Bývanie v Novej Bani, Zlatých Moravciach, Banskej Štiavnici a Krupine

markoev
7. mar 2021

Ahojte, je to asi odveci téma, no ako som si zbežne pozrel, rieši sa tu všeličo tak snáď... 🙂 Chceme sa s priateľkou presťahovať trošičku na západ kedze sme z Vychodneho Slovenska... A uvažujeme nad vyssie uvedenými lokalitami, chcel by som sa opýtať na pripadne skúsenosti, ako sa Vám v nich býva ake su podla nevyhody a vyhody lokalít a takú celkovu spokojnost 🙂 Vopred Ďakujem. MARKUS.

marsmykkok
7. mar 2021

Štiavnica je nádherná, ale pre turistov, na bývanie pre normálne pracujúcich nie. Nemáš tam ani jeden podnik vasci, málo pracovných príležitostí, cez víkend húfy turistov. Chyba napojenie na diaľnicu, je tam len taká krkolomna cesta ktorá ťa spojí s vascimi mestami. Bývanie skôr pre umelcov alebo dôchodcov čo nepotrebujú pracovať a dochádzať do práce. Krupina je južne smerom k hraniciam od madarska, iným smerom 25 km od Zvolena po preplnenej ceste. Mňa osobne to mestecko neláka. Zlaté Moravce celkom fajn, je tam dosť pracovných príležitostí v okolí aj celkom dobré spojenie s krajskou Nitrou. Nová baňa tá je blízko diaľnice, ale tak uprostred medzi vascimi mestami v strede slovenska a Nitrou. Možno veci čo aj vieš, ale podľa tohto by som sa orientovala, že treba riešiť aj možnosť zamestnať sa a mať trvalo prácu. Lebo inak bývanie nezaplatis. Tieto lokality si asi vybral aj podla cien nehnuteľností, ale vždy je háčik keď je cena nižšia. A pekne okolie a atmosféra ako napríklad v tomto určite vyhráva Štiavnica nie je bohviečo keď treba aj nejakú prácu čo človeka bude živit. Možno by som sa pozerala ak chceš byt aj na nejaké bytovky v dedinách blízko veľkých miest, v tom tvojom okruhu okolie Zvolena, Banskej Bystrice, Nitry a tak. Tam by si našiel prijateľnú cenu a aj možnosti vo väčšom meste poblizku.

markoev
autor
7. mar 2021

@marsmykkok skôr rozmyslame nad kupou domu s vacsim pozemkom , niesme velmi bytovkari... Chybalo by nám zahradnicenie atd, praca premna v podstate nieje problém, pracujem z domu... Ta banská Štiavnica je krásna ale asi tie hufy turistov by nam prekážali... Hladame skor pokojnejsie miesto

marsmykkok
7. mar 2021

@markoev a hľadáš priamo mesto alebo môže byť aj dedina?

markoev
autor
7. mar 2021

@marsmykkok asi skor mesto. Preto sme si vybrali taketo mensie mestá, zas vo velkom by sme byvat nechceli velmi...

marsmykkok
7. mar 2021

Tak potom skôr tá Nová Baňa za mňa alebo Zlaté Moravce. Štiavnica nie kvôli davom turistov a Krupina to je také malé mesto kde okrem mini tesca nič nemáš, akurát plné cesty kamiónov, keďže je to hlavný ťah do Maďarska.

zuzudrnda
7. mar 2021

So Zl.Moravcami sa mi spaja cele detstvo u starkych. Ale ludia okolo 30tky vraveli, ze skapal pes. Neviem, co je na tom pravdy. To mesto mam nostalgicky rada. Ma prijemne zakutia...pochvaluju si vsak nedaleke Vrable. Aj co do kultury a zivota v meste.

markoev
autor
8. mar 2021

@zuzudrnda zlate moravce som par krat navštívil, naozaj ma taku velmi príjemnu súkromnú atmosféru, ľudia tam boli takisto velmi milí, to ze tam "skapal pes" nám naopak vyhovuje... 🙂

andreatytler
8. mar 2021

@markoev Poznam Stiavnicu, Krupinu a Novu Banu.
Vsetri tri su take ze tam "skapal pes" 😀 Vsetko su to historicky velmi dolezite mestecka, ktore nevedia prezit v sucasnosti a clovek ma dojem ze zije na dedine.
Stiavnica je ina v tom ze je velmi popularna vdaka tomu ze je sucastou svetoveho kulturneho dedicstva a tym padom na zozname vela zahranicnych cestoviek.
Stiavnica je tiez historicky a prirodny skvost, kdezto tie ostatne dve su len taky priemer co sa tyka malebnosti a historie.
Stiavnica je tiez odrezana od sveta dopravne, kedze nie je na tranzite. Ale ta cesta autom z Hronskej Dubravy plna zakrut a kopcekov je pohadka pre kazdeho milovnika soferovania. Vlakove spojenie je tiez romanticky mini vlacik, ktory ma velmi nepohodlne sedacky. Nova Bana ma najlepsie spojenie s Bratislavou.
Myslim ze ludia v tychto troch malych mesteckach su svojrazni a nemaju v laske pristahovalcov.
Stiavnica je postavena v krateri vyhasnutej sopky. Velmi strme svahy, takze aj zahradu budete mat pravdepodobne vo svahu. Nova Bana o nieco miernejsie a Krupina len male kopceky. Okolie Novej Bane je dost lesnate, kdezto Stiavnica a Krupina ma aj vela luk/pasienkov, takze turistika je zaujimavejsia. Samozrejme ze Stiavnica je uplna jednicka co sa vyletov tyka, vdaka tajchom, jarkom, kalvariam... proste cele okolie Stiavnice je jeden obrovsky historicky, bansky skvost.
Som prekvapena ze Stiavnica je cennovo porovnatelna s tymi ostatnimi mesteckami. Cakala by som ze tam je to drahsie.
Myslim ze hufy turistov su v centre Stiavnice. Ak si kupite dom niekde hore na kopci, kde poriadne ani nie je prijazdova cesta, tak tam ich nebudes mat hufy...ale zase budes musiet zbehnut aj do mesta nakupit napriklad, takze sa im nevyhnes.
Neviem ako je to dnes na Slovensku s internetom. Pred 15 rokmi sa mnohe z tychto stredoslovenskych lokalit stazovali ze koli kopcom nemaju dobry signal.
Co sa tyka kvality zivotneho prostredia tak je na tom najshorsie asi Nova Bana, koli priemyslu co je v okoli.

markoev
autor
8. mar 2021

@andreatytler svojraznost obyvateľov je ďalšia vec ktorú by som rad vedel... Co sa tychto miest tyka.... Predtým ako sme sa prestahovali do mesta kde zijeme... (ide o mesto zrhuba 8000 obyyvatelov) takisto som netusil ze su v tom az taketo rozdiely... Ale je pravda ze niekde su ludia milsi.... Otvorenejsi... Niekde zase konzervativnejsi... Niekde odmeraní.... Samozrejme neda sa kazdy hadzat do jedného vreca. A Stiavnica nieje cenovo porovnateľná... Tam su za reality strasne pálky... Nic zvlastne nieje ze takmer rozpadnute domy idu za okolo 80 - 100k 🙂

mpg
8. mar 2021

@markoev Keby som vyberala z tých miest, tak by som vybrala Zl.Moravce, je to také menšie mestečko, ale všetko je dostupné za pár minút. Aj ľudia sú tam takí akosi milší , dokonca aj učitelia v školách. A keď tam niečo nie je dostáť, blízko je Nitra. Len trochu ďalej od rómskych rodín a inak sa tam býva celkom dobre. Keď tam chodím na návštevu, tak si často tam aj niečo vybavím napr. v Orange, banke, je tam menej ľudí a majú čas aj niečo poradiť.

marsmykkok
8. mar 2021

@markoev No mne sa páči aj tá Nová Baňa, síce trocha dalej od nejakých väčších miest a skôr taká väčšia dedina, ale je tam lidl, mobilný operátori, pošta a tak všetko čo treba a hlavne podľa mňa je obklopená peknou prírodou. A R1 blízko, ale zároveň nejde cez mesto a dá sa aj do väčších miest dostať po nej rýchlo.

milanm_
8. mar 2021

Dva roky žitia v BŠ. No čo sa týka miestnych to je veľká katastrofa.
Strašná rana osudu ich zasiahla v 1995 (zrušenie baníctva + zavretia tabakovej fabriky)(môže za to BA). Odvtedy je všetko zlé, nič sa nedá, za všetko môžu ľudia z Bratislavy. Nechápu, že na kopci, 15km od R1 v nadmorskej výške 600m nikto nepostaví fabriku, lebo to nemá zmysel kvôli doprave. (môže za to BA), práca je iba v cestovnom ruchu (môže za to BA). Priamy spoj do BA je iba 1x denne autobus o 5 ráno (môže za to BA). Počasie je veľmi vlhké, obrovský výskyt kliešťov, odporúčam očkovanie. Starostka je tam dôchodkyna, kovaná SMERáčka (môže za to BA) úplne neschopná krava ktorá si myslí, že sú 90 roky. Každý koho som poznal mal rodinu, kde, no správne v Bratislave 😀 .Ináč skvele miesto pre deti, príroda to je na 1

zuzudrnda
8. mar 2021

@markoev chapem. Aj my to tak mame. Nie vsak vsetci vyhladavaju tiche mesto bez podnikov. Tak potom budete velmi spokojni. Cast Chyzerovce ma aj krasne povodne domceky. Inak maju tam paradnu zakladnu skolu, ktora robi vyborne projekty. Drzim palec

andreatytler
8. mar 2021

@markoev Preco sa chcete stahovat z vychodu na Stredne slovensko? Nechcem vyzvedat ale ak je to napriklad koli tomu ze chcete mat blizsie do hlavneho mesta, tak urcite volte Novu Banu alebo Zlate Moravce. Stiavnica a aj Krupina nemaju dobre spojenie s Blavou.
Preco ste dali do vyberu Stiavnicu, kedze ona je na uplne inom stupni ako tie ostatne 3 mestecka. Je velmi specificka, tym ze je tak krasna ale zaroven tak komplikovana na bezny zivot. Stiavnica je moja srdcova zalezitost a mat moznost tam byvat by bola nesmierne lakava ale ja mam radsje vacsie mesta.
Toto co vy planujete, sa nedeje casto... ze by sa niekto prestahoval do maleho mestecka. Skor sa ludia prestahuju na dedinu nedaleko vacsieho mesta. V tychto mesteckach ziju vacsinou domorodci a preto si myslim ze to budete mat tazke tam zapadnut. Ludia nebudu chapat ze preco ste tam prisli.
Tieto male upadajuce mestecka su ovela horsie ako prosperujuca dedina. Ten upadok mesta sa akosi vryje do mentality ludi. Citit tam skleslost a smutok za davnou slavou a zatrpknutost voci okolitemu svetu, lebo tam sa lepsie zije. Kdezto ludia v prosperujucej dedine su hrdi na to ako ich dedina prosperuje, a na to ze su moderni a otvoreni svetu a novym veciam.
Este ma napadlo... zisti si kolko domov je napojenych na plyn... pred rokmi, to bolo dost slabe a v zime, ked sa kurilo uhlim, bol vzduch hrozny... hlavne v takych kopcovitych lokalitach ako Nova Bana a Stiavnica, lebo ten smog sa drzi dole v doline.
Ja by som sa vybrala do kazdej lokality a stravila tam par dni a pokecala s ludmi v krcme, na poste, v obchode a aj na mestsky urad by som zasla. V Zlatych Moravciach som bola len raz ale pacilo sa mi tam. Je tam ina atmosfera... skor taka dolniacka pohoda, nie taka uzavretost ako je v tych kopcovitych mestach.

markoev
autor
8. mar 2021

@andreatytler ďakujem, dost cestujeme a ked niekam prídeme veľmi vnimame to akí ludia kde ziju, niekde mame skusenosti s milsimi ludmi niekde sme zial bohu mali skúsenosti zle... (banovce nad bebravou.... Krásne mesto ale s ludmi sme zial mali otrasne skusenosti) dovod stahovania je vyslovene len zmena... Nema to nejaky extra dovod... Chceme trosku zmenit prostredie radikálnejsie...k bratislave ani k vacsim mestám ma nič netaha... Takze nesme závislí od nejakeho dochádzania... 🙂 za obchodmi ako OBI, Merkury, atd si clovek raz do mesiaca tolko zájde aj dalej...

aimee77
8. mar 2021

@markoev Nova Bana a ZM nikdy.14r som tam pracovala.V ZM ani NB nie je napr.detska pohotovost,nablizsia NR alebo Levice.Pre dospelych rovnako.Dozivajuce mesta.V ZM sa nic nevybudovalo 30 rokov,primatori 0 bodov.V NB postavene Hotapo..Horkorazkopostaveny dom sluzieb...Pre dochodcov OK.Nedajboze ked sa Ti nieco stane..

lemra
8. mar 2021

@markoev a môžem sa spýtať odkial z východu sa stahujes a ako sa tam býva?my sa chceme presťahovať na východ a rozmýšľame kam.

markoev
autor
8. mar 2021

@lemra stahujeme sa zo Sobraniec.... Je to pekne kludne mesto... Do Michaloviec je to 15 minut autom 25 minut bussom...idealne je to take vidieckejsie mestecko kde ai ludia vo velkom pestujú, chovaju, nedaleko je morske oko, sirava, Ukrajina. Jednou z nevyhod je vsak izolovanost tohto miesta a jeho obyvateľov a dost sa to nanich podpisalo... Nevravim... Najdes tu aj milých usmievavych ľudí.... Ale v obchodoch alebo pri sluzbach sa budes musiet uspokojit velakrat s neochotou... Drzostou...odmeranostou....nehovoriac o tom ze ludia tu strasne vsetko zavidia...takisto v horsich lokalitach v meste co nieje zavrete, priputane, prikovane k zemi...akoby ani nebolo ale to asi vo viacerých mestach to takto funguje.. 🙂

lemra
8. mar 2021

@markoev tak to už je daleky východ.No je tam pekne.my by sme tak po prešov šli.Kamarátka býva v Štiavnici od jesene.Vravela,že tam ma viac kamošov ako na strednom sk za viac rokov.Teraz je bs populárna a je tam veľa pristahovalcov a každý potrebuje kamarátov.Pre deti je tam fajn základná škola.No a tie ceny sú tam riadne.

marsmykkok
8. mar 2021

@milanm_ K tým ľudom v Štiavnici, máš v niečom aj pravdu, sú to ľudia bez možností sa uplatniť, teda často bud úplne rezignovaní alebo nahnevaní, že napríklad musia za prácou dochádzať do Ba alebo zahraničia a byť bez rodiny a majú to ťažšie. Aj tie ich názory sú potom niekedy radikálnejšie a aj vnímanie sveta. Ale zase nie sú to zlí ľudia, ja mám tam pár priateľov a fakt sú to dobrí ľudia čo neublížia, skôr pomôžu, akurát sa občas musím povzniesť nad ich názory. A ked som tam rovnako vnímam miestnych celkovo, nestretla som sa tam s ľudmi čo by ubližovali iným.

izabela181
2. apr 2021

@markoev ja som rodená stiavnicanka, a to mesto je síce krásne, ale na bývanie čím ďalej tým menej vhodne 🙈 ja sama tam už nežijem cca 2 roky. Je tam malo pracovných príležitosti, zdravotná starostlivosť tiež nič moc, s veľa vecami treba ísť zv, zh, bb...a turisti v posledných rokoch to je kapitola sama o sebe 🙁 a nehovorim o tom, že nehnuteľnosti sú tam take drahé že som sama zvedavá ako to ešte bude stúpať 🤦‍♀️

cajomila
2. apr 2021

@markoev Hlavne čo je problém v Štiavnici sú vysoké cenný nehnuteľností a mala ponúka.Inak sa tu býva super.A dochádzanie za prácou do ZV nieje žiadna tragédia.

cajomila
2. apr 2021

Ale zase BS je super v tom, že je tu veľa prisťahovalcov a nikto sa až tak veľmi nečudujem, že prečo ste sa prisťahovali sem ( moja skúsenosť).Kontakty sa nadväzujú s porovnaní na Horehroni asi 1000 x jednoduchšie.

13misicka
2. apr 2021

Normálne som odpadla teraz 😄co tu píšete.... Každá dedina v okolí bs je vhodná pre prisťahovalcov lebo tam neni dav turistov a všetky su tak 5 min cesty od centra...

savmebej
2. apr 2021

@markoev nová baňa nie sú tam sami opilci a fetaci

zuzanka.zuzu
2. apr 2021

@savmebej ty si dobre mimo 😀 čo ťa nejaký odtiaľ odmietol a zatrpkla si?

nová baňa je veľmi pekné a kludné mesto, ale ozaj pre niekoho kto nemusí riešiť prácu... dobrá dostupnosť z BA, krásna príroda, obchody na víkendové vyžitie tak akurát - ako píšem, na víkend super, bývať by som tam asi nemohla.

štiavnica je hnus hnus hnus, otrasní ľudia, plnka turistov (čiže ani si neviem predstaviť ako sa cítia domáci keď už mne tí turisti vadili). krajšia je kremnica, neviem prečo ale veľmi sa mi tam páčilo 🙂 presne na opačnú stranu vláčikom, pekná príroda, príjemní ľudia, natrieskané je tam v podstate len cez gagy a ani to sa mi nezdalo nejako nepríjemné hoci si sa ani nemal kde pohnúť

savmebej
2. apr 2021

@zuzanka.zuzu prečo urazas?

suezana
2. apr 2021

19 rokov som žila v N.Bani, leto a víkendy trávila v dedinke pri BS, a teraz 15 rokov bývam v ZM. Nová Baňa je krásne prostredie. Ja by som si vybrala tú. Zlaté Moravce by boli fajn, ale je tu zo dňa na deň viac Rómov - chodia v tlupach, robia bordel, deti často polonahé, pred tescom celé rodiny, aj konflikty....krik, vyberajú koše 😭😭😭 no hruza....plus veľa alkoholikov po chodníkoch, ...a veľký neporiadok všade - fľaše, fľaše, fľaše.

zuzanka.zuzu
2. apr 2021

@savmebej co konkretne ta urazilo? mimo si uplne lebo "sami opilci a fetaci" tam urcite nie su (a ked uz, tak urazas ty 😛) a druha cast bola otazka, nie urazka

savmebej
2. apr 2021

@zuzanka.zuzu no to teda sú, nejaká si vztahovacna