Ako zvládnuť križovatky pri výučbe na vodičský preukaz?
Prosím vás ja už som zúfala robím vodický preukaz a učíme sa prave tieto križovatky lenže s poniektorými mám problém ale nikde na internete ani v apkách neviem nájsť niečo také kde mi ukáže odpoveď a vysvetlí prečo to tak je..
@sendy55555 a inštruktor je načo? Viac sa naučiš v praxi, ako z teorie, a ak tomu nepochopíš, čo neviem pochopiť ja, tak si ani vp nerob
V prvom rade sleduj značky - hlavná cesta, vedľajšia cesta, odbočovanie z hlavnej, pravidlo pravej ruky. Potrebuješ vedieť kto ide prvý, kto druhý, kto musí čakať, podľa akého pravidla a hlavne prečo.
Ešte zhrniem:
1. Hlavná cesta má prednosť pred vedľajšou.
2. Značka Daj prednosť v jazde alebo STOP znamená, že musíš dať prednosť vozidlám na ceste, na ktorú vchádzaš.
3. Ak nie sú značky ani semafor, má prednosť auto prichádzajúce sprava.
4. Pri odbočovaní vľavo dávaš prednosť protiidúcemu vozidlu.
5. Aj keď obaja idete po hlavnej ceste. Ak ty odbočuješ vľavo a protiidúce auto ide rovno alebo odbočuje doprava, ide prvé ono.
6. Pri odbočovaní vpravo alebo vľavo musíš dať pozor aj na chodcov a cyklistov, ktorých križuješ podľa konkrétnej situácie.
7. Električka má osobitné pravidlá, ale neplatí jednoduché pravidlo, že električka má vždy prednosť. Rozhodujú značky, signalizácia a konkrétna situácia.
8. Stopka nie je len spomalenie, musíš zastaviť na mieste určenom značkou alebo pred hranicou križovatky resp. priečnej komunikácie, ak miesto na zastavenie nie je vyznačené.
vždy sa spýtaj:
Je križovatka riadená policajtom alebo semafórom, sú tam značky?
Kto je na hlavnej? Ak hlavná nie je, kto prichádza sprava? Kto odbočuje vľavo? Sú tam chodci/cyklisti/električka?
Ešte zhrniem:
1. Hlavná cesta má prednosť pred vedľajšou.
2. Značka Daj prednosť v jazde alebo STOP znamená, že musíš dať prednosť vozidlám na ceste, na ktorú vchádzaš.
3. Ak nie sú značky ani semafor, má prednosť auto prichádzajúce sprava.
4. Pri odbočovaní vľavo dávaš prednosť protiidúcemu vozidlu.
5. Aj keď obaja idete po hlavnej ceste. Ak ty odbočuješ vľavo a protiidúce auto ide rovno alebo odbočuje doprava, ide prvé ono.
6. Pri odbočovaní vpravo alebo vľavo musíš dať pozor aj na chodcov a cyklistov, ktorých križuješ podľa konkrétnej situácie.
7. Električka má osobitné pravidlá, ale neplatí jednoduché pravidlo, že električka má vždy prednosť. Rozhodujú značky, signalizácia a konkrétna situácia.
8. Stopka nie je len spomalenie, musíš zastaviť na mieste určenom značkou alebo pred hranicou križovatky resp. priečnej komunikácie, ak miesto na zastavenie nie je vyznačené.
vždy sa spýtaj:
Je križovatka riadená policajtom alebo semafórom, sú tam značky?
Kto je na hlavnej? Ak hlavná nie je, kto prichádza sprava? Kto odbočuje vľavo? Sú tam chodci/cyklisti/električka?
@anonym_1acb3b doplnim:
v niektorych pripadoch mozu ist vozidla cez krizovatku subezne (napr. ak obaja odbacaju vlavo a stoja v krizovatke oproti sebe)
na parkoviskach, kde nie je znacenie, plati pravidlo pravej ruky, pri vychadzani z parkoviska treba dat prednost
kruhovy objazd - plati pravidlo pravej ruky (tzn. ten co vchadza do kruhaca ma prednost), ale na Slovensku je vacsina vjazdov do kruhacu oznacena znackou daj prednost v jazde, takze vtedy ma prednost ten co ide po kruhaci, nie ten kto vchadza
@sendy55555 pozri aj youtube videa, napr.
este dodam ze semafory su nadriadene dopravnym znackam. takze ked mas zelenu sipku ale je tam znacka daj prednost v jazde tak znacku ignorujes
@sendy55555 veď kuknem a vidím!
A ty, keď nevidíš, tak choď za otcom, kamarátom, za chapajucim človekom, čo má vp a nech ti to vysvetlí.
Mamina nemá vodičák? teta, sused?
Ahoj, musis to pochopit najprv na papieri v teste (v apke). Ak tomu vobec nezozumies, v realnej krizovatke nemas 3-4 minuty cas na riesenie. Chodis na teoriu? Ved si to daj vysvetlit, v autoskole maju vela obrazkov s roznymi krizovatkami a doma ries v testoch. Tych krizovatiek je len par druhov, to sa neda nepochopit. Jedine, ze mas napr.ADD, takyto ziaci nedokazu riesit podstatne, vezme im pozornost napr. vodic, ktory nema zapnutu smerovku a oni chcu preletiet cez stopku, alebo nevidia chodca uprostred priechodu.
@sendy55555 odporúčam kúpiť knihu s pravidlami cestnej premávky - každá z nich tam je popísaná. ak máš nejakú konkrétnu, ktorú nevieš spýtaj sa Gemini. mne pomohla vysvetliť aj situácie z bežného života. no radšej by som sa spýtala konkrétne inštruktora alebo známych s VP. hľadaj na internete videa, existuju aj na Instagrame rôzne profily kde vysvetľujú pravidlá cestnej premávky.
najspoľahlivejšie je ale kúpiť knihu a čítať pozerať prekreslovať si. skús si všímať aj po ceste s niekym iným v aute kto ako ide a hlavne sa pýtaj!!!

tak potom len niekoho skúseného aby ti to vysvetlil ...