Môžem otehotnieť, keď mám hormonálne teliesko Mirena?
Ahojte, už takmer rok mám vložené hormonálne teliesko Mirena. Cyklus mám pri nej nepravidelný, o hodne mi pri nej aj krvácanie zoslablo. Ide však o to že keďže je to dosť nepravidelné, vždy mi napadne myšlienka, či za tým nemôže byť tehotenstvo. Viem že spoľahlivosť sa pri jej uvádza veľmi vysoká, aj moja dr mi vravela, že nemá pacientku, ktorá by cez Mirenu otehotnela. Ale vraj môže sa to výnimočne stať.
Teraz už je to zase vyše 40 dní a MS nikde, neviem či si to len namýšľam, ale od včera mi je nejako nevoľno.
Tak ma zaujíma, či je tu nejaká žienka, ktorá s hormonálnym telieskom otehotnela? Pozor, pýtam sa ozaj len na hormonálnu mirenu. Viem, že s nehormonalnym telieskom sú tehotenstvá častejšie.
poznam jednu zenu, ktora otehotnela s mirenou, ano je to mozne
@klarissa25 to je super že ju nemávaš vôbec. Ja ju mávam a možno preto keď dlhšie neprichádza tak mám z toho všelijaké pocity.
Ahoj, ja mám Mirenu skoro 4 roky a 4 roky nemám menštruáciu. 2 x do roka chodím na kontrolu a tam mi vždy doktor skontroluje polohu telieska. Mirena je hormonálne teliesko takže chráni 2 fázovo... šanca otehotnieť síce je ale úplne minimálna...
@misinka20 prosím ťa a na kontrolu dvakrát do roka chodíš vyslovene kvôli teliesku? Mne ho kontrolovala len po mesiaci od založenia a potom mi kázal chodiť klasika raz ročne vramci preventívnej prehliadky.
Ja mam skoro rok,ms najprv bola taka vseliaka a chodila ako sa jej zachcelo,teraz uz asi 3m ziadna.kamoska ma tiez len spinenie..ja si priebezne robim testy,aj ked mi dlhsie neprislo,alebo som mala nejake nevolnosti,aby som bola kludna.dr.mi tiez povedal,se je to minimalna sanca pri tom otehotniet.aj ked nie vylucena..
Na oficiálnej stránke majú 0,2 pearlov index. Znamená že v priebehu roka otehotneju 2 z 1000 žien s Mirenou. Čiže áno, je to možné. 1 z 500 žien, čo má Mirenu, do roka otehotnie. A teda počatí je samozrejme viac, len Mierena okrem snahy zabrániť ovulacii aj meno výstrelky maternice, čiže sa embryo nemá ako uhniezdit. Tie tehotenstva, čo sa rátajú do pearlovho indexu, samozrejme nepočítajú s týmto, tam sa ráta iba zistené tehotenstvo, pokračujúce.
@any_soj mne gyn povedala že mirena neblokuje ovulaciu. Tá normálne prebieha, aj keď som bola na kontrole tak mi ukazovala že všetko funguje, dorastalo mi akurát vajíčko vo vaječníku. Ja aj ovuláciu cítim.
Niektorým ženám blokuje ovulaciu, hoci primárny účinok je iný. Ale hormón, ktorý obsahuje, je ten istý, ako v tabletkách po, kde blokuje ovulaciu (a mení vystelku maternice), len je ho menej, preto niekomu ovu zablokuje, niekomu len občas, niekomu vôbec.
Môžem na telo otázku? Tebe nevadí, že každý mesiac netušíš, či ste nepočali dieťa, a teda že sa embryo nebude mať ako uhniezdit a tak zahynie? Nemyslím teraz kvôli strachu z tehotenstva, tam je štatistika jasná - 1 z 500 žien za rok, čiže malá pravdepodobnosť. Ale z toho, že tehotenstvo kedykoľvek začne a nepokračuje. U plodnejsich párov aj niekoľkokrát v roku...
@any_soj že ty si nejaká kresťanská fanatička?
Pozri, hlavným účinkom mireny je, že zahusťuje cervikálny hlien. Tým pádom je malá pravdepodobnosť, že sa spermie vôbec cez neho dostanú (predpokladám že vieš, že na úspešné splodenie dieťaťa je potrebný plodný číry hlien konzistencie váječného bielka). Tým pádom spermiám znemožní vôbec oplodniť vajíčko. Zároveň lokálne pôsobenie tohto hormónu v maternici celkovo znižuje pohyblivosť spermií - čiže znova, ak by sa aj stalo, že nejakým spôsobom prejdú cez zahustený hlien do maternice, ich pohyblivosť je tam znížená. A až keď nejakým zázrakom tieto dve “ochrany” zlyhajú, tak sa oplodnené vajíčko nemá kde uhniezdiť,kvôli nízkej sliznici maternice.
Takže tak. Ty si to napísala, ako keby sa oplodnenie dialo bežne pomaly každý mesiac. To je trochu prehnané, vzhľadom na to, čo všetko by tie spermie museli prekonať.
@any_soj a ty sexujes len za ucelom plodenia? Dufam ze ano lebo inak…
@any_soj prebehla som v rýchlosti ten obrázok ktorý si tu dala, v podstate tam píšu to isté čo som teraz napísala ja.
Ja mam tiez mirenu a odkedy ju mam vlozenu, tak ani neviem kedy mam menstruaciu a ani si ju nesledujem...ja mam gynekologa, ktory je fakt odbornik a ma uz 60 r a za cely svoj zivot mal iba jednu pacientku, ktora s mirenou otehotnela...takze ja mirene verim a nic nesledujem...v maji idem na rocnu prehliadku, tak dufam ze je na svojom mieste, tak ako ma byt 😉
@patta89 ale mávaš menštruáciu alebo nie?
Len som sa spýtala, prepáč 🤷🏻♀️ mám skúsenosť, že si ženy nie sú vedomé tohto poistného účinku pri hormonálnej antikoncepcii. Mne by to vadilo, lebo hej, každé naše dieťa je pre nás vzácne, aj keď ešte len 2 týždňové embryo. Ak je to kresťanský fanatizmus, tak budiš 🙂 Potom by ale kresťanskí fanatici museli byť aj ženy, ktoré podstúpili umelé oplodnenie, majú zamrazené embryá, a doslova trpia tým, že čo s nimi spraviť, keď už ďalší vklad nechcú. A tam mi to nejako nesedí - umelé oplodnenie a kresťanský fanatizmus nejde dokopy. Čiže tieto ženy dokazujú, že ak niekomu záleží na živote hoci párdňového embrya, nemusí to byť hneď fanatik.
Foto som dala len kvôli tomu, že sa tam píše, že u niektorých žien Mirena blokuje ovulaciu - teda že nie je pravda, čo ti doktor povedal. A teda nie, nedeje sa to každý mesiac, to som ani nepísala. Na počatie však netreba plodný hlien. Ten to iba uľahčuje, ale v žiadnom prípade sa naň nedá spoliehať (vo funkcii hlienu, teploty, a iných telesných znakoch plodnosti sa dosť vyznám).
@any_soj no predstav si že ja som veriaca, ale jednoducho nemôžem si zo zdravotných ani finančných dôvodov dovoliť ďalšie dieťa. Ako to mám riešiť? A predstav si že nebolo mi jedno ako jednotlivé formy antikoncepcie fungujú, hľadala som čo “najmenšie zlo.” Tabletkovú formu nemôžem, kondomy nemôžem.. metóda plodných neplodných dní nám nefunguje, z nej máme jedno dieťa.
A s manželom napriek tomu že mám teliesko, praktizujeme aj prerušovaný styk, práve kvôli tomu, aby sme sa vyhli tomu, o čom píšeš.
A vlastne neviem načo ti to tu vysvetľujem… ja som sa tu pýtala na úplne niečo iné.
Btw, menštruácia mi včera prišla.
V žiadnom prípade to nemyslím v zlom, ako odsúdenie alebo čo. Práve preto sa pýtam, lebo presne ako je tvoj príbeh, že v skutočnosti hľadáš menšie zlo - a možno sa dá aj spoločne hľadať, poradiť... Samozrejme, že mi nemusíš nič vysvetľovať.
Si tu anonym, tak ti to môže byť jedno, tak ak sa ti chce - ako si riešila plodné a neplodné dni? Symptotermálnou metódou? Tá je naozaj veľmi spoľahlivá. Poznám lektorov, čo ju veľmi dlho učia na Slovensku, stovky párov sprevádzali.
Ono... Píšeš, že si veriaca, čiže ak veríš, že je Boh, ktorý dáva život - menšie zlo je vyhnúť sa takej antikoncepcii, ktorá má v účinkoch možný potrat.
Žiadne kondómy sa nedajú, ani tie bez latexu? Rozmýšľam, čo by ešte mohlo pomôcť zvýšiť vašu istotu...
@any_soj áno, symptotermálnu metódu, zlyhala hneď na piaty mesiac používania. Na to ma už nikto nenahovorí. A kondomy nemôžeme kvôli tomu, že manžel stratí s kondómom erekciu a už styk potom nie je možný.
Čisto zo záujmu, celkom by ma zaujímala raz taká statistika. Mali ste absolvovany kurz, viedol vás niekto aj konkrétne v tom mesiaci, teda konzultovali ste tabuľku? A vyšlo že neplodny deň, hej? Kedy si otehotnela? Ktoré pravidlo zlyhalo v tom prípade? Ja sa veľmi spolieham na symptotermalku, tiež nateraz neplanujeme ďalšie dieťa, tak ma to zaujíma. A čo si sledovala popri teplote? Ja len hlien, krčok zatiaľ neviem.
Samozrejme nemusíš mi nič vysvetľovať, len ma to zaujíma. Vďaka.
@any_soj viedla ma jedna pani áno. Ona mi k tomu poslala materiály na preštudovanie, na kurze som nebola. Vychádza to tak, že spermie si počkali nejakých 5-6 dní na ovu. Sledovala som teplotu a hlien.
Zlyhalo niektoré pravidlo? Ak si dobre pamätám, prvé mesiace používania STM sú pravidlá prisnejsie. Ako to ona zhodnotila? Že 5-6 dní spermie počkajú je v súčasťou symptotermalky.
@any_soj už si to presne nepamätám, bolo to už pár rokov dozadu..
celkovo nám to nevyhovovalo, v podstate sme mohli mať bezpečný styk pár dní po ovu.. ja som mala celkovo dlhé krvácanie, niekedy aj 10 dní, kým to úplne ustalo.
@any_soj *až pár dní po ovu
Tak zrejme nič nie je na 100% učinné ale malo by to chrániť ..

Mam teliesko uz asi 3 roky. Ms nemavam vobec. A este nikdy mi nenapadlo ze by som mohla byt tehotna