icon

Dieťa sa vyvlieka z pásov v aute

joannita
4. máj 2023

Ahojte, prosim radu, uz som zufala 😂🤦‍♀️
1,5 rocna dcera sa nam vyvlieka z pasov v autosedacke. Myslim horne pasy, ktore idu cez ramena.
Zatiahnute su uplne nadoraz, viac uz nejdu, ma ich uplne zatesno! ale ona tam proste vopcha ruky a da ich von, cize ostane zapasana len dole.
Skusali sme sponu, ktora sa da dat na pasy, ale to ona da hned dole a poda mi to, ze mamii tu mas 😂 a smeje sa. Skusala som zviazat jej hore tie popruhy snurou, ale prisla na to, ze ich posunie len dole a vyvlecie zas ruky 🤦‍♀️
Co s tym? Riesil toto niekto uz?
Dakujem

Strana
z8
nafka0483
8. máj 2023

@joannita Pas mas prilis vysoko ak jej zacina nad ramenami. Preto sa dokaze vyvliect a ma tam aj volu aby vybrala tu sponu. Aj ked sa zda ze su pasy dotiahnute na doraz.
Musis posunut nizsie - na uroven ramien alebo tesne pod. V tom moze byt cely ten hacik.

evkao
8. máj 2023

@nafka0483 dieta sedi v smere jazdy, takze ramenne pasy kusok nad ramenami su ok

thoughtfulweirdo
8. máj 2023

@joannita Ak by som bola v takejto situácii, postupovala by som nasledovne-
1. Odfotila pripútané dieťa a nechala si poradiť v na to zameranej skupine na sociálnej sieti aj napriek obave z "pičungu" komentujúcich. Keď ide o bezpečnosť dieťaťa, rodičovské ego bokom 🙂
2. Zašla do odbornej predajne (ja môžem veľmi odporúčať Centrum autosedaček v ČR, bohužiaľ nepoznám podobnú sieť u nás), nechala si ukázať pripútanie dieťaťa v rôznych sedačkách a porovnala, ako v ktorej vyzerá. Nie každá sedačka s vhodným vahovym rozpätím skutočne sedí.
Mrkla som zbežne na tie posmerne Recaro 9-18kg z 2018 a predpokladám, že ide o niečo podobné tomuto, že? Skutočne je možné, že jej nesedí, mne sa zdá celkom široká a potom tam vzniká miesto na rôzne manévrovanie lakťami.
Inak som dosť prekvapená, koľko rodičov jednak nerieši bezpečnosť v aute, ale ešte viac, koľko rodičov nemá poznatky o dozrievaní detského mozgu. To, že 18mesacne rozumie, že niečo je zakázané, absolútne ešte neznamená, že má takú schopnosť ovládania impulzov, aby to dokázalo nikdy neurobiť. Ono nerobí naschvál, ono má skutočne batoľací mozog s nedorasteným prefrontalnym cortexom 🙂

nafka0483
8. máj 2023

@evkao V smere? Take male? Pardon, asi mi usla tato informacia. Akosi som automaticky ratala s tym ze je v protismere.

amis89
8. máj 2023

@joannita moj 3r/14kg robi to iste!!! Dokonca mi skusal dvere pocas jazdy otvorit esteze sme mali poistku. Ale stymi pasmi som tiez na nervy, tiez uz viac utiahnut nejdú a ruky obe naraz tak vyvlecie ze to by ani 🐭 nedokazala 🙆

amis89
8. máj 2023

@joannita 🥰 boze ked som si toto precitala, j som sa u teba normálne nasla, mam 7r a pri nom to bolo uplne ako u tvojho staršieho, tiez som sa mohla dokonca okupat a on malinky sa pri mne v kupelni hral to dieťa nic nerozbilo neťahalo, kava na stole nikdy nevylial naschval, ucenie snim islo ako po masle hry atd a take proste, zlate to dite, a teraz 3r to len vyhladava kdeee coo, najde si i "vysokozdvižný rebrik" aby mohol sa niekam dostat, vyleje,rozbije vzdy všetko a i naschval 🤦 a povie "neeecel som neviiidel mamii " 😀 no bolo by toho tu menovat. Tesim sa ze niesom sama 😀 . Ale milujeme ich najviac na svete ♥️ este nam tie "móresy " budú chýbať.

beatka.b
8. máj 2023

My kvôli tomu máme sedačku s pultíkom

annm81
8. máj 2023

@evkao Teba som si všimla pri viacerých diskusiách o sedačkách. Vyznáš sa v tom nejako podrobnejšie? Ako je to s tými dodatočnými klipmi? Na jednom z tu uvádzaných som videla dosť renomovanú značku sedačiek. Je použitie takého príslušenstva v súlade so zákonom? Nemôže to policajt pri kontrole nejako napadnúť? Alebo nedajbože ak dôjde k nejakej nehode, nemôže sa k tomu poisťovňa postaviť ako k porušeniu zmluvných podmienok a odmietnuť plnenie?

evkao
8. máj 2023

@nafka0483 no ano, o protismere autorka nemieni diskutovat 🙂

andreatytler
9. máj 2023

@amis89 Aku sedacku mas ty?

andreatytler
9. máj 2023

@mon29 Kolko ma rokov? Moj syn ma 3.5, nie je ziadn padavka a nema sancu tu pracku odopnut. Proste nema dostatocnu silu v prstoch na to aby ju zatlacil dost hlboko na to aby sa otvorila.

rybka16
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
9. máj 2023

@evkao A kde je podla teba pricina problemu? Je mozne aby sa dieta v sedacke, ktora sedi na vek, vahu, vysku a je naozaj spravne priputane, tak aby sa vyvlieklo z pasov?

Ja som vedela tak, ze je to signal ze sedacka vhodna nie je, ze je napr este velka (aj ked splna kg a pod.)

A co tie klipy dodatocne? Je ok pouzivat to?

ouwecka
9. máj 2023

@andreatytler lacnejšie je to hlavne..

amis89
9. máj 2023
andreatytler
9. máj 2023

@amis89 Tak to je ina ako ma autorka. Myslela som ze ci to nie je taka ista ze tie pasy su nejako zle nastavene.

andreatytler
9. máj 2023

Autorka, este ma napadlo toto:
Skontroluj si ci je pas medzi nohami v spravnej polohe. Vacsina sedaciek to ma nastavitelne minimalne do 2 poloh. Mal by byt co najblizsie k dietatu. Posunut do vyzsej polohy az vtedy ked dieta na nom sedi.
Ak je nastaveny v tej vyzsej polohe pri malom dietati, pasy nepriliehaju na telo a mozu nechat volu.

andreatytler
9. máj 2023

@ouwecka To je sialene. Setrit na bezpecnosti.

srnka79
10. máj 2023

@joannita zazili sme aj my, aj svagrovci. My pri mensom cca 2 roky - nepomohlo ani pokricat, museli sme zastavovat a pasy davat (vedel sa nielen vyvliect, ale aj rozopnut z 5-bodovych), isty cas som musela sediet pri nom, alebo sa otacat a zvysovat hlas a zakazovat. Trvalo to cca pol roka - preslo. U svagrovcov to robila nedavno 4-rocna, pomohlo jedine poriadne naziapat. Musi vidiet, ze to nie je sranda ani hra, ze rodicia sa hnevaju. Mozno to u niekoho pojde aj podobrotky a milo, ze sa hrate hru, kto vydrzi byt zapnuty najdlhsie, alebo nejaka drobna odmena, ak sa nevyvlecie, no u tvrdohlavejsich deticiek vysvetlovanie nepomoze. Musia vidiet jasnu hranicu. Mne to moj obcas robi aj teraz, ked ma sedem, stale musim upozornovat a vysvetlovat, ze v pripade havarky bude lietat po aute alebo von oknom, ale on je tvrdohlavy ako mulica, nieco mu spadne a uz je rozopnuty a docahuje. Ja uz ho milymi recami neobabrem, mozem len dokola prizvukovat, pripadne ukazat video, co sa stane nepripasanemu. Moje netere takto raz vyleteli z auta - polamane koncatiny, otrasy mozgu, nasledky, ked cestou zo svatby pocas mikrospanku zrazka s pluhom, auto na totalku, nepripasane... ja nestrpim v aute nepripasaneho pasaziera. V pripade tazsej havarky by lietal po aute a dolamal aj tych, co su pripasani. Nie, dakujem. Radsej pokricim, ako potom navzdy plakat... len poskusat, co zaberie... mozno priputat aj nejaku hracku, ze ako pekne sedka a nevyvlieka sa😉

Strana
z8