icon

Ktoré nemôžete užívať antiku s estrogénom?

17. mar 2022

Ahojte. Tie, ktoré nemôžete užívať antiku s estrogénom (po mŕtvici, trombóze), je ešte nejaká iná možnosť na úpravu cyklu, silné kŕče počas menzesu a do budúcnosti aj antikoncepčný efekt? Aké máte skúsenosti? Som tridsiatnička, ešte panna, čiže čo sa týka antikoncepcie, to skôr do budúcnosti sa pýtam, keďže vlastné dieťa som ani neplánovala (+ možno kvôli zdraviu by som ho ani nemohla mať), bez sexu viem žiť, no nechcem byť sama do konca života a napr. ex vzťah bez sexu ani nedal. Stále som spoznávala len sexuchtivých a neplodný či asexuál sa ťažšie hľadá (už som skúšala kedysi hľadať) a na ženy nie som. Prerušovanej súloži, antikonc. krému neverím, teliesko do budúcnosti nechcem. Samozrejme, budem to riešiť s lekármi, len ma zaujíma zatiaľ, ako podobné prípady riešia ženy, ktoré (už) nechcú (ďaľšie) deti. Prípadne, ak sa u vás nepotvrdili trombofilné mutácie atď., hoci ste prekonali napr. trombózu, mohli ste užívať aj kombinovanú HAK? Tlak, srdce mám ok. Ďakujem za skúsenosti. Ak niekto nechce takto verejne napísať, napíšem súkromnú správu.

uhnakova
17. mar 2022

Ja užívam antikoncepciu bez estrogénov, čisto progesterónovú, konkrétne Zlyndu, no sú aj iné. Užívam ju kvôli endometrióze. Estrogénová antikoncepcia mi nerobila dobre, nonstop mi bolo z nej na vracanie.

autor
17. mar 2022

@uhnakova Ďakujem pekne. Ja som mala kombinovanú HAK pár rokov. Upravila mi menzes, menzes na deň presne, kŕče žiadne, ani som o nejakom menzese nevedela, len mi to vysadili kvôli jednému problému. Ja by som ju užívala aj naďalej, lebo som nikdy s ňou nemala žiadny problém. Zatiaľ sa nič nepotvrdilo (dokonca ani v rodine nič, mama aj dnes ešte užíva HAK), čiže nemyslím si, že by mi uškodila. Len teda som zvedavá, keby som ju do budúcnosti už nemohla používať (uvidím aj to, čo ukážu testy), aké sú možnosti a skúsenosti iných žien...

autor
17. mar 2022

@uhnakova PS: ten problém, o ktorom píšem v príspevku, zatiaľ sa nevie príčina.

ateragram
17. mar 2022

Ja uzivam Drovelis

1fifinka1
17. mar 2022

Ano aj ja, uzivam Desirette. je to jednozlozkova antika, presne preto, ze dvojzlozkovu s estrogenom nemozem uzivat kvoli vrodenej trombofilii.

autor
2. júl 2022

Mne sa vrodené trombofílie nepotvrdili. Nemám poruchu zrážanlivosti krvi. Genetika a všetky vyšetrenia boli ok. Zaujíma ma, či pri tej jednozložkovej tabletkovej antike je menzes ok, resp. vôbec nie je (čo by mi asi ani nevadilo), či sú menštruačné kŕče alebo nie (viem, u každej to môže byť individuálne) a či je to dostačujúca forma ochrany alebo popritom riešiť aj napr.kondóm, aby bola vyššia istota, ak napr. žena dieťa nechce.