Dokedy ste používali pultik v autosedačke?
Ahojte mamky, potrebovala by som od vás radu ohľadom autosedačky. Konkrétne do akého veku dieťaťa ste používali pultik v autosedačke? Ja mám 23 mesačného syna a je to hotový Copperfield, aktuálne máme sedačku Romer Safefix a teda samozrejme že si zvlecie vždy ramená, no najnovšie už dokáže celkom odopnut pás - teda tu červenú bezpečnostnú poistku a odkedy mi vystúpil z autosedačky za jazdy, odmietam s ním sama chodiť. Zvažujem kúpu Cybex Palace M fix s pultom a preto sa vás chcem opýtať do akého veku ste ten pult používali a kedy ste už padali len pásmi v aute. Za každú odpoveď ďakujem!
@kianka5 si citala co pisem? Ked je dieta co i len trocha sikovnejsie, odputa sa casom z kazdej autosedacky, lebo to berie ako vyzvu, co vsetko dokazem. Nie je lepsie naucit ho z bezpecnostnych dovodov neodputavat sa? Podla mna hej, podla niekoho ineho nie... Samozrejme, cesta, ktoru mamicka zvoli je len na nej.
@xxxkatka toto vôbec nie je o vzťahovacnosti. A o dôslednej výchove mi nemusíš robiť prednášky. Moj postoj som vysvetlila vyššie a stojím si za tým, že na niektoré veci dieťa skrátka musí vyzriet. Samozrejme tam kde sa dá, zakrocim okamžite a rázne, no ako som písala, počas jazdy na diaľnici zakrocit okamžite neviem. Nebudem sa opakovať. Moja skúsenosť hovorí, že niektoré veci budem zbytočne silit za každú cenu hneď a zaraz, keď o 3-6 mesiacov začne dieťa v pohode spolupracovať. Dovtedy je mojou úlohou ako rodiča dieťa ochrániť pred nebezpečenstvom, čo aj robím.
@etnatn tak po prve d test myslim len prebera adac/oamtc vyledky
a ide o roznych autorov kedze je rec o viacerych studiach roznych problematik (rollover, bezny predny naraz, tlak na brucho a hrudnik), su to odbornici na bezpecnost premavky ktori vystudovali technicke odbory, ta skupina vedcov ktori sa motaju okolo firiem co vyrabaju sedacky, statnych institucii pre bezpecnost, vyrobcov aut a univerzitnych pracovisk. v linku najdes odkazy na konkretne studie a ich autorov aj s ich momentalnou institucionalnou prislusnostou .. niektore treba pregooglit nove linky podla nazvov lebo nie vsetky odkazy na pdf este funguju
ako priklad https://mhh-unfallforschung.de/en_GB/heiko_joha...
DR.-ING. HEIKO JOHANNSEN
TASKS
Head of the Accident Research Unit
Verkehrsunfallsforschung Medizinische universitat Hannover
@xxxkatka btw ak som vzťahovacna, tak potom sme minimalne dve, viď príspevok od kianka5... z niektorých rad mi tu vychádza, že si neviem vychovať deti...
Ale toto je také typické konikovske, že človek položí konkrétnu otázku a niekto má za potreby začať pomimo poučovat. Ak by som mala pochybnosti o svojom výchovnom prístupe, zadala by som tému Ako prinútiť dieťa zotrvať zapasane v autosedačke, alebo Ako vysvetliť dieťaťu nutnosť priputania v autosedačke. Je dobré si prečítať otázku predtým ako odpovedám.
@xxxkatka každá z nás ma iný postoj k výchove....ja si hlave skakať od dcéri určite nenechám...ale nebudem pri šoferovaní s ňou diskutovať prečo má byť priputaná...ja proste šoférujem a nebudem sa takýmito vecami rozptyľovať....a zbytočne dlhá prednaška pred cestou nemá účinok. Takže sme to riešili pultíkom a fakt ani raz ho neodopla a pasy nemá problem odopínať v kočiku aj v stoličke a žiadne vysvetľovania ani tresty nezaberajú....
Ved kazdeho vlastne dieta. Nech si kazdy robi co chce, ale ked uz sa pyta, tak dobre rady aj vyskusat, nie len hladat vyhovorky ako sa to neda.
My mame 4 deti a kazde to v tom veku skusalo. A kazde dostalo patricnu "hubovu". Jednoducho nie a basta.
Neskor velkaci prisli na to, Ako sa navzajom odputat. A ver mi, traja chalani sediaci vedla seba povymyslaju vselico. Tam bolo ine rosambo. kedze uz boli ca. 5-6+ pekne som pohladala crash videa. Nebolo im vsetko jedno. Odvtedy je pokoj. Napriek tomu vymyslaju vselico mozne ale v otazkach bezpecnosti rozhodujem ja. Pokym sme my za deti zodpovedni, tak budu posluchat.
@kianka5 preco pocas jazdy diskutovat? A predstav si, aj na dialnici sa da zastavit (samozrejme na tej blbej z BA nie (aj ked, ja by som si sposob nasla), kde ani odstavny pas nie je...hm rada by som sa porozpravala s tym, ktory ju navrhoval a hlavne, kto to schvalil). Ja som na dialnici zastavila. A ano bolo to v ten jediny krat, ked sa mi dieta vyvlieklo z popruhov. Pokym som jej patricne "vynadala" a vsetko dala do poriadku uz stali za nami policajti (no jo nahoda). Ziadny problem. Mala som varovne blinkeri a oblecenu varovnu vestu, na trojuholnik nebol cas. Ale ma pochvalili a este dali jednotku s hviezdickou za reboarder. Ze to sa nevidi tak casto. A ano, mal ten starsi z nich pravdu, reboarderi su najbezpecnejsie, odporucaju sa minimalne do 4 rokov ale ludia sa neinformuju a radsej kupuju sroty za 100 E. Ako tu bola nedavno diskusia, ked mamicka sa pytala na nejaku sedacku do 100 E. Lebo neebude predsa davat 300 E za kazdodenne 10 minutove vozenie. No jo, vsetky deti zachranit nemozme. Jedno ako to teraz vyznie.
@yanni ja som tiez stala na dialnici raz ked sa mi pokazilo auto ... to som musela, ale zastavat kvoli tomu aby som vynadala malej a zapla jej naspat pasy to som riskovat nechcela....vycitala by som si do konca zivota ak by do nas niekto odzadu narazil....lebo prave cumel do mobilu a ublizil mojmu dietatu resp. mne. Mala si stastie aj na policajtov...ini by ti rovno naparili pokutu....na dialnici nemozes len tak odstavit auto na pokec s dcerou...A nemame sedacku za 100€ ale pozri zasa kazdy si drahu sedacku proste dovolit nemoze....ja som investovala pretoze s malou velmi vela cestujem sama....ale kazdy sa na bezpecie pozera inak...ty zastavis na dialnici a ja mam sedacku s pultikom....ktora bam fakt vyhovuje....ale nikomu by som ju nevnucovala...ak chce sedacku s pasmi nech si ju kupi...a ak chce sedacku za 100€ nech sa paci....ja by som.ju nekupila...ale ja si mozem nastastie vyberat a peniaze nie su u nas taky problem...ale bohuzial nie kazdy to na tak...
@kianka5 preco by mal do teba niekto napalit na odstavnom pase? tie su na to koncipovane, ked nieco. Alebo inak, napalit skor moze niekto do teba v meste alebo dokonca na parkovisku.
A nie, nebol to pokec s dietatom. islo tu o bezpecnost nie len mojej dcery, popripade nas oboch ale aj o bezpecnost ostatnych ucastnikov premavky. V otazkach bezpecnosti ti nemaju co policajti dat pokutu.
A pultik k tomu vsetkemu este zdeformuje dietatu hrudnik a a a
Ale nie moje dieta. Ale Ako vravim, nemozme zachranit vsetkych.
Inak zaujimave, vo Svedsku sa musia reboarderi zo zakona pouzivat do 4 rokov. Jazdi sa tam horsie ako inde v Europe?
Ja so skor myslim, ze su mudrejsi.

@xxxkatka podĺa mňa je na mamičke akým spôsobom sa rozhodla riešiť túto situaciu...ak chce vymenit sedačku s popruhmi za pultíkovú nech to vyskúša...niektoré mamicky ich menia kebo sa im tie staré uz nepáčia a myslim že toto je lepší dôvod na výmenu....