Moja bolestivá skúsenosť s vazektómiou
Ahojte. Viem, že sa tu niekoľkokrát riešila vazektómia, a tak vám chcem dať svoju vlastnú skúsenosť, možno to niekomu pomôže v rozhodovaní.
V prvom rade, vazektómia nie je ako vybrať znamienko. Je to viac-menej nezvratný zásah, ktorý spôsobí trvalú neplodnosť. Niekde v zahraničí vraj vedia opäť napojiť prerušené semenovody, ale stojí to desiatky tisíc eur. V mojom vnímaní sveta, je navyše takéto riešenie neprípustné (považujem to za slabosť muža, ktorý si nevie stáť za svojim rozhodnutím. Niečo ako rozvod, alebo laserové odstránenie tetovania a podobne). Preto bolo podľa mňa potrebné veľmi triezvo sa rozhodnúť.
Dôvody má asi každý svoje vlastné, a tak nejdem opisovať, čo ma viedlo k tomu, že som vazektómiu podstúpil ja. Možno len jedna taká myšlienka - mám vlastné deti, ale je potrebné rozmýšľať aj nad tým, že manželka zomrie, nastane rozvod, zomrie dieťa, alebo aj všetky deti - to sa veľmi ľahko môže stať. A ja budem chcieť uzavrieť nový vzťah, v ktorom ale už nebudem môcť mať deti - takto treba nad tým rozmýšľať. Ja som si každopádne bol istý, že manželstvo s inou ženou si neviem predstaviť, a aj keby všetky deti nebodaj zomreli, ďalšie by som už nechcel (a už vôbec nie s inou ženou). Treba si to ale triezvo zvážiť, lebo cesta späť neexistuje. Ak cítiš čo len najmenšiu pochybnosť, radšej toto rozhodnutie ešte odlož.
Ako to prebiehalo: Našiel som si zdravotnícke zariadenie, kde daný zákrok vykonávajú. Z dôvodu anonymity som volil zariadenie v strednej vzdialenosti od môjho bydliska (130 km). Bolo to nemocničné zariadenie, kde som zavolal a spýtal sa na možnosti operácie. Doktorka mi dala termín a prišiel som na prvú prehliadku. Nič hrozné, klasicky ultrazvuk, kde mi prezrela všetky rozmnožovacie orgány a všetko bolo v poriadku. Podpísal som papiere a informovaný súhlas, kde bolo potrebné uviesť aj dôvod, pre ktorý žiadam sterilizáciu.
Od podpísania papierov musí uplynúť 30 dní, počas ktorých má človek čas na rozmyslenie. To je zákonná povinnosť, ktorej sa nedá vyhnúť (možno len nejako ilegálne). Ja som v pohode počkal 30 dní a napokon operáciu ešte o dva týždne preložil z dôvodu choroby.
Zákrok nie je v žiadnom prípade hradený zdravotnou poisťovňou (čo ma ale dosť nahnevalo, že pedofilov a zvrhlíkov vedia vykastrovať zadarmo, ale slušného človeka nie). Zaplatil som teda 450€ a s potvrdením z nemocničnej pokladne som prišiel do ordinácie. Vedľa ordinácie zároveň bola umiestnená aj operačná sála, kde som sa vyzliekol od pása dole a zabalil do zelenej plachty.
Zachvíľu prišla doktorka, podpísal som ešte raz nejaký papier, že teda s tým súhlasím a šiel som si ľahnúť na operačný stôl. Tam ma sestrička poprikrývala, a zároveň prišla k urologičke aj chirurgička z vedľajšieho oddelenia.
Pokyny od svojej urologičky som mal také, že mi to umŕtvia a budem cítiť len slabé ťahanie. Realita však bola podstatne iná.
Zákrok začal tým, že ma poobkladali plachtami, aby mi nebola zima a doktorka začala dezinfekciu miešku a okolia. Použila na to očividne jódovú tinktúru. Následne pichla umŕtvovaciu injekciu a počkala dve minúty, kým zaberie. Potom začala pravým semenníkom. Hmatala mi tam semenovod a urobila rez. Ten rez bola jediná vec, ktorú som necítil. V momente, keď mi začala ťahať semenovod von, aby ho mohla prerušiť, začalo ma silno bolieť všetko. Miešok, črevá, mal som pocit, že ten semenovod ťahá snáď z pod pečene. Cítil som bolesť v bránici a ťažko sa mi dýchalo. Miestami som dosť silno krvácal, a tak mi na krvácajúcich žilách robili elektrokoaguláciu, z čoho som mal také šoky, že som sa metal na tom stole jak ryba na suchu, pri niektorých ma až pichalo v srdci a zatmievalo sa mi pred očami. Použili na mňa 25 kV (25 000 voltov).
Doktorky boli veľmi príjemné, ale zákrok bol teda bolestný. Po dobrých 20 minútach boja mi pravý semenník zašila a prešla na ľavý. Ešte uvediem, že elektrokoagulácia už samotného semenovodu bola úplne v pohode, to som skoro vôbec necítil. Zrejme ten semenovod nie je elektricky vodivý.
Keďže videli, ako trpím, spýtali sa ma, či s druhým vajkom prídem nabudúce. To som, samozrejme, hneď zatrhol, lebo už by som sa bál a neprišiel by som. Prešli sme teda na ľavý semenník, kde bol princíp ten istý, ale zákrok trval asi o polovicu kratšie. Doktorka potom aj vravela, že tak to väčšinou býva, tým, že pravé vajce je vyššie ako ľavé, ten semenovod je viac akoby "ukrytý" v útrobách telá a musí ho viac dolovať. Ľavý semenník bol teda relatívne v pohode, elektrokoaguláciu som dostal až do semenovodu, aj krvi bolo menej.
Celý zákrok trval približne 45 minút a bolesť na stupnici od 1 - 10 by som dal asi na úroveň 6 (rektoskopia bola pre mňa úroveň 5, tetovanie úroveň 1,5-2 a vyvrtnutie členku 3,5). Približne si teda viete predstaviť, že to už bola celkom seriózna bolesť.
Po zašití som ešte chvíľu ležal, nech sa spamätám, urezané časti semenovodu poslali na histológiu a nastal najväčší problém - cesta domov.
Mal som problém sa vôbec zohnúť, miešok kompletne zmodraný (modriny, podliatiny), takže bol celkom problém obuť si ponožky a topánky ani nehovorím. Keď som sa naveľa naveľa obliekol, zistil som, že mám vlastne celkom problém aj chodiť, tak som len pridrobčil k doktorke a začal sa obávať, ako odšoferujem 130 kilometrov domov. Od doktorky som dostal skúmavku a termín o cca 6 týždňov na kontrolu. V skúmavke som mal doniesť sperm (3 dni pred odberom žiadna sexuálna aktivita).
Sadol som teda do auta a cítil som sa ako starý ubolený dedko. Skúsil som stlačiť pedále, bol to celkom problém, pretože ma to veľmi tlačilo. Dal som sa teda pomaly na cestu s tým, že pôjdem väčšiu časť po diaľnici takým tempom, aby som nemusel brzdiť, ani preradovať. Každé stlačenie spojky bolo utrpenie, brzda a plyn boli na tom o čosi lepšie. Po prejdení cca 10km po diaľnici (čiže cca 5 minút) som pomaly cítil, ako bolesť ustupuje. Po cca 60km som zastavil na benzinke kvôli občerstveniu, chodiť sa síce ešte normálne nedalo, ale vystupovanie z auta bolo celkom v pohode. Takisto nastupovanie. Kým som prišiel domov, trvalá bolesť už skoro úplne ustúpila, ale stále som sa trápil pri zohnutí. O nejakom čupnutí nemohlo byť ani reči. Zaviazať si šnúrky sa nedalo, nosil som teda tri dni len šlapky (bolo to v lete). Až po približne 6-7 dňoch bolesti skoro úplne ustúpili a skúsil som masturbovať, hoci som sa veľmi bál, že to bude bolieť. Na počudovanie to nebolelo vôbec. Podľa doktorky som potreboval 20-25 ejakulácií, aby sa spermie nadobro vyplavili zo semenovodov, takže som si to fakt užíval (pozor, počas tohto obdobia je možné ešte veľmi ľahko otehotnieť). V stanovený termín kontroly ráno som teda naplnil skúmavku a dal sa na cestu. Doktorka prezrela semenníky, rany som mal krásne zahojené, bez problémov, žiaden opuch, nič. Sperm skontrolovala pod mikroskopom, kde nenašla žiadne spermie a zároveň mi ukázala výsledky z histológie, kde bolo jasne uvedené, že šlo o semenovod (ono sa totiž čisto teoreticky môže stáť, že doktorka odreže niečo iné, nie semenovod. Ale to naozaj skôr čisto teoreticky, než prakticky. Semenovod od žily rozoznám jedným pohľadom aj ja ako laik).
Takže som teda trvalo sterilizovaný a žiadne ďalšie kontroly nie sú potrebné. S odstupom cca pol roka sa na to dívam tak, že neľutujem túto skúsenosť, s manželkou si teraz nemusíme dávať "pozor" a nemusíme si kaziť sex nejakými kondómami, alebo si manželka nemusí kaziť hormóny antikou.
Ak teda niekto rozmýšľa o vazektómií, tu je moja osobná skúsenosť, verím, že to niekedy niekomu pomôže.
@anonym_393e8a Aj ja som praktizujúci katolík, hoci som tento aspekt do tejto témy ťahať nechcel. Samozrejme, že som danú situáciu konzultoval s viacerými kňazmi, aj s takými, čo sami majú deti (grekokatolíci) a na rozdiel od 25 ročných premotivovaných panicov, čo akurát vyliezli zo semíku, vedia, čo to je skutočný život a čo to znamená vychovávať deti. Aj tento spôsob totiž má svoje výnimky.
Z toho celého by som možno vypichol len dve veci, ktoré som bral v úvahu pri rozhodovaní:
1. Ciele manželstva sú dva - dobro manželov a plodenie a výchova deti. Poradie nie je náhodné! Dobro manželov je nadradené plodeniu a výchove deti. To znamená, že v prípadoch, kedy by ďalšie tehotenstvo spôsobilo ťažké zdravotné problémy, až smrť manželky, je nie len že možnosť, ale dokonca povinnosť chrániť sa pred otehotnením. Nedbať na to by bol dokonca hriech. A, povedzme si pravdu - plodné a neplodné dní sú dôveryhodné asi tak, ako starý zošuverený kondóm.
2. Úplne odmietnuť deti (a teda ak by som to podstúpil ešte pri nula deťoch) by zneplatňovalo manželstvo, avšak ja mám deti tri. Ani slivku nenecháš, aby ti každý rok priniesla tisíc malých a červivých sliviek, ale ju pekne každú jar ostriháš a staráš sa o ňu, aby ti radšej doniesla 200 poriadnych a šťavnatých, vysokokvalitných sliviek.
Hriech nie je nejakým spôsobom vyhýbať sa tehotenstvu, hriech je - naopak, nezodpovedne súložiť a nedbať na to, mať 10 deti a nedokázať sa o nich postarať (nielen finančne), nechať, aby ich vychovávala ulica. Hriech je tehotenstvo násilne ukončiť interupciou. Toto sú hriechy.
Samozrejme, nikde netvrdím, že každý veriaci teraz sa má ísť voľne dať vymiškovať. Chce to rozsiahlu analýzu, viaceré zdroje, názory a v konečnom dôsledku sa musíš rozhodnúť aj tak sám. Ty sám musíš vedieť, či to robíš preto, aby si si mohol voľne užívať (to by bol hriech), alebo to robíš preto, aby si chránil rodinu a manželku pred zdravotnými problémami, ba aj smrťou.
@anonym_autor Plánuješ sa z toho vyspovedať a oľutovať svoj hriech?
@anonym_393e8a Ešte jedna vec - ja zas by som nešiel k mužovi urologovi. Celkovo sa mi hnusí, keď sa ma akýkoľvek iný muž dotýka (rodinu nerátam), podať ruku je ešte ok, ale už keď ma dakto chytí za plece, je mi to nepríjemné. O čo viac nepríjemné by mi bolo, keby mi gulky chytal dajaky cudzí chlpatý chlap :D Ja by som ani na masáž k mužovi nešiel. Ani k holíčovi chlapovi. Neviem. Mávam z toho také "teplé" pocity. Ale aj toto má každý inak.
@anonym_autor Mne sa zas hnusi, aby sa mi cudzia žena pozerala na moju výbavu (s výnimkou mojej ženy a keď som bol malý, mojej mamy). A ako to riešiš v sprchách na plavárni, kde sa sprchuje kopec holych chlapov?
@anonym_autor Plánuješ sa z toho vyspovedať a oľutovať svoj hriech?
@anonym_393e8a Už sa, samozrejme stalo. S tým, že som to oľutoval ako hriech sebapoškodzovania, rovno som kňazovi povedal, že neľutujem následky tohto hriechu (teda, že už nebudem mať deti). A rozhrešenie mi dal.
@anonym_autor Mne sa zas hnusi, aby sa mi cudzia žena pozerala na moju výbavu (s výnimkou mojej ženy a keď som bol malý, mojej mamy). A ako to riešiš v sprchách na plavárni, kde sa sprchuje kopec holych chlapov?
@anonym_393e8a Však nech sa sprchujú, však sa ich nedotýkam, ani oni mňa, či čo? :D Ja pravdupovediac nemám nejaký extrémny problém s nahotou, nevidím problém ani na plážach a kúpaliskách, keď sú ženy v plavkách. Proste ma to hneď nevzrušuje.
@anonym_autor Ahoj, odporúčil by som ti tento článok - https://svetkrestanstva.postoj.sk/115153/ked-pr...
A aj polsky domikán o. Adam Szustak mal k téme vazektómie (
1:23:54 (daj si titulky).
@pr85 Článok som prečítal. Presne takýto pohľad mám aj ja. 🙂
No po takej sekcii by som nedala ani to šoférovanie, ani to vystupovanie z auta po pár km.
Ale OK, ďakujeme za zdieľanie skúsenosti.
@anonym_393e8a Už sa, samozrejme stalo. S tým, že som to oľutoval ako hriech sebapoškodzovania, rovno som kňazovi povedal, že neľutujem následky tohto hriechu (teda, že už nebudem mať deti). A rozhrešenie mi dal.
@anonym_autor A ako na zareagoval kňaz? Bola tam nejaká "kázeň", že sa zneplodnil? A dal ti aj rozhrešenie, keď neľutujes svoju neplodnosť ani to, že nie si otvorený k novému životu? To je zvláštne.
@nikha2809 Jakúto traumu? Nemám žiadnu traumu, opísal som svoj zážitok. Samozrejme, že sa to nemôže porovnávať s tvojim hororovým zážitkom z rodenia. Ale o to tu ani nešlo. Vy tu poniektoré nie ste zmierené so sebou a vyvršujete sa na mne, čo som tu dal svoj vlastný zážitok s vazektómiu. Nie ja to tu porovnávam s pôrodom a menštruáciou, ale ty a podobné ženské ako si ty. Cieľom môjho príspevku nebolo súťažiť v bolestivosti.
@anonym_autor nijako som neútočila a mohol si písať pod svojim nickom a nie ako anonym, keď uz si za svojim rozhodnutím a skúsenosťou stojíš… ale je lepšie byť v celkovej anonymite a útočiť, keď Ti všetky netlieskame ako si to bravúrne zvládol…
@anonym_autor Tak prečo si zvolil vazektomiu a nie používanie prezervativov?
@pr85 Lebo sex s kondomom je podstatne horší.
@anonym_autor nijako som neútočila a mohol si písať pod svojim nickom a nie ako anonym, keď uz si za svojim rozhodnutím a skúsenosťou stojíš… ale je lepšie byť v celkovej anonymite a útočiť, keď Ti všetky netlieskame ako si to bravúrne zvládol…
@suve99 Mňa žiadne tvoje tlieskanie nezaujima... Nechápem, čo z toho robíte takú senzáciu? Napísal som svoju osobnú skúsenosť, lebo viem, že sa to tu na fóre riešilo niekoľko krát. Nikoho iného vlastnú skúsenosť som tu nenašiel, myslel som si, že by to mohlo byť prínosné pre tých, ktorí riešia a váhajú, lebo nemajú zodpovedané niektoré otázky...
Nerozumiem, prečo to hneď zduto staviate do pozície, že potrebujem nejaký tvoj potlesk, alebo že si to mám porovnať s pôrodom a pod. Nemáme už 15, že si tu budeme porovnávať pipiky hádam...
@anonym_autor A ako na zareagoval kňaz? Bola tam nejaká "kázeň", že sa zneplodnil? A dal ti aj rozhrešenie, keď neľutujes svoju neplodnosť ani to, že nie si otvorený k novému životu? To je zvláštne.
@anonym_393e8a Ako som už uviedol, riešil som to predom s viacerými kňazmi. Takže kázeň nebola žiadna. "Zatvorenosť" životu by to bola, ak by som nemal žiadne deti (a to by dokonca aj zneplatňovalo manželstvo).
Tento hriech má viacero aspektov:
1. Je to sebapoškodzovanie. Niečo podobné urobil tuším Origines, alebo niektorý takýto "skorosvätec" no a svätý nie je práve preto, že sa vykastroval (Ak ťa zvádza na hriech tvoja ruka, odtni ju a odhoď od seba - on to zobral doslovne, vykastroval sa, preto nie je svätý). On to samozrejme zrobil preto, aby nebol zvádzaný proti čistote, takže si fikol gulky, čím prišiel o testosterón a všetko ostatné. Osobne v tom vidím veľký rozdiel (medzi kastráciou a vazektómiou)
2. Neplodnosť je následok tohto hriechu. Nie hriech samotný. Tak ako máš napríklad následok hriechu fajčenia, že dostaneš rakovinu pľúc. Ty nemusíš pri spovedi ľutovať následok. Iný príklad - chcel by si dieťa a sexoval by si mimo manželstva. Na dieťa by si sa tešil, tak samozrejme, že ľutuješ len predmanželský sex, nie vznik života, ako následok tohto hriechu, však?
3. Ja som stále otvorený životu, ak by sa mi semenovod zrástol a počalo by sa ďalšie dieťa, normálne by som ho prijal, ako predošlé deti. Je však rozdiel medzi otvorenosťou životu a zbesilým "kotením" sa. Ak by som mal byť zatvorený životu, tak v prípade, že by žena znova otehotnela, hnal by som ju na interupciu. To by bola zatvorenosť novému životu.
Nebolo to ľahké rozhodnutie (z duchovného pohľadu), ale rozhodol som sa a myslím, že dobre. Neľutujem to, nemám výčitky svedomia, ani sa v noci nebudím rozklepaný a spotený.
@anonym_autor povedala by som, že čista pohodička. Prečítaj si tu diskusie o tom ako prebieha pôrod.
Inak môjmu mužovi som povedala že ak štvrtý pôrod bude hrozný, tak pôjde na vazektomiu bez umŕtvenia. Nech si aj on užije 🤣
@terry658 Nerob mu to, vazektomia je smrteľný hriech. Myslí na jeho dušu. Existujú aj iné alternatívy, ako nesplodit ďalšie deti.
@anonym_393e8a Ako som už uviedol, riešil som to predom s viacerými kňazmi. Takže kázeň nebola žiadna. "Zatvorenosť" životu by to bola, ak by som nemal žiadne deti (a to by dokonca aj zneplatňovalo manželstvo).
Tento hriech má viacero aspektov:
1. Je to sebapoškodzovanie. Niečo podobné urobil tuším Origines, alebo niektorý takýto "skorosvätec" no a svätý nie je práve preto, že sa vykastroval (Ak ťa zvádza na hriech tvoja ruka, odtni ju a odhoď od seba - on to zobral doslovne, vykastroval sa, preto nie je svätý). On to samozrejme zrobil preto, aby nebol zvádzaný proti čistote, takže si fikol gulky, čím prišiel o testosterón a všetko ostatné. Osobne v tom vidím veľký rozdiel (medzi kastráciou a vazektómiou)
2. Neplodnosť je následok tohto hriechu. Nie hriech samotný. Tak ako máš napríklad následok hriechu fajčenia, že dostaneš rakovinu pľúc. Ty nemusíš pri spovedi ľutovať následok. Iný príklad - chcel by si dieťa a sexoval by si mimo manželstva. Na dieťa by si sa tešil, tak samozrejme, že ľutuješ len predmanželský sex, nie vznik života, ako následok tohto hriechu, však?
3. Ja som stále otvorený životu, ak by sa mi semenovod zrástol a počalo by sa ďalšie dieťa, normálne by som ho prijal, ako predošlé deti. Je však rozdiel medzi otvorenosťou životu a zbesilým "kotením" sa. Ak by som mal byť zatvorený životu, tak v prípade, že by žena znova otehotnela, hnal by som ju na interupciu. To by bola zatvorenosť novému životu.
Nebolo to ľahké rozhodnutie (z duchovného pohľadu), ale rozhodol som sa a myslím, že dobre. Neľutujem to, nemám výčitky svedomia, ani sa v noci nebudím rozklepaný a spotený.
@anonym_autor kňaz ti to odobril? To sa mi nezdá...
@anonym_autor kňaz ti to odobril? To sa mi nezdá...
@anonym_393e8a Odobril je silný pojem... také veci sa neodobrujú. Určite mi nepovedal "Jasné, choď do toho hneď"... 🙂
Vieš, potom by sme mohli povedať, že Ježiš odobril otroctvo, lebo v celych evanjeliach sa nepíše nič o tom, že by Ježiš vravel niečo proti otroctvu.
Je rozdiel medzi kňazom a kňazom. Prečítaj si ten príspevok, čo tu hore dal týpek, tam je to vysvetlené celkom obstojne.
@terry658 Nerob mu to, vazektomia je smrteľný hriech. Myslí na jeho dušu. Existujú aj iné alternatívy, ako nesplodit ďalšie deti.
@anonym_393e8a Vieš koľko smrteľných hriechov ľudia páchajú, ani o tom nevedia? Smrteľný hriech je napríklad v piatok konzumovať mäso, alebo v nedeľu neísť do kostola. ;) To len tak pre info. Že z pohľadu ateistu sú to úplné blbosti, ale pritom sú na rovnakej "úrovni", čo sa týka viny, ako holokaust. Morálny rozdiel (a teda aj rozdiel v treste), v tom samozrejme je.
no riadne nepríjemne.. môj muž najprv chcel ísť avsak nikdy sa na to reálne nedal.. aspoň to už nemusíš prežiť znova ako napríklad žena ktorá chce viac detí (to je len vtip, verím že to muselo veľmi bolieť)
avšak si myslím, že šoférovať si rozhodne nemal.. čokoľvek sa mohlo stať, kvôli bolesti a liekom si mohol nereagovať dostatočne rýchlo a tak by sa mohla stať nehoda.. našťastie sa nič nestalo, avšak (☝🏻) človek nesmie šoférovať v takejto nepohode..

@anonym_393e8a Aj ja som praktizujúci katolík, hoci som tento aspekt do tejto témy ťahať nechcel. Samozrejme, že som danú situáciu konzultoval s viacerými kňazmi, aj s takými, čo sami majú deti (grekokatolíci) a na rozdiel od 25 ročných premotivovaných panicov, čo akurát vyliezli zo semíku, vedia, čo to je skutočný život a čo to znamená vychovávať deti. Aj tento spôsob totiž má svoje výnimky.
Z toho celého by som možno vypichol len dve veci, ktoré som bral v úvahu pri rozhodovaní:
1. Ciele manželstva sú dva - dobro manželov a plodenie a výchova deti. Poradie nie je náhodné! Dobro manželov je nadradené plodeniu a výchove deti. To znamená, že v prípadoch, kedy by ďalšie tehotenstvo spôsobilo ťažké zdravotné problémy, až smrť manželky, je nie len že možnosť, ale dokonca povinnosť chrániť sa pred otehotnením. Nedbať na to by bol dokonca hriech. A, povedzme si pravdu - plodné a neplodné dní sú dôveryhodné asi tak, ako starý zošuverený kondóm.
2. Úplne odmietnuť deti (a teda ak by som to podstúpil ešte pri nula deťoch) by zneplatňovalo manželstvo, avšak ja mám deti tri. Ani slivku nenecháš, aby ti každý rok priniesla tisíc malých a červivých sliviek, ale ju pekne každú jar ostriháš a staráš sa o ňu, aby ti radšej doniesla 200 poriadnych a šťavnatých, vysokokvalitných sliviek.
Hriech nie je nejakým spôsobom vyhýbať sa tehotenstvu, hriech je - naopak, nezodpovedne súložiť a nedbať na to, mať 10 deti a nedokázať sa o nich postarať (nielen finančne), nechať, aby ich vychovávala ulica. Hriech je tehotenstvo násilne ukončiť interupciou. Toto sú hriechy.
Samozrejme, nikde netvrdím, že každý veriaci teraz sa má ísť voľne dať vymiškovať. Chce to rozsiahlu analýzu, viaceré zdroje, názory a v konečnom dôsledku sa musíš rozhodnúť aj tak sám. Ty sám musíš vedieť, či to robíš preto, aby si si mohol voľne užívať (to by bol hriech), alebo to robíš preto, aby si chránil rodinu a manželku pred zdravotnými problémami, ba aj smrťou.
@anonym_autor Ahoj, odporúčil by som ti tento článok - https://svetkrestanstva.postoj.sk/115153/ked-pr...
A aj polsky domikán o. Adam Szustak mal k téme vazektómie (
https://www.youtube.com/watch?v=ClhzQETTAaM1:23:54 (daj si titulky).