Ako správne otočiť autosedačku pre dieťa?
Ahojte, malý ma 10 mesiacov a vo vajíčku už nechcel sedieť, tak som dala do auta autosedačku, mám ju na základňu isofix. Moja otázka znie, ako mám otočiť sedačku? Čelom dopredu alebo čelom na zadné sedadlá? Ďakujem
@mimisk norma hovorí jasne. Asi jasnejšie ako ja. Pohľadajte a prečítajte si. A nariadenie zas hovorí, že sedačka musí spĺňať normu. A tá je aktuálne R129
@nikiki29 zatial ti nikto nemoze predpisat aky TYP sedacky mas pouzi pre 14 mesacne dieta, pretoze jedno sa este zmesti do vajicka a druhe nie, jedno uz vie sediet 6 mesiacov, druhe nie. Preto je norma odporucajuca. Dieta musi sediet v autosedacke prisluchajucej veku, vyske ci hmotnosti dietata. A podla ktorej normy schvalena sedacka je, tak toto je zakonu jedno, uvadza sa iba odporucanie na najnovsiu normu. (Logicky, vsetky sedacky starsie ako rok vyroby 2024 by museli letiet do kosa v eu, pritom este minuly rok si kludne mohla kupit sedacky podla starej normy, a nehovoriac o tych z druhej ruky... )
Aka je to sedacka? Moze byt vobec v protismere? Niektore su len posmerne...
Z hladiska bezpecnosti je pre babo/ dieta naj byt co najdlhsie v protismere. Staci si pozriet nejake videa na youtube k tomu. Pre tak male dieta je najlepšie vajicko, kym nepresiahne vyskovy a vahovy limit. Ze sa mu nepaci, je normalne. Chce sa hybat, nie byt priputane, mat priestor, vidiet, hrat sa. V tomto veku veľa deti protestuje. A vajicko ma iny sklon/posed pre chrbticu ako klasicka autosedačka. Preto je to naj, kedze male deturence majú este slabe svaly, nie su dost pevne.
@nikiki29 zatial ti nikto nemoze predpisat aky TYP sedacky mas pouzi pre 14 mesacne dieta, pretoze jedno sa este zmesti do vajicka a druhe nie, jedno uz vie sediet 6 mesiacov, druhe nie. Preto je norma odporucajuca. Dieta musi sediet v autosedacke prisluchajucej veku, vyske ci hmotnosti dietata. A podla ktorej normy schvalena sedacka je, tak toto je zakonu jedno, uvadza sa iba odporucanie na najnovsiu normu. (Logicky, vsetky sedacky starsie ako rok vyroby 2024 by museli letiet do kosa v eu, pritom este minuly rok si kludne mohla kupit sedacky podla starej normy, a nehovoriac o tych z druhej ruky... )
@vevesh presne
Zdravie a ochrana dietata by mala byt pre kazdeho rodica vacsou prioritou ako nejaky zakon/predpis. Staci pouzit sedliacky rozum. Ako uz niekto napisal - fyzika nepusti. A kedze v dnesnej dobe mame tolko vymozenosti a dokazanych poznatkov, tak preco tieto vymozenosti a poznatky nevyuzit, ked mozu zachranit zivot, alebo minimalne zmiernit nasledky. A hlavne ked sa bavime o tak malom dietati.
Zdravie a ochrana dietata by mala byt pre kazdeho rodica vacsou prioritou ako nejaky zakon/predpis. Staci pouzit sedliacky rozum. Ako uz niekto napisal - fyzika nepusti. A kedze v dnesnej dobe mame tolko vymozenosti a dokazanych poznatkov, tak preco tieto vymozenosti a poznatky nevyuzit, ked mozu zachranit zivot, alebo minimalne zmiernit nasledky. A hlavne ked sa bavime o tak malom dietati.
@pettom19 ja s vami súhlasím, len ste napísala ze je to povinné to je troska zavádzajúce

cele som to presla a nenašla som tam nič, takže ak najdete pošlite link