icon

Ako zvládnuť prvú jazdu autom sama?

sfet
7. máj 2026

Ahojte, zajtra mna čaka zatazkavajuca skuska, idem do práce autom a sama. Doteraz som vždy jazdila s niekym, manžel alebo kamaratka, zajtra idem sama. Po 4x na dlhsiu trasu, asi 25 km. Pre niekoho kusok, pre mna koniec sveta. Hovorim si, je statny sviatok, bude skoro ráno, vonku aut takmer nic, dám to. Už som cvične tu cestu isla, ale s kamarátkou, teraz sama. Nemoze vsade so mnou niekto jazdit. Ako sa upokojit? Ako si dodat sebavedomie, že to dám? Že to zvládnem? Manžel teraz hovori, že pokial si neverim, nech teda idem autobusom. No autobus, hodina a pol cesty tam, dve a pol hodiny nazad, nemam zaujem a tie prestupy. Dodajte mi odvahy.

Strana
z2
anonym_6a9899
7. máj 2026

Neviem čo by si na tom nemala zvládnuť... keď pri tebe niekto sedí, stále ti hovorí, čo máš kedy robiť a sleduje za teba cestu, alebo? aký v tom bude rozdiel? ... choď sa teraz ešte povoziť sama, nejakú kratšiu trasu po okolí... prekonáš to len tak, že budeš jazdiť

anonym_e545fa
7. máj 2026

@sfet samozrejme, že to dáš, niekedy musíš začať
Na ceste asi bude menej áut, ale nie až tak, ako v ozajstný sviatok, moje deti aj do školy idú...

moonlight1210
7. máj 2026

@sfet ja som si svoju prvu samostatnu trasu presla na mape, v hlave celu noc riesila krizovatky, za volantom si nahlas hovorila, co robim ako debil a proste som nejak dosla. Tam i naspat (nikdy predtym som tu trasu nesla).

Takze to prezijes.

Ak nie si na dialnici, tak v najhorsom zastavis pri ceste a pojdes sa vydychat prechadzkou do poli. A potom budes pokracovat dalej.
Co horsie sa moze stat?

anonym_76de0c
7. máj 2026

Chcem ťa povzbudiť. Mala som vodičák pol roka a nešoférovala som od skúšky. Prišla som do práce, dali mi dva dni na zžitie sa s autom a išla som na služobku do Bratislavy, z Košíc, sama. Neskutočne som sa bála. Cesta mi trvala 6,5 hodiny, robila som si prestávky, stále som volala ešte domov mamine, že som v poriadku. Zvládneš to 🙂.

ivik4
7. máj 2026

zajtra je ozaj idealny den na samostatnu jazdu , bude dobre

anonym_b7728c
7. máj 2026

Neboj sa.. to zvladnes v pohode ☺️ a pokial si tu trasu uz sla, tak nic hrozne to nebude..a pokial ti ozaj nikto nehovori ze kde mas pribrzdnit.. preradit.. podradit.. ze tam je stopka a tak.. tak to bude v poriadku ☺️

anonym_d404c2
7. máj 2026

@sfet baby budem možno zla, no by ste posrané pred všetkým čo idete robiť 1x samé? To ako zvládate normálne žiť. A nemáš dôvod na obavu, veď si tú cestu už išla… a pokiaľ potrebuješ niekoho kto ti hovorí čo máš robiť za volantom, tak vráť vodičák ( nemusí to byť tvoj prípad ale aj tak)

ika02
7. máj 2026

Ahoj, určite to zvládneš. Choď opatrne, predvídaj, dávaj pozor na chodcov a iných účastníkov premávky, dodržuj odstup a dôjdeš bezpečne do cieľa. Uvidíš, aká budeš na seba hrdá, keď to zvládneš. Postupne budeš jazdiť bez toto zbytočného stresu. Držím prsty!

anonym_c463d5
7. máj 2026

Moj strach pramenil, ze som sa bala ze mi auto zdochne na krizovatke pri pohynani, nakoniec sme to poriesili tak ze som kupila auto s automatom a jazdila som od zaciatku sama kedze automaticky stres zmizol, predpisy a pod veci som mala zvladnute

anonym_ef057a
7. máj 2026

mam kamaratku, ktora mala vodicak, ale nikdy nesoferovala, Rozviedla sa a kupila si auto, a ako zatazkavaciu skusku posadila dve deti do aut a vybrala sa do chorvatska. 2000 km . ked sa vratila bola na seba tak hrda ze auto sa stalo jej druhou kabelkou.

niki35
7. máj 2026

@sfet ja by som chcela vedieť čo presne ťa na tej jazde osamote stresuje. Bojíš sa že ti zdochne auto? Že prehliadneš nejakú značku? Ja za seba ti napríklad poviem že ešte keď som len začínala tak som sa bála že si nevšimnem dôležité značky kvôli stresu z jazdy. Už dávno nemám problém s jazdením, musíš jazdiť často aj sama. 25 km je fakt nič aj keď pre teba je to veľa zatiaľ. Ja keď idem do práce tak je to 60km tam a 60 späť. Inak jediná vec ktorej sa pri šoférovaní obávam sú hlupáci ktorý riskujú svoje životy a aj životy ostatných šoférov svojou agresívnou jazdou a to som už veru videla na cestách hocičo.

anonym_56c981
7. máj 2026

Zavolaj muzovi,a rozpravaj sa s nim.Mne vcera zasvietila kontrolka motora a hned som muzovi zavolala.Bud mas bluthut v aute,teda nic nedrzis.Ja mam este z roboty sluchatko,tel.na sedacke a volala som s nim az domov,kym som neprisla.
Potom syn vecer zistil,ze mam hadicku prasklu.A rano sme to pozerali ako keby to niekto nozom prepichol aj pichance ak rez maly a na dalsej uz velky a tam mi to robilo galibu.Vzdy volam s muzom a vzdy aj ked je on v robote mi to zdvihne,tiez ma vzdy sluchatko v uchu.

anonym_a8e8e8
7. máj 2026

@sfet ja by som povedal, ze zajtra nie je sviatok... kopec ludi a ziakov normalne funguje, takze uplne prazdno nebude (bude asi lepsie ako iny pracovny den)...
Ak sa bojis, tak si prejdi trasu (krizovatky, "tazke" miesta) na google maps - street view a budes vediet, co kde mas cakat... Zalezi asi aj co za cestu to je - ci rovna hlavna cesta alebo zachadzas do sidliska s jednosmerkami... Ale v kazdom pripade skuse ten street view

zuzana2910
7. máj 2026

Tak nám napíš odkiaľ a kam ideš. Čože je to za trasu. Či si máme predstaviť križovatky s električkami, alebo jednoduchú klasickú cestu ani nie rýchlostnú. Možno má muž pravdu, ak si neveríš, si v strese, potrebuješ spolujazdca na podporu - neviem, neviem.

sfet
autor
7. máj 2026
@niki35

@sfet ja by som chcela vedieť čo presne ťa na tej jazde osamote stresuje. Bojíš sa že ti zdochne auto? Že prehliadneš nejakú značku? Ja za seba ti napríklad poviem že ešte keď som len začínala tak som sa bála že si nevšimnem dôležité značky kvôli stresu z jazdy. Už dávno nemám problém s jazdením, musíš jazdiť často aj sama. 25 km je fakt nič aj keď pre teba je to veľa zatiaľ. Ja keď idem do práce tak je to 60km tam a 60 späť. Inak jediná vec ktorej sa pri šoférovaní obávam sú hlupáci ktorý riskujú svoje životy a aj životy ostatných šoférov svojou agresívnou jazdou a to som už veru videla na cestách hocičo.

@niki35 auto azda nezdochne, mam automat Este k tomu, ale co já viem? Že sa niekde zle vybocim, zle odhadnem situaciu, zle nieco vyhodnotím, zameriam pozornost na nieco menej podstatne, dolezite mi unikne, ale pojďme vlastne po dedinach, ziadna dialnica, ziadne sidliska, nic strašne v podstate.

anonym_d404c2
7. máj 2026
@sfet

@niki35 auto azda nezdochne, mam automat Este k tomu, ale co já viem? Že sa niekde zle vybocim, zle odhadnem situaciu, zle nieco vyhodnotím, zameriam pozornost na nieco menej podstatne, dolezite mi unikne, ale pojďme vlastne po dedinach, ziadna dialnica, ziadne sidliska, nic strašne v podstate.

@sfet keď máš takéto obavy tam prosím vráť vodičák a jazdí busom. To nieje ok..

anonym_e2b353
7. máj 2026
@anonym_d404c2

@sfet keď máš takéto obavy tam prosím vráť vodičák a jazdí busom. To nieje ok..

@anonym_d404c2 Presne. Nie je uplne normalne vyšilovat z 25 km cez dediny. Ked na to nema, nech ide busom. Soferovat nie je pre kazdeho a je lepsie, ked si to dotycny prizna. Po cestach jazdi bohuzial vela ludi, ktori tam nemaju co robit.

anonym_d404c2
7. máj 2026
@anonym_e2b353

@anonym_d404c2 Presne. Nie je uplne normalne vyšilovat z 25 km cez dediny. Ked na to nema, nech ide busom. Soferovat nie je pre kazdeho a je lepsie, ked si to dotycny prizna. Po cestach jazdi bohuzial vela ludi, ktori tam nemaju co robit.

@anonym_e2b353 súhlasím. Pochopila by som keby má mierny stres z trasy, ktorou nikdy ešte nešla a ťaženia diaľnicu, zložité križovatky, električky. Ale toto je už fakt na zamyslenie sa, či premávku ešte viac neohrozí.

alenka58
7. máj 2026

nezamýľšaj sa nad tým ved ani spat nebudeš

buffinko
7. máj 2026
@sfet

@sfet zvladnes to, nepocuvaj prosim ta tie reci, ze mas vratit vodicak a podobne kecy. este len zacinas jazdit, nie vsetci sme zacinali ako suverenne soferky vyskerene od ucha k uchu. poznam vela ludi, aj muzov, ktori zacinali aspon s miernymi obavami. ja som mala vodicak takmer 15 rokov a nesoferovala som kvoli strachu - ze mi zdochne auto, ze prehliadnem znacku, ze, ze, ze.... jedneho dna som bola zivotom postavena do situacie, ked som na vyber nemala. a napriek strachu som som sadla za volant a sla. davala som pozor, hovorila som si pokyny - teraz pribrzdim, podradim...mas automat, brutalana vyhoda. chod radsej pomalsie a proste davaj pozor. zo dna na den to slo lepsie a lepsie, chce to cvik. dnes beham po Europe hore dole, klop klop som nikdy nemala nehodu - oskrety blatnik o plot kvoli poladvici neratam. das to aj ty.

sfet
autor
7. máj 2026

No moj brat sa práve zabil na aute. Výborný šofér, skuseny, aj do Talianska jazdil, cele Česko, kamaráti mu požicali drahé auta, bol policajt, v aute ako doma. A zabil sa na ceste, ktoru prejazdil asi 1000x, úplne rovná cesta, ziadne značky, nic záludné, vždy sa smial, že to prejde aj naslepo. Ale viem, to nemá ziaden suvis so mnou. A ja pojdem inu cestu úplne Inde. Ale ked sadám do auta, vždy si musím spomenut.

sfet
autor
7. máj 2026
@buffinko

@sfet zvladnes to, nepocuvaj prosim ta tie reci, ze mas vratit vodicak a podobne kecy. este len zacinas jazdit, nie vsetci sme zacinali ako suverenne soferky vyskerene od ucha k uchu. poznam vela ludi, aj muzov, ktori zacinali aspon s miernymi obavami. ja som mala vodicak takmer 15 rokov a nesoferovala som kvoli strachu - ze mi zdochne auto, ze prehliadnem znacku, ze, ze, ze.... jedneho dna som bola zivotom postavena do situacie, ked som na vyber nemala. a napriek strachu som som sadla za volant a sla. davala som pozor, hovorila som si pokyny - teraz pribrzdim, podradim...mas automat, brutalana vyhoda. chod radsej pomalsie a proste davaj pozor. zo dna na den to slo lepsie a lepsie, chce to cvik. dnes beham po Europe hore dole, klop klop som nikdy nemala nehodu - oskrety blatnik o plot kvoli poladvici neratam. das to aj ty.

@buffinko dakujem, tiez si hovorim pokyny pre seba co hovorili v autoškole, je to stroj, Ked nedám plyn, bude stát, ked dám brzdu, zabrzdí, je to stroj.

natalka13
7. máj 2026

Fuha, no si stresman. Ozaj nepatris za volant.
Ja ze sa bojis, ze netrafis, ale ty sa bojis vobec soferovat.
Preco ides sama hned 25km?
Drzim ti palce.

buffinko
7. máj 2026
@sfet

@buffinko dakujem, tiez si hovorim pokyny pre seba co hovorili v autoškole, je to stroj, Ked nedám plyn, bude stát, ked dám brzdu, zabrzdí, je to stroj.

@sfet uz si tu cestu isla s kamaratkou, zvladla si to? Ovladala auto za teba? Asi nie. Ak si aj zajtra predsa len netrufnes, urcite sa nevzdavaj a trenuj a trenuj 🙂

guiseppinka
7. máj 2026
@anonym_e2b353

@natalka13 preco ide sama 25 km? Ved to je nic, casovo tak 25 - 30 min.

Autorka, mas automat - tam mas nohu na plyne a tocis volantom. Nijak inak auto ovladat nemusis.
@anonym_e2b353 ciastocne suhlasim, ale zase my ocividne soferujeme viac... moja prva cesta po skonceni vodicaku bola 200 km dialnica. Prva jazda, kde som sla fakt sama (po asi 2 rocnej pauze) bola dialnica 25 km a v noci naznezilo. Ked som zaparkovala, tak som si zatlieskala a vytesovala sa ako male decko😅

Inak nechapem, preco sa zeny boja dialnic. A este, ze zdochne auto. No tak zdochne, nastartujem a idem dalej. Aj chlapom zdochyna... zasmeju sa a idu dalej

anonym_7c759a
7. máj 2026

Ja som moju prvu jazdu sama na dialnici absolvovala takym stylom, ze mm potreboval odviest na letisko - necelych 200km - tam si to odsoferoval sam a naspat som mala na vyber, bud ho pockam 5 dni na letistnom parkovisku, alebo sa vratim domov. 😂😂😂😂😂

anonym_d404c2
7. máj 2026
@sfet

No moj brat sa práve zabil na aute. Výborný šofér, skuseny, aj do Talianska jazdil, cele Česko, kamaráti mu požicali drahé auta, bol policajt, v aute ako doma. A zabil sa na ceste, ktoru prejazdil asi 1000x, úplne rovná cesta, ziadne značky, nic záludné, vždy sa smial, že to prejde aj naslepo. Ale viem, to nemá ziaden suvis so mnou. A ja pojdem inu cestu úplne Inde. Ale ked sadám do auta, vždy si musím spomenut.

@sfet zomrieť môžeš aj doma, keď budeš ležať v posteli. Fakt nieje na mieste sa takto báť. A ano pokiaľ si na tom takto, v tom aute nejazdí. Ušetríš vodičov od nervov a prípadného nebezpečenstva z tvojej strany.

anonym_3312e6
7. máj 2026
@moonlight1210

@sfet ja som si svoju prvu samostatnu trasu presla na mape, v hlave celu noc riesila krizovatky, za volantom si nahlas hovorila, co robim ako debil a proste som nejak dosla. Tam i naspat (nikdy predtym som tu trasu nesla).

Takze to prezijes.

Ak nie si na dialnici, tak v najhorsom zastavis pri ceste a pojdes sa vydychat prechadzkou do poli. A potom budes pokracovat dalej.
Co horsie sa moze stat?

@moonlight1210 ja v autoškole takto jazdim, inštruktor vravel že mám si rozprávať keď mi to pomáha a aj na skúškach si mám rozprávať,policajtovi to vadiť nebude..

spageta85
7. máj 2026

Čo to poviem zachvilku koncim autoškolu a mám bobky keď pôjdem sama nedajbože s mojimi 3 detmi normálne že poseriem sa takže niesi sama ..Ale budemusiet nejako to zvládnuť zo začiatku s partnerom ale potom sama bojím sa jak blázon drz sa 🍀

anonym_9fc7e1
7. máj 2026

Choď pomaly. Tak pomaly ako zvládneš. A sustred sa len na cestu a HLAVNE nevšímaj si trubiacich debilov. Proste sa musíš odosobniť a povedať si že je to debilko. Nerieš ho.
Jasné že to zvládneš.

Strana
z2