icon

Sterilizácia po štyridsiatke

Včera o 21:32

Ahojte, rada by som precitala vase nazory na sterilizaciu.
Ja som pre nu rozhodnuta, mam takmer 40, dve deti, viac v ziadnom pripade nechcem. Aj keby sa cokolvek stalo, dalsie dieta uz nechcem mat.
Ide o to, ze som bola u svojho gyn a ten na mna pozeral ako keby som padla z marsu, ze co ak si to rozmyslim atd. A ze radsej nech si dam teliesko.
Nad tym som ani neuvazovala, ale kazdopadne ja by som radsej ozaj isla na sterilizaciu. Len ma rozhodil, kedze som bola v tom ze on ako zdravotnik ma byt s tym nejak ok a neriesit ze co preco ako, toboz nie vzhladom na moj vek a situaciu.
Len ma teda zaujima vas pohlad na vec, tie ktore ste to absolvovali a tak.
To ozaj je take hrozne, ze zena sa radsej vedome “zbavi” plodnosti, nez aby potom riesila potrat? Bola som v tom ze je to ok.

Strana
z2
anonym_c1d81a
Včera o 21:40

@anonym_autor Ak si to rozmyslis, mozes ist na IVF, ale to si zaplatis.

simonkazga
Včera o 21:41

Môj gynekológ to vôbec neriešil.

vler
Včera o 21:45

@anonym_autor Tak mu povedz ze si si dala cas si to premysliet, ze teliesko nechces a ze chces sterilizaciu.

jarmila2010
Včera o 21:46

mne gynekolog sterilizaciu navrhol pri druhej sekcii v 39.rokoch...za mna v tomto veku najlepsie riesenie...ziadne problemy alebo zmeny som nepocitila...

anonym_c24833
Včera o 21:52

Nájdi doktora, alebo doktorku, kto s tým nebude mať problém, ak to chceš, nenechaj s odradiť. Veľa v poslednej dobe čítam takéto príbehy, ako majú ženy problém na vlastnú žiadosť podstúpiť sterilizáciu, lebo čo na to manžel, potencionálny budúci manžel, čo ak si to žena rozmyslí časom, výhrada vo svedomí a pod. Ale muži taký tlak okolia nezažívajú, keď chcú ísť na vazektómiu🤷🏻‍♀️

knmmch
Včera o 21:55

@anonym_autor ak máš stáleho partnera nech ide o n na vazektomiu.. ..jednoduchší zákrok, výsledok rovnaký..

anonym_d30d24
Včera o 22:05

@anonym_autor ja mám teliesko, hormonálne, ale keby mi nesadlo, tak by som išla na sterilizáciu, alebo muž na vazektómiu a keby ma gynekológ do niečoho tlačil, tak by som ho vymenila. Môžem sa rozhodnúť pre sterilizáciu aj v 18 ako bezdetná, je to moje telo a moje rozhodnutie

ariannazara
Včera o 22:14

Ja mam 33 druhe dieta cakam a pri sekcii si to chcem dat spravit a netrapi ma kto si co mysli. Podpisem papier, zaplatim a vybavrne

anonym_dd4871
Včera o 22:15

V 40tke sterilizáciu? Za 3-4 roky ti začne perimenopauza a šanca otehotnieť výrazne klesá
V tvojom veku je už podľa mna stwrilzacia zbytočnosť, stačí teliesko

jarmila2010
Včera o 22:19
@anonym_dd4871

V 40tke sterilizáciu? Za 3-4 roky ti začne perimenopauza a šanca otehotnieť výrazne klesá

@anonym_dd4871 mam takmer 52 a az tento rok som zacala mat problemy s pravidelnym cyklom...u mna nebol ,ani problem s otehotnenim vo vyssom veku...

anonym_3ec97a
Včera o 22:31
@jarmila2010

@anonym_dd4871 mam takmer 52 a az tento rok som zacala mat problemy s pravidelnym cyklom...u mna nebol ,ani problem s otehotnenim vo vyssom veku...

@jarmila2010 ja mám 45 a menštruáciu naposledy v februári 2022 predtým na jeseň v roku 2020. Každá nemusí mať krámy do 50ky

matkahelka
Včera o 22:37
@anonym_3ec97a

@jarmila2010 ja mám 45 a menštruáciu naposledy v februári 2022 predtým na jeseň v roku 2020. Každá nemusí mať krámy do 50ky

@anonym_3ec97a ale ani kazda nie je v 40 v perimenopauze. ja som mala aj v byvalej praci, aj teraz v sucasnej kolegyne, zeny pred 50 a 50 rocne a cyklus maju ako hodinky.

anonym_dd4871
Včera o 22:38
@jarmila2010

@jarmila2010 ale veď ty si nezostala tehotná po 40tke, nemôžeš vedieť či by sa ti podarilo otehotnieť po 40tke

jarmila2010
Včera o 22:45
@anonym_3ec97a

@anonym_3ec97a vidis a ja mam skusenost ,ze zeny v mojom okoli maju pravidelny cyklus po 50ke...kamaratka je o 2roky starsia a zatial ma pravidelny...setra je o rok mladsia a rovnako...

anonym_dd4871
Včera o 22:50
@jarmila2010

@anonym_3ec97a vidis a ja mam skusenost ,ze zeny v mojom okoli maju pravidelny cyklus po 50ke...kamaratka je o 2roky starsia a zatial ma pravidelny...setra je o rok mladsia a rovnako...

@jarmila2010 pravidelný cyklus je ok, ale to neznamená, ze je stále plodná, dôležité je, či má ovulaciu a ja silne pochybujem, že 52 ročná žena ma ešte ovulaciu

jarmila2010
Včera o 22:54
@anonym_dd4871

@jarmila2010 pravidelný cyklus je ok, ale to neznamená, ze je stále plodná, dôležité je, či má ovulaciu a ja silne pochybujem, že 52 ročná žena ma ešte ovulaciu

@anonym_dd4871 ano,moze to,tak byt,ale urcite tiez nemusi platit,ze po 40-45 nemozes zostat tehotna...

anonym_32c3c0
Včera o 22:54

Ja som ju podstupila a nelutujem, najlepsie rozhodnutie, nemam ziadne tazkosti, jazvy, nič, mne odstranili vajcovody, tak je to 100%

matkahelka
Včera o 22:59
@anonym_dd4871

@anonym_dd4871 staci si precitat tu na MK x diskusii, kde mnohe zeny neplanovane po 40 otehotneli.aj diskusia pred sviatkami, zena neplanovane tehotna v 42. spoliehat sa v 40 na perimenopauzu, ci anovulacne cykly je uplne scestne. moj gynekolog ma vyse 40 rocnu prax a povedal by ti, ze su zeny, ktore maju problem otehotniet aj v 25 a su zeny, ktore ked sa nechrania, tak keby o ne chlap obtrel trenirky, otehotneju aj v 45.

anonym_dd4871
Včera o 23:11
@matkahelka

@anonym_dd4871 staci si precitat tu na MK x diskusii, kde mnohe zeny neplanovane po 40 otehotneli.aj diskusia pred sviatkami, zena neplanovane tehotna v 42. spoliehat sa v 40 na perimenopauzu, ci anovulacne cykly je uplne scestne. moj gynekolog ma vyse 40 rocnu prax a povedal by ti, ze su zeny, ktore maju problem otehotniet aj v 25 a su zeny, ktore ked sa nechrania, tak keby o ne chlap obtrel trenirky, otehotneju aj v 45.

@matkahelka ale ja som sa nevyjadrila, že nemá používať vôbec žiadnu antikoncepciu, ale že teliesko je v jej veku postačujúce

anonym_dd4871
Včera o 23:11
@jarmila2010

@anonym_dd4871 ano,moze to,tak byt,ale urcite tiez nemusi platit,ze po 40-45 nemozes zostat tehotna...

@jarmila2010 ja nič take ani netvrdím

slavomira236
Včera o 23:16
@jarmila2010

budem mat 49 yklus ako hodinky aj ovulaciu mam v 40 tke som otehotnela na prvy sup

anonym_d30d24
Včera o 23:55
@anonym_dd4871

@anonym_dd4871 no teliesko jej vôbec nemusí sadnúť a otehotnieť môže aj v 48 rokoch.

andreagartnerova
Dnes o 00:06

Mám a neľutujem, že som to spravila. Robili sa mi nezhubne cysty a odporučili mi to v nemocnici. Tiež mám dve deti a úplne mi to stačí.

betulinka1
Dnes o 00:26

@anonym_autor za mna chod do toho. Vsetky kamosky, okrem jednej teda, mame kazda 45+ a veselo mame menzes aj ovulaciu a aj si s mužmi stale musime davat pozor. Cize na vek by som sa nespoliehala, ze za 2-3 nemozes mat deti.

anonym_452ad8
Dnes o 01:00

Takže v štyridsiatke už načo, a pod 40 preboha, prečo, čo ak???! 🙈
Aj ja sa tu oriprnem, ak môžem, lebo tiež som to veľmi zvažovala pri druhom tehotenstve, ale môj gynekológ na mňa pozeral tak, že či mi šibe? Chcela som to pri druhej sekcii, ale napriek predchádzajúcej akútnej a mojím diagnózam v druhom tehotenstve mi odmietli vypísať plánovanú sekciu, takže tým pádom otázka sterilizácie pri tomto zákroku bola bezpredmetná (samozrejme že ma naťahovali ako sopel, aby deň pred pôrodom sa rozhodli, že vzhľadom na predchádzajúcu skúsenosť a moje výsledky mi na ďalší deň,.ale prekvapenie, urobia sekciu).
Pre mňa to teda znamená na hovno manželský život, lebo sa tak panicky bojím ďalšieho prípadného otehotnenia, že napriek hormonálnej antikoncepcii a barierovej ochrane si nič neužijem kvôli strachu a preto už radšej nemáme nič, a keby som predsa len chcela ten zákrok, tak si môžem veselo zaplatiť, a nie málo, a opäť sa vyradiť na pár dní zo života a ľahnúť si pod nôž, opäť. Skvelé.

Tie, čo to máte za sebou, aká bola rekonvalescencia? Robí sa to v narkóze? Boli to? Nejaké následky?

pr85
Dnes o 02:02

@anonym_autor Nechoď na sterilizáciu, ide o mrzacenie tvojho tela. Čo ak ešte zatúžia mať dieťa? Budeš platiť predražené IVF? Pouzi napr. kondóm a ak si veriaca, tak sa zoznam s metódami PPR.

anonym_c24833
Dnes o 06:18
@pr85

@anonym_autor Nechoď na sterilizáciu, ide o mrzacenie tvojho tela. Čo ak ešte zatúžia mať dieťa? Budeš platiť predražené IVF? Pouzi napr. kondóm a ak si veriaca, tak sa zoznam s metódami PPR.

@pr85 a keď to náhodou zlyhá, tak je lepší potrat, ako sterilizácia, že? Autorka sa nepýta na to, či ísť na sterilizáciu, alebo nie. Okrem toho, ty ako cudzí muž čo riešiš? To je medzi ňou a max jej manželom.

pictbridge
Dnes o 06:37

Najlepšie čo som mohla urobiť. Mala som 37 😉

pr85
Dnes o 06:55
@anonym_c24833

@pr85 a keď to náhodou zlyhá, tak je lepší potrat, ako sterilizácia, že? Autorka sa nepýta na to, či ísť na sterilizáciu, alebo nie. Okrem toho, ty ako cudzí muž čo riešiš? To je medzi ňou a max jej manželom.

@anonym_c24833 potrat nikdy. Čo si sa zbláznila? Nech manžel používa kondóm. Je to nehormonalne, neškodí to ani jednému z manželov. A ešte by som im odporučil metódy PPR, to by bolo úplne top. Teliesko je abortivne, takže to nech úplne zavrhne. A ináč, toto je otvorene diskusné fórum, kde môže diskutovať hocikto, tak aj keď je to medzi ňou a manželom (toto samozrejme nepopieram, konečné rozhodnutie je na nich), tak by im podľa tvojej logiky nemal nikto radiť. Postla sem otázku, tak som sa vyjadril. To snáď môžem, nie? A píšem sem pod vlastným nickom na rozdiel od teba, milý anonym.

anonym_1c0396
Dnes o 06:56

@anonym_autor Podstupila som ju ako 38 rocna, mam 2 deti. Robili mi ju laparoskopicky - mam 3 drobne rezy na bruchu. V pupku mi ho vidiet najviac. Som so zakrokom spokojna.
Jedine, co ma aj po tej dlhej dobe mrzi je, ze nesiel muz na vazektomiu. Pre muzov je to kratky ambulantny zakrok, pre zenu operacia v celkovej narkoze, co ma aj svoje rizika. Bohuzial, moj manzel sa na to necitil… 😔

Strana
z2