presviedčate,že jej to nikde neurobia.Je to zákrok,ako každý iný.
Aj interrupciu spravia 18 ročnej ( a mladšej) a nikto jej to nezamietne len preto,že možno po nej uz nebude môcť mať deti.
Je dospelá a má právo si svojím telom a životom si robiť,čo chce....spoločnosti a lekárom môže byť jedno,že možno raz bude chcieť mať deti a bude jej to ľúto.Jej život,jej rozhodnutie.
V dnešnej dobe žena nemusí byť tehotná a rodiť na to,aby bola matkou.

lennaa
8. sep 2023

Vsetko to zalezi od zdravotnej indikacie. Ak si to jej stav vyzaduje, tak jej to spravia hocikde. NEvidim dovod, aby to niekto pri ohrozeni jej zivota a nasledneho zdravia neurobil. No fakt by ma zaujimal dovod, ten si bohuzial neuviedla

maranta_leuconeura
8. sep 2023

@lennaa
@lenqua_12325
Nestaci dovod ze nechce mat deti?

Je mi smutno z toho, ako sa zeny aj v 18ke aj v 30ke a aj starsie povazuju za nesvojpravne a neschopne rozhodovat o svojom tele. Muzom nikto nedohovara ze ,,co ked si to rozmyslis". No tak si to rozmysli, nech sa paci, umele oplodnenie existuje, bude si ho hradit.

Tiez mi naslo MediKlinik, Most pri BA a Levice, spravia to od 18 rokov a stoji to 600€.

tanyan
8. sep 2023

Neviem aký je dôvod, ale možno by aj nehormonálne vnútromaternicové teliesko bolo dlhodobým (nie trvalým) riešením. Ja som mala prvé teliesko takmer 10 rokov a vyberali mi ho preto, že som chcela otehotnieť.
Áno, pri vnútromaternicovom teliesku sa spomínajú isté riziká, ale sterilizácia ako operačný zákrok ich má tiež.

anjelicek26
8. sep 2023

@maranta_leuconeura daju vlozit na par rokov vnutromaternicove teliesko, MS bude uplne slabucka az ziadna a tehotna nebude a ani na to roky rokuce nemusi mysliet... ked si to nerozmysli, sterilizovat sa da neskor... podla mna 18 rocne zaby nevedia, co chcu, ak sa teda bavime o zdravych zenach... mam jednu skoro 18ku doma a deti teda nechce "rozhodne" a teda cez koleno by som tuto info nelamala...

zmrzlinka2021
8. sep 2023

@doriiis
Na druhej strane, ak nebude moct mat po sterilizacii deti, bude sa v buducnosti moct sudit, ze mala vtedy 18 rokov a proste "nikto neprotestvoal", nemala za sebou terapie, nevedela to v danom veku zhodnotit. Po case chcela dieta, nevie si najst muza, lebo nikto nechce neplodnu a zlyhala spolocnost.
A k tomu x posudkov psychologov, ze 18 rocny clovek to nevie natolko vyhodnotit a proste moze z toho vysudit velke peniaze.

maranta_leuconeura
8. sep 2023

Nie, teliesko nie je riesenim a nemusi im vyhovovat. Ked si chcete objednat bravcove koleno a donesu vam salat, lebo je to zdravsie, predsa si nebudete nicit cievy take mlade a este zeny, tiez s tym budete ok? Ze dobre dam si teda 5x salat a potom mi dovolia aj to koleno? Pritom na vedlajsom stole ho mlademu chlapovi donesu.

Fakt vam to pripada ok odopierat zene defakto zdravotnu starostlivost na ktoru ma narok zo zakona?

maranta_leuconeura
8. sep 2023

@zmrzlinka2021 to mozno v Amerike aj to pochybujem. K 18 rocnym co niekomu ublizia alebo im najdu travu alebo spachaju vedome iny trestny cin sa tiez nespravaju v rukavickach, lebo ,,su este mladi" alebo ,,mali tazke detstvo" a pod.

doriiis
8. sep 2023

@zmrzlinka2021 ...neviem si predstaviť takýto príklad v praxi.S kým by sa akože súdila? Sama so sebou? Opakujem: je dospelá,svojpravna osoba.Ma nad 18 rokov.Trosku prehnane povedané....rodičia aj spoločnosť za ňu nie sú zodpovední a môžu dať od nej a jej rozhodnutí ruky preč.A tak je to správne.

sarita510
8. sep 2023

ked som videla nazov diskusie hned som sa tesila na tieto komentare :D :D :D najlepsie miesto kde si vypytat radu ak nepatris do skatulky normalna :D

beata_k
8. sep 2023

@anjelicek26 Je dospela. Urobia jej to aj na Slovensku.
@jaga18

kassandra25
8. sep 2023

@sarita510 áno, a presne tak je to aj. Dalsia nem komplet, co si pyta odbornu radu , s dost zavaznym problemom na stranke mk. A nie po doktoroch, minimálne..... ..

bublinka1426
8. sep 2023

@doriiis ''myslela'' som tym ze su tam bevenvolentnejsie zakony rozumej insie, ako u nas.
nerobme vedu zase tam kde nie je.
ale uznavam, ze celkove zlozenie viet znela cudne, nuz ranny zhon. a sila slov. ;)
urcite som tym nikam nesmerovala, ko nicomu zlemu.

bublinka1426
8. sep 2023

@sense urcite treba dovod, a autorka sa vobec vyjadrila ze preco?

aandrea9
8. sep 2023

@anonymka801 tvoje dieťa je nesvojpravne?

Strana
z2