icon

Sterilizácia po štyridsiatke

Včera o 21:32

Ahojte, rada by som precitala vase nazory na sterilizaciu.
Ja som pre nu rozhodnuta, mam takmer 40, dve deti, viac v ziadnom pripade nechcem. Aj keby sa cokolvek stalo, dalsie dieta uz nechcem mat.
Ide o to, ze som bola u svojho gyn a ten na mna pozeral ako keby som padla z marsu, ze co ak si to rozmyslim atd. A ze radsej nech si dam teliesko.
Nad tym som ani neuvazovala, ale kazdopadne ja by som radsej ozaj isla na sterilizaciu. Len ma rozhodil, kedze som bola v tom ze on ako zdravotnik ma byt s tym nejak ok a neriesit ze co preco ako, toboz nie vzhladom na moj vek a situaciu.
Len ma teda zaujima vas pohlad na vec, tie ktore ste to absolvovali a tak.
To ozaj je take hrozne, ze zena sa radsej vedome “zbavi” plodnosti, nez aby potom riesila potrat? Bola som v tom ze je to ok.

Strana
z2
pictbridge
Dnes o 07:06
@anonym_452ad8

Takže v štyridsiatke už načo, a pod 40 preboha, prečo, čo ak???! 🙈
Aj ja sa tu oriprnem, ak môžem, lebo tiež som to veľmi zvažovala pri druhom tehotenstve, ale môj gynekológ na mňa pozeral tak, že či mi šibe? Chcela som to pri druhej sekcii, ale napriek predchádzajúcej akútnej a mojím diagnózam v druhom tehotenstve mi odmietli vypísať plánovanú sekciu, takže tým pádom otázka sterilizácie pri tomto zákroku bola bezpredmetná (samozrejme že ma naťahovali ako sopel, aby deň pred pôrodom sa rozhodli, že vzhľadom na predchádzajúcu skúsenosť a moje výsledky mi na ďalší deň,.ale prekvapenie, urobia sekciu).
Pre mňa to teda znamená na hovno manželský život, lebo sa tak panicky bojím ďalšieho prípadného otehotnenia, že napriek hormonálnej antikoncepcii a barierovej ochrane si nič neužijem kvôli strachu a preto už radšej nemáme nič, a keby som predsa len chcela ten zákrok, tak si môžem veselo zaplatiť, a nie málo, a opäť sa vyradiť na pár dní zo života a ľahnúť si pod nôž, opäť. Skvelé.

Tie, čo to máte za sebou, aká bola rekonvalescencia? Robí sa to v narkóze? Boli to? Nejaké následky?

@anonym_452ad8 žiadne následky. Bolesť primeraná nič extra . Celková narkoza zákrok trva asi 30 minút. A cena 230 eur v štátnej nemocnici žiadna súkromná za 600 lebo načo.

anonym_1c0396
Dnes o 07:13
@pictbridge

@anonym_452ad8 žiadne následky. Bolesť primeraná nič extra . Celková narkoza zákrok trva asi 30 minút. A cena 230 eur v štátnej nemocnici žiadna súkromná za 600 lebo načo.

@pictbridge Ja som bola tiez v statnej - nemusela si tiez cakat na odsuhlasenie ziadosti vedenim nemocnice? Prvy podpis som myslim musela mat od svojho gynekologa.

ankare
Dnes o 07:19

@anonym_autor Pošli muza na sterilizáciu. Je to omnoho jednoduchši zakrok než sterilizácia ženy. Ty si 2x bola tehotná, 2x si rodila, roky si sa nonstop starala o Vaše deti, tak nech aspoň toto urobí Tvoj muž pre Vás.

ankare
Dnes o 07:26
@anonym_1c0396

@anonym_autor Podstupila som ju ako 38 rocna, mam 2 deti. Robili mi ju laparoskopicky - mam 3 drobne rezy na bruchu. V pupku mi ho vidiet najviac. Som so zakrokom spokojna.
Jedine, co ma aj po tej dlhej dobe mrzi je, ze nesiel muz na vazektomiu. Pre muzov je to kratky ambulantny zakrok, pre zenu operacia v celkovej narkoze, co ma aj svoje rizika. Bohuzial, moj manzel sa na to necitil… 😔

@anonym_1c0396 Toto, keď počujem, že muž sa na to necitil... Egoista sebecký. Ty sa obetujes kvôli rodine celý život a on nevie podstúpiť ambulantný zakrok?!

anonym_bd1f11
Dnes o 07:43

@anonym_autor Ani sterilizacia není 100 percentna, kamarátka to dala pri treťom pôrode a aj tak ostala tehotná a štvrté tehotenstvo bola sledovaná celý čas, hrozili jej zdravotne komplikácie na živote.

bielasovicka
Dnes o 07:48
@knmmch

@anonym_autor ak máš stáleho partnera nech ide o n na vazektomiu.. ..jednoduchší zákrok, výsledok rovnaký..

@knmmch a co keď sa rozídu? Potom každého ďalšieho partnera bude posielať na vazektomiu? 🤣

anonym_41e8d4
Dnes o 08:01
@betulinka1

@anonym_autor za mna chod do toho. Vsetky kamosky, okrem jednej teda, mame kazda 45+ a veselo mame menzes aj ovulaciu a aj si s mužmi stale musime davat pozor. Cize na vek by som sa nespoliehala, ze za 2-3 nemozes mat deti.

@betulinka1 veru, ta skora menopauza sa veru netyka az takeho velkeho poctu zien, ako sa nam podla MK zda. Moja mama mala este zrele folikuly v 54 rokoch, len uz hormonalne to neodkrvacala a musela na kyretaz. Ja mam 42 a otehotnela som ani neviem ako 🫣

anonym_41e8d4
Dnes o 08:02
@anonym_dd4871

V 40tke sterilizáciu? Za 3-4 roky ti začne perimenopauza a šanca otehotnieť výrazne klesá
V tvojom veku je už podľa mna stwrilzacia zbytočnosť, stačí teliesko

@anonym_dd4871 no nemusi to tak byt

anonym_41e8d4
Dnes o 08:04
@anonym_dd4871

@jarmila2010 pravidelný cyklus je ok, ale to neznamená, ze je stále plodná, dôležité je, či má ovulaciu a ja silne pochybujem, že 52 ročná žena ma ešte ovulaciu

@anonym_dd4871 mozes pochybovat, moja mama mala este v 54 zrely folikul 😅. Ja som asi po nej, mam 42 a otehotnela som ako nic.

anonym_41e8d4
Dnes o 08:06

A dodam, ze som isla za lekarom s tym, ze asi menopauza, mala som problemy s cyklom cely zivot, no a teraz spinenie hocikedy, skracovat sa mi zacal cyklus a bum. Z menopauzy je tehotenstvo.

beata_k
Dnes o 08:15

@anonym_autor Ked si das sterilizaciu, tak na tebe uz nezarobi. To je cele.

pr85
Dnes o 08:19
@bielasovicka

@knmmch a co keď sa rozídu? Potom každého ďalšieho partnera bude posielať na vazektomiu? 🤣

@bielasovicka typicky ženské zmýšľanie, nech muž ide na vazektomiu, keď ZENA nechce otehotnieť. A, keď sa rozídu, tak žena bude môcť otehotnieť a muž nie.

simsalabim
Dnes o 08:21
@anonym_dd4871

V 40tke sterilizáciu? Za 3-4 roky ti začne perimenopauza a šanca otehotnieť výrazne klesá

@anonym_dd4871 ja mam 55 cyklus stale pravidelny, pri hpormonalnom profile pred par mesiacmi mi dr. zahlasila, ze mam hormony ako mladica a ze nech si davam pozor, aby som este nekocikovala. Tolko k tej menopauze na spadnutie.

pr85
Dnes o 08:24
@anonym_1c0396

@anonym_autor Podstupila som ju ako 38 rocna, mam 2 deti. Robili mi ju laparoskopicky - mam 3 drobne rezy na bruchu. V pupku mi ho vidiet najviac. Som so zakrokom spokojna.
Jedine, co ma aj po tej dlhej dobe mrzi je, ze nesiel muz na vazektomiu. Pre muzov je to kratky ambulantny zakrok, pre zenu operacia v celkovej narkoze, co ma aj svoje rizika. Bohuzial, moj manzel sa na to necitil… 😔

@anonym_1c0396 kto u vás nechcel dieťa? Ty alebo muž? Prečo by mal ísť muž na vazektomiu (a sám sa mrzacit), keď si si sa sama rozhodla dobrovolne zmrzacit si telo? Ja by som sa na to nikdy necítil, lebo si chcem svoju Bohom darovaný plodnosť uchovať až do svojej smrti.

betulinka1
Dnes o 09:16
@anonym_41e8d4

@betulinka1 veru, ta skora menopauza sa veru netyka az takeho velkeho poctu zien, ako sa nam podla MK zda. Moja mama mala este zrele folikuly v 54 rokoch, len uz hormonalne to neodkrvacala a musela na kyretaz. Ja mam 42 a otehotnela som ani neviem ako 🫣

@anonym_41e8d4 mne sa skor zda, ze to predstava zien do 30 rokov, ze po 40-tke si uz iba mumia 🤣🤣🤣🤣

pictbridge
Dnes o 09:21
@anonym_1c0396

@pictbridge Ja som bola tiez v statnej - nemusela si tiez cakat na odsuhlasenie ziadosti vedenim nemocnice? Prvy podpis som myslim musela mat od svojho gynekologa.

@anonym_1c0396 ano čakala som 30 dni. Ale nie vedenie nemocnice ale môj gynekológ to niekam posielal a potom mi volal ze mam to schválené. S tym papierom som si išla po termín.

anonym_b53c5e
Dnes o 09:22
@anonym_dd4871

@anonym_dd4871 môže otehotnieť aj v perimenopauze, aj v 50. Radšej zodpovedná prevencia, ako v 46 alebo 50 riešiť interupciu. Logicky

anonym_b53c5e
Dnes o 09:27
@pr85

@anonym_1c0396 kto u vás nechcel dieťa? Ty alebo muž? Prečo by mal ísť muž na vazektomiu (a sám sa mrzacit), keď si si sa sama rozhodla dobrovolne zmrzacit si telo? Ja by som sa na to nikdy necítil, lebo si chcem svoju Bohom darovaný plodnosť uchovať až do svojej smrti.

@pr85 keď si taký plemenný býk, alebo plodná zodpovedná kresťanská rodička , už máš aspoň 8 a viac detí? Do menopauzy stíhaš aj 20-30 pôrodov. Bože dobrotivý tieto dristy. Zaujímavé, že väčšina katolíkov má 2 -3 deti. Prečo nie viac?

anonym_13c78f
Dnes o 09:31

@anonym_autor je to iba názor lekára ty máš svoj názor tak sa ním riad

rybkoava
Dnes o 09:34

Postúpila som ju pri druhej sekcii v 37. Gyn. bola s tým ok, povedala mi, že určite lepšie, ako užívať antikoncepciu. Akurát v nemocnici pri podpisovaní papierov mi lekár povedal, že ak by som si to rozmyslela pred zákrokom, tak kľudne aj tesne predtým, ako má uspia. Hlavne po pôrode som mala obstarať menej a nie riešiť antikoncepciu.😊

rivini
Dnes o 09:44

@anonym_autor mas zvlastneho gynekologa…mne to navrhli pred druhou sekciou, ked som povedala, ze dalsie dieta uz nie je v plane. Lekarka mo dokonca vysvetlila, ze pri sterilizacii sa dnes casto vyberu cele vajcovody (nie vajecniky) a ze je zo velmi dobra prevencia pred rakovinou zenskych organov. Vymen gynekologa…

Strana
z2