Koľko ročnú sedačku je bezpečné ešte používať?
Pekny den. Nedavno som sa dozvedela, ze aj autosedacky maju expiraciu. Mame 3 deti a vsetky maju autosedacky zdedene po detoch z rodiny. Jednu autosedaxku Joie mame uz 9.rok. Nikdy nebola polamana, je pevna a tazka. Ako nova bola draha, bude este ok, alebo uz vymenit? Rozhodla som sa vsetkym trom detom vymenit autosedacky, ale nemozem si dovolit nove kus za 200e. Takze pozeram z bazaru Joie, Britax, Concord, Romer. Aky rok vyroby je uz horny strop? 2016 bude uz vela? Dakujem za pomoc. Deti 7r, 5r, 2,5r.
8. Nepoužívajte autosedačku príliš dlho
Maximálna hranica na používanie autosedačky by mala byť 5-6 rokov, to znamená, že dieťa v ideálnom prípade vystrieda za život 3 autosedačky. Nie je to však len o tom, že dieťa zo sedačky vyrastie, no materiály rokmi používané podliehajú teplu, tlaku, chladu a zároveň sa znižuje pružnosť a ochranná funkcia jednotlivých výplňových materiálov. Poznatky z predajov však ukazujú, že Slováci tento faktor často podceňujú, sedačku používajú oveľa dlhšie alebo si jednu vystriedajú aj traja súrodenci alebo kúpia z bazáru používanú niekoľko rokov.
@evkamotka my sme kúpili joie stages 2020 a ta ma 10 rokov.
@777januska777 skopirovane z clanku o autosedackach. Tak hadam vymente ked ma 10r....ci?
@evkamotka ale ja myslím, ze ma trvanlivosť 10 rokov. Zatiaľ nemá ešte ani rok, keďže je to edícia 2020 😀 ja som reagovala k tomu co si vravela, ze sedacky majú max 6 rokov.
@777januska777 autosedačky Joie mají životnost, maximálně 7let. Pokud se nepoužívají celou dobu a jsou vhodně uskladněný ve stálým prostředí, bez kolísaní teplot, pak se dají používat 10 let. Ale pokud jsou v autě, tak jen maximálně 7
@biibiana Proč koukáte na bazary? Pro děti 7 a 5 let bych vzala Joie Trillo (kolem 100€/kus) a pro to nejmladší Joie stages na pásy
kolko rocne auto je bezpecne pouzivat? akozeee vsetci bojuju proti sacikom od rozkov ale dobre autosedacky po 5 rokoch vyhodia 😀 tie sa v prirode tiez nerozlozia 😉
@jolana2804 aha to som nevedela. Ďakujem za informáciu.
@777januska777 jaj :D jasne
@jolana2804 pretože napr v testoch čo robí nezavisla nemecka spol spotrebitelov totálne pohoria ?
neviem celé mi to pripada nejdu autosedačky stoja v obchodoch začneme masirovat verejnost že treba menit
doteraz bolo absolutne ticho a teraz ????????
a kolko ročné auto je bezpečne použivat ? ked ta nejaký kretén s mobilom pri uchu potisne pod kamion nepomôže ti ani dvojdnová
@sara07 To byla odpověď na co?
@jolana2804 napísala som zdroj tak nech si pohlada, je to také tažké ?
@jolana2804 dakujem idem to pozriet. Preco bazarove? Pretoze uz 7.rok tahame z jedneho platu a mame na krku hypoteku atd. Bezna priemerna slovenska rodina, ktorej rodina nic nedala a ma len dlhy 😀 Preto pozeram bazarove 😉
@biibiana ved prave preto, ze nemate penazi nazvys, ti poskytla @jolana2804 dobru alternativu kupy novych sedaciek, o kt. budes urcite vediet, ze neboli burane, nie su po dobe zivotnosti, atd...alebo teda ak mate rozpocet menej ako 100,-€ na sedacku, tak potom ano, zrejme jedine z bazaru
@sara07 Cože? Tak podle pásů nepoznáš vůbec nic. Pásy klidně můžou být úplně v pohodě a sedačka je bouraná. Navíc nevim, jak by to paní poznala u těch sedaček pro 7 a 5 letý děti, když ty žádný pásy nemají 🙈 To je zas rada
Juuj tak sa vyrobcovia tesia, treba menit kazde 3r😊 opakovane nepouzivat.. Vyhodiť, kupit novu... A potom hlásať o odpadoch, zbytocnom nakupovani atd...
A burana neburana sedacka? Ved pri nehode sa tej sedacke ani nemusí nic stat 😂 a ak uz to je taka vazna nehoda, polame sa polystyrén/plast...
Zaujimavym smerom sa zvrhla tato diskusia..popierat testy a vyskumy a odporucania ludi, co sa v tom vyznaju, len aby sme nahodou nedali zarobit vyrobcom, lebo to je urcite sprisahanie na osklbanie ludi o peniaze, aj za mozneho cenu ohrozenia vlastnych deti pri nehode..co mi to len pripomina..
Ani som len netušila že ešte aj autosedačka má životnosť .takže keď mi mala vyrastie zo sedačky tak nebudem môcť pomôcť rodine ktorá si chce kúpiť lacnejšiu sedačku lebo však životnosť 🙈
@mariska1989 preco to zas hnat do extremov? vajicko ma napr. zivotnost cca 5-6 rokov, takze aj 3-4 detom moze posluzit (ak by slo od jedneho k druhemu), zas sedacky 15-36kg maju zivotnost aj 10 rokov
bohuzial je to tak, plasty degraduju, a prave bezpecnost dietata je pre mna osobne nieco, pri com naozaj nechcem riskovat
https://www.healthline.com/health/baby/car-seat...
@jolana2804 pre 5 ročné nemaju pasy ? čítaj po sebe
nie je to z mojej hlavy , bolo na to video kde to porovnávali a ukazovali rozdiel na čo si dat pozor , môže nemusí byt ale ked je spozorniem a nekupim
môj osobny nazor je že sedačky sa nepredavaju tak rýchlo niečo takéto pustíme na net, doteraz 30 rokov to bolo jedno a zrazu malér na entu
Presne ako pise
@evkao , ja sama mam bazarove vajicko po jednom dietati rok vyroby 2018. Nic mu nie je, je ako nove a presne kvoli zbytocnym odpadom na ten rok posluzi aj viacerym detom. Pokracovaciu sedacku som kupovala pre starsieho syna novu, tiez v 2019, doteraz v nej je a bude do buduceho roka a potom este ratam, ze take tri roky posluzi druhemu. Ak by som druhe nemala, s cistym svedomim by som ju predala cez bazar a aj sama taku kupila. Nikto nekaze po roku vyhadzovat sedacky do smeti, ale autorkina otazka znela, kolko rocne sedacky su bezpecne, takze ano, maju zivotnost a ma to svoj dovod. Tie sedscky su v autach roky v teplotach od -20 do 50 stupnov, to sa na tych plastoch proste prejavi.
@lucilaines dobre len potom aj tie plasty čo sú v autách treba pre bezpečnost menit, aj airbag tiež je v tom aute s tou sedačkou , atd
ale máš pravdu my tiež fungujeme systémom posuvania a ked predavam napíšem po kolkých detoch je po 3 kto kupi , kupi a radšej posunutu kvalitnu ako lacak , niekde sa ta cena musi prejavit
@sara07 5letý dítě může jezdit v sedačce 15-36 a ta žádný pásy nemá. Nehledě na to, že sedačku po těžký autonehodě poznáš, ale po nějakým ťuknutí nepoznáš nic a stejně může být poškozená, ale na první pohled nepoznáš vůbec nic
@jolana2804 ok , tak potom tu na okoli deti asi maju divne sedačaky s pasmi ok
máš vo všetkom absolutnu pravdu ju

Kazda sedacka to ma inak a uvedene vo svojom navode, takze pre presne info, by si musela googlit kazdu jednu a overovat. V priemere co ja viem, to ale byva cca 6 rokov. Ja osobne by som kupovala max 5 rocnu.