icon

Nechcené tehotenstvo: Riešenie a podpora pre budúce matky

9. dec 2023

Áno, viem, viem. Viem aké sú možnosti antikoncepcie a chránenia sa aj všetky veci okolo, tak prosím bez takýchto rád a zbytočných výčitiek. 🙏🏼
Mám doma syna 2,5r trvalo mám dlho splodiť ho. Preto sme nejako nikdy neriešili antikoncepciu, muž má problémy so spermiami, potvrdil nám to spermiogram. Tak sme neriešili a šli do toho naplno.
No a prišlo to, som v 7tt, plod zdravý s akciou srdiečka. A tu prichádzajú tie myšlienky, že je to nechcené dieťa, že asi nie sme pripravení, že takto to nemalo byť, takto sme to nechceli (pociťujeme to takto obaja). Chceli sme ďalšie dieťa ale nie teraz v tomto období, až keď budeme na ďalšie spoločne pripravení.
Na druhej strane nemám to srdce ísť na potrat a hovorím si, že to takto asi má byť. Veľmi zmiešané myšlienky mám, všetko sa vo mne bije. Bojím sa, že sa naň budem celý život pozerať ako na nechcené, bojím sa nejakej popôrodnej psychózy a problémov, aby som si to na tej nevinnej dušičke nevybíjala, lebo ona za nič nemôže, to my a naša nezodpovednosť. Bojím sa aké to celé bude, či zvládnem dve deti...

Strana
z2
jankamiskova
9. dec 2023

Ja by som povedala, ze vďaka Bohu za to bábätko aj za jeho načasovanie...budu mat s bračekom celkom ideálny rozostup 🙂👍 nech ste zdraví a pozehnani 😇

jankamiskova
9. dec 2023

@jankamiskova ešte na okraj ;) nás takto prekvapila dcérka, no tá prišla podstatne skorej ako to bude u vás...čiže je to fuška u nás s deťmi, no sú zlatí, sme za ne vďační aj keď toho času aj unavení 😉

majlo1234
9. dec 2023

Hadam sa neurazis, ze ti napisem narovinu, co mi vzdy pride na um, ked vidim takuto temu(kedze ako citam tvoj prejav, prides mi rozumna zena). Vzdy, ked sexujeme, je ista moznost otehotnenia. Vzdy, dokonca aj pri uzivani antiky, nieto este vtedy, ked sa nechranime. Takze moze to byt neocakavane, ale vobec nie prekvapive. Ja som tiez dlhsie nebola pripravena otehotniet(aj skrz predosle sekcie), ale kedze som antiku odmietla, v malom percentne som s tyn pocitala pri kazdom sexe.
Odhliadnuc od tohto aspektu chapem tvoje pocity, je to obrovska zmena, vacsinu si odtrpis ty. Ale ak dokonca druhe dieta chcete, tak sa vam hadam aj postastilo 🙂 prve uz neni take male, bude to fajn /)

vanilkovazmrzka
9. dec 2023

Zvladnes to, neboj sa. Ja sice uplne podporujem, ak niekto citi, ze dieta nechce a zvazuje interupciu, ale vo vasom pripade prve dieta bolo vytuzene a po istej davke snahy a “namahy”, takze skus to brat ako odmenu za to, co si si pred prvym dietatom musela prezit. Teraz je vsetko tak, ako ma byt.

dahra
9. dec 2023

Ja som mala tretie dieťa ako šok. Prvé dve IVF, obaja vraj neplodní, nikdy sme neriešili antikocepciu, keďže od začiatku manželstva sme hneď chceli dieťa. Po druhom dieťati mi povedali, že čoskoro budem v prechode. Mala som 37 rokov, ešte som dojčila takmer dvojročnú, chuderka sa sama odstavila, lebo jej mlieko nechutilo a ja spokojná, že ako dobre a v pohode to prešlo. Dokonca aj keď mi viac ako mesiac meškala menštruácia (však aha, menopauza sa hlási, ma to neprekvapilo), bola som neskutočne unavená (ale však marec, jarná únava, ani vtedy ni nezaplo). No ale keď mi začali vadiť vône a pachy, spravila som si na podnet muža test a neveriacky som naň čumela...čože...hlavou mi šla len jedna veta, že ja už nechcem tretíkrát rodiť.... 🙂 Tak mám tri deti narodené v priebehu 5 rokov 🙂 Dokonca to ani nebolo tak ťažké, ako som sa na začiatku bála.

7lenka11
9. dec 2023

Na prvé dieťa sme čakali tri roky. Pomohlo až umelé oplodnenie v zahraničí. Nevedeli nám pomôcť na Slovensku. Nakoniec sme sa dočkali vytúženej dcéry. Ja som sa zmierila, že možno ďalšie už ani nebude. Problém bol u mňa aj u muža. Obaja sme mali nepriaznivé diagnózy. A vieš čo sa stalo? Keď mala dcéra 7m, otehotnela som “ani neviem ako”. Za celý mesiac sme s mužom spali 1x alebo 2x a predsa som si nečakane a neplánovane našla dve čiarky na teste. Bol to hrozný šok - doma malé dieťa, ja s ňou celé dni sama doma, navyše prežila som komplikovaný pôrod, malá takmer zomrela, museli ju rozdychavat. A zrazu bum druhé tehotenstvo. Asi dva týždne som rozmýšľala, ako to zvládneme, vôbec som sa z toho netešila. Ale chcelo to čas. Teraz som 18tt a na druhu dcérku sa hrozne tesim. Beriem to tak, že všetko je tak, ako má byť a ešte na začiatku minulého roka nám nikto nevedel povedať, či vôbec budeme mať dieťa. O to viac začínam byť vďačnejšia za to, čo sa nám pošťastilo ☺️

nikasmile
9. dec 2023

Ak je len toto dôvod, dieťatko by som si nechala. Ešte ste chceli druhé, aj keď nie teraz, ale vekový rozdiel budú mať super. Po pôrode všetko opadne a budeš ho milovať ako prvé.

daniela2202
9. dec 2023

@mondolina 👍

autor
9. dec 2023

@nevenka kde som napísala, že idem dieťa zabiť? Čítaj s porozumením predtým, než napíšeš nejaké výmysly

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
9. dec 2023

@kristinka92 úplne píšeš akoby o nás…

autor
9. dec 2023

Len chcem k tomu celému dodať, že potrat neplánujem ani som ho nemala v pláne. Neviem či to zle vyznelo, tým, že som to vyššie spomenula, no v pláne to nie je. Skôr ide o upratanie svojích myšlienok, emócií a spracovanie šoku

amelia89
10. dec 2023

Nase druhe dieta nebolo uplne naplanovane. Chceli sme mat deti dve len sme necakali ze tak skoro. Na potrat by som nikdy nesla takze to ma ani nenapadlo ale teda prvy tyzden-dva to boli velke emocie a spracovavanie. Hlavne to ze som to nemala pevne v rukach a potrebovala som sa s tym stotoznit. No,nebolo to prijemne obdobie teda… ale po ultrazvukoch atd uz to vsetko odislo,uz to bolo nase babo a tesili sme sa aj ked to tehotenstvo mi dal zabrat teda. A aj po porode pokracoval 🤣🤣🤣 Ale proste, bol to nas chybajuci dielik puzzle.

ivik4
10. dec 2023

Ked ste slo do toho naplno, museli ste vediet ze sa nieco moze stat, nieste predsa male deti.
Moja kamoska je teraz na tom rovnako, ale syna ma uz 5rocneho a neplanovane otehotnela. Kazdy den plac,kazdy den ine rozhodnutie co spravi.
Hadam sa ona aj ty rozhodnete najlepsie

rony2255
Autor odpoveď zmazal
nevenka
10. dec 2023

@autorka "Na druhej strane nemám to srdce ísť na potrat a hovorím si, že to takto asi má byť."
Tato Tvoja veta je strasne cudna. Ze po tom, co ste sa o prve dieta snazili xy rokov, tak vobec toto Ti napadne.
Ale vyzeras ako uplne rozumna zena, chapem, ze si asi prekvapena. Aj ja som bola. Hlavne pri druhom dietati. A pri stvrtom ani nehovorim, manzel napriek viere, to dieta nevedel vnutorne prijat dost dlho.
Vcera som bola podrazdena na ine veci, mame covid a kiahne dokopy, tak si predstav, ako mi je pri 4 detoch. To prijmi ako ospravedlnenie, nemyslela som to uplne tak. Ale poviem Ti, ze hoci som na smrt unavena, ked sa pozriem na tie deti, ani jedno z nich by som nedala prec. Ani myslienka na to mi nepride. Tak ked sa oklepete, tak to prijmete a bude dobre.
Ja som veriaca a tak Ti poviem. Clovek mieni, Pan Boh meni...My si mozeme predstavit, co je pre nas dobre a kedy. Ale On to vidi inak. A ked sa potom obzries spat, tak si povies, ze nic lepsie sa Ti nemohlo stat.
Pozri, my sme planovali, ze uz s tretim dietatom budeme vo vacsom, v dome, mame uz 4 deti a stale sa tlacime na 60m2 bytu, 3 deti v mini izbicke, a predsa som Bohu vdacna, ze je to takto. Hlavne, ze som mohla takmer do terminu donosit obe tie psledne deti a ze som neumrela, mala som so srdcom kvoli stitnej zlaze velke problemy. Tiez si predstavujem, ze to mohlo byt radsej v dome uz, ale nevyslo to. Kym by sme cakali na dom, tak uz by som mala po 40 a vedome by som asi do 3. a 4. dietata nesla. Takze je to dobre tak ako je a tak to bude aj u Vas.

autor
10. dec 2023

@nevenka moja veta nebola tak myslená, dnes ako to čítam, tak to naozaj vyznie všelijak. Každý môžeme mať blbý deň, cením si, že si si to takto otvorene priznala 🙂🙏🏼 rovnako som aj ja blbo nazvala bábätko, nechceným. Veľa žien mi vyššie píše, že neplánované a tak to malo znieť aj odomňa, no v emócií písania príspevku mi nič iné nenapadlo. Presne, tiež som zástanca vety Človek mieni Pán Boh mení. Všetko sa deje z nejakého dôvodu a koniec koncov to je tak ako má byť. Už to len prijať a zžiť sa s tým 🙏🏼😊

paulahr
10. dec 2023

🤍

medda_beda
10. dec 2023

Neviem ako sa dá ísť omylom na plno a omylom splodiť dieťa.Snáď rátam s tým, že môžem ostať tehotná keď si muž nedáva pozor.
Tiež sa nám nedarí, ale ak sa raz zadarí tak po prvom sa začneme chrániť.

Ak máte dostatok financií tak to zvládnete.

autor
10. dec 2023

@medda_beda neviem, kde spomínam slovo omylom, že som/sme niečo učinili omylom, ale v tomto komentári sa slovo omylom zrejme vyskytlo tiež omylom 🙂

katooshik
10. dec 2023

Ahoj.😊. my sme sa o prvé snažili vyše 7 rokov,už keď sme sa odhodlali na to,že pôjdeme na umelé oplodnenie,zadarilo sa sa nám prirodzene. Narodila sa nám dcérka. Chceli sme pre ňu súrodenca,ale dlho som kojila,menzes som nemala asi 14 mesiacov, a keďže sme vedeli ako dlho sme sa snažili predtým,tak sme sa išli hneď na to. Hneď asi na druhý cyklus sa zadarilo druhá dcérka. Veľmi sme sa tešili. Viacej detičiek sme už neplánovali. Ale ani "nevieme ako" sa nám podarilo tretie dieťatko. Bol to obrovský šok, dlho som sa spamatavala. Nebolo nechcené,to rozhodne nie, ale nečakané áno. Celý čas som si tehotenstvo nejako nepripúšťala, do konca som chodila do roboty, pri 2 deťoch a práci som sa ani nestíhala tehotenstvom nejako zapodievať. Teraz má 8 mesiacov, ale lepšie a roztomilejšie dieťatko som ešte nezažila. Ani nevieme že ho máme, je taký dobručký, skromnučký, nenáročny, usmievavý, šikovný,všetkými milovaný. Chcem tým povedať len toľko, že nemusí byť dieťa vymodlené, dlho očakávané a naplánované aby bolo milované. Po prvotnom šoku už nieje ani stopy. Chlapčiatko už patrí k nám a bez neho si to už nevieme ani predstaviť.

Strana
z2