icon

Ako zvládnuť križovatky pri výučbe na vodičský preukaz?

sendy55555
Dnes o 09:02

Prosím vás ja už som zúfala robím vodický preukaz a učíme sa prave tieto križovatky lenže s poniektorými mám problém ale nikde na internete ani v apkách neviem nájsť niečo také kde mi ukáže odpoveď a vysvetlí prečo to tak je..

biba_18
Dnes o 09:04

tak potom len niekoho skúseného aby ti to vysvetlil ...

babushkaem
Dnes o 09:04

@sendy55555 tak v prvom rade by ti to mal vysvetlit instruktor

anonym_c62187
Dnes o 09:33

@sendy55555 a inštruktor je načo? Viac sa naučiš v praxi, ako z teorie, a ak tomu nepochopíš, čo neviem pochopiť ja, tak si ani vp nerob

anonym_1acb3b
Dnes o 09:54

V prvom rade sleduj značky - hlavná cesta, vedľajšia cesta, odbočovanie z hlavnej, pravidlo pravej ruky. Potrebuješ vedieť kto ide prvý, kto druhý, kto musí čakať, podľa akého pravidla a hlavne prečo.

anonym_1acb3b
Dnes o 09:59

Ešte zhrniem:

1. Hlavná cesta má prednosť pred vedľajšou.
2. Značka Daj prednosť v jazde alebo STOP znamená, že musíš dať prednosť vozidlám na ceste, na ktorú vchádzaš.
3. Ak nie sú značky ani semafor, má prednosť auto prichádzajúce sprava.
4. Pri odbočovaní vľavo dávaš prednosť protiidúcemu vozidlu.
5. Aj keď obaja idete po hlavnej ceste. Ak ty odbočuješ vľavo a protiidúce auto ide rovno alebo odbočuje doprava, ide prvé ono.
6. Pri odbočovaní vpravo alebo vľavo musíš dať pozor aj na chodcov a cyklistov, ktorých križuješ podľa konkrétnej situácie.
7. Električka má osobitné pravidlá, ale neplatí jednoduché pravidlo, že električka má vždy prednosť. Rozhodujú značky, signalizácia a konkrétna situácia.
8. Stopka nie je len spomalenie, musíš zastaviť na mieste určenom značkou alebo pred hranicou križovatky resp. priečnej komunikácie, ak miesto na zastavenie nie je vyznačené.

vždy sa spýtaj:
Je križovatka riadená policajtom alebo semafórom, sú tam značky?
Kto je na hlavnej? Ak hlavná nie je, kto prichádza sprava? Kto odbočuje vľavo? Sú tam chodci/cyklisti/električka?