icon

Ako správne vybrať autosedačku?

timik15
4. nov 2017

Ahoj dievčatá. Máme doma dilemu (pravdepodobne aj tichú domácnosť) kvôli autosedačke pre synčeka. Drobec má skoro 9mesiacov, avšak cez 12kg a cca 77cm. Je aj macko a oblečenie mu kupujem na 12-18 alebo 18-24m. Z klasického vajíčka nám vyrástol rýchlo a v domienke, že bude tak rýchlo rásť sme mu kúpili sedačku 9-36kg https://www.drobcekovia.sk/det/sk/61/177/737/Au... . Dnes sme išli asi 25minut autom a jemu sa v nej nepáčilo, myslím že sme to prehnali a mali mu kúpiť ešte jednu medzi touto. Lenže akú správne vybrať, manžel frfle, že táto je dobrá, lebo syn má už asi aj 13 kg, lenže mne sa to nezdá, keď zaspí, hlavu má opretu o ten panel a ruky ma síce nad ním, ale málo. Prosím poraďte mi, ktorú sedačku mám dokúpiť? 9-18? Alebo 9-25? Ďakujem😘

weeronik
5. nov 2017

@sashabb Vajicko z kocika Jane slalom.. Opierku hlavy sme mali na maximum a uz sa nezmestil ramienkami pod opierku..a ked som mu dala overal na von,tak ostal "mimo" sedacej casti,proste nezapadol uz dnu :D

barborasebastian
5. nov 2017

Baby prosím tie co mate staršie auta ja mam 17rocny diesel. Chcem sa opytat ako riesit oblečenie dieťaťa v zime ked mam úplne ľadové auto? Tomu autu trvá kým začne kúriť aj 20min cize kým sa rozohrajte motor, ist s malou normál v overale von v aute vyzliecť aj ked je mínus a prikrit dekou ci? To nie v zlom len si to neviem predstaviť v mínusových teplotách:/ tak hľadám inšpiráciu ako to urobiť aby to bolo ok🙂

meluela
5. nov 2017

@barborasebastian fusak do sedacky ktory ma otvory na pasy by mohol pomoct. dieta ma pasy natesno, takze nehrozi vysmyknutie

bosoriak
5. nov 2017

@barborasebastian Ja som vzdy moje baby obliekala do zmrznuteho auta poriadne - v aute je zima, dieta sa nemoze hybat... Radsej potom obleciem aj seba a nekurim, ak ideme dlhsie, ak teda nechces aby sa dieta spotilo. Lebo presne ako vravis - dizlu trva aj 20 minut, kym sa rozohreje a teda 20 minut bez pohybu v chlade zle oblecene dieta, to si koleduje o riadne prechladnutie.

sandral
5. nov 2017

@yanni Pripútať a mať autosedačku nie je to isté.

sandral
5. nov 2017

Inak zákon odporúča mať dieťa v protismere a neprikazuje. Ja som dieťa nikdy nemala v škrupinke a ani v protismere, samozrejme bolo v správnej polohe.

barborasebastian
5. nov 2017

Dobre ked uz sa bavíme o tej bezpečnosti, dám špeciálne fusak do Maxicosi co mame co uz sa mala do neho nevprace v bundicke nehovoriac o tom ze jej hlava trčí von, tak to bude ok? Kde najdem ten špeci fusak do vaja vobec tam vpracem este decko? To fakt nie v zlom preto som kupovala teraz autosedacku romer safefix plus 9-18kg aby mala mala co najbezpecnejsiu sedačku v cenovej ponuke ktorú si možem dovoliť, v rámci tejto témy som zistila kade co od osocovania po to kto aka matka je, to je tu asi bežne, ja len v dobrom ci teda mate skúsenosť s dieťaťom v zime co sa ledva vtesna do vajka vo svojom stave este tam dat teda ten fusak, lebo ju nemam davat do toho co som kupovala v nádeji aj s izofixoma neviem akými všetkými bezpečnostnými vymoženosťami...a este otázka ak sa mi vajce da dat iba do predu teda v protismere jazdy sa mi do zadu nedá dat vajka lebo mam dlhé predlhe kombicko predná sedačka auta nejde tak posunúť do zadu to je vyššia rada auta a tam ide o komfort tak mi to vysvetľovali preco to nejde tak stale je bezpečne ju mat aj v predu s trčiacov hlavou z vaja?

nivea777
5. nov 2017

@yanni nezdraham ale do 15mesiacov mi nevydrží asi v protismere..vsak uvidíme a s tým vekom,no podľa mňa sa to dá ľahko oklamať..Nehovorím o pol ročnom rozdiele,to vidno ale mesiac-2 nemajú ako zistiť.. Niektoré deti staré ako môj malý už teraz vyzerajú ako ročné a reálne majú 7-8 mesiacov

meluela
5. nov 2017

@barborasebastian vajce vpredu s vypnutym airbagom je ok, trciaca hlava z vajca neni ok
safefix plus je vcelku ok sedacka, cez i-size kriteria by nepresla tym ze je uz od 9m v smere ale ked ju uz mate a babo uz asi nema najkritickejsi vek, tak odporcucam citat o sedackach az pri dalsom dietati 🙂

@sandral zakon ti povoluje aj nemat sedacku v taxiku a tretie dieta nad 3r priputat len pasom (vsak stacia ti aj dve keby nieco, no nie?). sedacky zakon prikazuje u nas az od r. 2007, co znie az neuveritelne. Zakon zial neznamena bezpecnost pre dieta.
A este - to ako si vozila dieta ked nebolo nikdy vo vajicku ani v protismere? Homologizovana vanicka?

sandral
5. nov 2017

@meluela Vaničku sme používali iba prvé mesiace, ale vždy sme mali autosedačku od 0 - 18 kg, ktorá je/bola pripevnená na zadnom sedadle v smere jazdy. Poniektoré autá jednoducho neumožňujú pripevniť autosedačku do protismeru na zadnom sedadle.

meluela
5. nov 2017

@sandral to existuje sedacka 0-18 ktora sa neda namontovat do protismeru? co je to pls za sedacku?

sandral
5. nov 2017

@meluela Ja som nikde nepísala, že sa nedá namontovať do protismeru, ale my sme ju tak nikde nemontovali. Poniektoré autá majú ale vzadu menej miesta a hlavne keď máš predné sedadlá posunuté viac dozadu, takže by bolo dosť problematické pripevniť sedačku do protismeru.

barborasebastian
5. nov 2017

Ved to mi bolo povedané a na základe toho som kúpila autosedacku ďalšiu ze trčať hlava by nemala nohy nevadia zevraj aj to si myslim ze je blbosť ked ich decko zabara do sedačky lebo zábava, jasne ze viem aj citat a aj symboli rozlišovať na aute airbag vypnúť je asi na aute 3krat napísane a znázornené a aj na vajci, chcem iba teda zistiť naďalej ako teda tu zimu zvládnuť tak aby bola bezpečne pripútaná a aby mi neochorela, ten fusak mi je jasný a mate to teda aj vyskúšané lebo 20min v mínus v aute neni teda ani pre mna sranda a to mávam aj termo prádlo.

meluela
5. nov 2017

@barborasebastian ja to nastastie nemusim riesit, kedze mam auto v relativne teplom prostredi a benzin takze sa rozkuri rychlo ... ale mam vlozku z lodger fusaku ktora by bola na tento ucel stale ok. tiez by som navrstvila normalne oblecko radsej .. body, tricko, tenky sveter, mikina, pancuchy/termo gate, normalne gate a prikryla deckou

meluela
5. nov 2017

@sandral otazka je ci problematicke alebo nemozne. ci je to naozaj ze to inak nejde alebo preto, ze je to tak pohodlnejsie.

akoze stale pokrok oproti tomu co stvarali s nami v aute nasi rodicia lebo nemali ziadne informacie ... zadne sedadla nemavali ani len vytiahnute pasy, pamatam ako som celu jednu jazdu na dialnici klacala na kolenach, kukala zadnym oknom a vyjedala cukriky ... ja som prezila ale podla statistik ktore su z tej doby brutalne co sa tyka nehodovosti som len mala proste stastie ze patrim k tej vacsine deti co to prezije a teraz mi nezapaluju kahanceky alebo nesedim doma v barierovom panelaku na voziku.

nasi rodicia boli dobri rodicia, lebo chceli pre nas to najlepsie a robili to ako najlepsie vedeli. sedacky u nas neboli ani povedomie o nich, preto boli napriek tomu dobri rodicia. my vsak sedacky mame, niekto ma horko-tazko na lacnejsiu, tak vybere to najlepsie z tych dostupnejsich, dalsi by sa mal uskromnit a kupit radsej lepsiu sedacku nez novy i-phone ale vsetci o tom vieme.

Ti, co citame tuto diskusiu vieme uz teraz aj to, ze dieta pod 1r v smere, je fakt dost hazard. A to ze to uz teraz vieme, to uz nezmenime.

yanni
5. nov 2017

@nivea777 nepredbiehaj čas. A vydrží. Ti garantujem. Aké mas staré dieta? Nechaj ho vo vajci ako dlho sa bude dať a potom kúp Reboarder. Reboarderi (pozor nie všetky), ak by dieta protestovalo, sa daju otočiť aj do smeru jazdy.
Inak, ja som si myslela pri copani toto iste. Hlavne, ze ako sa tam poskladá a nebude ma vidieť atd. Ale, ked dieta iné nepozná, neprotestuje. Copana uz vyskúšala aj v smere jazdy, nebolo to ono. Stále je chrbtom ku mne ako vodičovi. A to ma nevidí ale počuje, ked je treba. A to cestujem s ňou dosť aj sama. Uz mame samé dve aj vela ciest na SK za sebou.
Škoda, ze nebola takáto možnosť aj pri chalanoch. Ale ti boli aspoň dlho v sedačkách. Tretí takmer 8rocny tiez je este v sedačke. Podsedak mal zatiaľ len u svokry.

yanni
5. nov 2017

@sandral bože Difce, trosku pogugluj. Pripútané v zariadení na to určenom,cize vajce, sedačka, podsedak. Podľa veku, výšky, hmotnosti.

yanni
5. nov 2017

@barborasebastian ja tiez nemam tento problem, kedže auto je v garáži a benzinak. Ale tyzden u svokry v durinskych horách, mínus 25 v noci, ráno kosa ako v z...., jej auto jedna hrôza, tiez potrebuje pocitovu pol hodinu aby sa zohrialo, copana mala 5 mesiacov, myslela som, ze ma vystrie. Ale mala som ju tiez vo fusaku nie hrubansky ale super pasoval do vajca a v ňom normálne oblečená a este prikryta hrubou dekou pokým sa auto vyhrialo.

yanni
5. nov 2017

@barborasebastian ked mala necelych 6 mesiacov letela som s ňou do Berlína. To bol január a kosaaaa. Muž nás viezol na letisko. Bola vo vajci vo fusaku. V taške overal.potom som jej natiahla overal a na prenos a v celom Berlíne (taxi atd) som ju mala vo vajci vo fusaku. Plyšový overal pod tým fiaskom stačil v pohode. Neochorela ani náhodou. A to v Berlíne este vietooooor.

bnov
5. nov 2017

Asi mojou najväčšou blbosťou bolo kúpiť dieťaťu vajíčko, takže s dnešnými skúsenosti a rozumom, by som ho ešte raz určite nekúpila. My sme mali vajíčko Jané Strata a nech má hocijaké výborné hodnotenie, nebolo o nič lepšie ako ostatné oveľa lacnejšie vajíčka. Vydržalo nám iba do 4 mesiacov, dlhšie nie, takže sme nakoniec kúpili autosedačku od 0 - 18 kg.
Vajíčko sme mali v protismere, ale od 4 mesiacov nosíme dieťa tiež v smere jazdy. Malý už bude mať rok, v protismere by nevydržal a mám vážne pochybnosti o tom, či je naozaj až také bezpečné pripútať dieťa do protismeru v takomto veku a navyše je to dosť nepohodlné.
Mám manžela policajta - dopraváka a sám pozná prípady, keď malo dieťa vážne zranenia, hoci bolo pripútané v značkovej autosedačke a v protismere jazdy.
Nehovorím, aby si rodičia kupovali autosedačky z Tesca, ale je na rozhodnutí každého, kto a akú autosedačku si kúpi, príp. akú si môže dovoliť kúpiť, preto som prekvapená, že poniektoré z vás dokážu ukameňovať človeka za vlastný názor. Áno, sú aj nemej kvalitné autosedačky ako Nania, alebo 4Baby, ale jednoducho nie každý má na autosedačky v cenovej relácii od 200 eur a radšej mať autosedačku, ktorá nie je top, ako nemať žiadnu.
Čo sa týka oblečenia detí do auta, tak pre mňa je nemysliteľné, aby som malé dieťa vyzliekla na jedno tričko do nevykúreného auta. Deky, ktoré sa dajú pripevniť do autosedačky sú o.k., ale určite nie sú postačujúce pri - 10 stupňoch a na jedno tričko a to už nehovorím o tom, že mnohokrát sú pre ročné dieťa už nepoužiteľné a mnohé sú aj pre malé deti nepohodlné.
Zato, že dieťa je v bundičke pripevnené do autosedačky v SR pokuta určite nehrozí a takisto nehrozí pokuta ani od 01.01.2018 ak bude dieťa pripevnené v autosedačke v smere jazdy.
Dieťa v protismere nie je nič iné, ako hit zo Švédska, kde sa odporúča voziť dieťa čo najdlhšie v protismere a nakoľko má Švédsko podľa štatistiky najmenšiu nehodovosť celkovo, tak automaticky má aj najmenej zranených detí. Štatistika sem, štatistika tam, je to na rozhodnutí každého rodiča a pochybujem, že poniektoré matky by boli menejcenné a to iba preto, lebo nespĺňajú predstavy niektorej z nás. Neosočujem, nesúdim, iba komentujem.

yanni
5. nov 2017

@meluela neviem aká si stará ale ja si dokonca ako dieta pamätám na nasemprve auto, ktoré dokonca nemalo vzadu ani pasy. Cize ta sedačka by nam bola vies na co.
My sme tiez prežili. Ale ono sa to nedá porovnať. Dnes ma jedna rodina aj 3 autá, autá su väčšie rýchlejšie mohutnejšie, šoféri drzejsi, menej ohľaduplní, agresívnejší. Tiez sa jazdi viac autom ako voľakedy.

yanni
5. nov 2017

@meluela a este. V Saudskej Arabii sa jazdi ala kamikadze, nijaké pravidla, nijaký zákon, sedačky vidíš v autách len cudzincom, západniarom a uvedomelejsim domácim. Inak sa sntxm neser..... Alah dal Alah zobral grrrr je to jedna veľká hrôza.
Ale na rozdiel od cestovania v Európe za iných čias majú strašne mohutne a velke autá, priestranné. Koľkokrát som hlavne v zápche videla aj 4-5 deti ako doslova behajú po aute. Prelietajú sedadlami u druhej do tretej rady atd. Grrrr

rudkocam
5. nov 2017

Pridám našu skúsenosť. Nemáme najdrahšie sedačky, no sú s crash testom. Jedna je do 25kg, druhá do 36kg. Obe polohovovateľné bez isofixu. Máme ich uchytené napevno. Pred necelým polrokom sme mali nehodu s totálnou škodovou udalosťou. S autom sme vyleteli, urobili premet a ešte sa otočili a pristáli na strane vodiča. Zážitom ako zo strašného filmu. Auto rovno do šrotu- naše nové polročné. Jedno dieťa 1,5 a druhé 4,5. Sedačky jedna v hodnote 90€, druhá 120€. Chvála najvyššiemu všetci sme prežili a deti bez akejkoľvek újmy na fyzickom zdraví. Nemali ani jeden škrabaneč. Sedačky taktiež úplne bez poškodenia a ani sa nehli zo svojho miesta. Takže aj nepredrazená sedačka dokáže vaše deti ochrániť v tak strašnej životnej situácii.

yanni
5. nov 2017

@bnov ja len k tej bundicke. Tu sa píše o overaloch a hrubých zimných bundách. Bábätko ma zväčša body tričko sveter či mikinu. Ked ho das takto do fusaku tak 100%tne aj v nevykúrenom aute nezamrzneme. A ani neochorie. Vozila som takto dcéru prvých 6 mesiacov takmer každý den. Ciastocne pri Minus 15-20 stupnocjh. Teraz ma 2 roky a 3 mesiace, chodi so skolky a v živote nebola chorá. Okrem pár krát sople, ktoré zmizli do týždňa.

yanni
5. nov 2017

@rudkocam fuuu nechcela by som zazit.
Sedacky Pises Presli testom . Ine, ako tu prezentovana, ktora v bezpecnosti prepadla na plne ciare.
A Kaslst na Auto, hlavnavec, ze ste v poriadku,

bnov
5. nov 2017

@yanni Niekedy je nevyhnutná aj zimná bunda, príp. overal. Vieš, nie každá z nás má to šťastie, aby mala zdravé dieťa. My sme čakáme na operáciu srdiečka a určite nebudem dieťa vyzliekať len do trička a voziť v aute bez čiapky, zato, že poniektoré ste názoru, že je to tak správne a triasť sa, či náhodou neprechladne, alebo nedostane zápal pľúc a pre nás to môže mať fatálne následky.
Bolo by fajn, keby si poniektoré mamičky uvedomili, že nie vždy je ich názor najlepší a každá má právo na vlastný názor.
A na margo toho, ktorá autosedačka prešla testom, tak tu z odprezentovaných prešli testom všetky, inak by sa nemohli ani len predať. Ako som písala vyššie, mali sme vajíčko Jané Strata, v testoch je super a stojí prd.

rudkocam
5. nov 2017

@yanni veru. Kúpili sme ďalšie...no deti si späť nekúpiš :/

barborasebastian
5. nov 2017

Stále akosi rozmýšľam nad zrealizovaní vyzliecť dieta ked ho dám do autosedacky, takze pojdem z domu do auta decko oblečené v overale, dojdem do auta vyzlečiem malu z overalu šupnem ju do zmrznutej autosedacky s fusakom nedajbože nespotenu , neviem ako vaše deti no moja sa spoti len v mikine, prehodím cez nu deku a následne si 30min šoférujem s tym ze ja som naobliekana a teda dúfam ze môjmu decku je teplo ked ja mrznem, následne auto trosku rozkurim a potom ju opäť vytiahnuť zo sedačky a obliecť do overalu a takto to za každým robiť aj ked musim z auta nastúpiť a vystúpiť aj 5krat apropo aky je rozdiel medzi latkou fusaku a latkou overalu v cm ked napriklad ja si v autosedačke viem pritiahnuť pasy malej na pevno tak aby ju skutočne obopínali, opäť nie v zlom iba ma to vazne zaujíma.

bnov
5. nov 2017

@barborasebastian Presne tak, pásy sa dajú pritiahnuť aj na overal. Predsa nebudem riskovať zdravie svojho dieťaťa len preto, lebo bezpečnosť nadovšetko. A tie pokuty za oblečené dieťa je už totálne pritiahnuté za vlasy.
Kým budem dieťa v aute vyzliekať a obliekať pri -10 stupňoch, tak riskujem oveľa viac ako keď mám oblečené dieťa v aute.

yanni
5. nov 2017

@barborasebastian preto je vyhoda mat dieta vo vajci tak Dlho, ako sa To da. Dieta Strcist do füßle vo vakci Este Doma, prenesies do Auta a vybavene.
Copana Presla z vajca dovreboarder v 27. mesiacoch, To bolo träne pred Vianocami. Vianoce boli v Celku Temple, Silvester a zaciatkom tohto roka u nas minus 17 stupnov na obed😱