Je vajíčko naozaj potrebné pre novorodencov?
Ahojte, prosím pred tým, než mi niekto začne nakladať, smiať sa a podobne. Nemám sa s kým poradiť, čakám prvé dieťa a som v tom stratená. Celkom tomu nerozumiem, ako to funguje. Myslela som, že vajíčko je must have, ale našla som veľa diskusií, kde ženy hovoria, že nie je potrebné, že ho nevyužili a podobne. Čo ste mali v takomto prípade? Rovno ste zakúpili autosedačku do vyššieho veku/hmotnosti/výšky (každá sa delí podľa iných parametrov ako pozerám)? Ako ste prosím potom prenášali bábätká z auta von? Pretože pokiaľ tomu správne chápem, väčšina vajíčok má tú rúčku/madlo, za ktoré ho môžem chytiť a vyniesť v tom bábätko rovno z auta a do auta. No sedačky, ktoré sú už trocha väčšie, než tie nulky, tieto madlá nemajú.
Ďakujem.
Kvalitné vajíčko ti kľudne vydrží do dvoch rokov, do roka a pol takmer urcite. Po vajicku sa potom kupuje pokracovacia sedačka. Do tej môže ísť dieťa keď vie samé sedieť minimálne dva mesiace. (Samé sa posadí z polohy na 4). Dovtedy to nieje bezpečne pre jeho chrbticu
Takže určite najskôr vajíčko. Ak ti ide o bezpečnosť
pre babatko, pokial jazdite autom, je vajicko must have. autosedacky su pre vacsie a uz sediace deti. urcite sa nenechaj zmiast a ani ukecat na to, ze ved autosedacka je pre vahu 0-9kg a podobne. opakujem- pre novorodenca a nesediace babatko musi byt vajicko - bez diskusie. niektore vajka su fakt take, ze po vybrati vsetkych vloziek vedia sluzit aj do 1,5r dietatka- pokial neprekroci vahovy limit alebo nepresahuje hlavicka.
my sme menili vajicko na pokracovaciu sedacku asi v 15m a aj to len kvoli tomu, ze vajku koncila zivotnost. ale mala uz stabilne sedela.
ak sa potrebujes poradit a pripadne postudovat, tak na fb je skupina "deti v aute"- maju aj obchod v BA a teraz otvarali showroom v ZA. pani majitelky su ozaj zbehle v problematike a ochotne vzdy poradia.
Pre mna vajicko lepsie presne z dobodu lahkeho prenosu a moznosti nakloknitia na podvozok kociara. Sice mini babatka nemaju byt dlho vo vajicku, ale v niektorych pripadoch to je pomoc.
Vajíčko musí byť. A poradím ti aby si mala také, aby sa dalo dať na kočiar. Ja mám také čo sa nedá dať a vláčime ho vyše roka na rukách. Teraz už na to kašlem keď pôjde čoskoro do autosedačky ale keby viem, tak kupujem také. Toto čo máme sme dostali zadarmo
od 0-13kg je vajíčko aj vajíčko sa ráta ako autosedačka iné nie je od narodenia potom sú do 18kg ale tuším od 9kg a potom sú autosedačky od 15kg do 36kg a podsedáky od 15-36kg.Žiadna iná amožnosť ako vajíčko neit pre deti do 13kg.
Ja som mala vajíčko v trojkombinácii ku kočíku, ale využila som ho len asi 3 mesiace, lebo našej "malej" už potom začala trčala hlavička. Narodila sa s mierami 60 cm a 4430 g, v troch mesiacoch mala 67 cm a 7 kg. 😀
Vymenili sme ho za obojsmernú sedačku 0-25, ktorá mala aj tzv. novorodeneckú vložku a dala sa polohovať a v ľahu bola vlastne ako vajíčko.
Výhodou vajíčka bolo, že som si ho napríklad pri nákupoch mohla z auta nakliknúť rovno na podvozok kočíka a nemusela som dieťa prekladať.
Vajíčko som nosila so sebou z / do auta, sedačka zostávala v aute a nosila som iba dieťa.
Ku kociku bolo vajicko, potom sme kupili kidyy guardianfix 3 od 9-36 kg.
Dieťa by malo vymeniť za život 3 sedačky. Vajíčko, kvôli C tvaru. Vajíčko menis, keď dieťaťu trci hlava alebo presiahne 13kg. Každopádne, dieťa musí sedieť 2 mesiace samostatne. Druhá sedačka je kategória 0-18 0-25kg. Sedačky 0-36 sú mackopes a do konca, do 150cm nevydržia. Ideálne sú čisto protismerky, tie prejdú aj Plus testom, čo je najprísnejší test na svete a prejde ním úplne minimum sedačiek (kontrolujú fakt všetko. Náraz zboku, prekotenie auta, tlak na orgány atď.). Posledná sedačka ja 15-36 na pás auta. Za vydrží do konca sedackoveho obdobia. Podsedak nie je ochranný prvok. Iba zdvihne dieťa, aby ho neskrtil pás, ale bočná ochrana žiadna, to je fakt nebezpečná vec a nechápem, že nie je zakázaný ako v iných krajinách.
Každá kategória auto sedačiek ma svoje opodstatnenie.
Do sedačky nepatrí zimná bunda, overal, naobliekane dieťa (nedotiahnes pasy, sklznu z ramien, silny naraz stlaci organy).
Dieťa je ideálne voziť v protismere aspoň do 4r, ideálne do 6r. V 6tich majú všetky deti 100% premenene chrupavky na kosticky. Dovtedy je to hazard a nevieš, v akom štádiu tvoje dieťa stavce má. Chrupavka sa pri náraze ľahko natiahne, a keďže má dieťa hlavu väčšiu a ťažšiu ako dospelý, hlava ide dopredu, telo drží na mieste, chrupavky sa natiahnu a môže sa poškodiť miecha. Viď v Čechách 10m chlapcek v smere jazdy, všetci z nehody ok, iba on skončil v kóme.
Och a vajíčka z trojkombinacie nie sú väčšinou bezpečné (neratam tam cybex, joie, maxicosi). Sú maličké, bez testov. Radšej vajíčko zvlášť kupovať.
Druhé autosedacky pozeraj aspoň ADAC a žiadne no name značky ako Lorillo, kiddy, kindercraft atď atď. Pozeraj značky ako Nuna, joie, cybex, axikid, klippan, avionaut.. A sedačky vyberas aj podľa skolnu sedaciek v aute. Ak vyberies zle, a nevykryje sklon, môže padať hlava.
Nepises ako casto chodis autom. Ak casto, kup si to vajce normalne aj v kombinacii s kocikom (neviem ake znacky mas vyhliadnute, ak maju dobre hodnotenia), treba pozriet aj upinanie v aute ake bude mat atd.
Samozrejme ze aj v kombinaciach su vajicka testovane, len to treba odsledovat.
Ja bezne autom nechodim, vajce sme pouzili parkrat, ael netrapilo ma to, trojkombinacia sa komplet predala cez bazar potom. Autosedacku v protismere (po case sa obratila, ale dnes sa deti v protismere vozia dlhsie) sme kupovali do 18kg myslim, vybrala som ju ale riadne aj s dietatom v obchode uz, pani mi tam vsetko komplet poradila, vysvetlila, dieta sme do sedacky posadili, pozapinali.... Nasa mala aj novorodenecku vlozku, cize v pohode by isla tam aj od malicka, vyklapala sa atd... polohovanie si odsleduj, lacne haraburdicky to nemaju vobec a podla mna je to dobre, hlavne (neviem ako ta ine mamy riesili) ak sa dieta nevyklopilo trochu do zadu, tak pocas jazdy mojej vkuse padala hlava dopredu ked zaspala, som mala ine stresy z toho... .
Upinanie do auta, to si sa vobec do auta zmesti atd je tiez dolezite. Dokaze to aj predrazit sedacku este, my sme potrebovali tu "isofixovu nohu", ta by sa do mensieho auta ani nezmestila podla mna...
Tiez vobec neodporucam tie 0-36... sedacky...
No a k noseniu, no normalne si dieta vezmem a odnesiem v rukach domov :D Ale teda k babatku vacsinou v kufri je kocik... cize vytiahnes kocik, poskladas a das si tam drobca. Vajicko ma v tomto vyhodu, ze ho prekliknes na ram, kocik ti netreba, ale napr. ni ekazde dieta v nom chce byt... my sme mali kocik a prekladala som malu aj z vajca...
Taknapriklad klipan dinofix ti vydrzi snad aj do 2 rokov
Najskor vajicko nikdy nedavat novorodenca do autosedacky, ako tam bude vyzerat a bude ho chranit ked autosedacka je pre vacsie deti
Do autosedacky sa dava dieta ked presahuje hlavou opierku alebo presahuje 13kg
Moje dieta ma 13mes mame cybex aton5 a zmesti sa este v pohode

autosedacka nie je potrebna ak nemate auto... ak jazdite autom, tak je POVINNA. t.j. novorodenec musi byt vo vajicku pocas jazdy autom, nie vo vacsej autosedacke, nakolko nevie este sediet. vyhoda je to, ze ked ti zaspi mas rucku a mozes preniest domov, mnohi to nezvyknu a prekladaju dieta akonahle vystupia z auta. vacsia sedacka je od cca 8m. no vajicko ti moze vydrzat az do 1r. a niekedy aj dlhsie, zalezi ci v nom bude chciet byt dieta a ci nebude mala. napr. hlavicka by nemala "vykukat" z pevnej casti vajicka/autosedacky