Deti s čerstvým vodičským preukazom: ako začať jazdiť?
Prosím vás, ako to mali vaše deti? Syn bude mať 18, konci kurz. To vám deti hneď samé začali jazdiť na aute? Že ste ich proste nechali ísť? Po tých pár jazdách v autoškole? Či ste jazdili s nimi? Zaujímajú ma iba deti po 18-ke, ktoré hneď mohli jazdiť, nie 17+. Ďakujem
ahoj, ja osm mala vodicak az po 18stke, a sama bez "dozoru" dospeleho som sla asi az po mesiaci (dovtedy bud s mamkou alebo ockom, cca 20 jazd dokopy to bolo (niektore kratke ze len do obchodu, to bolo do tych 10minut, ale potom boli aj dlhsie napr k babke 50km). som ale zodpovedna, a rodicia to vedeli a vedeli ze nebudem robit "blbosti" -- nebezpecne predbiehanie, nedodrziavanie rychlosti...
@anonym_autor Ahojky, syn má 18, čerstvo vodičák, takže už by mohol jazdiť sám, ale vždy ideme ešte (pre istotu) s ním - manžel alebo ja. Myslím, že to chce ešte cvik. Nejde o to, žeby búral - kašlať na plechy, skôr o to, aby niekomu neublížil. Ide skôr o také rétorické usmerňovanie v zmysle - tu uber, tu daj pozor, detské ihrisko, môžu vybehnúť deti - naučiť takej predvídavosti. Možno to mám z rodiny - môj otec celý život inštruktor v autoškole😉🙈 Ale je zodpovedný, ide mu to. Myslím, že je to iba otázka času, kedy už bude môcť jazdiť sám.
jazdil v podstate hneď sám. s mužom boli párkrát na parkovisku, aby muž zistil ako je na tom, dajaké finty mu ukázal. ale jazdil sám. bývame v košiciach.
Nepustila by som ho sama, kým by som sa nepresvedčila, ako mu to ide, či dokáže bezproblémovo ovládať vozidlo, či vie riešiť križovatky, či vníma okolie, predvída....
Potom by som ho nechala aj samého, ale zatiaľ bez kamarátov.
Nejazdili sami. Jazdiť vedia všetci, ale situácie nevedia zhodnotiť. Takže bolo treba ešte vysvetľovať kde mu môže skočiť človek pod auto a pod.
Myslím, že v dnešnom svete rodičia príliš prežívajú takéto veci. Ja som jazdil sám už od 17-tich. V 15-trich som si urobil vodičák na malú motorku a na strenej som si kúpil Pioniera. Jazdil som s tým na ryby, aj do mesta a po maturite do roboty na šiestu ráno. Vtedy ani prilba nebola treba. Naši to neriešili, vedeli, že viem jazdiť.
V 18-ke som si urobil vodičák na auto a veľkú motorku a to už som vedel jazdiť aj na aute, občas som si to vyskúšal na Trabante na parkovisku.
Syn mal vodičák od 17-tky, bol jeden z prvých, ktorý si ho urobil, keď to povolili. Keby mohol, tak by som ho bol pustil aj skôr, ako od 18-tich aj samého, lebo som vedel, že to vie. Krátko po 18-ke mal menšiu nehodu, keď bola poľadovica - neubrzdil. Odniesol si to len nárazník a poistka to vykryla. To bola pre neho asi najväčšia skúsenosť, odvtedy vedel, že musí dodržiavať odstup.
Rodič hádam pozná svoje decko a vie, ako jazdí. Ak má 18, urobí si vodičák a kúpi vlastné auto, rodič mu do toho ani nemá čo kafrať či zakazovať jazdiť. A ak si chce požičať rodičovské auto, tak by som si overil na 2-3 jazdách, ako jazdí. Ak by som videl, že s tým nemá problém, tak nech si ide.
Takže na otázku zadávateľky nie je univerzálna odpoveď. Niekto vedel jazdiť a mohol ísť, iní si ani sami netrúfnu.
Keď doniesol domov vodičák, manžel s nim išiel aby videl ako mu to ide, a odvtedy chodí sám. Bojím sa veľmi, jazdí sice zodpovedne, ale stať sa hočo môže aj skúsenému šoférovi:-/
Myslím, že v dnešnom svete rodičia príliš prežívajú takéto veci. Ja som jazdil sám už od 17-tich. V 15-trich som si urobil vodičák na malú motorku a na strenej som si kúpil Pioniera. Jazdil som s tým na ryby, aj do mesta a po maturite do roboty na šiestu ráno. Vtedy ani prilba nebola treba. Naši to neriešili, vedeli, že viem jazdiť.
V 18-ke som si urobil vodičák na auto a veľkú motorku a to už som vedel jazdiť aj na aute, občas som si to vyskúšal na Trabante na parkovisku.
Syn mal vodičák od 17-tky, bol jeden z prvých, ktorý si ho urobil, keď to povolili. Keby mohol, tak by som ho bol pustil aj skôr, ako od 18-tich aj samého, lebo som vedel, že to vie. Krátko po 18-ke mal menšiu nehodu, keď bola poľadovica - neubrzdil. Odniesol si to len nárazník a poistka to vykryla. To bola pre neho asi najväčšia skúsenosť, odvtedy vedel, že musí dodržiavať odstup.
Rodič hádam pozná svoje decko a vie, ako jazdí. Ak má 18, urobí si vodičák a kúpi vlastné auto, rodič mu do toho ani nemá čo kafrať či zakazovať jazdiť. A ak si chce požičať rodičovské auto, tak by som si overil na 2-3 jazdách, ako jazdí. Ak by som videl, že s tým nemá problém, tak nech si ide.
Takže na otázku zadávateľky nie je univerzálna odpoveď. Niekto vedel jazdiť a mohol ísť, iní si ani sami netrúfnu.
@chrobak7 Lenze my sme zili v pritomnosti. Dnesne deti ziju vo virtualnom svete a inak vnimaju realitu,inak si uvedomuju. Oni nemaju take reflexy ako my. Niektori mam pocit akoby zili v hmle online sveta a swm tam maju zablesk reality.. A potom pozri sa kolki sa pozabijali na autach za nasich mladych cias.. Poznam min. styroch rovesnikov,ktori zahynuli pocas autonehody. Treba byt zodpovedny a nie hrdina majster sveta.
A už bude mať 18 keď bude robiť skúšky alebo nie? Pretože ak nie tak ešte 3 mesiace musí jazdiť len s doprovodom. Ak by ale aj mal aspoň prvé týždne by som určite jazdila s ním, aby si zvykol na auto, ktoré vy s mužom predsalen poznáte lepšie a aj aby sa naučil nejakej prvotnej ostražitosti a bezpečnosti, v autoškole ak niečo vždy vedel inštruktor pribrzdiť a syn o tom ani nemusel vedieť, tu to tak ale nebude, a istota je predsalen istota. A potom postupne púšťať samého najprv na kratšie a známe cesty a keď to zvládne už nech chodí sám. Pre niekoho môže celý tento proces trvať rok, pre niekoho mesiac
Niektorí po 18-ke jazdia pomerne slušne. Poznám zopár chalanov, ktorých otcovia učili už dopredu, o autá sa zaujímali a jazdili lepšie ako niektorí dôchodci, ktorí idú autom len cez sviatky.
Chodte zopár krát so synom, uvidíte ako mu to pôjde, aké trasy bude chcieť jazdiť a podľa toho sa zariadte. Ja som krátko po spravení vodičáku jazdila sama krátke trasy autom mojich rodičov, lebo videli, že mi to ide.
@anonym_autor Pozri ak ideš s ním pedále nemáš lebo to nie je vozidlo autoškoly, teda nezabrániš prípadnej zrážke, práve naopak na "sedadle smrti" vedľa neho sa zraníš viac. Ak máš dosah na rozhodovanie najrozumnejšie je jazdiť na začiatku mimo špičky teda napríklad skoro ráno alebo cez víkendy a trasu čo pozná, kde teda nemusí sledovať kade má ísť a kde pozná naspamäť značky a bude sa musieť sústrediť len na vedenie auta. A upozorniť že ak oškrie na parkovisku cudzie auto môže mať problém, teda parkovať tam kde je viac voľných miest pokope a neskúšať kým nezíska prax-auta cudzie nie sú kuželky na trénovanie.
@chrobak7 ďakujem, ale takteto názory ma nezaujímaju. Za našich čias nebolo toľko aut, ako je teraz. Zaujíma ma presne to, čo som písala v úvodnom príspevku ...čítaj s porozumením.
Ďakujem všetkým za vyjadrenia. Tiež to budem tak riešit. Uvidíme,ako to ďalej pôjde. Bola som zvedavá aj preto, lebo kamarátkina dcéra tak mala 18 v lete, išli sme spolu na dovolenku, cca 350km. A všetci v aute spali po ceste a ju nechali odsoferovat celú cestu....len som z toho zostala prekvapena
Nepustila by som ho sama, kým by som sa nepresvedčila, ako mu to ide, či dokáže bezproblémovo ovládať vozidlo, či vie riešiť križovatky, či vníma okolie, predvída....
Potom by som ho nechala aj samého, ale zatiaľ bez kamarátov.
@anonym_4f37f9 ak dostal vociak tak asi mu to ide. Myslíš si, že vodicak dostal pre pekný usmev?
keďže ma otec naučil jazdiť dávno pred tým, než som si v necelých 18 robila autoškolu, tak som si pre vodičák prišla autom😂 Jazdila som hneď, najskôr na aute rodičov, o rok už na vlastnom. Bola to nevyhnutnosť a strašne ma to bavilo, baví dodnes😉
@anonym_autor moj syn ma zatial 14 . Ale ja ked som urobila vodicak v 19 .tak som si ho vyzdvihla a z mesta som sla domov 20 km na aute ( subaru forester ) a odvtedy do prace ,na vylety a pod ... v tom case som sa uz snazila otrhotniet .neviem si predstavit ,ze by mi do togo kecal otec , hoci som navzdy jeho dieta ,uz som byvala sama .
a syn si ešte veľmi pochvaloval - sme mu cca 1/2-3/4 roka po vodičáku zaplatili školu šmyku - že je to super vec pre mladých, že sa naučia finty a reflexy a tak…
a syn si ešte veľmi pochvaloval - sme mu cca 1/2-3/4 roka po vodičáku zaplatili školu šmyku - že je to super vec pre mladých, že sa naučia finty a reflexy a tak…
@biba_18 parádne, za tip...
@anonym_autor mne môj otec dal kľúče od auta a jazdi, no a ja som jazdila 🤷 Prvýkrát s ním na nákup. Hneď druhý deň sama a všade.
@anonym_autor parkrat som bola s dcerou na parkovisku potrenovat rozbeh a parkovanie, parkrat som isla s nou, a to bolo vsetko, jazdi sama. Auto ma svoje, manual.
Dcéra spravila vodičák, druhý deň ma viezla z práce, išla úplne v pohode, len pri nejakých drobnostiach som ju usmernila, večer som ju poslala samú do obchodu 4km, cestu poznala, len bola tma a išla po neosvetlenej ceste, tak to bolo náročnejšie a ďalší týždeň som dostala zápal pľúc, tak aby auto nestálo len tak na parkovisku, tak som dcére povedala, nech s ním ide do školy. Mesiac takto denne jazdila, čo osobne považujem za najlepšie, keď človek jazdí sám, aspoň zo začiatku. Nikto mu do toho nekecá, nikto ho neznervózňujte. Nikto ho “pre istotu” vopred neusmerňuje. Dcéra nemá našťastie problém, jazdí už vyše roka a vraj ju to baví. Len keby sa jej chcelo aj dotankovať častejšie za vlastné… 😁 Ale to už je iná téma.
@anonym_autor tiež toto doma riešime. Dcéra dovŕšila 18, ide na vodičák… po vodičáku jej chceme kúpiť nejaké staršie, malé autíčko. Zrejme jej prvé jazdy budú po obci a do skoly. Ak sa bude na to cítiť, necháme ju ist samu. Povodne mala dostať moje SUV, ale to je veľmi silne auto, preto sme sa rozhodli jej kúpiť niečo vyslovene s 0,9motorom kvôli pomalšej jazde… ak sa nebude cítiť na šoférovanie sama, bude chodiť s priateľom. Muž ju už učí jazdiť na takej odľahlej ceste a celkom jej to ide.
@anonym_4f37f9 ak dostal vociak tak asi mu to ide. Myslíš si, že vodicak dostal pre pekný usmev?
@anonym_fe4a9a viem, čo všetko odchádza z autoškoly. Niekedy stačí viac šťastia na skúške a niekedy stačia dobré vzťahy rodičov s policajtom. Nepustila by si decko ani cez priechod, ani na ulicu, keby si bola svedkom toho, ako niekto "prejde" skúškami.
@anonym_autor mama mi požičiavala auto (mala staršie, z bazáru). Ale nikdy sa nepozrela z okna, povedala že nechce to vidieť 😄. Auto prežilo, aj ja, ale áno, trochu som ho určite zničila, prevodovku, brzdy, koľkokrát mi skapalo pri rozbehu, keď na to spomínam... Ale som jej vďačná za to, že bola ochotná. U nás to bude problém, auto máme len jedno a manžel ho berie ako rodinný poklad, takže uvidíme ako sa to vyvŕbi, deti ešte nie sú v tom veku.

Ak má svoje auto može jazdiť, zodpovedá za všetko už sám... ak by mal jazdiť na mojom aute urcite nie