Stratila som tabletku HAK a mala som nechranený pohlavny styk

mataa52
18. nov 2021

Ahojte užívam 3 roky HAK Mercilon. Snažim sa ho užiť vždy načas parkrat sa stalo že som zabudla a užila tabletku do 12 hodin. Tento mesiac sa mi ale neštastnou náhodou stalo že som stratila 1 tabletku takže som si jednu tabletku nedala. Bolo to v prvom alebo druhom tyždni. A 2 krát počas uživania tohto blistra som mala nechranený pohlavny styk naposledy v utorok v noci. V sobotu by som mala užiť poslednú tabletku.
Mám si dať tyždeň pauzu alebo mám hneď uživať další blister keď som tú 1 tabletku si nedala?
Môžem byť tehotná? A po akom čase viem zistiť či som tehotná?

snowflake07
18. nov 2021

@mataa52 Neviem ako sa dá stratiť jedna tabletka,ale keď sa stane niečo neobvyklé,napr.stratim tu jednu tabletku,tak jednoducho netrtkám.
Pokračuj normálne a keď kramy počas toho týždňa nedojdu,tak si tehotná....Kto Ti predpísal tabletky?Podľa otázok by som ti ešte ani občiansky nedala.

bolarazjedna
18. nov 2021

Ja tomu nerozumiem, predsa v informačnom letáku máš presne rozpísané, čo máš robiť, keď vynecháš 1 tbl v 1. , 2. alebo 3. tyzdni. To ti nenapadlo si prečítať? Ako ti vôbec napadlo matpo tom všetkom nechránený pohlavný styk?? To ti nenapadlo vtedy, že môžeš otehotnieť? Poviem ti, ze je to čistý nezodpovedný hazard s malým ľudským životom. Potom keď pôjdeš na potrat, určite povieš, že ale však ty si sa predsa chránila...

Kopirujem ti z pribaloveho letacika Mercilonu:
užívateľka oneskorí s užitím ktorejkoľvek tablety o menej ako 12 hodín, antikoncepčná ochrana nie je znížená. Žena má užiť tabletu, len čo si na to spomenie a ostatné tablety má užívať vo zvyčajnom čase.

Ak sa oneskorí s užitím ktorejkoľvek tablety o viac ako 12 hodín, antikoncepčná ochrana môže byť znížená. Postup po vynechaní tabliet sa môže riadiť nasledujúcimi dvoma základnými pravidlami:

užívanie tabliet nesmie byť nikdy prerušené na dlhšie než 7 po sebe nasledujúcich dní,
na dosiahnutie zodpovedajúcej supresie osi hypotalamus-hypofýza-ováriá je nevyhnutné neprerušené užívanie tabliet počas 7 dní.
V súlade s tým sa v bežnej praxi môžu poskytnúť nasledujúce odporúčania:

1. týždeň
Používateľka má užiť poslednú vynechanú tabletu, len čo si spomenie, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet naraz. Potom pokračuje v užívaní tabliet v jej zvyčajnom čase. Naviac je potrebné používať v nasledujúcich 7 dňoch bariérovú metódu, akou je prezervatív. Ak došlo v predchádzajúcich 7 dňoch k pohlavnému styku, musí sa zvážiť možnosť gravidity. Čím viac tabliet sa vynechalo a čím viac sa vynechanie užitia blíži k fáze bez užívania tabliet, tým vyššie je riziko gravidity.

2. týždeň
Používateľka má užiť poslednú vynechanú tabletu, len čo si spomenie, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet naraz. Potom pokračuje v užívaní tabliet v jej zvyčajnom čase. Ak žena užívala tablety počas 7 dní pred prvou vynechanou tabletou správne, ďalšie antikoncepčné opatrenia nie sú potrebné. Ak to tak však nebolo alebo ak vynechala viac ako 1 tabletu, musí sa jej odporučiť použitie ďalšieho opatrenia počas 7 dní.

3. týždeň
Riziko zníženia spoľahlivosti je vysoké z dôvodu blížiaceho sa intervalu bez užívania tabliet. Aj tak však možno upravením schémy užívania tabliet predísť zníženiu antikoncepčnej ochrany. Pri dodržaní niektorého z dvoch nasledovných možných postupov nie je potrebné používať ďalšie antikoncepčné opatrenia za predpokladu, že počas 7 dní pred vynechaním prvej tablety žena užila všetky tablety správne. Ak to tak nie je, musí žena zvoliť prvú z nasledovných dvoch možností a použiť navyše ďalšie opatrenia počas nasledujúcich 7 dní.

Používateľka má užiť poslednú vynechanú tabletu, len čo si spomenie, aj keby to znamenalo užitie dvoch tabliet naraz. Potom pokračuje v užívaní tabliet v jej zvyčajnom čase. Nasledujúce balenie sa musí začať užívať, len čo sa dokončí užívanie terajšieho balenia, t.j. medzi baleniami nesmie byť prestávka. Používateľka pravdepodobne nebude mať krvácanie z vysadenia až do doužívania druhého balenia, ale počas užívania tabliet môže nastať špinenie alebo medzimenštruačné krvácanie.
Žene možno tiež poradiť, aby prerušila užívanie tabliet terajšieho balenia. Potom má nasledovať interval bez užívania tabliet 7 dní, vrátane dní, keď vynechala tablety a následne pokračovať v užívaní nasledujúceho balenia.
Ak žena vynechala tablety a následne sa nedostaví krvácanie z vysadenia počas prvého normálneho intervalu bez užívania tabliet, musí sa zvážiť možnosť gravidity.

mataa52
autor
20. nov 2021

@bolarazjedna keby jem tabletky tak ako mám teda 21 tabletiek tak by som ich jedla do nedele a keby si tu jednu nedám tak by to vychádzalo do nedele. Ale mne vychádza teraz posledna tabletka na sobotu. Takze namiesto 21 som zjedla 20 tabletiek. V ten den ked som jednu tabletku stratila tak som si dala tabletku z dalšieho dňa.

ibrunova
20. nov 2021

@mataa52 prestávka nesmie byť teraz dlhšia ako 7 dní, čiže ak poslednú veumeš teraz v sobotu, tak začínaš brať budúcu nedeľu. Ale podľa toho, čo píšeš, si žiadnu nevynechala v strede cyklu.

mataa52
autor
20. nov 2021

@ibrunova takže som stresovala zbytočne. Takže ked som užila 20 tabletiek asi nemože byť riziko že otehotniem však?

ibrunova
20. nov 2021

@mataa52 ale stále nechápem,vynechala si, či nie?

matqa411211
20. nov 2021

A potom taketo zeny tvrdia ze otehotneli pocas HAK, pritom pochybili ony a nie hak 🤦‍♀️

mataa52
autor
20. nov 2021

@ibrunova vynechala som. 1 chyba. Lebo namiesto 21 som zjedla iba 20. Ale v ten den ked som tabletku stratila na konci prveho alebo druheho tyžna tak som užila tabletku ktoru som mala užiť na dalši den.
Dnes si davam tabletku ktoru som si mala dat zajtra. Ja som už popletená
@ibrunova

mataa52
autor
20. nov 2021

@mataa52 užívam HAK Mercilon 3 roky. Snažim sa ju uživať pravidelne. Ale tento mesiac som jednu tabletku vynechala.Menzes som mala od 30.10.2021 do. 02.11.2021. Mám ho pravidelný keď beriem tabletky. Tabletku v blistri som začala uživať od 01.11.2021. Na konci prvého tyždna alebo na začiatku druhého tyždna som tabletku ktorá bola ten deň napr. Pondelok si nedala lebo som ju stratila ale dala som si tabletku čo som mala mať na druhý deň. Takže keby zjem všetky tabletky tak ich jem 21 dni do nedele ale keď som si tu jednu nedala tak si poslednú tabletku dám v sobotu.
08.11.2021 som mala nechránený pohlavný styk. 16.11.2021 som použila bezbarierovú antikoncepciu kondom ale bohužial praskol. Tak som si po 33 hodinách od pohlavného styku dala tabletku po Escapelle. Spravila som dobre ak som tabletku po užila aj keď beriem HAK? Kedy najlepšie je v tomto prípade spraviť si tehotenský test? Môžem byť tehotná ak som namiesto 21 tabletiek užila 20?

ibrunova
20. nov 2021

@mataa52 tak si nevynechala, zobrala si 20 zaradom. Píšeš dosť nejasne, raz tak raz tak. Je rozdiel, či si vynechala alebo zobrala tú z ďalšieho dňa a tá jedna ti chýba na konci. To je podstatný rizdiel.

deginko
20. nov 2021

Pre boha živého,žiadnu tabletku si nevynechala..predsa si užila tu ktoru si mala užiť deň neskôr...čiže aj sex si mala počas užívania tabletiek ...akurát posledný deň si neužila a to hádam si sex nemala vtedy..tak o čo tu ide?čo riešiš?

alexandra2468
20. nov 2021

Nevynechala si.
Tu tabletku, co si stratila, si nahradila dalsou a teda na konci mesiaca ti vyslo, ze si zjedla dokopy 20.
To je v pohode.
Bezne si zeny davaju viac/menej tabletiek, aby si prisposobili tu prestavku a teda aj menzes, napriklad kvoli dovolenke.

Takze teraz si das normalne 7dni pauzu a pokracujes s dalsim balikom. Len teda uz budes zacinat a konci iny den ako si bola zvyknuta.
Tehotna nebudes. Neboj.

mataa52
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mataa52
autor
20. nov 2021

@alexandra2468 ďakujem za odpoveď. V poslednej dobe mám viac problem so sustredenim a pamäťou beriem na to aj lieky. Tak mi to dako neskoro doplo že ved vlastne som nahradila tu zabudnutu tabletku inou. Tak som zbytočne si dala aj tu tabletku po. Ach dufam že mi to veľmi nerozhadže cyklus.