icon

Používáte autosedačku výjimečně na sedadle spolujezdce?

inffinity
2. mar 2011

Ahojte maminky řidičky 🙂
mám otázku, začínám čím dál více jezdit autem s malou a plánuju delší cestu než je pár minut po městě.. Vozíme ji v autosedačce vzadu, ale na delší trasu bych si ji chtěla dát dopředu, abych ji mohla podat čajík nebo prostě at se nemusím otáčet a stále zastavovat když něco bude chtít. Když to bude něco co mám po ruce a zvládnu to při řízení at ji mám vedle sebe. Už jsem si zjištovala že se to dá, i v manuálu sedačky je povolené přední sedadlo s airbagem jen sedačka musí být posunutá dozadu, i podle vyhlášky se to smí.
Ptám se jen na váš názor maminky co jezdíte na delší trasy jak to řešíte vy? Děkuji za odpovědi 🙂

trixi
2. mar 2011

ahoj, niektore maminky tak vozia miminka. V ziadnom pripade nesmie byt autosedacka vpredu ak sa neda vypnut airbag! Nepomoze posunutie sedadla dozadu. Ja osobne by som nedala ziadnu autosedacku na predne sedadlo. Vsetky sedacky som mala na issofix a ten bol v zadu, hoci teraz na novej C5 je issofix aj v predu. Mala som specialne pridavne spatne zrkadlo a na maleho som videla. Je tu inak uz niekolko tem o vozeni deti v autosedacke.

adulik23
2. mar 2011

ahoj.
ja som vpredu vozila len vo vajicku. ked presiel do vacsej sedacky, tak siel dozadu do stredu. vyhoda bola, ze ja som nanho celkom dobre videla a aj on videl na cestu a spolu sme komentovali co sa pred nami deje. 🙂 na prednom sedadle som mala zasobu cumlikov, 2 flase s pitim a aspon 5-6 hraciek, ktore som mu bez problemov vedela podavat. lenze najviac som s nim chodila sama 200 km (cca 2 hodinky) a aj to nebolo moc casto.
svegerina zije na juhu rakuska a domov to ma 5-5,5 hodiny. syna vozi stale vpredu. 🙂

dai
2. mar 2011

inffiniti,
ja som malu nosila vo vajicku vzdy na prednon sedadle ked som isla sama - len musel byt vypnuty airbag. Akonahle som ju ale dala do normalnej tak uz bola len vzadu - ja viem ze je to strasne pre matku pocut dieta plakat etc. vzadu - ale z pohladu bezpecnosti aj matky aj dietata, je lepsie ho tam mat a nikdy sa neotacat bez rozmyslu ☹
podla mna treba vzdy zachovat pokoj a jednoducho bezpecne odstavit auto a skontrolovat dieta, ked sa ti zda ze sa nieco deje ( tiez mam take zrkadlo aby som videla malu pre pripad zeby sa jej nieco vazne malo stat )
ja idem akurat v piatok s malou sama na 3-hodinovu cestu zas, u nas uz dost zaberaju jej oblubene pesnicky ( zaberali uz pomerne skoro - od nejakeho roku, roku a pol ...v 2-och vdaka tomu uz vedela vacsinu Canakyho pesniciek naspamaet 🙂 )

anjelicek26
2. mar 2011

Airbag musi byt vypnuty, lebo ak by buchol, tak vo vajicku vrazi dieta do sedadla... vo väcsej sedacke by bol tiez neucinny, aj keby dieta pozera vpred - lebo je vypocitany na vysku minimalne 1,50m aby bola tvar..

Inak neni dovod nemat dieta vpredu. Neodporuca sa to, lebo prave taketo hladkanie, hladanie cumlika, davanie cajika odputava tvoju pozornost od soferovania a moze sa stat nehoda. Ja som mala pri Saske vyse roka cabrio, tak bola u mna vpredu. Aspon sme mohli stiahnut strechu xixi 🙂

lucia.kl
2. mar 2011

v predu môžeš mať len vajíčko, ale nesmie byť zapnutý airbag

babatko88
2. mar 2011

ahoj, ja som ani jedného nedala dopredu a to s nimi chodím často a sama, ale nikdy by som to neriskovala, nikdy nevieš a vzadu je to predsa len o niečo bezpečnejšie... treba si dieťa naučiť, naši sú zvyknutý sedieť vzadu a samy, alebo keď idem len s jedným, aj tak sedí vzadu, treba ich to naučiť, to je všetko...
priznávam, raz som si malého vo vajíčku vzala dopredu, no sústredila som sa viac na neho ako na cestu a to sa môže vypomstiť, chvalabohu sa nám nič neprihodilo, no ako píše anjeliček26, staráš sa o malé nie o bezpečie a to je zle

sakura77
2. mar 2011

Ja tiez vozim od narodenia vzadu,su aj zrkadla ktore das na zadnu sedacku a v tvojom spatnom potom vidis na babo aj ked je vo vajicku v protismere,je to bezpecnejsie a nemusis potom odvykat,ked si zvykne ze je pri tebe vpredu😉

dosa
2. mar 2011

Osoba mladšia ako 12 rokov a osoba s telesnou výškou menšou ako 150 cm sa nesmie prepravovať na sedadle vedľa vodiča. To neplatí, ak také osoby používajú schválený a pre ne určený bezpečnostný systém (autosedačka). Ak je vozidlo vybavené takým bezpečnostným systémom aj na iných sedadlách, musia ich ostatné také osoby pri preprave prednostne použiť.

tolko hovori vyhlaska, ale ako sa zariadis ty, to je uz na tebe...

katren
2. mar 2011

my normalne vozime vzadu za soferom, lebo do stredu sa nam neda dat......ale ked idem sama, tak si davam malu dopredu na miesto spolujazdca, samozrejme so zapatym airbagom 😉
a co sa tyka airbagu, na to sme sa pytali v predajni autosedaciek:
pokial sa airbag neda vypat, vajicko tam rozhodne nepatri a ta vacsia moze ist, ale len v smere jazdy, nikdy nie vacsiu autosedacku v proti smere jazdy......
a ak sa da vypat, moze tam ist aj vajicko, ale samozrejme pripnute v proti smere jazdy, nie v smere jazdy....
tak nam to bolo vysvetlene, tak dufam, ze som pomohla 😉

lucka1987
3. mar 2011

miesto spolujazdca sa vola aj miesto smrti.. lebo pri dopravnych nehodach je to miesto kde najviac umieraju cestujuci. neviem ci by som si ho davala vedla seba.. radsej zastavim.. naopak najbezpecnejsie miesto pri dopravnej nehode je miesto za vodicom auta....kedy vodic na prednej sedacke akoby tlmi naraz . tiez sa uvadza miesto za spolujazdcom, koli bezpecnemu nastupovaniu s autosedackou zo strany kde je chodnik a nie z cesty. a pri bocnych narazoch je najlepsie zas miesto vzadu v strede.......

asi je jedno kde... len na predne sedadlo asi nemam odvahu 😅

syslica
3. mar 2011

Ahojte,
môj manžel je súdny znalec z odboru doprava cestná, ja fungujem už roky ako jeho asistent, máme za sebou už všelijaké prípady. Lucku trošku poopravím, najbezpečnejšie miesto je vzadu vpravo, teda za spolujazdcom. Miesto spolujazdca nazývajú "miestom smrti" oprávnene, zlé je aj miesto vzadu v strede, lebo nepripútaný / zle pripútaný cestujúci letí v prípade nárazu cez celú kabínu.
Či dáš dieťa na sedadlo spolujazdca - s vypnutým airbagom - musíš napokon zvážiť sama, neodvažujem sa radiť. Len si dávajte pozor, pretože už mnoho ťažkých nehôd sa stalo tak, že mama vodička sa venovala dieťatku a nie riadeniu, prípadne sa nechala dieťatkom rozptýliť a čo i len na chvíľu odvrátila pozornosť.
Veľa zdaru a kilometrov bez nehody!

bosoriak
3. mar 2011

Ak mas autosedacku v smere jazdy, mozes dat dieta aj na sedadlo spolujazdca. Ja by som to ale nerobila, kvoli bezpecnosti. Radsej nech dieta hulaka celu cestu ako keby sa mu malo nieco stat. 🙂 Idealne je ist pocas doby spanku, vtedy budes mat pokoj aj ty. Ak nespi, tak len pustit pesnicky, zabavat a robit casto prestavky.

alenkazoldy
3. mar 2011

Ahoj, aj ja často šoférujem pretože manžel pracuje v zahraničí a rodičov máme cca 200km ďaleko, tak som musela chodiť autom s malou sama. Vpredu som ju mala len kým bola vo vajíčku (keď bola malinká, tak niekedy tak zovrela pery že sa nevedela nadýchnuť....nemohla som riskovať žeby sa mi vzadu udusila...). Ale akonáhle podrástla a presunuli sme ju do veľkej sedačky, tak sedí iba vzadu vpravo za spolujazdcom (bez problémov sa môžem otočiť a skontrolovať ju) . Odvtedy cestujeme iba ráno v čase spánku, aby som sa mohla plne venovať riadeniu auta a nemusela malú zabávať keby bola hore..Ale najradšej cestujeme keď niekto ide s nami...predsa len aj detičky majú dobré a zlé dni...niekedy prespi komplet 200km ale niekedy sa zobudí už po pol hodinke a potom sa nám cesta poriadne predĺži...